
Her får du mormors klassiske opskrift på æblekage med æblekagerasp. En dansk klassiker, der smager af efterårshygge.

En dansk æblekage
I Danmark har vi en stolt tradition for gode kager og mange af vores yndlinge er faktisk opfundet i Danmark.
Dette gælder også den klassiske gammeldags æblekage, der stammer fra omkring komfurets opfindelse i midten af 1800 tallet.
De fleste af de retter vi idag opfatter som klassisk danske er fra dette tidspunkt og æblekagens fordel var at den kunne laves i de fleste husholdninger, bare der var æbler og gammelt brød til rasp. Oprindeligt kunne æblekagen både serveres bagt og ubagt og dermed kunne den laves både i de husholdninger hvor der var komfur og i de hvor der kun var ildsted.
I dag kender vi kun den gammeldags æblekage som ubagt og det er den vi allesammen tænker på når vi taler om mormors gammeldags æblekage!

Mit bud på den mest klassiske opskrift
Min mands familie elsker gammeldags æblekage og laver flere forskellige skønne klassiske versioner med æblekagerasp og makroner. Da jeg nu altid skal gøre tingene lidt anderledes har jeg for mange år siden opfundet mit eget lille bud på en moderne fortolkning og det er den version som mine gæster elsker og forventer at se hos mig.
Den opskrift har jeg delt, men mine amerikanske læsere har nu i flere år spurgt om jeg ikke ville skrive en klassisk dansk opskrift på den ægte danske æblekage og det har jeg hermed gjort.
Da jeg gik til opgaven tænkte jeg at det ville være nemt, fordi alle er enige om hvordan kagen skal se ud og smage. Derfor tænkte jeg at det mest ville blive et spørgsmål om at slå op i de gamle kogebøger jeg har arvet og så oversætte til nutidssprog.
Helt så nemt skulle det ikke vise sig at være. Det ser nemlig ud som fortolkningen af kagen har flyttet sig lidt siden 1902. På samme måde er der også i dag forskelle mellem de kager, der serveres i forskellige danske familier. Nogle familier bruger kun æblekagerasp, andre kun makroner, nogle bruger en blanding og mange tilsætter hakkede mandler til æblekageraspen.

Jeg har læst rigtigt mange opskrifter i forbindelse med min research til denne opskrift og talt med endnu flere mennesker. Det er på baggrund af alt dette at jeg truffet mine valg og fravalg.
Mit bud er med æblekagerasp af flere grunde. For det første, fordi det lader til at være det mest oprindelige, for det andet, fordi flest mennesker vælger den løsning og endelig af hensyn til amerikanerne, der så ikke skal bøvle med at skaffe makroner.
Jeg har som et lidt mere usædvanligt valg, valgt at pynte kagen med rød ribsgele på toppen sådan som jeg har læst det i mange gamle opskrifter. Det smager rigtigt godt og så får det kagen til at se meget dansk ud i rødt og hvidt!

Æblemos og æblekagerasp: hemmeligheden bag den allerbedste gammeldags æblekage
Når man skal lave gammeldags æblekage er der to ting, der er særligt vigtige og det er helt enkelt de to ting der fylder mest i kagen.

Æblemos
Det første er selvfølgelig æblemosen. En rigtig god gammeldags æblekage laves af en rigtigt dejlig æblemos.
Og hvordan får man så den allerbedste æblemos til æblekagen? Det gør man dels ved at vælge rigtigt dejlige smagfulde æbler. Æbler med syre og kompleksitet er de bedste, men gode friske æbler af alle slags kan bruges. Triste æbler, der ikke smager af noget kan sagtens koges til æblemos og bruges til andre formål, men de giver ikke den bedste æblekage.
For det andet skal æblemosen til en gammeldags æblekage koges med rigeligt vanilje. Vaniljepriserne er sådan at man ikke skal bruge vanilje i flæng, men i en gammeldags æblekage kan man virkelig smage vaniljen og det gør hele forskellen at man har ofret ægte vanilje. Du kan booste vaniljesmagen let med vaniljesukker hvis din vaniljestang ikke har været tilstrækkelig smagfuld, men du får aldrig den rigtige kompleksitet i smagen uden at du har brugt ægte vanilje.

Æblekagerasp
Det andet vigtige element i en gammeldags æblekage er æblekageraspen.
Æblekagerasp laves af helt almindelig dansk hvederasp og hvidt sukker. Du skal altså ikke købe rasp med tilsat sukker eller færdiglavet æblekagerasp.
Æblekageraspen skal ristes til den er gylden og sprød og du er nød til at holde øje med den så den ikke brænder på.
Læg æblekageraspen til afkøling og bryd eventuelle klumper op før du samler kagen.

