Opskrift på biksemad af grillrester
5 fra 1 stemme
Udskriv

Biksemad af grillrester

Dette er en af de skønneste ting du kan lave med rester fra din grillaften. Brug både kød og grillede grønsager og top med spejlæg og grønne urter. Skønt og nemt!

Ret Aftensmad
Køkken Dansk mad
Keyword brug af rester, kartofler, Mormormad
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

Rester af grillrester og kogte kartofler. Mængder kan varierer se tips og tricks over opskriften.

 • 300 g grillet kød og pølser fx bøffer, koteletter, grillpølser, kyllingebryst, lammeculotte eller steg
 • 200 g grillede grønsager fx peberfrugter, squash, løg, aubergine eller majs
 • 400 g kogte nye kartofler

Desuden

 • 2 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 1 kvist rosmarin
 • 1 bundt forårsløg
 • 50 g smør
 • olivenolie
 • salt og friskkværnet peber

Til servering

 • 1 bundt friske krydderurter fx løvstikke, timian, persille
 • 4 æg
 • ketchup
 • chilisovs

Sådan gør du

Arbejdsgang til sommerbiksemad

 1. Start med at skære alle ingredienser ud i små stykker og hold dem adskilt efter type. På den måde er du er klar til at tilføje efterhånden som retten når de rigtige stadier. Lige før retten er færdig steger du spejlæg på en pande for sig. 

Forberedelser

 1. Skær kødet i mindre stykker. Det meste kød er færdigt lavet og skal bare varmes. Put det i en skål eller tallerken for sig. Pølsestykker skal derimod ristes så de bliver sprøde og kommer derfor i en skål for sig.

 2. Skær de grillede grønsager i mindre stykker. De er tilberedt og skal bare varmes, men i lidt kortere tid end kødet. Kom dem derfor i en skål for sig.

 3. Skær de kogte kartofler i lidt større stykker end kødet. 

 4. Skær top og bund af løgene, pil dem og skær løgene i tynde både.

 5. Pil hvidløgsfed.

 6. Vask forårsløg og snit i fine stykker.

 7. Vask krydderurter

Sådan laver du biksemad af grillrester

 1. Varm en pande op med smør og lidt olie. Når panden er varm tilsætter du ca halvdelen af kartoflerne sammen med hele hvidløgsfed og rosmarinkvist. Lad kartoflerne stege til de er sprøde og lækre. Rør lidt engang i mellem så de bliver sprøde på alle sider. Kryd grundigt med peber og lidt salt. Husk at dine kartofler allerede er salte.

 2. Hvis du har god plads på panden tilsætter du resten af kartoflerne sammen med pølseskiver og løgene. Har du mindre god plads tager du de sprøde kartofler op så der bliver plads til løg, pølser og kartofler. Steg til løgene er bløde og det nye hold kartofler har fået lidt farve. Pølserne skal gerne blive sprøde. Rør af og til og kryd undervejs med salt og friskværnet peber som før.

 3. Fjern rosemarinkvist og hvidløgsfed. Tilsæt kød, rør forsigtigt rundt og lad det varme et par minutter før du tilsætter grillede grønsager og vender rundt. Skru ned for varmen og lad det stå mens du laver spejlæg. Hvis du har taget de sprøde kartofler fra skal de selvfølgelig blandes ind så de kan blive varme igen.

 4. Spejl æggene på en separat pande i lidt olie. Kryd med salt og peber og steg til de er som du bedst kan lide dem. 

Servering

 1. Vend forårsløg og krydderurter ind i biksemaden, lad stå to minutter og server med spejlæg, ketchup og chilisovs.

Opskriftsnoter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Biksemad er en ret fra den tid hvor vi forstod at få noget ud af alle rester. Den kunst er lidt gået i glemmebogen, men er heldigvis på vej frem igen. Lige præcis denne version af grillet kød og grønsager er min egen opskrift.

HVAD GØR DU MED RESTERNE

Rester af biksemad kan fint varmes og spises dagen efter, dog bedst hvis man ikke har friske grønne urter i. Hold dig til at drysse dem over til sidst hvis du ved du vil gemme en rest til dagen efter.

KOM PÅ FORKANT

Det går hurtigt at lave biksemad, men hvis du gerne vil kunne gå direkte til selve stegningen kan du godt skære kartofler, grillede grønsager og kød ud aftenen i forvejen. Så kan du komme hurtigt igang og ordne løg og forårsløg mens første hold kartofler steger.