Bedstefars skæg med æblemos
5 fra 3 stemmer
Udskriv

Opskrift på bedstefars æble skæg

Bedstefars skæg er sådan en dejlig kage der altid vækker glæde på kagebordet. Denne version er med luftig kagebund, æblemos og sprød marengs. 

Bedste fars skæg med æblemos tager ca 50 minutter at lave. På den tid kan du også nå at lave æblemos for meget af tiden er ovntid hvor kagen bare passer sig selv.

Opskriften passer til én folieform. Jeg vurdere at det er kage nok til ca 10 personer. 

Ret Kage
Køkken Dansk mad
Keyword Æble, Æblemos
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 50 minutter
Antal 10 personer
Forfatter Marina

Ingredienser

Til bunden

 • 125 g blødt smør
 • 200 g rørsukker (kan erstattes af almindeligt hvidt sukker)
 • 1/2 tsk vaniljesukker
 • 4 æggeblommer (hviderne bruges til marengs)
 • 300 g hvedemel
 • 2 dl mælk (jeg bruger minimælk)
 • 1 tsk bagepulver

Til æblemos

 • 400 g færdig æblemos (Se link til opskrift i tips og tricks over opskriften eller i noterne herunder.)

Til marengs

 • 4 æggehvider (blommerne bruges til kagebunden)
 • 200 g rørsukker (kan erstattes af flormelis)
 • 1 knivspids fint salt

Sådan gør du

Allerførst

 1. Start med at tænde ovnen på 200 C (Jævn varme).
 2. Læg et stykke bagepapir i din folieform.

Kagebund

 1. Pisk det bløde smør grundigt med sukker og vaniljesukker til det er helt creamet.

 2. TIP: Man bruger blødt smør fordi det gør det nemmere at piske smør og sukker sammen uden at svine hele køknet til. Blødt smør får man ved at lægge pakken med smør ud på køkkenbordet 30 minutter inden det skal bruges. Hvis du ejer en grov udgave af et af de gode microplane rivejern kan du i stedet rive smørret. Så er det blødt og klar med det samme.

 3. Del æggene i blommer og hvider. Put æggehviderne direkte i den skål du vil bruge til at piske marengs og hæld æggeblommerne i en lille skål eller krus. Stil æggehviderne til side.
 4. Pisk æggeblommerne ind i smørblandingen en af gangen. 

 5. TIP: Du skal tilsætte en æggeblomme af gangen under piskning og piske godt imellem tilsætningen af hver æggeblomme. Dette gør man for at undgå at dejen skiller.

 6. Mål mel og mælk op.
 7. Tilsæt mel og mælk lidt af gangen og skiftesvis til dejen, mens du fortsat røre.
 8. TIP: Jeg tilsætter ca. 1/3 pr gang.

 9. Tilsæt bagepulver. Pisk kortvarrigt.
 10. Kom dejen i formen og fordel den så den er lige tyk over det hele.

 11. Bag midt i ovnen i ca 20 minutter til kagen er fast og gylden.

 12. Lav imens æblemos og marengs. Hvis kagebunden når at blive færdig før du er klar med fyldet gør det ikke noget. Så stiller du den bare til side til du er klar.

Æblemos

 1. Når kagebunden er klar smøres æblemosen ud i et tykt lag på kagebunden.

Marengs

 1. Mål sukkert op i en skål for sig.
 2. Pisk æggehviderne med salt. Når du har pisket en lille smule tilsætter du en spsk. sukker til massen. Det er med til at stabilisere hviderne så du får en flot marengs. Pisk og tilsæt gradvis mere sukker en spsk af gangen til du har en svulmende tyk marengs hvor piskeriset laver tydelige spor. 
 3. TIP: Gem eventuelt en spsk. sukker til at drysse ud over marengsen til sidst hvis du godt kan lide at den har et lille ekstra knas.

 4. Fordel marengsen ud over æblemosen. Lav eventuelt fine hvivler ved at køre en gaffel let gennem massen. Drys eventuelt med lidt rørsukker på toppen.

Bag kagen færdig

 1. Sæt kagen tilbage i den varme ovn og bag den ca 10 minutter til marengsen er smukt gyldent.

Servering

 1. Bedstefars skæg kagen kan spises med det samme eller du kan vente til den er kølet lidt af.

Opskriftsnoter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Dette er min version af bedstefars skæg som er en af de klassiske danske kager. Som flere af de andre højt elskede danske kageklassikere er den oprindelige ide, mig bekendt, indsendt til en opskrifts konkurence som AMO afholdt i 1960'erne. AMO lavede så nogle opskriftsblade med de  bedste af disse opskrifter og kagerne blev på den måde meget populære i hele landet. Bedstefars skæg er ikke en af de mest udbredte af disse opskrifter og det hænder at folk aldrig har hørt om kagen når jeg sætter den på bordet. Vi bagte ikke bedstefars skæg i mit barndomshjem, men af og til blev sådan en kage købt hos bageren. Mange år senere da jeg boede på Fejø havde jeg så mange æbler at jeg måtte finde på nye kager at bage med æblemos. Så kom jeg i tanke om min barndoms bedstefars skæg kage. Jeg havde ikke lige nogen opskrift, men tænkte at det var nemt at efterligne ideen med en blød kagebund, et lag æblemos og så marengs på toppen. Over nogle gange (der blev spist meget kage på Fejø!) eksperimenterede jeg mig frem til netop denne opskrift. Siden har jeg sammenlignet min opskrift med flere andre og de fleste opskrifter ligner hinanden ret meget. Min kagebund er lidt mere luftig end de fleste opskrifters og min marengs er mere smagfuld, fordi jeg bruger rørsukker. Sådan kan jeg lide kagen og jeg er ikke alene. Opskriften på bedstefars skæg delte jeg på min gamle blog Badut og mange har siden skrevet og fortalt mig at det er den bedste bedstefars skæg kage de har smagt. Det er derfor en opskrift jeg trygt deler her på min nye madblog.

HVAD GØR DU VED RESTERNE

Bedstefars skæg kagen er bedst på dagen, men rester kan sagtens spise dagen efter. Opbevar kagen i køleskabet. Kagen kan ikke fryses.

KOM PÅ FORKANT

Det er en stor fordel at have æblemosen klar på forhånd. Har man det er det en virkelig hurtig kage at lave. Man kan også bage kagebunden nogle timer i forvejen, men jeg synes ikke at det giver vildt meget mening for ovnen skal jo være varm igen for at bage marengsen. Marengsen skal laves i sidste øjeblik.

DENNE OPSKRIFT ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 29/10/18