
Jeg elsker grøntsager og her får du opskriften på en nem lille hverdagsret som jeg spiser rigtigt tit. Vi kan jo af mangel på almindeligt navn kalde det for “Grøn biksemad” eller “grøntsagsbiksemad”. Biksemaden er uden kartofler og kød, men toppet med et dejligt spejlæg.

GRØN HVERDAGSMAD
Jeg skriver i høj grad madblog til mine børn og det er derfor opskrifterne altid er fyldt med tips og tricks som jeg håber vil hjælpe dem i køknet. Med tiden har det heldigvis også vist sig at mange andre er glade for min måde at skrive opskrifter på og det er jo fantastisk og en kæmpe gave.
Min ældste, der er på vej hjemmefra, har omhyggeligt kikket bloggens opskrifter igennem og lavet en laaang liste med alle de opskrifter hun synes mangler. Mad jeg laver ofte, men som jeg endnu ikke har skrevet opskrifter til. Mange af retterne på hendes liste er helt nede på jorden hverdagsretter og når der ikke er skrevet opskrifter til dem endnu skyldes det ofte at det er mad der ændre sig fra gang til gang alt efter humøret og hvad der nu gemmer sig i køleskabet. Således også denne omgang grønsagsbiksemad som jeg har lavet i endeløse variationer siden jeg selv flyttede hjemmefra.
Jeg har aldrig tænkt på det som noget jeg skulle skrive en egentlig opskrift på for det er jo faktisk bare grøntsager der steges på en pande, men da jeg i det tidlige forår delte retten i en story på Instagram var der virkeligt mange der skrev og takkede for ideen. Derfor tænker jeg at det ikke kun er min ældste datter, der gerne vil have en opskrift på nem hverdagsmad med grøntsager. Derfor får I nu en opskrift med sprøde lækre forårsgrøntsager.

BIKSEMAD AF GRØNTSAGER OG HELT UDEN KARTOFLER
Jeg har været meget i tvivl om navnet til den lille grønne hverdagsret. For at være ærlig plejer vi at kalde disse retter for “grøntsags ruskomsnusk” men det viser sig at være en helt særlig ret som ikke er magen til denne. Derfor våger jeg det ene grøntsagsglade madøje og kalder det Grøn biksemad, fordi det minder lidt om biksemad – bare helt uden kød og kartofler.
Desuden betyder det nok så dejligt at retten kan indgå i min lille planlagte årstidsserie med opskrifter på biksemad. Marinas Mad er jo opskrifter fra det jeg kalder Mit årstidskøkken og med tiden er der en række opskrifter der vil udkomme i forskellige sæsonaktuelle variationer. På biksemadsfronten har jeg foreløbig udgivet en sommerversion hvor der bruges nye kartofler, rester fra en grillaften og masser af friske krydderurter. Du kan se opskriften her. Med tiden vil der komme flere opskrifter og på skitsebloggen er også en anden variation uden kød og kartofler, så det passer godt nok. De forskellige årstids versioner skal jo netop helst være forskellige, ellers er der ikke meget mening i det.
Forårs biksemaden består selvfølgelig af masser af lækre sprøde forårsgrøntsager og i modsætning til de fleste andre typer af biksemad jeg laver er det en let ret som ikke ligger tungt i maven.

TIPS OG TRICKS TIL MIN OPSKRIFT PÅ GRØN GRØNTSAGSBIKSEMAD
Brug de grøntsager du har og bedst kan lide
Grønsagsbiksemad er virkelig en nem og enkel ret og med nærmest uendelige variations muligheder.
Du bruger simpelthen de grøntsager du har i grøntsagsskuffen, eller (hvis den er tom) som ser godt ud i butikken og dem du bedst kan lide. Der er ikke noget rigtigt og forkert og faktisk er det den store charme ved retten at den smager forskelligt hver gang du laver den.
På billederne (og i min virkelighed her i foråret) er biksemaden lavet udelukkende med sprøde grønne grøntsager. Sprøde grønne grøntsager skal ikke steges i smadder, men kun lige have varme nok til at blive ekstra sprøde og lækre. For at få noget blødt ind i retten steger jeg squash så længe at den bliver blød og smeltende. Dermed får jeg en kontrast mellem noget blødt og alt det sprøde.
Når du kikker på dine grøntsager skal du selvfølgelig forholde dig til deres tilberedningstid. Vinter gulerødder skal have ret længe for at blive gode, spæde forårs gulerødder kortere. Porre skal stege længe for svag varme, forårsløg skal kun steges kortvarigt osv. Prøv dig lidt frem hvis du bruger andre grøntsager end dem jeg foreslår. Du får hurtigt lært hvad der virker med de forskellige grøntsager og hvad du selv bedst kan lide.
Husk at krydre og toppe med urter – steg også gerne i ramsløgssmør
Selvom grøntsager er evigt dejlige, bliver de endnu bedre når de krydres godt. Husk derfor at smage til og eventuelt krydre mere hvis grønsagsbiksemaden ikke smager af nok.
Skulle du være så heldig at have ramsløgssmør i din fryser er det fuldstændigt genialt til at stege grøntsagsbiksemaden. Smagen af ramsløg passer nemlig så dejligt til alle forårsgrøntsagerne. Har du andet kryddersmør med krydderurter er det også dejligt og ellers kan du sagtens lave retten uden. Smid eventuelt lidt ekstra grønne urter ind i retten mens du laver den.
Til slut skal sådan en omgang grønsagsbiksemad meget gerne toppes med lidt friske urter. De er altså ikke bare med på billederne, fordi de er pæne men nok så meget fordi lidt friske urter giver smag og friskhed. Jeg napper lidt fra min køkkenhave når jeg er i Holstebro og fra altanen når jeg er på Frederiksberg.

