
Vintermad er dejligt, men det er en udfordring at fotografere, fordi der mangler friske sprøde grønsager. Jeg har svoret at jeg ikke af hensynet til billederne vil drysse med persille eller “microspirer” hvis det ikke passer til opskriften, men det kan godt blive lidt tungt på billed siden med alt det brune vintermad. Derfor var jeg ekstra glad da jeg fandt de smukke glaskål til perlebyg salaten. Frikadeller, Daube og ingredienser til perlebyg salat.
En gang om måneden går jeg bag kuliserne på Marinas Mad og fortæller lidt om de overvejelser jeg gør mig omme på min side af skærmen. Det har jeg gjordt siden bloggens start for præcis et halvt år siden og det tænker jeg at jeg vil blive ved med fremover. Indlæggene er sådan lidt blognørdede, men faktisk ret populære. Hver måned skriver jeg om udgifter, besøgstal og de mest populære opskrifter. Desuden tager jeg et blogrelateret tema op. I denne måned skriver jeg om forarbejdet til mit tema med klassiske danske opskrifter, der er bloggens gennemgående tema for 2017.
AT ARBEJDE MED ET TEMA
På min gamle blog arbejdede jeg ofte i temaer. Det kunne være et tema der løb i en sæson (fx mad til fuglene eller opskrifter med hyldeblomster) eller det kunne være et tema der løb over hele året. Den sidste type af temaer er klart de mest udfordrende, fordi man skal holde gejsten oppe hele året og have alle indlæggene til at passe sammen på tværs af årstiderne. For at det skal lykkes er det meget vigtigt med planlægning. Det er ikke sådan at jeg ikke kan afvige fra planen undervejs, men hvis der ikke er et skelet at arbejde omkring bliver det let noget rod og også ofte for overvældende. Derfor skriver jeg masser af planlægningsskitser i små notesbøger. De er gode at kikke i når man lige mister retning.
Det visuelle
For mange vil det sikkert lyde tosset, men jeg starter faktisk ofte med det visuelle, den stemning som jeg gerne vil have frem når man kikker gennem alle indlæggene i et tema. Hvis ikke jeg kan se den stemning for mig er det ikke noget godt tema for så vil du som læser af bloggen hellere ikke kunne sanse at det er et sammenhængende tema. Det skal være lidt som når man bladre i en bog, der nytter det hellere ikke at billederne løber i hver sin retning og iøvrigt modarbejder teksten.
Til temaet om de klassisk danske opskrifter er det oplagt at supplerer billederne af maden med billeder fra steder i Danmark. Nu har jeg rendt og fotograferet i Danmark i flere år, så jeg har en del billeder jeg kan bruge af. Billederne skal så efterhånden passe med de forskellige opskrifter sådan at forårsbilleder passer til retter man spiser om foråret og så videre. Nogle opskrifter spiser man året rundt og de er en lidt større udfordring, men for mig giver det fx mening at man kan sidde ved bordet på Abelines gård og spise klassiske danske frikadeller.
En anden vigtig ting er at skabe et sammenhængende univers på foto props siden, altså de tallerkner mm jeg bruger når jeg fotograferer mad. Her har jeg valgt at den gennemgående stemning skal sættes af de klassisk danske stel fra RC og B&G. Det har jeg fordi man umiddelbart tænker Danmark når man ser de stel. Jeg har selv en del musselmalet og kan låne mig til mågestellet, men jeg vurderede at det alligevel ville blive for ens hvis alle 12 opskrifter blev fotograferet på de to stel. Derfor har jeg nøje udvalgt yderligere to stel nemlig sommerfugl og blå blomst. Alle fire stel passer sammen, men har alligevel hver sin karrakter. Desuden vil jeg selvfølgelig bruge andre tallerkner og foodprops undervejs. Måske bliver det sådan at alle opskrifterne for en sæson fortrinsvis vil blive fotograferet på samme stel, men jeg er endnu ikke helt sikker på den del.
