
Hjemmelavet rødkål smager så skønt og giver en dejlig følelse af overskud selvom det faktisk ikke er spor svært at lave. Her får du opskriften på en dejlig julekrydret version der passer til alle julens livretter.

JULERØDKÅL: UUNDVÆRLIG TIL DEN DANSKE JULEMAD
Rødkål kan virkeligt laves på SÅ mange forskellige måder og jeg laver selv rødkål på forskellige måder afhængigt af årstiden og den ret som rødkålen skal serveres til. Helt generelt gælder at rødkål har godt af noget syre og noget sødme, men både sødme og syre kan jo komme fra mange forskellige kilder og jeg laver fx også en dejlig version sødet med honning.

Denne version er en julerødkål, nænsomt krydret med julens dejlige krydderier. Selv kan jeg godt lide at min rødkål smager af mere end den købte og det gør denne julerødkål. Hvis du er virkeligt vild med julekrydderier er det muligt at du vil holde af lidt flere, men selvom rødkål gerne må smage af noget er det er jo ikke meningen at rødkålen skal tage magten ved julebordet.

Jeg er iøvrigt lidt stolt af det trick jeg har fundet på til at holde styr på nellikerne når jeg koger julerødkål. Sådan en nellike der er forsvundet ind i rødkålen er nemlig helt umulig at finde igen så det vil jeg gerne undgå. Man kan selvfølgelig putte alle krydderierne i en gazepose, men hvis man ikke lige har sådan en ved hånden virker mit trick med at sætte nellikerne godt fast i et fast æble rigtigt godt.

SÆSON
- Julerødkål er selvfølgelig en juleglæde, helt uundværlig til de klassiske danske julelivretter.
TIPS OG TRICKS TIL JULERØDKÅL
- Rødkål kan krydres på mange måder. Det her er en julekrydring men hvis du piller julekrydderierne ud er det også en god grundopskrift på helt almindelig rødkål.
- Den eddike du bruger er ret vigtig for den færdige smag. Traditionelt kogte man bare på almindelig lagereddike og det kan man også fint, men det smager bedre og mindre skarpt at bruge en æbleeddike, sherryeddike eller en vineddike. Man kan også bruge lidt balsamico men jeg synes det er bedst at bruge den til tilsmagning. Rødkål kogt med meget store mængder balsamico synes jeg bliver lidt voldsomt i smagen og de kan også godt komme til at mangle syre.
- En rødkål skal være kogt helt igennem, men stadigt med bid. Hvis man gerne vil have et hurtigere og lidt friskere alternativ synes jeg den lynstegte rødkål er dejlig.Desuden er der jo rødkålssalaten som jeg nødigt vil undvære.
SVÆRHEDSGRAD – HER SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM
Det er let at lave sin egen hjemmelavede rødkål, men som så meget andet bliver du nok gladest når du har lavet det et par gange og ramt lige den version du allebedst kan lide. Det kan derfor være en god ide at lave en portion inden juleaften!
Du skal være opmærksom på at få kogt rødkålen lige præcis tilpas. Det afhænger nemlig lidt af det enkelte rødkålshovde, men er let at se.

