
Jeg er vild med frisk torskerogn som smager helt vidunderligt og er virkeligt sundt. Det er nemt at koge sin egen og her får du min opskrift og alle mine små tips og tricks.

DERFOR HEDDER DET TORSKEROGNS BUKSER
Torskerogn er måske den allerbedste danske råvarer i de kolde vintermåneder. Det er en udpræget sæsonspise, fordi sæsonen er kort og kun strækker sig fra januar til hen midt i marts.
Frisk torskerogn ligger i nogle hinder, der kan ligner et par bukser, derfor kaldes sådan en portion for torskerogns bukser. Inden i hinderne ligger millioner af ubefrugtede fiskeæg, som smager fantastisk og bidrager med masser af sundhed. Torskerognen skal dog tilberedes inden den spises og nedenfor viser jeg dig hvor nemt det er selv at koge og stege torskerognen.

TORSKEROGN ER SUNDT
Netop på denne tid af året trænger vi ekstra meget til alt det sunde som torskerognen kan tilbyde. Den fedtfattige rogn er især sund, fordi den er propfyldt med B og D vitamin.
D vitamin er helt centralt for opbygningen af vores kogler og muskler. Desuden er der forskning, der peger på at D vitamin er godt for den generelle sundhed, styrker immunforsvaret, forebygger kræft og kan hjælpe vores mentale sindstilstand. Noget tyder simpelthen på at vi bliver i bedre humør når vi ikke mangler D vitamin og at tilstrækkeligt med D vitamin kan forebygge vinterdepression. Desuden tyder meget på at man bliver mindre syg hvis man får Corona hvis man ikke mangler D vitamin. Netop i år er det derfor en ekstra god ide at unde os selv at spise torskerogn.
D vitamin kan ikke oplageres i kroppen og det er et problem, fordi vi fortrinsvis får D vitamin fra sollys. Vil man spise sig til D vitamin er fed fisk, torskerogn og enkelte andre fødevare som champignoner og andre svampe, det bedste bud.
Da de danske vinterdage er korte og solfattige er det virkeligt godt for vores generelle sundhed og ikke mindst for vinterhumøret, at vi får nogle D vitaminer gennem kosten. Lige her er torskerognen et helt fantastisk godt bud og jeg bliver personligt i ekstra godt humør, fordi torskerogn også bare smager så godt!

FRISK TORSKEROGN ER MEGET BEDRE END DEN FRA DÅSE
Frisk torskerogn er i dag en luksus spise som man skal værdsætte og nyde. Den friske rogn tåler på ingen måde sammenligning med den konserverede som man finder på dåse. Frisk torskerogn smager meget, meget bedre og er også sundere.
Alle kender torskerogn på dåse og ikke et ondt ord om den, for det er rimelig billig mad, der praktisk nok fås hele året og jeg har spist min del når budgettet var stramt.
Alligevel er det bare slet, slet ikke at sammenlige med frisk torskerogn. For det første er det ikke nødvendigvis torsk, der er i dåserne med rogn. Mange andre og billigere former for fiskeæg finder vej til dåserne, hvis der ikke specifikt står torsk på dåsen. Desuden er der jo alt det der er tilsat for at holde sammen på æggene, øge holdbarheden, farve, stabilisere og fylde på en meget billigere måde. Helt op mod halvdelen af sådan en dåse med rogn kan være noget andet og så er der jo ikke noget at sige til at smagen halter og at man hellere ikke får den samme sundhedseffekt af at spise det.
Desuden er torskerognen på selv de bedste dåser knust og presset sammen for herefter at blive opvarmet til langtidsholdbar konserves. Det er bare slet ikke det samme. Når man spiser friskkogt torskerogn kan man fornemme æggene og får en smeltende fornemmelse i munden. Den mangler når man spiser torskerognen fra dåse.

TORSKEROGNSBUKSER I MANGE STØRRELSER OG FARVER
Torskerognsbukser kan fås i mange forskellige størrelser og kan varierer i farve fra bleg gul, over lyserød til orange. Farven afspejler den mad som torsken har spist og har ikke noget at gøre med kvaliteten. Med hensyn til størrelsen regnes mindre bukser for bedre end de store, ikke mindst fordi det kan være lidt sværere at koge de store torskerognsbukser perfekt. Meget store torskerognsbukser kan nemlig have en tendens til at blive hårde i det yderste lag før kernen er færdig tilberedt.
Torskerognen af god kvalitet skal være i et helt sæt bukse hinder.
Fordi torskerogn varierer i størrelse giver det bedre mening at tale om vægt end om antal når man køber torskerogn. Skal man spise sig mæt i torskerogn med tilbehør skal man nok beregne ca. 150-200 g pr person. Lidt mindre kan gøre det hvis man spiser torskerognen på rugbrød. Man skal dog selvfølgelig købe torskerognen i hele buksesæt.
SÅDAN KOGER JEG TORSKEROGN

TRIN 1: PAK BUKSERNE IND
Jeg høre til den skole der foretrækker at pakke torskerognen ind i bagepapir. Med papiret mindsker jeg nemlig risikoen for at rognen går i stykker under kogningen og desuden synes jeg det er praktisk med snoren. Derfor starter jeg med at pakke torskerognen ind i bagepapir.