Sæson
Gammeldags æblekage har selvfølgelig højsæson i efteråret når der kan laves æblemos. Man kan dog sagtens lave den resten af året hvis man har frosset æblemos ned til formålet.
Den gammeldags æblekage er det klassiske valg af dessert til Mortens aften. Se hele mit store tema med opskrifter og ting du kan printe her:
Opskrifter til Mortens aften
Tips og tricks
Læs de vigtigste tricks til æblekagerasp og æblemos i særligt afsnit herover.
Hvis du gerne vil have makroner eller hakkede mandler i din gammeldags æblekage, tilsætter du det bare til æblekageraspen når den er kølet ned. Du kan også helt vælge at erstatte æblekagerasp med makroner, men så skal du ikke bruge mandler.
Helt klassisk skal gammeldags æblekage serveres i en stor glasskål, som på billederne. Du kan selvfølgelig også bruge en anden skål eller portionsanrette i glas. Uanset hvilken skål du bruger ser det bedst ud hvis mængden af æblemos og æblekagerasp passer til skålen. Det kan måske være lidt svært at ramme de første gange, men efterhånden ved du hvor meget æblemos du skal koge før det passer til den skål du bruger. Skålen der er brugt på billederne rummer lidt mere end opskriften.
Sværhedsgrad – her skal du være opmærksom
Gammeldags æblekage er en meget nem kage. Det eneste sted hvor du skal være meget opmærksom er når du laver æblekagerasp. Det er ikke svært, men du skal passe det og sikre dig at det ikke brænder på.

Opskrift på gammeldags æblekage med rasp og flødeskum
Ingredienser
Æblemos
- 800 g æbler - (Vægten er før æblerne klargøres. Alle æbler kan bruges, men let syrlige æbler med masser af smag er allerbedst. )
- 1 vaniljestang - (Du kan også nøjes med en halv eller bruge vaniljesukker)
- lidt økologisk citronskal
- 60 g rørsukker - (kan erstattes af hvidt sukker)
- 0,4 dl vand
Æblekage rasp
- 200 g rasp
- 50 g hvidt sukker - (kan erstattes med rørsukker men så skal du passe ekstra godt på det ikke brænder på)
- 75 g smør
Flødeskum
- 2 1/2 dl piskefløde
Eventuelt
- 125 g makroner
- ribs gele til pynt på toppen
Sådan gør du
Æblemos
- Lav æblemos efter denne opskrift. Stil det til afkøling så det er helt koldt når du vil lave kagen.TIP: Bemærk jeg anbefaler masser af ægte vanilje i æblemosen, når den skal bruges til gammeldags æblekage. Derfor er mængden større her end den anbefalede i opskriften på æblemos.
Æblekagerasp
- Læg et stykke bagepapir klar på en afkølingsrist.
- Smelt smørret og tilsæt rasp og sukker. Rist det rigtigt godt igennem til blandingen er gylden. Det tager ca 5 minutter og du skal passe det godt så det ikke brænder på.TIP: Det er bedst at bruge en teflonplande med rimelig god plads.
- Bred blandingen ud på bagepapiret og lad æblekageraspen køle ned. Bræk den op i mindre stykker hvis der har dannet sig klumber.
- Hvis du ønsker makroner i din gammeldags æblekage, knuser du dem og blander dem godt med det afkølede æblekagerasp. TIP: Du kan tilsætte så mange makroner som du nu synes.
Lav den gammeldags æblekage
- Find en fin skål, gerne af glas. Anret æblemos og æblekagerasp lagvis i skålen. Sørg for at slutte af med et lag æblekagerasp. Tryk det hele let sammen. TIP: Sørg for at der er plads til flødeskummet i din skål.
- Lad kagen trække i køleskabet i 1 til 2 timer inden servering.
Flødeskum og servering
- Lige før servering piskes flødeskummet til blødt flødeskum, der fordeles på toppen af kagen. Pynt også gerne med lidt ribsgele i bedste mormor stil.TIP: Nogle familier kan godt lide at søde flødeskummet lidt med lidt sukker og lidt vaniljesukker.
Noter
Lige nu på Instagram. Klik og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.

Min populære opskrift på æblemos der kan spises som æblegrød eller bruges i mange kager og desserter. Se de mange forslag under opskriften.
Æblemos
Flere æblekager:

Æblekage med kanel, marcipan og valnødder

Æblekage med farin og kanelkrydrede æbletern

Bedstefars æble skæg





Bare en bemærkning ang.gammeldags æblekage, jeg et Sønderjyde, eller alsinger,her hedder den raspkage,og jeg vil nok sige, at æblekage bliver bagt…
mvh. SV.Åge Mathiesen
Hej
Å ja det er virkeligt ikke nemt med den æblekage for der er så utroligt mange forskellige lokale traditioner og selvom vi kalder den gammeldags så har traditionerne omkring den også ændret sig over tid. Jeg læste virkeligt meget op på det da jeg valgte denne version og selvom der ikke er enighed så er denne det mest udbredte bud – og ja den kunne jo så fint hedde “Raspkage”. Det er iøvrigt interessant at traditionen i disse år flytter sig mere og mere til versionen med makroner fremfor den der er med rasp.
Min gamle opskrift (som er god) er en nyfortolkning så her ville jeg rigtigt gerne skrive en klassisk opskrift (og en som Amarikanerne kunne lave) og jeg håber jeg kan tilgives at nogle egne har andre navne eller udgaver.
Tak for din kommentar. Den gjorde mig klogere og jeg synes jo det er vildt spændende med lokale traditioner
Mange januarhilsner
Marina