
Et klassisk fastelavnsris skal pyntes med fine frynsede silkepapirkvaster. Her får du en omhyggelig DIY med billeder. Du kan også gratis printe fastelavnspynt og se hvordan du laver de små poser til fastelavnsslik.

DIY på silkepapirkvaster til fastelavnsriset
Nedenfor viser jeg trin for trin hvordan du laver de fine frynsede silkepapirkvaster. Det er utroligt nemt og alt hvad du skal bruge er silkepapir i mange farver, en saks og nogle elastikker.

Trin 1: Lav eventuelt en skabelon

Hvis du skal lave mange silkepapirkvaster kan det være en god ide at lave en skabelon i pap. Det gør det nemt at klippe silkepapiret i den rigtige størrelse. Her har jeg brugt bagsiden fra en blog.
Min skabelon er 17×20 cm. En størrelse jeg synes er god til kvasterne.
Trin 2: Klip silkepapir

Klip silkepapir i den rigtige størrelse. Jeg synes 17×20 Cm er en god størrelse. Du kan godt klippe i flere lag silkepapir på samme tid.
Trin 3: Vælg silkepapir

Vælg to stykker silkepapir og læg dem ovenpå hinanden.
Trin 4: Buk på den korte led

Buk de to ark silkepapir sammen midtpå. Den farve du har udad bliver den dominerende farve på din silkepapirskvast.
TIP: Hvis du vil have kvaster uden frynser undlader du næste trin med de to buk, der er beregnede på at give silkepapirkvasten det frynsede udseende.
Trin 5: Buk op to gange

Læg silkepapirerne med den åbne side nedad. Fold den åbne side op til ca 1 cm fra toppen.
TIP: Det stykke du har foldet op bliver til frynser, det stykke du har ladet være bliver det stykke der skal holde sammen på kvasten. Jo større det øverste stykke er jo lettere er det at klippe sidenhen. Hvis du laver silkepapirkvasterne med mindre børn er det derfor en god ide at give god plads øverst.

Fold igen op til samme punkt som før så du nu har to buk på det stykke der skal blive til frynser.
Trin 6: Klip frynser

Nu er du klar til at klippe. Klip gennem det foldede stykke og en lille smule op i det øverste stykke. Pas godt på ikke at klippe igennem. Klip en hel masse hak tæt på hinanden hele vejen ned gennem papirstrimlen.
Trin 7: Ret frynserne ud

Ret frynserne forsigtigt ud.
Trin 8: Rul sammen

Rul papirstrimlen sammen i toppen. Gerne ret stramt men uden at ødelægge den.
Trin 9: sæt elastik på

Til sidst samles enden med en elastik og nu er silkepapirkvasten klar til fastelavnsriset. Ryst den eventuelt lidt så den bliver mere fluffet i udtrykket.


Festlig fastelavns pynt
Det er ikke for ingenting man ret nedladende siger at folk “ligner et fastelavnsris” hvis man synes de er vel spraglede og festlige i tøjet. For sådan er det jo med et rigtigt fastelavnsris: der skal være fuld knald på og det behøver ikke matche.
Det festlige indslag på fastelavnsriset kommer først og fremmest fra de fine kvaster i silkepapir. Jeg har hele mit liv lavet dem frynsede som du ser her på billederne, men jeg har også hørt om andre der hellere vil have deres silkepapirskvaster lige. Uanset hvilken model man foretrækker skal man ikke holde sig tilbage for at blande farverne på kryds og tværs og lave kvaster i mange forskellige farver til fastelavnsriset. Ideen er jo netop at fastelavnsriset skal være flot og festligt midt i vinterkulden.

Nemt og sjovt for både børn og voksne
Min DIY på fastelavnspynt stammer faktisk helt tilbage fra 2009 hvor jeg udgav vejledningen på min gamle familie blog 2009. Det var helt rørende for mig at gense billederne med mine største børn, der dengang ikke var ret store, men fuldt udlærte i kunsten at lave silkepapirskvaster. Sådan har vi nemlig gjort hver fastelavn i hele deres levetid.
Nu er mine børn blevet så store at kun den yngste er med til at pynte fastelavnsris og det er hendes malede hænder du kan se på billederne. Hun er nemlig sådan en der stort set altid har tusch på hænderne og som ikke kan lade et stykke papir ligge. Hun har i anledning af årets tema med pynt til fastelavnsriset i øvrigt malet et ark med fastelavnspynt som du kan printe her.
Selvom børnene er blevet store pynter jeg stadigt fastelavnsris som jeg har gjort det hvert år så længe jeg kan huske. Jeg pynter ofte en stor vasefuld grene fra haven og gemmer både silkepapirkvaster og andet fastelavnspynt fra år til år i en lille æske. Når fastelavn er forbi tager jeg pynten af grenene og lader dem springe ud i stuevarmen.

Skriv et svar