Risalamande opskrift
5 fra 12 stemmer
Udskriv

Opskrift på risalamande

Ingen jul uden risalamande og her får du min bedste opskrift, der gør ALT for at optimerer smagen af vanilje sådan at du får det bedste ud af den dyre vanilje. Opskriften er blevet til efter en del eksperimentering og giver dig en fantastisk risalamande med en skøn cremet smag af vanilje.

Risengrøden skal være helt kold før du kan lave risalamande. Derfor er det optimalt at starte dagen før du vil server risengrøden. Desuden har risengrøden rigtigt godt af at stå nogle timer inden servering hvilket gør den til en ideel dessert til juleaften. 

TIP: Den præcise kogetid i ovnen afhænger af dine grødris, din gryde og din ovn samt størrelsen på din portion. Det er imidlertid ikke spor svært at se hvornår grøden er færdig. For mig tager det ialt 50 minutter i ovnen at koge en risengrød af 150g grødris. En portion af dobbelt størrelse tager ca 1 time og 20 minutter. 

Læs mange flere tips til at koge risengrød i opskriften på risengrød.

Ret Dessert
Køkken Dansk mad
Keyword Dansk julemad
Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 50 minutter
Samlet tid 1 time 15 minutter
Antal 6 personer
Forfatter Marina

Ingredienser

Risengrød til risalamande

 • 1 vaniljestang (den tykkeste og bedste du vil ofre)
 • 0,5 dl piskefløde
 • 2 spsk rørsukker
 • 150 g grødris
 • 1 sjat vand
 • 1 nip salt
 • 7 dl sødmælk

Risalamande

 • 60 g flormelis
 • 150 g mandler
 • 4,5 dl piskefløde

Sådan gør du

DAG 1: RISENGRØD TIL RISALAMANDE

FORBEREDELSER

 1. Tænd ovnen på 125 C varmluft.

 2. Find en tykbundet gryde med låg der kan gå i ovnen og et stykke sølvpapir der passer mellem låg og gryde.

FÅ MEST MULIG SMAG UD AF DIN VANILJE

 1. Hæld piskefløden i en lille gryde og varm op til lige før kogepunktet. Træk gryden af varmen.

 2. Put rørsukkeret på en underkop.

 3. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en lille kniv. Gnid vaniljekornene ud i sukkeret så de skilles ad. Husk også at tørre knive og skærebræt godt af med sukker. Tilsæt vaniljebælgen og rørsukkeret med vaniljekorn til den varme piskefløde og rør rundt til sukkeret opløses.

 4. Lad stå til du skal bruge det om lidt. Helst i mindst 10 minutter..

  TIP: Den fede piskefløde får det optimale ud af din vanilje.

GIV RISENGRØDEN EN GOD START PÅ KOMFURET

 1. Put risene i en si og skyl dem godt under rindende koldt vand. 

 2. Hæld de skyllede grødis i gryden og tilsæt en sjat vand så det lige netop dækker. Kog under omrøring til alt vandet er næsten kogt væk. Det tager ca. 2 minutter.

 3. Tilsæt sødmælk og salt og varm det hele op til lige før kogepunktet. Rør af og til i begyndelsen og hele tiden når du nærmer dig kogepunktet. 

 4. Træk gryden af varmen og tilsæt piskefløden med vaniljekornene og vaniljebælgen til grøden. Rør rundt.

  TIP: skyld gryden med en sjat mælk eller fløde så du får alle vaniljekornene med.

LAV RISENGRØDEN FÆRDIG I OVNEN

 1. TIP: Dette giver en virkelig lækker cremet risengrød der smager af vanilje. Desuden spare det dig for at røre i gryden hele tiden og grøden brænder aldrig på. 

 2. Læg sølvpapiret på gryden og godt og tæt ned om siden. Læg låget på gryden og sæt gryden i ovnen.

 3. Efter 30 minutter tager du grøden ud af ovnen og røre forsigtigt i den. Husk at få skrabet bunden godt så alt risengrøden bliver blandet. 

 4. Sæt risengrøden tilbage i ovnen og giv den yderligere 10 minutter. Tag gryden ud og rør igen forsigtigt rundt. Vurderer om grøden er ved at være færdigkogt. 

