Gammeldags æblekage. Opskrift
0 fra 0 stemmer
Udskriv

Opskrift på gammeldags æblekage

Gammeldags æblekage kaldes også bondepige med slør. Det er en skøn og meget nem kage eller dessert der ikke skal bages og er super nem at lave. 

Min opskrift er let opdateret med tilføjelse af karamel, simpelthen fordi det smager så dejligt. Hvis du hellere vil lave en helt traditionel gammeldags bondepige med slør kan du bare undlade karamellen og bruge dobbelt så meget flødeskum og lidt flere makroner. Fordel de ekstra makronerne over æblemosen inden flødeskummet.

Når din æblemos er klar kan du lave den dejlige danske æblekage på 10 minutter.

Ret Dessert, Kage
Køkken Dansk mad
Keyword Æbler, Mormormad, Nem kage
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal 6 personer
Forfatter Marina

Ingredienser

Æblemos

 • 500 g æblemos

Karamel

 • 6 spsk. dolche de leche (Køb den færdig eller lav din egen)

Flødeskum

 • 1 dl. piskefløde

Kanelknas

 • 50 g smør
 • 50 g rørsukker (kan erstattes af almindeligt hvidt sukker)
 • 50 g rasp
 • 25 g grov valset havregryn (kan erstattes af almindelige havregryn)
 • 1 tsk kanel (køb en god én)
 • 50 g makroner
 • eventuelt lidt kanelsukker

Sådan gør du

Arbejdsgang når du laver gammeldags æblekage

 1. Start med at lave dolche de leche, æblemos, og kanelknas. Kanelknasen kan du sagtens lave mens æblemosen koger. Pisk flødeskum så tæt på servering som praktisk muligt. Alt kan laves klar på forhånd, men kagen bør først lægges sammen umiddelbart inden servering.

Dolche de leche

 1. Hvis du vil lave din egen karamel skal du sætte den over mindst tre timer inden den skal bruges. Den passer sig selv. Se opskrift her.

Æblemos

 1. Lav æblemos efter opskriften eller tø en portion op fra fryseren. Se opskrift her. 

 2. TIP: Jeg anbefaler at koge æblemosen med ægte vanilje til denne opskrift fordi æblemosen er så stor en del af desserten. Jo bedre æblemos jo bedre kage!

Kanelknas

 1. Steg havregryn, rasp og kanel på en tør pande for middel varme i et par minutter til det begynder at dufte. Vær opmærksom på at det ikke må brænde på så hold øje og rør jævnligt.

 2. Tilsæt smør og rørsukker og steg til kanel knasen er gylden.
 3. Hæld med det samme blandingen ud på et stykke bagepapir og lad æblekageraspen køle af.
 4. Bland den færdige æblekagerasp med knuste makroner.

Flødeskum

 1. Pisk fløden til flødeskum.

Servering

 1. Umiddelbart inden du vil server den gammeldagsæble kage lægger du den sammen sådan: Læg æblemosen i bunden, drys med lidt af kanelknasen og fordel karamellen ud over. Ovenpå lægger du et tyndt lag flødeskum som du topper med kanelknas. Hvis du har lyst kan du slutte af med et lille bitte drys kanelsukker.

Opskriftsnoter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Gammeldags æblekage er en gammel dansk opfindelse fra 1800 tallet. Den har været lavet lige siden og har oprindeligt også kunnet servers i de mange husholdninger, der ikke havde en ovn. Denne let reviderede udgave er min egen opskrift. Opskriften har tidligere været udgivet på min gamle blog Badut.

HVAD GØR DU VED RESTERNE

Gammeldags æblekage kan godt spises dagen efter, men det er altså ikke det samme. Kagen er bedst på dagen. Rester af dolche de leche flytter du over på et glas, som du opbevare i køleskabet. Brug det i desserter, kager eller som syndigt pålæg. Rester af makroner holder nærmest uendeligt (nej ikke helt, men tæt på) i en tætsluttende dåse. Har du rester af den lækre kanelknas, smager det fantastisk som drys på is eller yougurt.

KOM PÅ FORKANT

Du kan forberede alle elementer af kagen på forhånd, så du bare skal lægge kagen sammen. Æblemos kan laves flere dage i forvejen, hvis det opbevares i en tætsluttende beholder i køleskabet. Du kan også lave en stor portion æblemos og fryse det i fornuftige portioner. Dette er stort set det bedste man kan gøre med æblerne fra haven. Kanelknas kan laves op til fire dage inden servering. Opbevar det i en tætsluttende beholder. Flødeskum kan piskes op til en time inden servering. 

SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 11/9/18