Opskrift på hjemmelavet rødkål med julekrydderier
Ingredienser
Hjemmelavet rødkål
- 1 mellemstort rødkål - Et mellemsort rødkål er ca 1 1/2 kg før du snitter det.
- 2 æbler - gerne madæbler
- 50 g smør - kan med fordel erstattes af andefedt hvis du har
- 1 dl æbleeddike - kan erstattes af anden mild eddike
- 2 dl ribssaft - kan erstattes af anden ren frugtsaft hvis du fx er i udlandet og ikke kan skaffe ribssaft. Læs tips og tricks over opskriften.
- 1 dl appelsinsaft - fra ca 1 appelsin
- 50 g rørsukker - kan erstattes af almindeligt sukker
- 1 tsk groft salt
Krydderier
- 1 lille kanelstang
- 2 hele stjerneanis
- 4 nelliker
- 1 laurbærblad
GENEREL TILSMAGNING
- salt og friskkværnet peber
- sukker
- eddike
- 1 spsk andefedt - kan undlades hvis du ikke har
SÆRLIG TILSMAGNING TIL AND
- Lidt reven økologisk appelsinskal
- frisk appelsinsaft
- Valnødder - Hvis du kan lide et lidt moderne knas i din rødkål
SÆRLIG TILSMAGNING TIL FLÆSKESTEG
- julesirup - eller anden sirup
- friske æbletern - Hvis du kan lide et lidt friskt bid i din rødkål
- Lidt tørrede tranebær
Sådan gør du
GØR RØDKÅL KLAR
- Vask rødkål og fjern de yderste blade.
- Skær rødkålen i kvarte med en stor tung kniv.TIP: Rødkål farver så lad være med at bruge dit yndlingsskærebræt af træ.
- Snit rødkålen på tværs af bladene så det bliver til strimler. Nederst ved stokken skal du snitte på skrå så du undgår skokken og de groveste blade.NB: Hvor fint din rødkål skal snittes afhænger af dine præferencer. Mange kan godt lide deres rødkål helt fintsnittet, men vær opmærksom på at spinkle kålstykker øger risikoen for at rødkålen bliver overkogt og smattet. Lidt større kålstykker ser også mere hjemmelavede ud. Hvor fint du snitter rødkålen påvirker selvfølgelig kogetiden.Det ser ud af meget rødkål når du har det hele snittet, men det falder meget sammen under kogningen.
- Kasser den hvide stok og de allergroveste stykker (dem med meget hvidt).
GØR ÆBLER KLAR
- Vask æblerne.
- Halver det ene æble og stik nelliker ind i det. Skallen skal blive siddende på.
- Skræl æblerne uden nelliker (både det hele og det halve).
- Skær de skrællede æbler i tern. Kasser æbleskrog.
STEG RØDKÅL
- Steg rødkålen i smør eller andefedt til den bliver blød og skinnede. Det tager ca 5-10 minutter. Rør af og til.
TILSÆT ØVRIGE INGREDIENSER
- Tilsæt æbletern, friskpresset appelsinsaft, ribssaft, eddike, sukker og salt. Rør rundt.
- Læg det halve æble med nellikerne ned i rødkålen så det er næsten begravet men har overfladen med nellikerne fri. Læg også stjerneanis, kanelstang og laurbærblad ned i rødkålen.TIP: Det er vigtigt at behandle de tørrede krydderier med forsigtighed så de ikke går i stykker og forsvinder i rødkålen. Vær derfor opmærksom på både æblet og stjerneanis når du røre i rødkålen. Æblet holder fint på nellikerne hvis du ikke røre for meget ved det. Hvis du vil være på den helt sikre side kan du lægge de tørede kryderier ind i et kaffefilter.
KOG RØDKÅL
- Læg låg på gryden og lad rødkålen simre i ca 50 minutter. NB: Rødkålen passer mest sig selv, men kik til den af og til og tjek at den ikke er ved at koge tør. Tilsæt mere ribssaft, appelsinsaft eller vand hvis den er det. Rør eventuelt forsigtigt rundt. Hvor lang tid din rødkål skal koge afhænger både af din smag og af hvor fint du har snittet den. Hold derfor øje med om du synes den bliver klar inden de 50 minutter er gået. Der skal stadigt være lidt væske tilbage når de 50 minutter er gået. Hvis du har snittet rødkålen meget groft er det også muligt at den skal have noget længere. Smag på den og vurderer!
SMAG TIL
- Tag de tørrede krydderier og det halve æble med nellikerne op af rødkålen. Læg æblet til afkøling på en tallerken.TIP: Når det halve æble er kølet lidt ned piller du nellikerne ud og skindet af. Æblekødet kan let skrabes af kærnehuset med en gaffel og smager skønt af rødkål og nelliker.
- Tilsæt æblekødet fra det halve æble med nelliker. Kasser skrog, skind og nelliker.
- Rør nu grundigt rundt så æblestykkerne går i opløsning og fordeler sig i rødkålen.
- Smag rødkålen til.NB: Rødkål skal ALTID smages til! Det er umuligt helt at vide på forhånd hvad der skal til for det afhænger både af dine smagspræferencer og rødkålen. Smag på rødkålen. Mangler den sødme tilsætter du lidt sukker, saft, sirup eller honning. Mangler den krydring tilsætter du friskkværnet peber og salt. Mangler rødkålen syre giver du den lidt eddike. Hvis du har andefedt smager det altid godt med en skefuld rørt ud i rødkålen, det gør rødkålen flot blank.
- Kog rødkålen færdig under omrøring til den har opsuget din smagstilsætning og det meste væde.
KOM RØDKÅLEN PÅ GLAS
- Kom rødkålen på rene glas hvis den ikke skal serveres straks.NB: Rødkålen kan holde længe i køleskabet, men hvis den skal stå der længere end et par dage anbefaler jeg skolde glas.
FØR SERVERING
- Varm rødkålen forsigtigt op med lidt smør eller andefedt og smag den til igen. Se forslag til både and og flæskesteg nederst i ingredienslisten.TIP: Har du alle blus på komfuret igang (fx juleaften) kan du godt varme rødkålen i mikroovn. Husk stadigt at smage til.
Noter
Opskriften er seneste testet og revideret 3/11/19
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Få årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billede og læs med:

MERE SULTEN EFTER KLASSISK DANSK MAD?

Rødkål kan fx serveres til
HELE MENUEN TIL JULEAFTEN





Perfekt opskrift – fik stor ros
Kære Camilla
Hvor er jeg glad for at rødkålen var en succes hjemme ved dit julebord.
Når jeg skriver en opskrift håber jeg jo altid på at den vil vække glæde ude i andre køkner end mit så det er SÅ skønt når der kommer en tilbagemelding.
Hej,jeg vil gerne bede om mail med dine opskrifter.
Hej Mona
Det var hyggeligt ❤️? Jeg tror det er nyhedsbrevet du tænker på for opskrifterne står jo på bloggen og er lige til at printe ud. Nyhedsbrevet udkommer søndag formiddag og indeholder link til ugens nye opskrifter, ugens madplan samt varierende ekstra indhold der afhænger af sæson mm. Du kan selv skrive dig op til nyhedsbrevene hvis du klikker på billedet under “få nyt fra Marinas Mad” i sidebaren.
Det glæder mig at du vil være med i bloggens venneklub
Hav et dejligt efterår
Hej Marina
Tak for dejlige opskrifter – vi kan mærke du gør dig umage 🙂
Jeg har lavet din rødkål og den blev god – det eneste jeg ikke kan forstå er æblet med nelliker. Det kogte ud som sne det stod ellers og simrede stille og roligt
VH Connie moisen
Kære Connie
Dejligt at høre at rødkålen blev god og at du er glad for bloggens opskrifter. Det gør mig rigtig glad.
Tak for tilbagemeldigen om æblet. Der er jo forskel på æbler så måske har dit æble været lidt løst i sorten. Det er endnu ikke sket for mig (og jeg kogte rødkål efter opskriften for godt en uge siden) men jeg kan godt forestille mig at det kan ske. Hvis du vil være på den sikre side en anden gang kan du i stedet komme nellikerne i et kaffefilter og hvis du alligevel bruger det kan du også komme stjerneanis i med det samme. Så er der ihvertfald ikke noget der forsvinder med mindre man er meget hårdhændet!
Hav en rigtig god eftermiddag og en dejlig november
Efterårshilsner
Marina