Når ideen til temaet og stemningen er på plads starter arbejdet med den grafiske del. Her har jeg valgt at alle temasider på Marinas Mad skal have sådan nogle lange bjælker som den du kan se her. De er smalle nok til at man kan scrolle gennem dem, men giver alligevel masser af plads til at skabe stemning. Desuden er det ikke en løsning jeg har set andre steder, hvilket er vigtigt for mig.
Det tager mig faktisk en del tid at skabe et visuelt indtryk, der er robust nok til at rumme alle opskrifterne i et tema, men jeg synes at det er vildt sjovt. Faktisk er det nok min yndlings blogger opgave! Når man arbejder med det grafiske er det vigtigt at prøve løsningen af med flere forskellige opskrifter/DIY ideer. Det kan nemlig godt se fint ud med én opskrift men helt kikset med en anden. I dette tilfælde havde jeg allerede blogget nogle andre danske opskrifter jeg kunne arbejde med, men ellers ville jeg have brugt nogle andre billeder bare for at få det prøvet af.
Hvis du vil se oversigtssiden med bjælkerne til de opskrifter jeg allerede har blogget kan du klikke her. De ser bedre ud når man ser dem sammen synes jeg.
Indhold
Da jeg valgte at årets tema skulle være mormor mad var det allermest af hensyn til mine udvekslingsstuderende der efterspøger netop mine opskrifter på disse danske klassiskere. Derfor var det egentlig ikke så svært at vælge opskrifterne ud, for jeg tog jo simpelthen bare alle livretterne og lavede en lang liste. Ud fra den har jeg så udvalgt 12 opskrifter og fordelt dem på de måneder hvor jeg synes de passer bedst. Der er selvfølgelig en masse svinekød for sådan er dansk mad kultur, men jeg gjort mig umage med også at få kylling, fisk og kalv med i temaet.
Hvis jeg ikke allerede havde haft en liste med klassiske danske opskrifter ville jeg have arbejdet mig frem til mindst 12 ideer inden jeg gik igang med temaet. Ellers går det let galt når man løber tør for ideer halvvejs.
Så nu er det faktisk bare med at holde snuden i sporet og få skrevet de 10 opskrifter jeg endnu mangler…
BAG OM BLOGGEN
Besøg

Skærmbilled hvor man kan se bloggens besøg i de seks måneder jeg har blogget.
Marinas Mad havde i januar 5937 sidevisninger fordelt på 3195 unikke besøg. Det er jo ikke prangende, men det går fremad hver måned og det passer mig glimrende at jeg føler at jeg kan følge med, fordi det går stille og roligt. Bloggens traveste dag er søndag hvor jeg udgiver madplanerne.
De mest besøgte opskrifter i den sidste måned er
Sprøde hjemmelavede pommes frites i ovn: Jammen jeg forstår det ikke. Der findes SÅ mange opskrifter på pommes frites, men nogen må jo være særligt glade for min. Det er de samme IP adresser, der vender tilbage igen og igen og det sker kun når folk rent faktisk bruger ens opskrift. De er nu også virkelig gode og især når man tænker på at de næsten er sunde, fordi man undgår frituren.
Hjemmelavede chicken nuggets: Den egentlige grund til at jeg bloggede opskriften på pommes frites var at jeg gerne ville dele opskriften på de chicken nuggets som min yngste ELSKER. De to ting er nemlig sådan et sæt hjemme hos os. Vores chicken nuggets er ekstra sprøde og lækre og faktisk også super nemme at lave. Denne opskrift klare sig i modsætning til pommes frites rigtigt godt i googles søgemaskiner og måske er det faktisk sådan at nogle af alle de tilbage vendende pommes frites fans kommer fra mennesker, der oprindeligt googlede sig herind på jagt efter chicken nuggets?
Nemme småkager: Denne opskrift overrasker mig ikke så meget. Det er nemlig en virkelig god og nem dej og vi har brugt år på at få opskriften lige præcis som vi gerne vil have den. Opskriften har mange genganger besøg og også en del google besøg.