TRIN 2: KOG TORSKEROGNEN NÆNSOMT OG LAD DEN KOGE AF I KOGELAGEN
Herefter lægger jeg torskerognen i en gryde med koldt vand og tilsætter smagsstofferne, hvorefter jeg bringer vandet langsomt i kog. Andre koger kogelagen op først, for at få mere smag i den. Jeg foretrækker den mere nænsomme metode, fordi det giver en mere jævnt tilberedt torskerogn.
Man skal være opmærksom når man koger torskerogn, fordi hvert sæt bukser er forskellige og tilberedningstiden kan varierer. Det er dog relativt nemt at mærke om torskerognen er færdig.
Herefter er det vigtigt at lade torskerognen køle ned i kogelagen.

TRIN 3: PIL HINDERNE AF
Den tynde hinde omkring torskerognen bliver sej og gummiagtig når den koges. Derfor skal den selvfølgelig pilles af. Når man først har prøvet det er det ikke svært for man starter med at skære bukserne i to og herefter kan man tage fat ved skærefladen og forsigtigt trække hinden af. Tit sidder der lige lidt tilbage som man så piller af for sig.
Nogle gange går torskerognsstykket lidt i stykker selvom man er forsigtig. Det er der ikke noget at gøre ved.

OG NU TIL DET SJOVE: STEGT TORSKEROGN

Man kan spise sin nykogte torskerogn præcis som den er og det er et kongemåltid, serveret med små lækre kartofler og en lille frisk sovs af en slags.
Langt de fleste danskere forbinder dog først og fremmest torskerognen med smørstegt torskerogn serveret på lækkert rugbrød med god remulade. OG det er SÅ lækkert! Da torskerogn er blevet ret kostbar og desuden er en råvare vi bør omgås med nænsomhed, er det også en på alle måder fin måde at nyde torskerognen. Den smørstegte torskerogn får lov at være hovedrolle indehaveren i måltidet og rugbrødet er med til at give mæthed.
OG EN ANDEN GOD IDÈ: MARINERET TORSKEROGN

Mens alle kender den skønne stegte torskerogn er der få der kender til marineret torskerogn og det synes jeg faktisk er lidt ærgerligt. Marineret torskerogn smager nemlig helt fantastisk og er en god måde at få noget nyt og ekstra ud af torskerognen. Den marinerede torskerogn holder fint i fem dage i køleskabet og bliver faktisk kun bedre undervejs.
Torskerogn marineret i skøn syltelage

SÆSON FOR TORSKEROGN
Torskerogn har sæson i de kolde vintermåneder. Sæsonen er vejrafhængig og varierer lidt fra år til år. Torskerogn har dog altid sæson i januar og februar og ofte noget hen i marts. Enkelte år kan sæsonen strække sig til april.
For år tilbage var torskerogn billig mad og jeg lavede mange forskellige tilberedninger med torskerogn. Sådan er det ikke mere. Torsken er blevet en fisk vi skal værne om og det afspejler sig i prisen. Jeg synes nu stadigt at vi skal unde os selv glæden ved friskkogt torskerogn, vi skal bare omgås råvaren med respekt og sørger for at få det bedste ud af den. Hold lidt øje med prisen. Den svinger i løbet af sæsonen.
TIPS OG TRICKS TIL KOGNING AF TORSKEROGN
Jeg foreslår at pakke torskerognen ind i bagepapir. Det er ikke alle der gør det, men det mindsker risikoen for at der går hul på torskerognsbukserne. Er uheldet ude og der kommer hul i bukserne kan rognen fint spises alligevel. Den bliver bare mindre sammenhængende og lidt vandet.
*
Du kan krydre din kogelage på mange forskellige måder. Her er det den helt traditionelle krydring, men det smager også skønt med friske krydderurter (gerne dildstængler) eller med økologiske citronskiver. Har du skærmdild i fryseren er det et godt sted at bruge den (for dild fra supermarket smager ikke af meget i januar!).
*
Jeg vender min torskerogn ca halvvejs. Det er der ikke mange der gør, men jeg synes det giver en mere ensartet kogning af torskerognen. Af samme grund er jeg glad for at binde en køkkensnor om pakken med torskerogn. Husk at det skal være køkkensnor af bomuld! Hvis du bruger elastikker (som mormor gjorde det) skal de være ufarvede.
HER SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM
Det er meget nemt at koge torskerogn. Du skal dog holde øje, fordi tilberedningstiden kan varierer. Hold øje med at gryden kun netop simre.

