Opskrift på klassiske danske frikadeller
4.95 fra 20 stemmer
Udskriv

Klassisk opskrift på dejlige danske Frikadeller

Her får du den frikadelle opskrift som jeg vil give mine børn med i rygsækken når de flytter hjemmefra. Den opskrift som jeg selv har lavet frikadeller efter i årevis og som altid lykkes! Det er klassiske danske frikadeller når de er bedst og du kan selv lege videre med opskriften og tilføje krydring og variationer efter din egen smag.

De klassiske danske frikadeller er nemme at lave, men da frikadelle farsen har godt af at stå og hvile lidt er det bedst at starte en time minutter inden spisetid.

Ret Aftensmad
Køkken Dansk mad
Keyword Børnevenlige opskrifter, frikadeller, Mormormad
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hviletid 15 minutter
Samlet tid 25 minutter
Antal 6 personer med mættende tilbehør
Forfatter Marina

Ingredienser

Frikadeller

 • 500 g hakket kød (rent svinekød eller kalv og flæsk som du nu bedst kan lide det)
 • 1 tsk. fint salt
 • 2 spsk. mel
 • 2 spsk. rasp
 • 2 æg
 • 1 mellemstort løg
 • 2 dl mælk (Det er ikke sikkert du skal bruge det hele. Læs opskriften og tips og tricks over opskriften)
 • salt og friskkværnet peber

Til stegning

 • smagsneutral olie
 • smør

Sådan gør du

Frikadelle fars

 1. Rør det hakkede kød sejt med salt. Det gøres ved at røre kød tilsat 1 tsk. fint salt med elpiskeren i ca 3 minutter

  TIP: Du kan se på kødet at det ændre sig undervejs og frikadellerne kommer simpelthen ikke til at smage rigtigt hvis du springer dette trin over. I en kraftig røremaskine går det hurtigere. Kødet skal røres tilstrækkeligt, men må hellere ikke røres mere end nødvendigt for så kan farsen blive klæg. Husk det hver gang jeg skriver at du skal røre.

 2. Tilsæt masser af friskværnet peber, æg, mel og rasp. 

  TIP: Det er også nu du tilsætter andre krydderier hvis du foretrækker det. Se tips og tricks over opskriften.

 3. Rør med elpiskeren til du har en jævn fars.
 4. Pil løget og riv det ned i skålen til farsen. 

  TIP:

  Det er vigtigt at løget er revet og ikke hakket. Du kan simpelthen ikke finthakke løg tilstrækkeligt til at det bliver integreret i farsen som det skal. Hvis du ikke vil rive løget kan du istedet hakke det i en minihakker.

  Det er også nu du tilsætter andre revne grønsager eller æble hvis du foretrækker det.

 5. Rør grundigt rundt.
 6. Tilsæt mælk lidt af gangen under stadig omrøring til du har en passende konsistens på din fars. 

  TIP: Det er ikke sikkert at du skal bruge alt mælken, det afhænger af dit hakkede kød og størrelsen på æggene. Den færdige frikadellefars skal være lind og lidt vådere end du ønsker din færdige fars, men den skal selvfølgelig stadigt være fast og formbar.

 7. Sæt farsen i køleskabet i mindst 15 minutter, meget gerne længere og helst en time eller mere.

  TIP: Hvis farsen ikke får lov til at hvile blive den lidt vanskeligere at forme og frikadellerne smager af mindre.

Stegning af frikadeller

 1. Varm en pande op med lidt olie. 

  TIP:

  Find en ske i passende størelse til de frikadeller du gerne vil lave. Sæt skeen ned i et stort glas med vand. Det er nemmere at forme frikadellerne med en våd ske end med en tør så du skal dyppe skeen i vandet hver gang du har formet en frikadelle.

 2. Nu er du klar til at stege frikadeller. Put mere olie på panden og tilsæt rigeligt smør. Vask hænderne grundigt og begynd at forme frikadellerne med skeen og din hule håndflade. Sæt efterhånden de færdigtformede frikadeller ned på panden. 

  TIP:

  Frikadeller skal steges i rigeligt fedtstof, helst så det står lidt op af siden på dem. Og bare roligt, frikadellerne suger jo ikke fedtstoffet ind det sikre bare at de bliver bedre stegt.

  Hvis du vil være sikker på din krydring kan du evt stege en lille mini frikadelle og smage på den inden du begynder rigtigt på frikadelle stegningen. Smager farsen som du synes bedst om eller skal den tilsættes mere salt, peber (eller eventuelt andre krydderier)?

  Det er en god ide at starte ved håndtaget så du ved hvilken frikadelle, der først blev sat på panden.

  Pas på med at overfylde panden med frikadeller. Panden skal hele tiden være så varm at frikadellerne steger. Er der for mange begynder de istedet at koge.

 3. Steg frikadellerne ca 2 minutter til de er gyldne på undersiden. Vend dem efterhånden som de er klar og giv dem yderligere 2 minutter på den anden side. Overhæld eventuelt frikadellerne undervejs med lidt af stegefedtet, så den øverste del af frikadellen holdes varm. Når frikadellerne er gyldne skruer du ned for varmen og lader dem stege færdig. Afhængigt af størrelsen tager det omkring 5-7 minutter

  TIP: Hvis man laver rigtigt mange frikadeller kan man også lade frikadellerne stege færdigt i ovnen. Så skal de ca have 10 minutter ved 200 C.

 4. Tjek om frikadellerne er klar inden du server dem.

  TIPS: Den færdige frikadelle skal føles fast når du trykker på den. Er du i tvivl kan du skære en igennem og se om den er færdig stegt. Du kan også stikke en kødnål af metal ind i frikadellen. Spidsen af kødnålen skal være varm mod din overlæbe.

Opskriftsnoter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Dette er min opskrift på en helt klassisk dansk frikadelle, selvfølgelig baseret på klassiske opskrifter, men over årene personliggjort med mine egne små tips og tricks.

HVAD GØR DU VED RESTERNE

Frikadeller smager super dejligt dagen efter og kan også spises som frikadelle sandwich til frokost. Frikadeller fryser også udemærket og er en dejlig ting at have i fryseren til en travl dag. De smager dog allerbedst helt frisklavede.

KOM PÅ FORKANT

Frikadellefarsen kan stå overdækket i køleskabet i op til en halv dag. Dog ikke hvis man har tilsat friske krydderurter. Man kan lave frikadellerne færdige og varme dem op når de skal bruges. Pas dog på med at stege frikadeller, der skal opvarmes alt for meget. De skal selvfølgelig være færdige, men de kan let blive for tørre hvis man ikke har været nænsom under stegningen. Dette er ikke så stort et problem hvis frikadellerne sættes direkte på bordet fra komfuret.

HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?

Så vil jeg rigtigt gerne høre fra dig. Skriv meget gerne en kommentar eller bedøm opskriften med stjerner. På forhånd TAK for din hjælp.

OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 8/9/19