Opskrift på lækre pandekager med chokoladesovs
5 fra 2 stemmer
Udskriv

Opskrift på lækre dessert pandekager

Dessert pandekager er noget af det bedste der findes og sådan en stak gode danske pandekager vækker altid jubel hos både børn og voksne.

Min opskrift indeholder en del små tips og enkle tricks, der giver dig de allerbedste lækre pandekager hver gang. Det er nemlig ikke ligegyldigt i hvilken rækkefølge du tilsætter ingredienserne. Når du først kan principperne kan du freestyle.

Start gerne på pandekagedejen ca 1 1/2 time inden du vil sætte pandekagerne på bordet. Så får pandekagedejen nemlig tid til at hvile og det bliver den bedre af!

Ret Dessert
Køkken Dansk mad
Keyword Klassisk grundopskrift, Mormormad, Pandekager
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hviletid 30 minutter
Samlet tid 30 minutter
Antal 12 pandekager
Forfatter Marina

Ingredienser

PANDEKAGE DEJ

 • 25 g smør
 • 4 æg
 • 50 g sukker
 • 1/4 tsk fint salt
 • 200 g mel
 • 6 dl mælk

EVENTUELT

 • erstat noget af mælken med øl, det giver sprøde pandekager.
 • Tilsæt reven citronskal, vaniljesukker eller lidt kardemomme. Jeg bruger næsten altid 1 spsk af mit citron-vanilje-sukker

TIL STEGNING

 • smør

Sådan gør du

PANDEKAGEDEJ

 1. Start med at smelte det smør, der skal i pandekagedejen. Træk gryden eller panden af varmen og lad det afkøle lidt.

 2. TIP: Du kan fint smelte smørret på den pande du vil bage pandekagerne på. Det spare opvask, men pas på at det ikke branker. 

 3. Pisk æggene sammen med sukker og salt. 

 4. TIP: 

  Du skal ikke piske længe, men bare til æggesnapsen er ensartet.

  Erstat gerne 1 spsk af sukkeret med citron vanilje sukker. Det giver en dejlig smag. Det er også nu du kan rive lidt citronskal ned i dejen eller tilsætte vanilje eller kardemomme. 

 5. Tilsæt smeltet, let afkølet smør lidt af gangen og pisk det ind i æggesnapsen af et par gange.

 6. NB: 

  Det er vigtigt at smørret ikke er så varmt at det begynder at tilberede æggene. Er man bare lidt forsigtig går det aldrig galt og giver meget bedre pandekager. Se over opskriften hvorfor smør skal tilsættes nu og ikke efter mælken.

 7. Tilsæt mel og pisk til dejen er helt ensartet og uden klumper. 

 8. TIP: 

  Ved at tilsætte melet før mælken kan du let piske dejen helt fri for klumper.

  Pisk kun dejen til den netop er fri for klumper og sammenhængene. Pandekagedej der piskes for længe giver hårde stive pandekager. 

 9. Tilsæt mælken lidt af gangen og pisk den ind i dejen. 

 10. TIP: 

  Du kan bruge alle slags mælk. Jo federe mælk, jo mere smagfulde mættende pandekager. Erstat gerne 1 dl mælk med 1 dl øl det giver en skøn smag og sprøde pandekager.

  Pandekagedejen ser tynd ud, men det er sådan det skal være når man gerne vil bage tynde dessertpandekager. Den tynde dej er nemmere at fordele på panden og fordi der er relativt mange æg i skal den nok samle sig. Desuden bliver pandekagedejen tykkere når den hviler.

LAD PANDEKAGEDEJEN HVILE

 1. Nu skal pandekagedejen hvile. Lad pandekage dejen hvile i mindst 30 minutter og gerne længere. 

 2. TIP: Pandekagedej har godt af at hvile for på den måde blødgøres stivelsen hvilket gør de færdige pandekager lettere. Dejen bliver også lidt tykkere, mens den står og hviler fordi stivelsen i melet udvider sig. Har man virkeligt ikke tålmodighed til at lade pandekagedejen hvile kan den godt bages med det samme, men pandekagerne bliver bedst af at dejen hviler. Hvis pandekagedejen har hvilet så længe at den er blevet for tyk kan man tilsætte lidt mere mælk.

PANDEKAGE BAGNING

 1. Når dejen har hvilet opvarmes en passende pande med smør. 

 2. TIP: 

  Brug smør til stegningen. Intet andet fedtstof giver den rigtige smag.

  Til den første pandekage skal der være smør nok til at hele panden er godt smurt. Herefter er det kun nødvendigt at bruge en lille smule smør eller måske slet ingen afhængigt af din pande.

  Panden har stor betydning for den færdige pandekage, men du behøver ikke nødvendigvis en pandekagepande hvis du ikke laver pandekager ret tit.

 3. Tilsæt en dråbe dej til panden og vent på at det begynder at bruse op omkring den. Nu har panden den rigtige temperatur til pandekagebagning.

 4. Hæld en lille skefuld dej på panden med en opøser ske og drej hurtigt rundt så den tynde dej fordeler sig jævnt.

 5. Steg pandekagen ved middelvarme til den er størknet på overfladen. Vend den om med en paletkniv (eller i luften hvis du er pandekagemester). 

 6. Steg den anden side af pandekagen til den er gennemstegt og lækker.

 7. TIP: Den rette temperatur afhænger af dit komfur og din pande. For høj varme giver brændte pandekager, for lav giver mindre lækre pandekager. Den første pandekage bliver tit mindre fin. Den er til kokken!

 8. Læg pandekagerne i en stak på en tallerken gerne med et stykke sølvpapir over den øverste. Pandekagerne holder hinanden varme så længe der tilføjes nye varme pandekager til stakken.  

SERVERING

 1. Server pandekagerne varme. Tilbehør kan fx være sukker, syltetøj, sirup, is, chokoladesovs og frisk frugt.

Opskriftsnoter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Jeg har lavet pandekager efter disse grundprincipper siden jeg var barn. Al ære går til "111 pandekager" eller hvad bogen nu hed (læs mere i teksten over opskriften).

KOM PÅ FORKANT

Man kan sagtens lave pandekagedejen klar i god tid og lade den stå i køleskabet i op til 12 timer.

Skal man bage mange pandekager kan man lave dem og opvarme dem i mikroovn ved servering. I ovn synes jeg let de bliver tørre.

HVAD GØR DU VED RESTERNE

Pandekager smager skønt dagen efter og kan hurtigt genvarmes. De har dog en tendens til at klæbe sammen hvis de står længe. Læg enten et lille stykke madpapir mellem hver eller rul dem sammen hvis du vil undgå dette.

Pandekager fryser glimrende. Jeg ruller dem sammen og løs fryser dem før jeg ligger dem tættere sammen. Så kan man lige tage en pandekage op af fryseren når man er lækkersulten! Frosne pandekager optøs i mikroovn og opvarmes herefter kortvarigt på høj effekt. Pandekager har en holdbarhed i fryseren på ca 2 måneder. 

OPSKRIFTEN PÅ PANDEKAGER ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 6/8/18