Opskrift på hjemmelavet julesirup
0 fra 0 stemmer
Udskriv

Opskrift på julesirup med appelsin og vanilje

Julesirup smager så dejligt af alt det bedste i julen. Brug den på pandekager, til morgen skyr eller i julens varme drikke.

Det er virkeligt nemt at lave hjemmelavet julesirup, men det tager noget tid. Lad siruppen stå og koge ind, mens du alligevel laver noget andet i køknet. 

Hold øje med boblerne mens siruppen koger ind. Ved 100 C får du sammenhængende bobler efterhånden som siruppen koger mere ind bliver de lige som tættere i det. Hvis du vil have en meget tynd sirup kan du tage den af ved 100 C, men jeg synes 105 C giver den bedste smag og konsistens.

Ret Tilbehør
Køkken Dansk mad
Keyword dessert, julemad, Sirup, Varme drikke
Forb. tid 2 minutter
Tilb. tid 38 minutter
Samlet tid 40 minutter
Antal 3 dl
Forfatter Marina

Ingredienser

SIRUP

 • 7 dl vand
 • 1 dl friskpresset appelsinsaft (ca fra en appelsin)
 • 2 dl rørsukker (kan erstatte af hvidt sukker, men rørsukker smager bedre.)

KRYDDERIER TIL JULESIRUP. UDSKIFT GERNE EFTER DIN EGEN SMAG

 • 4 hele stjerneanis
 • 3 kanelstænger
 • 1 vaniljestang
 • 4 nelliker
 • 7 kardemommekapsler
 • 1 spsk. citronvaniljesukker (Kan udelades. Se opskrift i link under denne opskrift)

Sådan gør du

 1. Hæld vand, rørsukker, friskpresset appelsinsaft og krydderier i en gryde.

 2. TIP: Du får mest appelsinsaft ud af din appelsin ved at varme den kortvarigt i en mikroovn (ca 10-20 sec.) og herefter rulle den fast henover bordet med håndfladen. 

  Tilpas mængden af vand til mængden af appelsinsaft ved at hælde appelsinsaften i dit deciliter mål og fylde op med vand til du har den korrekte mængde.

 3. Skrab kornene ud af vaniljestangen og gnid dem ud i citronvaniljesukkeret (eller lidt sukker). Tilsæt citron vaniljesukker, vaniljekorn og den tomme vaniljebælg til gryden. 

 4. TIP: Når du gnider vaniljekornene med lidt sukker bliver de bedre adskilt når du koger siruppen. 

 5. Varm op til kogepunktet og lad herefter siruppen simre lige omkring kogepunktet. Jeg koger min sirup i ca 30-40 minutter, men tiden kan være anderledes i dit køkken.  

 6. TIP: Siruppen skal selvfølgelig koge uden låg. Ideen er jo netop at vandet skal fordampe.

 7. Kik til siruppen af og til. Når den begynder at blive smukt lysebrun og boblerne på overfladen bliver større og ligesom mere holdbare er det tid til at teste om julesiruppen er ved at være klar. Tjek med et sukkertermometer der skal vise 105 C eller ved at lade en lille dråbe køle af på en tallerken. Hvis den lille dråbe har den rigtige konsistens er siruppen færdig. 

 8. Lad sirupen køle ned i 5 minutter og si den herefter.

 9. Hæld julesirupen på en skoldet flaske og sæt den i køleskabet. Put eventuelt vaniljebælgen og et par kanelstænger i flasken. Det ser fint ud og giver lidt ekstra smag. Omvendt er det selvfølgelig lidt mindre nemt at hælde af flasken.

Opskriftsnoter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Min julesirup er en videreudvikling af en opskrift jeg engang så i et madblad. Siruppen indgår her i en dessert med mandariner (hvor du også kan læse mere om kilden). Siden har jeg år for år ændret lidt i opskriften og er blevet rigtig glad for at bruge siruppen andre steder end i den oprindelige dessert. 

HOLDBARHED

Julesirup holder sig fint i køleskabet og kan ihvertfald holde julen over hvis din flaske er skoldet og ren. Husk at holde god hygiene når du tager af siruppen. 

OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 8/11/18