
Hjemmelavet æblesirup smager vidunderligt og er nemt at lave. Hele æblet bruges og hvis du bruger røde æbler får siruppen den smukkeste røde farve.

Jeg elsker alt med æbler
Hvis du er fast læser af min madblog tror jeg ikke det kommer som en overraskelse at jeg elsker friske danske æbler og går meget op i at vi skal udnytte de skønne æbler i haverne bedst muligt.
Denne kærlighed blev grundlagt da jeg var barn, for min mor var fantastisk til at få mest muligt ud af vores haveæbler. Siden blev min æble kærlighed næret i de år vi var så heldige at bo på Fejø, omgivet af de smukkeste danske æbler.
Det var også i årene på Fejø jeg første gang delte opskriften på min egen elskede æblemos. Den æblemos som jeg i de år, lavede med alle tænkelige æblesorter og som jeg derfor kan stå fuldstændigt indefor.
Foruden opskriften på æblemos har jeg efterhånden udgivet mange opskrifter på kager med æbler og æblemos og også en håndfuld opskrifter hvor æbler indgår i salater og salte retter.
I dag er tiden så kommet til en anden klassisk grundopskrift, nemlig den dejlige æblesirup som jeg laver af hele æbler.

Æblesirup af hele æbler
Denne æblesirup koges af hele æbler, altså alt fra æblet inklusiv skal og kernehus.
Kernehuset indeholder masser af pektin og er derfor med til at stivne æblesiruppen.
Æbleskallerne giver smag og hvis du bruger røde æbler kan du få den smukkeste lyserøde farve på din æblesirup.
Det eneste der skæres fra når æblerne skæres i tern er stilken og blomsten.

De bedste æbler til æblesirup
Jeg går generelt meget op i at skrive gennemtestede opskrifter, der så vidt muligt er nemme og hvor jeg er sikker på at opskriften lykkes hjemme i dit køkken.
Med min opskrift på æblemos er du fx sikker på at opskriften dur til alle slags æbler.
Med æblesirup er det en lille smule anderledes, fordi kogetid og mængden af sirup påvirkes en del af de æbler du bruger.
Det er for det første meget vigtigt at vælge fuldmodne, saftige og friske æbler. Ellers afgiver de ikke rigtigt saft og så bliver din æblesirup ret kedelig.
Hvor tyk din æblesirup bliver afhænger både af hvor længe du koger siruppen ind og af hvor meget pektin der er i dine æbler. Det kan være lidt vanskeligt at forudsige, men prøv dig frem med netop dine friske æbler. Når du først har kogt sirup én gang ved du mere om hvordan de tykner og farver din sirup.

Udskriv mærkater til din æblesirup helt gratis
Jeg har lavet et sæt mærkater til din hjemmelavede æblesirup. Dels er det dejligt at kunne se hvad der er i flasken når den står inde i køleskabet og dels tænker jeg at de er fine hvis du vil give æblesiruppen væk som gave eller have den på bordet hos gæster.
Det er de samme mærkater du kan se på billederne her i opskriften. Til den lille flaske på billederne har jeg brugt de små mærkater fra udskriv i A5, til større flasker kan arket i A4 anbefales. Laminer eventuelt mærkaten hvis du vil bruge dem over længere tid.
Grafikken til mærkaterne har jeg købt på licens af ArtCreationsDesign, OpiaDesigns og DioFlow og selv sat sammen i Photoshop.
Du må udskrive alle de mærkater du har lyst til til eget brug, men mærkaterne må ikke sælges. Hvis du ønsker at linke til mærkaterne bliver jeg glad, men du skal linke til denne side med oplysning om kunsterne og ikke direkte til pdf filerne. På forhånd TAK.
Udskriv mærkater i A5
Udskriv mærkater i A4
NB: Det kan tage lidt tid at åbne filerne, fordi de er i højkvalitets format. Udskriv helst på akvarel papir. Min billige printer kan godt tage det hvis jeg håndfodre maskinen ét ark af gangen.

Her bruges æblesirup
Æblesirup kan bruges alle de steder hvor du ellers bruger sirup. Den smager fx skønt på pandekager, vafler, is og morgengrød. Jeg synes også den smager helt fantastisk i min æblegløgg eller i en te med æblesmag.

