Opskrift på nemme småkager

Opskrift på nemme vanilje småkager

Denne småkagedej er fantastisk. Den er nemlig nem at lave, god at arbejde med og med virkelig dejlig smag. Desuden kan den bruges til virkelig mange forskellige småkager, både af den tips man udstikker og af den type der laves til dejruller og skæres i skiver. Se nogle af de mange forslag i link under opskriften.

Det tager ikke mange øjeblikke at lave småkagedejen, men hvis du vil bruge den til udstikssmåkager skal den helst have tid til at hvile. Start derfor gerne ca 4 timer inden du skal bruge kagerne. Start endnu tidligere hvis der også skal være tid til at kagerne skal dekoreres og tørres. Det kan være en god ide at bage den ene dag og dekorerer den næste.

Ret Kage
Køkken Dansk mad
Keyword julemad, småkage
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 8 minutter
Anbefalet hviletid 2 timer
Samlet tid 28 minutter
Antal 3 plader
Forfatter Marina

Ingredienser

Vanilje småkager

 • 275 g hvedemel
 • 125 g smør
 • 125 g rørsukker kan erstattes af almindeligt sukker men rørsukker smager af mere
 • 1 spsk. hjemmelavet vaniljesukker eller 1 tsk god købt vaniljesukker. Vi bruger ofte citron vaniljesukker. Se opskrift i link under opskriften.
 • 1 æg
 • 1 spsk. sirup eventuelt en anelse mere se opskrift.

Sådan gør du

Dej til vanilje småkager

 1. Mål melet op og hæld det i foodprocessoren. Tilsæt smør i små tern og kør til smørret er hakket ind i melet og det ligner reven ost.
 2. Tilsæt rørsukker og vaniljesukker og bland det hele sammen ved at køre kortvarrigt.
 3. Tilsæt æg og sirup og kør til dejen begynder at samle sig. Min foodprocessor er oldgammel og jeg bliver nød til at ryste den lidt før den arbejder dejen ordentligt sammen, men det er ikke besværligt.
 4. Når dejen er næsten klar tager jeg den ud på køkkenbordet og arbejder den færdig i hænderne. Det gør jeg fordi det ikke er helt til at sige om dejen bliver perfekt ellers. Æg er jo ikke af helt samme størrelse. Jeg arbejder med dejen på bordet til jeg kan mærke at den samler sig til en lækker fast bold. Vil den ikke helt samle sig har ægget været lidt lille og så tilsætter jeg en smule mere sirup. Er dejen omvendt våd drysser jeg med en anelse mel. Som oftest er ingen af delene nødvendigt. Det er nemt at mærke om dejen bliver fast og lækker.
 5. Put dejen i en lille skål med låg (eller dæk skålen med film. Du kan også simpelthen filme hele dejklumben). Lad dejen hvile 2 timer i køleskabet. NB: Hvis man har travlt er det muligt kun at lade dejen hvile 30 minutter og så bruge den direkte fra køleskabet i stedet for at lade den få stuetemperatur igen. Dejen er ikke helt så medgørlig på denne måde, men det kan fint lade sig gøre.

Udstikning

 1. Tag dejen ud af køleskabet ca 30 minutter før du skal bruge den.

 2. Varm ovnen op til ca 180C jævnvarme.
 3. Rul dejen ensartet ud på et meldækket bord. Se tips og tricks over opskiften. Det er vigtigt at dejen er ensartet for ellers vil tynde småkager brænde på før de tykke er færdige.
 4. Stik småkager ud med udstiksforme. Brug en spartel til at flytte dem over på en bageplade med bagepapir. Der skal være lidt afstand mellem småkagerne.
 5. Saml dej resterne, arbejd dem lidt sammen og rul dejen ud igen. Stik flere småkager ud og fortsæt sådan til alt dejen er brugt.

Bagning

 1. Bag småkagerne i ca 8 minutter. HOLD GODT ØJE. Det er vanskeligt at angive en nøjagtig tid da det afhænger af størrelsen på småkagerne og din ovn. Lige så snart småkagerne har en gylden kant er de klar.

 2. Tag småkagerne ud af ovnen og flyt dem med spartlen over på en rist hvor de kan køle af.

Pyntning

 1. De kolde småkager kan pyntes på mange forskellige måder. Helt klassisk smørres de med glasur og pyntes med kagekrymmel.
 2. Opbevar småkagerne i en tætsluttende kagedåse.

Opskriftsnoter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Dette er den opskrift vi har eksperimenteret os frem til gennem mange års småkage bagning. Vi synes det er den bedste og det er helt klart siruppen der er tricket. Vi er ikke helt enige om hvem af os der har tilføjet det til opskriften. Jeg mener at det er min yngste, der har set det i et bageprogram (det er hendes yndlingsfjernsyn), hun mener at det er storesøsteren og storesøsteren mener at det er mig. Hvorom alt ting er så virker det og da jeg tjekkede andre opskrifter i forbindelse med dette indlæg, kunne jeg se at andre også har sirup i deres børnevenlige opskrifter.

HVAD GØR DU VED RESTERNE

Det er ikke en stor portion kager og de bliver som oftest spist i løbet af den uges tid hvor de er bedst. Småkager kan ellers laves til småkagekrymmel, fryses og bruges til at drysse ud over isdesserter.

KOM PÅ FORKANT

Dejen kan fryses, men jeg synes helt ærligt at den er så nem at lave at det ikke giver ret meget mening.

Opskriften er seneste opdateret 9 oktober 2017 bla med oplysninger om kortere hviletid.