Forbered alle grøntsagerne og put dem i skåle
Når man først har stegt squash (og eventuelle andre grøntsager der skal have lang tid) går det lynhurtigt med resten. Derfor er det en god idé at gøre alle grøntsagerne klar på forhånd. Skal dine grøntsager have forskellig tid på panden sorter du dem i skåle alt efter hvornår de skal i retten. Her skal det hele have nogenlunde lige lang (eller snarere kort) tid og derfor er det ikke helt så vigtigt men jeg har puttet blade fra Pok Choy sammen med forårsløg, fordi det er det sidste jeg tilsætter.
Skal squash skrælles?
Skrællen på squash kan sagtens spises. Nogle gange skræller jeg dog mine squash (og det går lynhurtigt) fordi skrællen er lidt bitter når den steges og da mine squash som oftes er det bløde element i min grøntsagsbiksemad er det ikke altid jeg ønsker den bittehed. Her valgte jeg at lade være med at skrælle, fordi jeg gerne ville have farven og smagen med. Valget er dit, men hvis du laver retten til børn er det ofte en god ide at skrælle squash.
Spejlæg
Man kan selvfølgelig stege sit spejlæg som man nu bedst kan lide det. På billederne her er der brugt langsomt stegte spejlæg der bliver bløde og milde. Ofte bruge jeg i stedet sprødstegte asiatiske spejlæg (dem der kaldes Kylie Kwong æg). Begge dele er godt!

SÆSON
Det er altid sæson for grøntsager og dermed for grøntsagsbiksemad. Denne udgave er dog med forårsfriske grøntsager.
SVÆRHEDSGRAD – HER SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM
Det er nemt at lave biksemad af grøntsager. Vær opmærksom på tilberedningstiden på de grøntsager du vælger så det hele er klar på samme tid. Husk også at smage godt til. Retten smager ikke af nær så meget hvis du ikke har sørget for at krydre godt og toppe med friske urter.

Opskrift på grøntsagsbiksemad af forårsgrøntsager
Ingredienser
Grøntsager
- 1 squash - (den størrelse der findes i dagligvarehandlen)
- 3 fed hvidløg
- 5 tykke asparges
- 4 stilke aspargesbroccoli
- 1 bok choy
- 5 forårsløg
Krydderier og fedtstof
- Lidt oregano
- Lidt chiliflager
- salt og friskkværnet peber
- Lidt smør - (meget gerne ramsløgssmør eller andet kryddersmør hvis du har)
- Lidt olivenolie
Til at toppe grøntsagsbiksemaden
- 2 æg - (steges til spejlæg)
- Lidt friske krydderier
Sådan gør du
Gør grøntsager klar
- Skær alle grøntsager i mundrette stykker og tag hensyn til tilberedningstiden. De grøntsager jeg har med i opskriften forberedes således:
- Squash vaskes og skæres i tern.TIP: Skrællen kan fint spises, men bliver lidt bitter. Hvis du ikke ønsker dette kan du bare skrælle den. Dette anbefaler jeg hvis du laver retten til børn.
- Hvidløg pilles og hakkes fint.
- Asparges vaskes, det nederste stykke knækkes af og resten skærres i mundrette stykker.
- Aspargesbroccoli vaskes og skæres i mundrette stykker.TIP: Aspargesbroccoli skal ikke skrælles, du kan bruge det hele og du skal kun skære et lille stykke af nederst hvor stilken er blevet tør. Hvis du bruger almindeligt broccoli skal du skrælle stokken og skære den i mindre stave. Vær opmærksom på at almindeligt broccoli skal have lidt længere tilberedningstid.
- Bok Choy vaskes, bunden skæres væk og den tykke del af bladene skæres i skiver. Den øverste grønne del skæres også i stykker, men lægges i en anden bunke da de skal have meget lidt varme.
- Forårsløg vaskes og snittes i skiver. Se billeder længere oppe. TIP: Ofte snitter man forårsløg i helt tynde skiver, her skære jeg dem i lidt tykkere skiver fordi jeg gerne vil have dem sprøde og med bid i retten. Hvis du hellere vil have dem i tynde skiver gør du bare det.
Steg grøntsagerne til grøntsagsbiksemad
- Steg hvidløg og squash på panden i lidt smør og olie. De skal steges til de bliver bløde og lækre ved middelvarme. Det tager ca 5-7 minutter. Kryd undervejs med oregano, chiliflager, salt og peber.
- Tilsæt de øvrige grøntsager, men hold forårsløg og de øverste bok choy blade tilbage. Skru op for varmen og steg et par minutter til alle grøntsagerne er blevet sprøde og lige netop tilberedte.TIP: Den nøjagtige tilberedningstid vil selvfølgelig afhænge af dit komfur, pande og grøntsager. Hold øje.
- Smag til med mere salt, peber og krydderier.
- Tilsæt forårsløg og de grønne dele af bok choy blade. Rør rundt i et minut eller to. Tag af varmen.
Spejlæg
- Steg spejlæg stille og roligt i smør eller steg crispy asiatiske spejlæg i olie.
Servering
- Server grønsagsbiksemaden i skåle eller dybe tallerkner. Top med spejlæg og et godt drys friske krydderurter.
Noter
Netop nu på Instagram. Klik og læs med her:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
FLERE GRØNNE HVERDAGSRETTER TIL DIT FORÅR


Og det der ramsløgssmør jeg taler om i teksten

Skriv et svar