Opskrift på hyldeblomstsaft.
4.67 fra 3 stemmer
Udskriv

Opskrift på hjemmelavet hyldeblomstsaft

Giver 12 liter færdig hyldedrik.

Det er nemt og hyggeligt at lave sin egen skønne hjemmelavede hyldeblomstsaft, som simpelthen bare smager SÅ meget bedre end den købte.

Når hyldeblomsterne er plukket tager det ikke mange øjeblikkes arbejde at lave hyldedrikken. Alligevel skal du starte i god tid for hyldeblomstsaften skal trække i tre dage i køleskabet for at få god smag ud af hyldeblomsterne.

Ret Saftevand
Køkken Dansk mad
Keyword hjemmelavet, Hyldeblomst, hyldeblomstsaft, saftevand
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 5 minutter
Samlet tid 15 minutter
Antal 3 liter
Forfatter Marina

Ingredienser

TIL HYLDEBLOMSTSAFT SKAL DU BRUGE

 • 50-60 skærme hyldeblomst lidt afhængigt af størrelsen på blomsterskærmene. Læs tips og tricks over opskriften for gode råd.
 • 1,3 kg rørsukker kan erstattes med almindeligt sukker for en lysere smag med mindre karamel noter.
 • 3 økologiske citroner
 • 3 spsk citronsyre læs tips og tricks over opskriften
 • 2 liter vand

Sådan gør du

START MED EN HELT REN GRYDE

 1. Start med at finde en gryde med låg eller et kæmpe henkogningsglas. Alt saften skal kunne være der, men du skal også have plads til gryden eller henkogningsglasset i køleskabet. Overhæld din beholder med kogene vand og lad den lufttørre. 

Hyldeblomstsaft dag 1

 1. Klip blomsterskærmene ned i en ren skoldet gryde. Det er nemt gjort med en ren saks. 

 2. NB: Blomstersilkene smager bittet så du vil ikke have for meget af dem med, men den smule der sidder øverst tættest på blomsterne gør ingenting.Fjern undervejs små dyr fra hyldeblomstskærmene, men lad endelig være med at skylle blomsterskærmene. Smagen sidder i blomsterstøvet så det må ikke fjernes.

 3. Vask citronerne og skær 2 1/2 af dem i tynde skiver. Læg citronskiverne oven på hyldeblomsterne. Pres saften fra den halve citron ud over.

 4. TIP: For at få mest muligt saft og smag ud af citronerne kan du vælge at give dem 20 sec i microovnen på høj effekt. Rul dem herefter med et fast tryk på køkkenbordet et par gange.

 5. Drys citronsyre og rørsukker udover citronskiver og hyldeblomster.

 6. Kog 2 liter vand (nemmest i elkedel) og hæld det kogene vand ud over indholdet i gryden. Du kan godt gøre det af to omgange.

 7. Rør forsigtigt rundt i blandingen et øjeblik til sukkeret er opløst.

 8. Sæt låg på gryden og sæt den i køleskabet i tre dage.

Hyldeblomstsaft dag 3

 1. Tag saften ud af køleskabet og hæld den gennem en sigte så citronskiver og blomster fjernes. Tryk lidt på massen så du får alt saften med.

 2. TIP: Hvis der er sukker der ikke er opløst på bunden af gryden overhælder du det med lidt kogene vand og røre rundt til det er helt opløst. Tilsæt til hyldeblomstsaften. Det er ikke noget problem for smagen med en smule ekstra vand.

 3. Hæld hyldeblomstsaften på rengjorte skoldede flasker og sæt dem i køleskabet igen. Hvis saften skal fryses gøres dette også med det samme.

Opskriftsnoter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Denne opskrift stammer fra min gamle blog hvor jeg udgav den for 9 år siden. Det var i flere år bloggens best besøgte juni indlæg så man må sige at opskriften er godt gennemprøvet. Jeg kan ikke huske præcist hvor jeg havde inspirationen til opskriften fra dengang, men jeg kan huske at jeg eksperimenterede meget med forskellige sukkerblandinger og med og uden citronsyre. Dette er den opskrift mine læsere holdt mest af. Faktisk troede jeg at jeg havde eksperimenteret på baggrund af den grønne syltebog og jeg ville derfor have krediteret den bog. Da jeg ville overføre opskriften hertil og slog op i bogen kunne jeg imidlertid se at min opskrift ikke ligner deres.

HOLDBARHED

Hyldeblomstsaft kan holde sig ca 3 uger i køleskabet, forudsat at du har den på skolde rene flasker med låg. Du kan også vælge at fryse saften så er holdbarheden ca 1 år. Husk at der skal være lidt ekstra plads i de plastisk flasker du fryser i, da vand jo udvider sig når det fryser. Jeg har også frosset i glasflasker og har aldrig oplevet at de er sprunget, men det kan ske.

KOM PÅ FORKANT

Man bør lave hyldeblomstsaft af helt friskplukkede blomster så man kan ikke rigtigt komme på forkant med denne opskrift. Smagen forringes nemlig væsenligt ved opbevaring. Jeg har set at nogen hævder at man kan fryse blomsterne, men det har jeg ikke prøvet og jeg tror ikke at det er en god ide hvis man vil have optimal smag. 

OPSKRIFTEN ER SENEST TESTET OG REVIDERET 31/5/18