Sæson
Æblesirup laves af friske saftige æbler og derfor i æblesæsonen, der starter i sensommeren og rækker hen i efteråret.
Flere tips og tricks til æblesirup
Læs de vigtige råd om valg af æbler højere oppe.
Der bruges vanilje i opskriften. Ægte vanilje er blevet meget dyrt og jeg anbefaler det derfor kun i opskrifter hvor det virkeligt gør en stor forskel for smagen. Desuden gør jeg som altid meget ud af at få det maksimale ud af smagen. Vælg den tykkeste og vaniljestang i din prisklasse (der er meget forskel også til samme pris). Jeg anbefaler en hel fordi det gør meget for smagen, men også fordi vaniljestænger tit er små og uden meget smag. Bruger du en meget smagfuld vaniljestang kan du godt nøjes med mindre.
Brug helt rene henkogningsflasker eller glas til langtidsopbevaring. Disse kan tåle at blive overhældt med kogene vand. Til servering kan du herefter hælde på kønne flasker eller kander.
Du kan selvfølgelig også koge æblesiruppen med andre smagstilsætninger i stedet for vanilje.
Sværhedsgrad – her skal du være opmærksom
Det er ikke svært at lave æblesirup, men det færdige resultat afhænger af pektin og saft indholdet i dine æbler. Derfor er du nød til selv at være opmærksom på kogetiden. Prøv dig eventuelt frem uden vanilje til du kender dine æbler og ved at de afgiver dejlig smag.

Opskrift på æblesirup med vanilje
Ingredienser
Æblesirup
- 500 g æbler - (Fuldmodne, saftige og friske. Hele æblet på nær stilk og blomst bruges. Vægten skal bare rammes sådan nogenlunde så det gør ikke noget hvis der er lidt mere)
- 7 dl vand - (måske mere afhængigt af din gryde)
- 1 hel vaniljestang
- 200 g rørsukker - (kan erstattes af hvidt sukker)
Sådan gør du
Æbler
- Vask æblerne meget omhyggeligt.
- Skær æblerne i tern og fjern samtidigt stilk foroven og blomst for neden.TIP: Der bruges både kernehus og æbleskræller. Hvis der er dårlige pletter på æblerne skal de fjernes.
- Put æbletern i en gryde og dæk med vand. TIP: Æbleternene skal være dækket med vand. De vil jo gerne flyde op men hvis du presser dem lidt ned skal det passe. Jeg bruger 7 dl vand, jo mindre vand du bruger jo kortere tid skal siruppen koge når den er siet i trin 2.
Æblesirup trin 1
- Mål 200 g sukker op i en lille skål.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
- Put vaniljekorn op i skålen til sukkeret og gid dem lidt ind i sukkeret så de deler sig. Put vaniljestangen i gryden under æbleternene. TIP: Vaniljestangen vil vi gerne koge mest muligt smag ud af. Vaniljekorn tilsætter vi først når sirupen skal koge ind i trin 2.
- Bring gryden i kog med låg på. Når vandet koger skruer du ned til gryden lige netop er i kog. Kog æbleternene i 30 minutter til de er helt møre og lyse i farven. Se billedet.TIP: Undlad at røre for meget rundt eller mose æbleternene.
Æblesirup trin 2
- Hæld de kogte æbletern op i en fintmasket sigte. Pil vaniljestængerne fra og put dem tilbage i gryden. Pres saften ud af æbleternene med en grydeske eller overdelen til en hamburgerpresse.TIP: Vores mormødre hældte æbleternene i et klæde eller en gelepose og lod det stå natten over så saften nænsomt kunne løbe fra. Det er fortsat en god ide at give sig lidt tid på dette trin. Pres og lad herefter stå i ca 15 minutter så saften kan løbe naturligt fra. Pres herefter igen.Sien skal være fintmasket og du skal ikke tilsætte det æblemos du kan skrabe af bagsiden. Har du ikke en fintmasket si kan du bruge en grovere, foret med et stykke rent tyndt klæde.
- Put æblesaften tilbage i gryden sammen med sukker, vaniljestang og vaniljesukker.
- Bring gryden i kog og kog æblesiruppen ind uden låg, til den har den rigtige sirup konsistens. Det tager ca. 7-15 minutter.På dette trin skal vandet fordampe så vi får en sirup. Jeg kan ikke angive en nøjagtig kogetid, fordi det afhænger af hvor meget pektin der er i dine æbler, men det er ikke svært at se når siruppen rammer den rigtige konsistens. Du tjekker konsistensen ved at hælde en lille dråbe fra en teske og ned på en kold tallerken. Her kan du vurderer konsistensen på den kolde æblesirup.
- Si æblesiruppen igen for at udgå de store stykker vanilje.
- Hæld æblesiruppen over i en ren skål eller kande og sæt den i køleskabet til den er kold. Hæld herefter på rene skoldede henkogningsflasker. TIP: Jeg anbefaler at vente med at hælde på flaske, fordi man nogle gange kan bliver overrasket over pektin indholdet i æbler. Det kan føre til at siruppen størker helt til gele og det er ikke nemt at få ud af flasken. Er siruppen blevet for tyk kan du koge den op med lidt mere vand. Er den for tynd kan du koge den lidt længere.Du kan godt tilsætte vaniljestangen til din opbevaringsflaske. Her vil den afgive mere smag.
Noter
Lige nu på Instagram. Klik og læs med
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Opskrifter med æbler
Jeg har mange opskrifter med æbler. Prøv fx:

Min opskrift på æblemos kan laves med eller uden vanilje. Den dur til alle slags æbler og kan bruges i en lang række kager og desserter. Der er link til kager med æblemos under opskriften.
Opskrift på æblemos

Jeg elsker min æblegløgg som jeg især drikker i efteråret. Opskriften er alkoholfri men du kan tilsætte Calvados hvis du vil have ekstra farve i kinderne.
Æblegløgg

På Fejø lærte jeg at lave verdens bedste kandiserede æbler og for mig er det bare ikke efterår uden. Du kan også få alle hemmelighederne her:
Hej Marina
Jeg har lavet sirup og den blev dejlig, men jeg kunne simpelthen ikke gennemskue om du kun bruger de kogte æblestykker eller om du også bruger kogevandet. Jeg brugte begge dele, men det skulle koges ret meget ind.
Mange hilsner fra Anne
Hej Anne
Jeg har lige læst opskriften igennem igen og synes jeg med mine illustrationer og tekst viser at det er saften vi bruger og koger ind. Hvor længe den skal bruge på at koge ind afhænger meget af de æbler du bruger. Der er nemlig meget forskel på hvor meget pektin der er i forskellige æblesorter og faktisk også på indholdet i løbet af sæsonen. Derfor er det simpelthen ikke muligt at angive en helt præcis tid.
Brugte du æbleskræller og kernehus? Især kernehusene indeholder meget pektin og er med til at tykne æblesiruppen. Omvendt vil jeg nødigt have dem i min færdige æblesirup.
Jeg er glad for at smagen blev god og håber du har mod på at prøve en anden gang.
Tak for din kommentar. Jeg bliver altid klogere og forhåbentligt bedre til at skrive opskrifter. Måske kan jeg få det til at stå endnu tydeligere i teksten at det er sammen man bruger.
Mange varme efterårshilsner
Marina
Hej,
Du skriver at den holder et par uger, ikke længere?
Hej Michelle
Det med holdbarhed er altid lidt vanskeligt når man skriver opskrifter, for det afhænger af utroligt mange faktorer. Derfor er jeg altid lidt på den forsigtige side, også fordi denne opskrift er med ægte vanilje og det vil virkeligt være ærgerligt ikke at få æblesiruppen brugt. Jeg går utroligt meget op i at undgå madspild og det er derfor alle opskrifterne har afsnit om holdbarhed og brug af rester. Det betyder også at jeg ikke ret gerne vil have folk til at lave større portioner end de kan nå at få spist. Med alle mine sylteopskrifter sylter jeg hellere lidt oftere og er sikker på ikke at komme til at kasserer noget.
I virkeligheden kan siruppen måske godt holde lidt længere, men man skal i så fald holde godt øje med den og kasserer den hvis den bliver dårlig. Hos os holder den aldrig længe fordi den smager så godt.
Jeg håber mit svar giver mening for dig og ønsker dig held og lykke med opskriften
Mange efterårshilsner fra
Marina