Slutty Brownie: Denne helt fantastiske amerikanske brownie med oreos og cookiebund er begyndt at få mange besøg og det spændende er at besøgene først og fremmest kommer fra facebook, debatsider og chatforaer hvor folk anbefaler opskriften til hinanden. Siden bliver folk så ved med at vende tilbage og det bringer besøgstallene op.
Andebryst a la orange: Det her er en googler hvis man kan sige det sådan. Siden jeg bloggede opskriften i ugen op til Mortens aften har den været populær og det skyldes simpelthen at billedet er populært i billedsøgningen. Derfra er opskriften så også kravlet opad på selve søgesiden og det er faktisk lidt usædvanligt for så lille og ny en blog som min.
Hvad går jeg ellers og gør bag kulissen?
I denne måned har jeg brugt en del blogger kræfter på at beslutte mig for design, både helt generelt til alle kommende temasider og til mit tema med mormor mad. Desuden har jeg arbejdet på en temaside med børne livretter, som ikke er helt færdig.
Jeg har også valgt at begynde at putte billeder ind på min instagram konto. Det er stadigt meget nyt for mig og familien griner af mig, fordi jeg virkelig ikke er nogen ørn til sociale medier og de havde forsvoret at det nogensinde ville ske. Det må gerne gå rigtigt, rigtigt langsomt derover så jeg når at fatte hvad det går ud på…
Udgifter

Jeg har brugt alle mine sparepenge på madfotos props i denne måned. Øverst til nederst: Børneviskestykker fra søsterne Green, tallerkner med en RC blå blomst øverst, blondedug fra genbrug, bøger med smukt omslag, ægte sølvknive på bøgerne, plet på dugen, flere tallerkner med en Dickens B&G øverst.
Props til madfotos
Jeg kan ligeså godt sige det med det samme. Det har været en dyr måned. De fleste penge har jeg brugt på indkøb til mine madfotos og det er faktisk alle de penge jeg har fået til den slags i jule og fødselsdagsgaver, samt lidt jeg har lagt til side. Som jeg skriver ovenfor har jeg valgt at supplerer de blå stel jeg allerede har adgang til med sommerfugl (i forskellige udgaver) og blå blomst. Desuden er der røget en blå tone tallerken med i stakken, fordi den passede så fint til det andet. Med et kagefad og en kaffekande der ikke er kommet med på billedet løber tallerknerne op i 1200 kr, men så tænker jeg også det rækker og jeg vil selvfølgelig bruge dem til andet end temaet med danske retter. Indkøb hos Skov antik og i den lokale Krippu (der er noget billigere).
Knivene der ligger på bogen er jeg virkeligt glad for. Jeg har arvet mange skeer og gafler i sølv, men mangler knive. Derfor har knive med personlighed i årevis været på min ønskesedel til både jul og fødselsdag. De to knive her er gode i størrelsen, fordi de ikke er for store og så synes jeg de har masser af personlighed. Knivene er tre tårnede og stod i 200 kr stykket. Købt hos Skov antik. Bunken med sølvtøj nede på dugen er i plet og har ikke kostet mere end 100 kr tilsammen i Krippu. Endnu engang er det gafler og skeer uden knive (og to knive med hjerter uden gafler), men til den pris kan man ikke klage.
Dugen nederst til 50 kr er simpelthen så fin med sit sommerfugle mønster og passer så godt til tallerknerne. Sjovt nok har jeg faktisk en arvet dug der ligner lidt i forvejen (den kan ses på frikadelle billedet) men den er stor og uhåndterlig og jeg er ret øm over den. Denne er sådan en lille fiks lysedug, der er meget nemmere at bruge og hvor jeg ikke tuder i dagevis hvis jeg kommer til at spilde. De to bøger til i alt 20 kr. faldt jeg for fordi de er smukke. I ser dem nok tidligst igen til efteråret. Børneviskestykkerne til 13 kr stykket er til mit tema med børnevenlige familie favoritter. (Du kan smugkikke det her selvom siden ikke er færdig).
