Opskrift på jødekager

Opskrift på skønne jødekager

Jødekager er en af de mest klassiske danske julesmåkager og de smager fantastisk. Heldigvis er de også meget nemme at bage. 

Opskriften er på helt klassiske jødekager med kanelsukker og hakkede mandler hvis du vil prøve andre varianter (fx uden mandler) kan du se forslag lige over opskriften.

Dejen til jødekager er nem at lave men skal hvile. Start derfor nogle timer inden du skal bruge småkagerne. Dejen kan også hvile natten over.

Ret Kage
Køkken Dansk mad
Keyword Julekage, Mormormad, småkage
Forb. tid 14 minutter
Tilb. tid 6 minutter
Hviletid 2 timer
Samlet tid 20 minutter
Antal 50 styks
Forfatter Marina

Ingredienser

Dej til jødekager

 • 250 g hvedemel
 • 125 g rørsukker kan erstattes af almindeligt hvidt sukker
 • 1/4 tsk hjortetakssalt giver sprøde småkager
 • 150 g smør
 • 1 æg
 • 1 æggeblomme (hviden bruges til pensling.

Pynt til jødekager

 • 1 æggehvide blommen bruges i dejen
 • 1 spsk god kanel
 • 4 spsk rørsukker kan erstattes af almindeligt hvidt sukker
 • 60 g mandler

Sådan gør du

Jødekagedej

 1. Bland hvedemel, rørsukker og hjortetakssalt godt.

 2. Smuld smørret ud i melblandingen til det ligner brødkrummer.

 3. TIP: Dette kan gøres i foodprocessor, men pas på ikke at arbejde for længe med det. Du kan også vælge at rive iskoldt smør på et microplane rivejern eller at tage smørret ud i god tid så det bliver blødt og nemmere at arbejde med. Dejen bliver bedst med koldt smør.

 4. Put æg og æggeblomme i dejen og saml den hurtigt på et meldækket bord til en blød dej. Du skal kun arbejde med dejen til den netop er homogen. 

 5. TIP: Opskriften er baseret på mellemstore æg. Hvis dine æg er meget store eller meget små er det muligt at mængden af æg ikke passer helt. Hvis du har meget store æg kan du holde lidt igen med æggeblommen. Har du omvendt meget små æg kan du tilsætte lidt af æggehviden. Går det galt og dejen er blevet umulig kan du forsigtigt tilføje lidt mel. Dejen skal være klistret. 

 6. Rul dejen til en dejpølse på 6 cm i diameter og pak den ind i husholdingsfilm. 

 7. TIP: Pas på ikke at få kanten af husholdningsfilmen ind i dejen for så kan den blive svær at få ud. Læg dej pølsen på midten og hold kanterne samlet mens du ruller stykket om dejpølsen så undgår du dette problem.

 8. Nu skal dejen hvile. 30 minuter i fryseren eller 3-4 timer i køleskabet. Allerbedst natten over i køleskabet.

 9. TIP: Dejen er blød så den bliver lidt flad på den side den ligger på. Hvis du vil undgå det kan du vende den om en gang eller to mens den hviler.

 10. TIP: Dejen må ikke være mere end 30 minutter i fryseren så bliver den for hård. 

JØDEKAGER

 1. Varm ovnen op til 175 C varmluft.

 2. Bland kanel og rørsukker til kanelsukker.

 3. Hak mandlerne groft.

 4. Tag dejpølsen ud af køleskabet, pak den ud og skær tynde ensartede skiver med en skarp kniv. Læg efterhånden småkagerne over på en kold bageplade med bagepapir. 

 5. Læg resten af dejpølsen tilbage i køleskabet.

 6. TIP: Hvis dejen kun har hvilet kortvarrigt er den fortsat meget blød og skal være kold for at du kan skære fine skiver. Når du lægger dejpølsen i køleskabet sørger du for dette. Dej der har hvilet natten over er nemmere at håndterer. 

 7. TIP vend af og til dejpølsen så du undgår at skære skæve skiver. Bliver dine småkager skæve kan du forsigtigt trykke dem ensartede med håndryggen. Du kan også trykke små dejstumper fast.

 8. Pensl hver småkage med æggehvide. Drys med hakkede mandler og derefter med kanelsukker.

 9. Bag jødekagerne i ca 6 minutter til de er fint lysebrune.

 10. TIP: Alle ovne er forskellige så hold godt øje med dine småkager. Særligt er det vigtigt at holde godt øje med den første plade. Herefter ved man bedre præcis hvor længe de skal have i ens egen ovn.

 11. Tag småkagerne ud af ovnen og lad dem køle af et øjeblik inden du flytter dem over på en afkølingsrist.

 12. Læg de helt afkølede småkager i tætsluttede kagedåser.

 13. TIP: For at være helt sikker på at kagedåsen er helt tætlukket kan du bruge et stykke madpapir. Læg madpapiret i kagedåen, småkagerne oven på og luk så dåsen sådan at madpapiret kommer i klemme mellem låg og dåse.

Opskriftsnoter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Man har bagt jødekager i Danmark i ca 150 år. Det regnes for en dansk julesmåkage der er opfundet af de jødiske bagerier. Det er altså en dansk småkage med mellemøstlige rødder.

Denne opskrift på jødekager er min egen udviklet med basis i min farmors gamle kogebog ("Mad" af Ingeborg Suhr fra 1931). 

Ideen til at bruge daim som topping på børneudgaven er fra en lille pige jeg mødte i Kvickly. Desværre kender jeg ikke hendes navn. 

Læs meget mere i teksten til dette indlæg.

HVOR LÆNGE KAN JØDEKAGER HOLDE SIG

Jødekager smager som mange andre småkager endnu bedre dagen efter at de er bagt. De er på toppen i 3-4 dage og kan fint holde sig i en tætsluttende kagedåse i 14 dage.