Opskrift på bagt kartoffelmos

Opskrift på bagt kartoffelmos

Kartoffelmos bagt i ovnen smager forrygende og er dejligt nemt at lave. Ovnbagt kartoffelmos er meget velegnet til gæstemad fordi den kan gøres helt klar og så bare sættes i oven 25 minutter før man gerne vil spise. Start mindst 1 time inden spisetid. Det meste af tiden er kogetid for kartoflerne og ovntid.

Ret Aftensmad, Tilbehør
Køkken Dansk mad
Keyword kartofler, mos
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 50 minutter
Samlet tid 1 time
Antal 4 personer
Forfatter Marina

Ingredienser

 • 1 kg bagekartofler Erstat eventuelt nogle af kartoflerne med selleri eller andre rodfrugter
 • 2 æg
 • 25 g smør eventuelt 25 g mere hvis du synes
 • 1 1/2 dl sødmælk kan erstattes af piskefløde eller minimælk alt afhængigt af hvor smagfuld og fed man ønsker sin bagte kartoffelmos
 • salt og friskkværnet peber
 • 25 g friskreven parmesan kan udelades
 • 1 fed presset hvidløg kan udelades

Sådan gør du

 1. Skræl kartoflerne og skær dem i ensartede stykker. Hvis du bruger selleri eller andre rodfrugter skal de også skrælles og skære i tern, gerne noget mindre end kartoffelternene da de er længere om at koge møre.

 2. Kom kartoffeltern og eventuelle rodfrugter i en gryde og dæk med vand. Lad være med at komme salt i vandet!

 3. Kog kartoflerne helt møre. Afhængigt af dit komfur, dine kartofler og størrelsen på dine tern tager det ca 20-25 minutter. Tjek at både kartofler og eventuelle rodfrugter er kogt helt møre. 

 4. Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på blusset. Sluk for varmen og lad kartoflerne dampe tørre på eftervarmen. Har du gas må du vælge det lavest mulige blus. Rør jævnligt du vil ikke have noget til at brænde på.

 5. Mos kartoflerne med en kartoffelmoser.

 6. Varm mælken op i en lille gryde.

 7. Tilsæt mælken til de mosede kartofler under omrøring. Det er aldrig helt til at sige hvor meget mælk der skal bruges, det afhænger af kartoflerne. Rør mælk i til kartoffelmosen har en passende konsistens. 

 8. Hak smøret i små stykker og rør dem ind i den varme kartoffelmos. Kryd med rigeligt salt og peber. Husk at smage om kartoffelmosen smager godt. Det er også nu du tilsætter frisk reven parmesan, hvidløg eller anden krydring hvis du bruger det.

 9. Del æggene i blommer og hvider. Kom hviderne i en helt ren skål og rør æggeblommerne ind i den let afkølede kartoffelmos én af gangen. Rør godt mellem hver æggeblomme. 

 10. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt ind i kartoffelmosen. 

 11. Smør et ovnfast fad med smør og fordel kartoffelmosen deri. Lav eventuelt et pænt mønster på toppen med bagsiden af en våd ske eller med en gaffel. Du kan også sprøjte lidt af kartoffelmosen ud i små toppe med en sprøjtepose hvis du synes det er flot og har god tid.

Bagt kartoffelmos

 1. Tænd ovnen på 200 C

 2. Sæt fadet i ovnen og bag kartoffelmosen i ca 25 minutter til den er gylden på toppen.

Opskriftsnoter

Opskriften kan tilpasses det antal mennesker du laver mad med. Du kan udskrive den tilpassede opskrift. Husk at læse tips og tricks over opskriften iden du skriver ud. Timerne kan hjælpe dig med at holde styr på tiden, men hold øje og stol mere på beskrivelser end tidsangivelser. Kogetid afhænger af kartoflerne og bagetiden af ovn og størrelsen på dit fad. 

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Det er min mor der har lært mig at lave kartoffelmos i ovnen. Vi fik det ofte og sjovt nok kan jeg stort set ikke huske at vi fik normal kartoffelmos før jeg blev næsten voksen. 

HVAD GØR DU VED RESTERNE

Bagt kartoffelmos er bedst lige ud af ovnen. Den kan dog godt varmes og spises dagen efter. Pga æggene er ovnbagt kartoffelmos ikke velegnet til mange af de resteretter man ellers laver med kartoffelmos. 

KOM PÅ FORKANT

Kartoffelmosen kan gøres helt klar så den bare lige skal en tur i ovnen.