Teknik
Til min ærgrelse har forfatteren til mit opskrifts plugin besluttet sig for at lave et nyt og så ved man jo straks godt hvor det bære hen med de tekniske opdateringer mm. Det gamle har jeg brugt i gratis versionen, men det ærger mig alligevel at jeg må skifte. Jeg brugte nemlig en del tid på at vælge netop det plugin, fordi jeg synes at det har virkelig god funktionalitet for mine læsere. Forfatteren lover mig at det nye er ligeså godt og bliver endnu bedre. Nu har jeg så købt det nye plugin, fordi det var på tilbud til 333 kr og gratis versionen af det nye plugin er håbløs. Jeg tænker at jeg lige så godt kan komme igang med det fremfor at blive ved med at skrive i det gamle. Dette er faktisk den vigtigste grund til at jeg ikke vil skrive en opskrift i vinterferien. Jeg håber nemlig på at få stunder til at sætte mig ind i det nye plugin og få designet til at se ud som jeg ønsker mig det, sådan at jeg kan være kørende med det efter vinterferien.
TAK
Til slut vil jeg endnu engang takke alle jer der gør mig glade med jeres besøg, jeres søde kommentarer og jeres mails. Det betyder rigtigt, rigtigt meget og uden jer var der slet ikke nogen grund til at skrive blog. En særlig stor tak skal gå til søde og myreflittige Dorte fra Familiefletninger der i denne måned har været så sød at anbefale min lille nye blog. Hold da op hvor blev jeg glad over alle de søde ord. Desuden tak til Nana fra mit Landliv der blev inspireret af disse bag om bloggen indlæg og valgte at skrive sit eget. Det gjorde mig vildt glad at Nana delte hvorfra hun havde fået ideen til indlægget for det er nemlig bare god blogger stil. TAK.
Bag om bloggen: En gang om måneden skriver jeg om arbejdet med at skrive og udvikle min lille bitte nye madblog. Det blev et langt indlæg denne gang. Næste måneds bag om bloggen indlæg vil indeholde 10 ting jeg lærte fra The Food Phography summit i december. Se alle indlæg i serien her.
Åhh, jeg kan så godt lide de her indlæg du skriver! Jeg læser også dine indlæg med opskrifter – selvfølgelig – men får sjældent kommenteret på dem, for du ved… Mig i et køkken; it ain’t pretty!
Hej
Jeg er så glad for at de her lidt nørdede og navlepillenede indlæg ikke får folk til at falde helt i søvn. Faktisk er de til min kæmpe overraskelse noget af det mest læste så jeg føler at jeg har cart blanche til nørderiet.
Og det med dig og maden: Man skal ikke være god til alt. Det er et af de mantraer jeg prøver at lære mine børn for hvis man tror man skal være bedst til det hele knækker man nakken. Alligevel tænker jeg måske du kan bruge nogle af opskrifterne, jeg forsøger ihvertfald at skrive dem så mine to ældste køkken-tommelfingrede børn kan bruge dem.
Det kan jeg! Tænker faktisk, at jeg skal kaste mig ud i din tomatsovs-classic her én af dagene!… Den har jeg taget tilløb til længe! ❤️
Jeg har selv et meget kærligt forhold til den tomatsovs, fordi den simpelthen har reddet dagen så mange gange hvor jeg ellers var ved at gå fuldstændigt op i limingen. Især da børnene var helt små og skreg på mad i det øjeblik hvor jeg fik dem slæbt op af trappen og ind i lejligheden. Hold da op sikket cirkus med lillebitte køkken i den ene ende af lejligheden og fjernsyn/børneværelse i den den anden. Der var det bare med at få noget mad tryllet frem uden at bruge flere øjeblikke end absolut nødvendigt i køknet. Manden var der jo ikke i hverdagene og derfor var det bare genialt med de små portioner tomatsovs i fryseren. Tror faktisk jeg ville have været et ægteskab fattigere uden den tomatsovs…
Hej Marina.
