Hjemmelavet hønsekødssuppe. Opskrift

Opskrift på hjemmelavet hønsekødssuppe

Er der noget hyggeligere end en grydefuld hønsekødssuppe der står og simre på komfuret?

Det er faktisk ret nemt at lave en klassisk klar hønsekødssuppe, men det tager lidt tid, fordi smagen skal koges ud af kyllingen. Start gerne fire timer inden du vil server hønsekødssuppen. 

Jeg anbefaler at koge suppen med ekstra kyllingelår fordi det giver en suppe med mere smag og mere af det lækre møre kyllingekød.

Ekstra suppe og ekstra kød kan fryses. Brug overskydende suppe alle de steder hvor der står "bouillon" i en opskrift og brug det kogte kyllingekød i alle slags retter fra wokretter, til æggekage, salat og friede rice.

Ret Suppe
Køkken Dansk mad
Keyword Mormormad
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 1 time 30 minutter
Samlet tid 1 time 40 minutter
Antal 10 personer hvis man spiser det hele med det samme
Forfatter Marina

Ingredienser

Til selve hønsekødsuppen (nok til 10 mennesker)

 • 1 stor kylling (se tips og tricks over opskriften)
 • 4 kyllingeoverlår
 • 1-2 kraftben (fra kalv eller okse. Hvis du har dem. Se ellers tips og tricks over opskriften.)
 • 2 løg
 • 2 porre
 • 2 små pastinakker
 • 2 gulerødder
 • 150 g selleri
 • 2 laurbærblade
 • 3 nelliker
 • 1 kvist timian
 • 8 hele sorte peberkorn
 • salt

Suppefyld til 4 personer

 • halvdelen af suppen
 • Noget af det kogte kyllingekød
 • 2 porre
 • 2 gulerødder
 • Eventuelt kød og mel boller (Hvis man holder af det)
 • lækkert brød (til servering)

Sådan gør du

Arbejdsgang til klassisk hønsekødssuppe

 1. Start med at rense kyllingen og få den og kraftbenene langsomt i kog i vandet. Så kan du nemlig skumme suppen, mens du ordner grønsager. Når kyllingen er mør tages den op. Lad den køle af, mens hønsekødssuppen koger ind. Når kyllingen er kold er den nemmere at pille. Lav suppen helt færdig ca 15 minutter inden du vil server den.

Grundsuppen

 1. Rengør kyllingen omhyggeligt og skyl den indvendigt og udvendigt.

  TIP: Pas på ikke at sprøjte med vand og husk at rengøre vasken og vandhanen omhyggeligt bagefter.

 2. Læg kylling, kyllingelår og eventuelle kraftben i en stor gryde. Hæld vand i gryden så det godt og vel dækker. Bring langsomt vandet i kog. Når vandet nærmer sig kogepunktet begynder du at skumme suppen. 

  TIP: Se anvisninger over opskriften. Pas på at vandet ikke kommer til at koge for voldsomt.

 3. Rens alle grønsagerne og skær dem i grove stykke. Udseenet er ikke vigtigt da grønsagerne bliver kasseret når suppen er færdig. Du kan sagtens bruge det hele fra porren bare du sørger for at porren er helt ren.
 4. Halver løgene og stik nellikkerne ind i dem.
 5. TIP: Hvis du vil kan du også ordne grønsagerne til suppefyldet på dette tidspunkt. Porrene skal renses og skæres i tynde skiver. Gulerødderne skal vaskes, skrælles og skæres i tynde skiver. Put suppegrønsagerne i en overdækket skål og stil dem til side til de skal bruges.

 6. Når du er færdig med at skumme suppen tilsætter du grønsager og krydderier. Tilsæt også 1 spsk groft salt. 

  TIP: Det er vigtigt ikke at tilsætte for meget salt på dette tidspunkt da suppen koges ind. Salt er let at tilsætte senere, men kan ikke fjernes så hellere for lidt end for meget.

 7. Lad nu suppen simre til lårkødet på kyllingen er mør. Det tager ca en time for en almindelig kylling og 1 1/2 for en meget stor kylling eller en høne. Tag fjerkræet op og lad det køle af på en tallerken.

  TIP: Hvis din hele fugl skal koge længere end 1 time skal du tage kyllingeoverlårene op inden fuglen er færdig. Hold lidt øje. Kødet på både fugl og lår skal koges helt møre men ikke i smadder.

 8. Når fjerkræet er afkølet og til at håndterere uden at brænde fingrene piller du det for alt det lækre kød. Kasser skrog og skind. Stil det pillede kyllingekød i køleskabet i en overdækket skål.
 9. Fortsæt imens med at koge suppen ind i yderligere 20-30 minutter. Når du tænker at suppen har fået en god grundsmag slukker du for blusset, men lader grønsagerne blive i gryden. Lad det hele stå til suppen er lunken eller kold som det nu passer dig bedst.

 10. Si suppen gennem en spidssigte eller en fintmasket si. Kasser grønsager og krydderier. De er på dette tidspunkt kogt tomme for smag.
 11. Hæld suppen tilbage i gryden. Smag på suppen. Smager den ikke af nok må du koge den lidt mere ind. Når den smager som du kan lide den tilsætter du salt lidt af gangen til den smager som du kan lide det. Du kan eventuelt også give den lidt friskkværnet peber. Nu er suppen klar til at fryse eller gøre færdig.

Hønsekødssuppe

 1. Tag den suppe fra du vil server og kom den i en passende gryde. Til dagligt gerne en gryde der kan gå direkte på bordet når suppen skal servers.
 2. Tilsæt fintsnittet gullerod og porre og kog til grønsagerne netop er møre. I en varm suppe tager det ca 10 minutter men tjek. De må endelig ikke få for meget.

 3. Tilsæt kyllingekød i mindre stykker. Du kan enten rive kødet i stykker med fingrene (det er det nemmeste) eller skære det i stykker. Varm op.
 4. Vil du gerne have kød og melboller i din suppe tilsætter du dem når grønsagerne er knap møre. Det er meget vigtigt at suppen ikke koger da melbollerne i så fald vil koge ud. Tilsætter du kød og melboller kan du eventuelt skære ned på mængden af kyllingekød.
 5. Server suppen rygende varm og med lækkert brød.

Opskriftsnoter

HUSK AT TJEKKE TIPS OG TRICKS TIL HJEMMELAVET HØNSEKØDSSUPPE OVER OPSKRIFTEN

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Denne opskrift har jeg flyttet fra min årstidsblog: Badut. Billedet af den dampende suppe betyder noget særligt for mig. Det var nemlig første gang det lykkes mig at indfange dampende suppe på et billed. Hønsekødssuppe laver man over hele verden. Den klassiske danske hønsekødssuppe er lavet som jeg beskriver det i virkeligt mange år. Lige nu sidder jeg fx med en arvet udgave Ingeborg Suhrs grundkogebog "MAD" fra 1931 og der er opskriften næsten identisk.

HVAD GØR DU VED RESTERNE

Hønsekødssuppe smager næsten endnu bedre dagen efter. Husk bare at du ikke må efterlade kød og melboller i suppen. De går i opløsning og ødelægger suppen. Pil dem op inden du sætter suppen i køleskabet. Rester af suppen og af det møre kyllingekød kan bruges til mange retter. Det er virkeligt guld!

KOM PÅ FORKANT

Suppen kan laves længe i forvejen og fryses eller den kan laves dagen før. Gør du det skal du bare tilsætte pillet kylingekød og friske sprøde grønsager umiddelbart inden suppen servers.

OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 22/11/18