  NB: Den præcise kogetid afhænger både af de grødris du bruger og af størrelsen på din portion. Du er derfor nød til selv at være opmærksom på din grød. Grødrisene skal være møre, men ikke udkogte og det meste af væden skal være opsuget uden at grøden er blevet helt fast. Når grøden er næsten færdigkogt tager jeg gryden op på komfuret og røre den helt færdig. Så har jeg nemlig bedre kontrol med det.

 5. Fortsæt med at give grøden 10 minutter i ovnen indtil grøden er næsten færdigkogt. Husk at røre forsigtigt, men grundigt mellem hver tur i ovnen.  

SÆT RISENGRØDEN TIL AFKØLING

 1. Flyt STRAKS den færdige risengrød fra den varme gryde og over i en beholder der ikke holder på varmen. Put vaniljebælgen godt ind i grøden så den kan afgive smag, mens grøden køler ned. Sæt risengrøden koldt til næste dag eller ihvertfald til den er helt kold.

  TIP: 

  Dette er efter anbefaling fra fødevare eksperter. Risengrød der ikke køles hurtig ned har en risiko for at udvikle farlige bakterier. Du må derfor ikke beholde risengrøden i gryden som jo holder på varmen. 

  Det er en god ide at røre i grøden efter ca. 1 time i køleskabet. Dette hjælper grøden med at køle hurtigere ned og giver dig en mindre stiv grød at arbejde med senere. 

MANDLER

 1. Skold mandlerne. Med en portion af denne størrelse er det nemmest at putte mandlerne i en lille gryde og hælde vand på til det godt og vel dækker. Bring vandet i kog og giv mandlerne lige præcis så længe at de flyder op til overfladen.

  TIP: Hvis du giver dem for længe bliver de grimme og brune. Får de for kort bliver de umulige at smutte.

 2. Lad mandlerne køle en smule af og smut dem så snart du kan røre ved dem.

 3. Læg de færdigsmuttede mandler på et rent viskestykke og lad dem tørre godt før du hakker dem. 

  HUSK at tage mindst to af de pæneste mandler fra så du har en mandel at komme i risalamanden. 

DAG 2: Risalamande

 1. Tag grøden ud af køleskabet og fisk vaniljebælgen op. Skrab den godt af med en ske så du får alt vaniljesmagen ned i grøden.

 2. Rør rundt så du løsner den kolde grød. 

  TIP: Hvis grøden er meget fast kan der tilsættes en sjat piskefløde.

 3. Rør sigtet flormelis og hakkede mandler ind i den kolde risengrød.

 4. Pisk piskefløden til en rimelig fast med stadig blød flødeskum.

 5. Tilsæt ca. 1/3 del af flødeskummet til risengrøden og rør den omhyggeligt ind i grøden til du er sikker på at alle klubber af risengrød er helt opløst.

 6. Tilsæt resten af flødeskummet lidt af gangen til du har den ønskede konsistens på din risalamande. Vær meget forsigtig i denne omgang så du bevare luften i risalamanden.

 7. Smag på risalamanden og tilsæt lidt mere flormelis hvis du synes. Hvis du har være meget uheldig med din vaniljestang kan det også være du vil tilsmage med lidt mere vanilje. 

Servering

 1. Put risalamanden i en pæn skål og anbring en mandel et hemmeligt sted. Rør rundt så du hellere ikke selv ved hvor mandlen gemmer sig. Server med kirsebærsovs eller julesirup.

Opskriftsnoter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA

Dette er min egen opskrift på klassisk risalamanden. Jeg har arbejdet på at optimere smagen af vanilje. Læs om risalamandes oprindelse i selve blogteksten.

HVAD GØR DU VED RESTERNE

Risalamande smager forrygende dejligt dagen derpå (nogle siger endnu bedre). Derfor gør det ikke spor hvis der er en rest til overs. Juleaften plejer jeg at server en portion jeg er sikker på vi kan spise (så vi finder mandlen) og så holde lidt i reserve til de der kan spise mere. Det der ikke bliver spist juleaften er der rift om dagen derpå!

KOM PÅ FORKANT

Risalamande er en en genial dessert til juleaften. Den er nemlig allerbedst når den har fået lov at stå nogle timer i køleskabet. Jeg koger risengrøden og ordner mandlerne dagen før og laver selve risalamanden om formiddagen.

Risalamande kan også laves helt færdig dagen før, men så bør rester ikke gemmes.