Jeg slugte grådigt dit indlæg, for – som du ved – elsker jeg at læse den slags betragtninger. At du så til sidst ligefrem nævner mig, gjorde mig bare så glad 🙂
Jeg er imponeret hvor professionelt du tænker din blog. Du har en strategi, tager noter, skaber sammenhæng. Jamen, det er virkelig imponerende! Og det tror jeg godt jeg kan lære noget af. Jeg tumler ligesom bare derudaf fra indlæg til indlæg …
Tak for endnu et meget inspirerende “bag om bloggen” indlæg!
Og god vinterferie!
Kh Nana
Kære Nana
Hvor er du bare sød. Selvfølgelig nævnte jeg dig, for det var vildt god stil at fortælle hvor din inspiration kom fra. Som jeg skriver i mit allerførste indlæg i denne serie har jeg jo selv ideen fra bloggen “Pinch of Yum” der mig bekendt var den første til at skrive den type indlæg. Jeg kan så godt lide den slags indlæg (af alle typer) fordi det tilføjer ærlighed til bloggen og det er super vigtigt for mig, især på en opskrifts blog der godt kan blive lidt upersonlig.
Det er sjovt at du synes at jeg er professionel for jeg har med min gamle blog været i særklasse super uprofessionel. Ja jeg har altid elsket at planlægge og lave strategier for indholdet, men ellers har jeg intet gjort af alt det der anbefales. Jeg læser jo om blogging engang imellem og ved godt lidt om hvordan man driver “professionel blog” men jeg har aldrig brugt kræfter på det. Jeg synes jo bare at sociale medier er græseoverskridende og jeg har aldrig haft behov for at maksimerer mine besøgstal eller tiltrække sponsore. Med denne blog bliver det måske nok anderledes. Især fordi jeg godt kunne tænke mig at blive god til alt det blog nørdede, hvilket også er en væsenlig grund til at jeg er skiftet over til wordpress.
Faktisk er der mange kvaliteter i at tumle derudaf som du skriver. Det tilføjer jo en glæde og en spontanitet til bloggen som godt kan mangle når det hele er meget planlagt. På Badut skrev jeg visse typer indlæg meget struktureret og så improviserede jeg for resten. Når jeg har en god periode er det en fantastisk måde at blogge på, men jeg oplever også at det er meget hårdt når jeg har perioder med bloggerblokering for så kan jeg simpelthen ikke ryste de indlæg ud af ærmet som jeg føler mine læsere fortjener. På denne blog har jeg forsøgt at give mig selv en struktur der virker mindre stressende for mig. Opskrifterne er en blanding af ting der er planlagt og så ellers fri leg i grønsagsafdelingen for resten. Jeg kikker nemlig altid efter pæne grønsager og blogger med udgangspunkt i det jeg nu har fundet.
Endnu engang tak for din dejlige kommentar
Hvor er du bare god til både billeder, tema og tekster! Önsker jeg havde din energi og fokus… Er blevet dårlig til at kommentere (lige på grund af mangel på energi etc) og laver ikke särligt meget mad i öjeblikket, men fölger stadigväk med og nyder af dine läkre billeder og indläg!
Kære Ninette
Det er da DIG der myreflittigt får skrevet en hel masse altid. Jeg skriver jo slet ikke så mange indlæg men kan virkeligt godt lide det med at planlægge temaer og lave strukturer. Det er jo nok det og så billederne jeg synes er det sjoveste. Lige præcis at skrive opskrifterne er lidt kedeligt når de først er testet igennem for det er jo bare at fylde en masse oplysninger ind i små kasser.
TAK for dine søde ord. Det betyder meget at du kan lide det jeg prøver at skabe her.
Håber snart du får mere energi. Mon ikke det hjælper lidt når foråret kommer om lidt?