Opskrift på kogt og stegt torskerogn
Ingredienser
Torskerogn
- 1 kg torskerogns bukser - (eller den mængde du nu har)
Kogelage til kogning af torskerogn
- vand - (så det dækker)
- 1 skalotteløg - (Uden skal, skåret i både)
- 2 laurbærblade
- 10 hele peberkorn
- 2 spsk hvidvinseddike - (kan erstattes af æbleeddike)
- 2 spsk groft salt
Sådan gør du
Pak bukserne ind
- Kik bukserne efter og tjek at de er rene og pæne. Skyl om nødvendigt kortvarrigt under koldt vand eller pil urenheder væk.Læg bukserne på et stykke bagepapir og pak dem ind. Hold pakken sammen med køkken bomuldssnor. Pak hvert sæt bukser ind for sig.TIP: Dette er ikke strengt nødvendigt hvis dine bukser er hele og fine. Papiret er derimod nødvendigt hvis hinden omkring torskerognen er gået lidt i stykker. Papiret minsker også risikoen for at torskerognen sprækker under kogningen. Husk at bruge bomuldssnor beregnet til køkkenbrug. Du kan bruge en ufarvet elastik hvis du ikke har køkkensnor.
Kogning af torskerogn
- Læg torskerognen i en gryde og dæk med rigeligt vand. Tilsæt de øvrige ingredienser.
- Bring gryden i kog og skru herefter straks ned for temperaturen så gryden kun netop simre. Lad torskerognen simre under låg i ca 30 minutter og træk gryden af varmen så torskerognen kan køle af i kogelagen NB: Kogetiden afhænger af størrelsen på dine torskerognsbukser. Du kan mærke om torskerognen er færdig ved at trykke lidt på den. Torskerognen skal føles gummiagtig og fast, men ikke stenhård. Små delicate torskerognsbukser kan være færdige allerede efter 20 minutter så hold øje.TIP: Jeg vender min torskerogn ca halvvejs så den side der vender op kommer til at vende nedaf. Her er det praktisk med snoren som jeg kan få fat i uden at ødelægge papiret.
Torskerogn
- Når lagen er kølet af tages torskerognen op, bukserne halvers og hinderne pilles forsigtigt af.TIP: Det er praktisk at lægge pakken med torskerogn på en tallerken på et rent viskestykke før man pakker den ud. Herved undgår man vand på køkkenbordet.Når man skal pille hinderne af torskerognen er det nemmest at tage fat der hvor man har skåret bukserne over. Herefter kan man ofte få store stykker af hinden af på en gang. Når man først har prøvet det er det ikke svært.
- Torskerognen kan nu spises som den er, skæres i skiver og steges eller bruges i salater.
Smørstegt torskerogn
- Skær torskerognen i ca 2 cm tykke skiver og rist dem gyldne og sprøde i gyldent smør på en pande. Det tager ca 2-3 minutter pr. side, men hold øje.
Noter
Opskriften er senest let revideret 9/2/21
Netop nu på Instagram. Klik og læs med
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Brug gerne din kogte torskerogn til marineret torskerogn:

Torskerogn marineret i skøn syltelage
SULTEN EFTER MERE MORMORMAD
Opskriften på klassisk kogt torskerogn er en del af mit tema med opskrifter på dansk mormor mad.

En rigtig god opskrift, kan anbefales
Hej Nina
Tak for din anbefaling ? Friskkogt torskerogn er bare noget af det bedste så jeg er glad for at du kunne bruge opskriften.
Mange venlige forårshilsner
Marina
Jeg har lært, at man efter kogning lægger den i pres. Er det ikke nødvendigt?
Hej Dorte
Det har jeg aldrig gjort og jeg har aldrig oplevet at det var nødvendigt.
God fornøjelse. Jeg er misundelig hvis du skal have torskerogn nu. Jeg elsker friskkogt torskerogn.
Mange varme december hilsner
Marina
Hejsa . Jeg elsker og torskerogn men plejer at komme for sent . Men er netop nu ved at koge nogle små bukser 😀 . Men hvorfor piller du hinden af , den plejer jeg da at spise og har gjort det siden at jeg var barn ???
Hej Joan
Torskerogn er helt enkelt noget af det bedste der findes. Jeg synes hinden er gummiagtig at tygge i og det tager noget af fornøjelsen fra delikatessen for mig. Ved små bukser er problemet mindre end ved de større, men jeg gør det altid alligevel og synes faktisk det er ret tilfredstillende at pille den af.
Tak fordi du skrev til mig. Jeg beklager det sene svar der skyldes at jeg i forbindelse med min flytning har holdt en lidt forlænget pause fra bloggen.
Mange varme hilsner
Marina