Opskrift på bagt kartoffelmos

Opskrift på ovnbagt kartoffelmos

Kartoffelmos bagt i ovnen smager forrygende dejligt. I midten bliver kartoffelmosen helt soufflé agtig, mens den på toppen er lækkert sprød og gylden. Det kan lyde som noget der er vanskeligt at lave men den bagte kartoffelmos er i virkeligheden dejlig nemt at lave. 

Ovnbagt kartoffelmos er meget velegnet til gæstemad fordi den kan gøres helt klar og så bare sættes i oven 25 minutter før man gerne vil spise. 

Start mindst 1 time inden spisetid. Det meste af tiden er kogetid for kartoflerne og ovntid.

Ret Tilbehør
Køkken Dansk mad
Keyword kartofler, mos
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 50 minutter
Samlet tid 1 time
Antal 4 personer
Forfatter Marina

Ingredienser

OVNBAGT KARTOFFELMOS

 • 1 kg bagekartofler (Erstat meget gerne nogle af kartoflerne med selleri eller andre rodfrugter)
 • 2 æg
 • 25 g smør (eventuelt 25 g mere hvis du synes)
 • 1 1/2 dl sødmælk (kan erstattes af piskefløde eller minimælk alt afhængigt af hvor smagfuld og fed man ønsker sin bagte kartoffelmos. Jeg bruger ofte minimælk med en lille sjat piskefløde)
 • salt og friskkværnet peber
 • 25 g friskreven parmesan (kan udelades)
 • 1 fed presset hvidløg (kan udelades)

TIL SERVERING

 • eventuelt lidt citrontimian

Sådan gør du

KARTOFLER

 1. Skræl kartoflerne og skær dem i ensartede stykker. Hvis du bruger selleri eller andre rodfrugter skal de også skrælles og skære i tern, gerne noget mindre end kartoffelternene da de er længere om at koge møre.

 2. Kom kartoffeltern og eventuelle rodfrugter i en gryde og dæk med vand. Lad være med at komme salt i vandet!

 3. TIP: Det er et gammelt huskeråd at man ikke skal komme salt i vandet når man koger kartofler til mos. Du kan imidlertid sagtens tilsætte andre smagsgivere fx. et laurbærblad, et hvidløgsfed eller lidt anis.

 4. Kog kartoflerne helt møre. Afhængigt af dit komfur, dine kartofler og størrelsen på dine tern tager det ca 20-25 minutter. Tjek at både kartofler og eventuelle rodfrugter er kogt helt møre. 

 5. Hæld vandet fra og sæt gryden tilbage på blusset. Sluk for varmen og lad kartoflerne dampe tørre på eftervarmen. Rør jævnligt du vil ikke have noget til at brænde på.

 6. TIP: 

  Hvis du skal lave sovs er det en god ide at gemme kartoffelvandet. 

  Har du gas må du vælge det lavest mulige blus når du damper kartoflerne tørre.

KARTOFELMOS

 1. Mos kartoflerne med en kartoffelmoser.

 2. TIP: Man kan fristes til at bruge elpiskeren eller en anden maskine, men det er en dårlig idé, der giver langt og klistret kartoffelmos. Hvis kartoflerne er kogt ordentligt møre er det slet ikke svært at mose dem.

 3. Varm mælken op i en lille gryde.

 4. TIP. Læs afsnittet om valg af mælk over opskriften.

 5. Tilsæt mælken til de mosede kartofler under omrøring. Det er aldrig helt til at sige hvor meget mælk der skal bruges, det afhænger af kartoflerne. Rør mælk i til kartoffelmosen har en passende konsistens. 

 6. Hak smøret i små stykker og rør dem ind i den varme kartoffelmos. Kryd med rigeligt salt og peber. 

 7. TIP: Husk at smage om kartoffelmosen smager godt. Når du om lidt har kommet æg i kartoffelmosen er det for sent at smage til. Du kan justerer smagen med salt og peber og også tilsætte lidt mere smør hvis du synes. Det er også nu du tilsætter frisk reven parmesan, hvidløg eller anden krydring hvis du bruger det. 

 8. Del æggene i blommer og hvider. Kom hviderne i en helt ren skål og rør æggeblommerne ind i den let afkølede kartoffelmos én af gangen. Rør godt mellem hver æggeblomme. 

 9. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt ind i kartoffelmosen. 

 10. Smør et ovnfast fad med smør og fordel kartoffelmosen deri. 

 11. TIP: 

  Lav eventuelt et pænt mønster på toppen med bagsiden af en våd ske eller med en gaffel. Du kan også sprøjte lidt af kartoffelmosen ud i små toppe med en sprøjtepose hvis du synes det er flot og har god tid.

  Nogle gange river jeg parmesan ud over toppen af kartoffelmosen. Det smager lækkert.

Bagt kartoffelmos

 1. Tænd ovnen på 200 C

 2. Sæt fadet i ovnen og bag kartoffelmosen i ca 25 minutter til den er gylden på toppen.

Opskriftsnoter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Det er min mor der har lært mig at lave kartoffelmos i ovnen. Vi fik det ofte og sjovt nok kan jeg stort set ikke huske at vi fik normal kartoffelmos før jeg blev næsten voksen. 

HVAD GØR DU VED RESTERNE

Bagt kartoffelmos er bedst lige ud af ovnen. Den kan dog godt varmes og spises dagen efter. Pga æggene er ovnbagt kartoffelmos ikke velegnet til mange af de resteretter man ellers laver med kartoffelmos og hellere ikke egnet til frysning.

KOM PÅ FORKANT

Kartoffelmosen kan gøres helt klar så den bare lige skal en tur i ovnen. 

OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 24/9/18