
Friskkogt torskerogn marineret i en skøn syltelage er en ualmindelig dejlig måde at spise den sunde og lækre torskerogn.

TORSKEROGN I LAGE
Jeg elsker friskkogt torskerogn og regner det virkeligt for en af vinterens allerbedste råvarer. Tidligere i år udgav jeg min nemme (og ret klassiske) opskrift på at koge torskerogn og du finder opskriften her med masser af tips og trin for trin billeder.
Frisk kogt torskerogn smager selvfølgelig fantastisk bare som det er eller stegt i smør til det får en gylden og let sprød overflade.
Alligevel er det jo heldigvis også andre måder at spise den dejlige torskerogn og i dag får du en af vores favoritter, nemlig friskkogt torskerogn i en lækker syltelage. Faktisk er denne nemme opskrift så populær hos min mand at det er ham, der har foreslået opskriften til bloggen. Normalt blander han sig ikke så meget i hvad jeg vælger at udgive, men netop med denne opskrift var han meget insisterende og overhørte alle mine indvendinger om at jeg i år fokuserer på hverdags aftensmad. Og han har jo ret. Marineret torskerogn er virkelig en skøn spise som mange flere burde unde dem selv at prøve og derfor får du nu opskriften mens torskerognen stadig er i højsæson.
Det er nemlig ikke mit indtryk at denne delikatesse er særligt kendt i de danske køkner og den slags opskrifter vil jeg rigtigt gerne dele på min madblog – især når ideen er så god, nem og lækker som denne!

SYLTELAGEN
Det er utroligt nemt at lave den lækre syltelage. Alt hvad du skal gøre er sådan set at koge vand, eddike og sukker med krydderier og løg. Når lagen har kogt tilsmager du den og lader den køle ned. Den kolde lage kan så hældes over den friskkogte torskerogn og når torskerognen har marineret i seks timer eller længere, smager torskerognen helt vidunderligt, både af friskkogt torskerogn og af syltelage. Det er en ret jeg meget gerne sætter på bordet til frokostgæster og også en ting vi er virkeligt glade for at have i køleskabet hvor den marinerede torskerogn holder i ca 5 dage.

MED TAK TIL NANNAS SMØRREBRØD
Det betyder altid meget for mig at kunne kreditere de mennesker, der har givet mig ideerne til mine opskrifter, men nogle gange er det lidt svært, fordi jeg har glemt det eller forlagt den oprindelige opskrift. Tit får man jo bare en god ide fra en opskrift og så gør man den så at sige til sin egen.
Jeg har lavet marineret torskerogn siden vi boede på Frederiksberg omkring årtusindskiftet. Det er altså ca 20 år siden og så er det måske ikke så sært at hukommelsen ikke står helt knivskarpt.
Dengang var torskerognen noget mere overkommelig i pris og i hele sæsonen lavede jeg dette jævnligt, fordi min mand var så vild med den marinerede torskerogn. Vi fik ofte friskkogt torskerogn en aften og så marinerede jeg resten så der var til de følgende dage. Og jep vi kan sagtens spise torskerogn mange dage i stræk! Derfor stod der ofte sådan et glas med marineret torskerogn i køleskabet.
Det er helt sikkert ikke min egen idé og da jeg skulle finde opskriften ledte jeg hele opskriftssamlingen igennem. Det forsværgede mig at det var en Claus Meyer opskrift og jeg mente den stammede fra den CD med opskrifter han udgav dengang det var det nyeste og hotteste med interaktive opskrifter. CD’en hed “Meyers Garage – en kogeplade” men jeg kan ikke finde den, så jeg kan tjekke om det virkelig var dér jeg første gang så ideen.
Så ledte jeg videre i mine andre kogebøger og genfandt den i Nanna Simonsens glimrende Smørrebrød hvor den findes med titlen “Lage til torskerogn marineret som sild”. Bogen har jeg godt nok først købt meget senere, men hun har jo skrevet mange opskrifter til aviserne og måske har den været med der for henved 20 år siden?
Hvor om alting er er det en glimrende og meget nem opskrift som jeg varmt vil anbefale dig at prøve – især hvis du en dag har kogt mere torskerogn end I umiddelbart kan spise og du har brug for en god idé til resterne.

SÆSON
Torskerogn er i sæson i de kolde vintermåneder, typisk i januar og februar og lidt hen i marts.
TIPS OG TRICK TIL TORSKEROGN MARINERET SOM SILD
Dette er et virkeligt dejligt sted at bruge torskerogn hvis du har rester.
*
Du kan krydre syltelagen som du nu synes, fx med chili eller andre krydderier. Hvis du bruger friske krydderurter vil holdbarheden være kortere.
*
Brug helst fast torskerogn i pæne hele skiver, ellers smuldre torskerognen for let i syltelagen. Jeg synes iøvrigt at torskerognen holder fint hvis man er lidt forsigtig når man tager skiverne op.
*
Hvis du laver en stor portion er det en fordel at vælge flere mindre sylteglas. Så kan du tage dem frem ét af gangen og undgår at få torskerognssmulder i lagen. Brug rene, skoldede sylteglas, gerne lidt brede så der er plads til torskerognen.
SVÆRHEDSGRAD – HER SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM
Opskriften på marineret torskerogn er meget nem og der er ikke noget der kan gå galt.

Opskrift på torskerogn marineret i skøn syltelage
Ingredienser
Marineret torskerogn
- 500 g friskkogt torskerogn
- 1 stort skalotteløg
- 3 1/2 dl eddike - (jeg bruger æbleeddike)
- 2 dl vand
- 150 g rørsukker - (kan erstattes af hvidt sukker)
- 2 laurbærblade
- 6 hele allehåndefrø
- 1/4 tsk fennikelfrø
- 10 hele peberkorn
- 2 tsk salt
- 1 rødløg
Til servering
- Rugbrød
- dild
Sådan gør du
Torskerogn
- Kog den friske torskerogn efter denne opskrift.
Syltelage til torskerogn marineret som sild
- Skær løget i små stykker og kom dem i en gryde sammen med eddike, vand, sukker og krydderier.NB: Brug en stålgryde.
- Bring lagen i kog og lad det hele koge i ca 7 minutter under låg.
- Tag gryden af varmen og rør salt ud i syltelagen. Smag til og tilsæt eventuelt mere salt.
- Lad lagen køle af.
Marineret torskerogn
- Skær den friskkogte torskerogn i skiver.
- Skær rødløg i tynde halve skiver.
- Læg torskerogn og rødløg lagvis i et helt rent sylteglas. Overhæld med syltelagen.TIP: Torskerognen skal være dækket af syltelage. Det er muligt du får noget tilovers.
- Sæt låg på og sæt glasset i køleskabet hvor torskerognen skal marinerer i mindst 6 timer.
Servering
- Server torskerognen med lækkert rugbrød og dild.
Noter
Opskriften er senest let revideret 9/1/21
Lige nu på Instagram. Klik og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.

Flere nemme og lækre frokostretter

Porresild: nem og lækker sildesalat med porre

Æggesalat

Skriv et svar