• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Marinas mad

Opskrifter fra mit årstidskøkken

  • Opskrifter
  • Mormor mad
  • Hyldeblomstsaft

Ramsløgspesto: nordisk pesto med ramsløg og hasselnødder

2017-04-19 by Marina 8 kommentarer

Gå til opskrift Udskriv
Opskrift på ramsløgs pesto. Du kan klikke på billedet for at finde den

Få ting smager så grønt og dejligt af forår som ramsløg man selv har plukket i skoven. Her får du min bedste opskrift på ramsløgspesto. Jeg vælger hasselnødder, fordi mine mange test har vist at de giver den bedste smag.

Ramsløgspesto med hasselnødder opskrift

Gode råd til plukning af ramsløg

Ramsløg er en af de allerførste ting vi danskere kan høste og da ramsløg tilmed er sundt og smager virkeligt dejligt er det intet under at ramsløg år for år bliver mere og mere populær. Ramsløg kan købes, men det er selvfølgelig både hyggeligere, friskere og billigere at plukke sin egen. Ramsløg spreder sig nemt og hvor planten findes er der derfor ofte masser. Kik i lyse, let fugtige bøgeskove, i lunde og i vilde områder i parker.

Hvor finder man ramsløg
Man kan plukke ramsløg i løvskove og andre steder hvor planten har spredt sig.

Ramsløg har, som man kan se på billederne, karakteristiske lancetformede blade. Desværre kan bladene forveksles med liljekonval og høsttidsløs, der begge er giftige.

Det er dog nemt at kende forskel hvis man er lidt opmærksom og du kan læse meget mere i mit store tema om ramsløg hvor jeg også har masser af billeder af ramsløg på alle voksestadier:

Læs det store tema om ramsløg her

Opskrift på nordisk ramsløgspesto
Rasmløgspesto smager dejligt og kan bruges alle de steder hvor du ellers bruger pesto.

Min opskrift på ramsløgspesto

Ramsløgspesto er selvfølgelig inspireret af den klassiske italienske pesto af basilikum, pinjekerner, hvidløg, parmesanost og olivenolie. Mange af de opskrifter man kan finde på ramsløgspesto bytter sådan set bare ramsløg ud med basilikum, men jeg synes at det er sjovere at lave en helt nordisk pesto når nu vi laver den på ramsløg. Desuden synes jeg at den ramsløgspesto, der laves udelukkende ved at bytte ramsløg med basilikum er noget for skrap i smagen.

Derfor bruger jeg udelukkende nordiske råvare i min opskrift på ramsløgspesto (med undtagelsen af en lille smule peber). De forskellige nordiske smage klæder også hinanden rigtigt godt så det bliver en meget velsmagende pesto. Jeg synes ramsløgen smager helt perfekt af hvidløg som den er og har derfor ikke behov for at tilsætte mere hvidløg.

Opskriften er skrevet i en størrelse der passer perfekt til de små populære minihakkere, men du kan selvfølgelig også bruge en maskine af en anden størrelse.

Ramsløgspesto lavet i minihakker
Her er alle ingredienserne til ramsløgspestoen i minihakkeren og som man kan se passer det perfekt.
Opskrift på ristet brød med ramsløgspesto
Få opskriften på den lækre forårsmad med ramsløg her.

Sådan kan du bruge ramsløgspesto

Ramsløgs pesto kan bruges alle de steder hvor du ellers ville bruge den traditionelle pesto på basilikum. Du skal bare være opmærksom på at ramsløgspestoen smager stærkt. Det er dejligt, men det er muligt du skal bruge lidt mindre end du ellers ville bruge.

Noget af det dejligste jeg ved er kartofler vendt i ramsløgspesto. Det er simpelthen smagen af dansk forår på en tallerken og hvis man så tilmed kan koge kartoflerne med løvstikkesalt bliver det ikke bedre.

Kartofler vendt i ramsløgspesto

Den nordiske ramsløgspesto smager også fantastisk med æg og ricotta som i denne forårs frokost mad. Lav dem eventuelt mindre som forrets hapsere til gæster. Du kan også bruge din ramsløgspesto som fyld i lækre madbrød som her.

Opskrift på forårsmad med ramsløgspesto
Forårsmad med ramsløgspesto, rørt ricotta og spejlæg
Opskrift på brød med ramsløgs pesto
Lækre madbrød fyldt med ramsløgspesto

Ramsløgspesto fryser iøvrigt udemærket. Frys ned i små fødevare godkendte plastik poser. Ramsløgspestoen afgiver nemlig smag til isterningebakker mm så det er en dårlig ide at bruge dem hvid du også vil kunne bruge dem til andet.

Ramsløgspesto. opskrift

Sæson for ramsløg

Ramsløgspesto kan man lave når der kan plukkes friske ramsløg. Ramsløg er en ægte sæsonvare med højsæson i marts og april. I lune år kan man nogle gange plukke de første blade sidst i januar og bladene kan bruges helt til planterne afblomstre, det vil som oftest sige til midt i maj. Både blade, stængler og blomster kan spises, men bladene smager bedst før planten blomstre. Læs meget mere i det store ramsløgstema her.

Tips og tricks til ramsløgspesto

Vær opmærksom og omhyggelig når du plukker ramsløg. Læs gode råd til plukning af ramsløg her hvor du også finder masser af billeder.

Ramsløg er bedst helt nyplukkede, men kan om nødvendigt holde sig i ca 3 dage. Læg dem køligt og luftigt med lidt fugtigt køkkenrulle ligesom du ville gøre med salatblade. Kasser dem hvis de ikke længere er friske.

Min ramsløgspesto bruger nordiske råvarer, men du kan selvfølgelig erstatte de forskellige elementer med de traditionelle i stedet hvis det er det du har i køkkenskabet.

Vær opmærksom på om din olie er frisk. Olie der er blevet harsk smager frygtelig og ødelægger hele smagen. Lugt til olien og smag måske en lille smule hvis du er i tvivl.

Det samme gælder faktisk for hasselnødder. Harske hasselnødder smager ikke godt. Spis en nød eller to for at være sikker.

SVÆRHEDSGRAD – HER SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM

Det er virkeligt nemt at lave ramsløgspesto. Hold øje med konsistensen du kan lave pestoen så fin eller grov som du nu synes og smag til, fordi der kan være ret meget forskel på smagen i bladene.

Ramsløgspesto opskrift

Opskrift på ramsløgspesto

Ramsløgspesto med hasselnødder smager fantastisk og er nemt at lave.
Brug den til at vende de nye kartofler i, til at give smag til pastaen eller alle de andre steder hvor du holder af at bruge pesto.
Start senest 10 minutter inden du vil bruge pestoen.
4.72 fra 28 stemmer
Udskriv
Forb. tid 5 min
Tilb. tid 5 min
Samlet tid 10 min
Antal 2 dl ramsløgspesto

Ingredienser

Ramsløgspesto

  • 20 blade ramsløg - (af almindelig udvokset størrelse, mere hvis bladene er mindre tidligt på sæsonen eller ved unge planter)
  • 60 g hasselnødder - (kan erstattes af mandler eller andre nødder)
  • 60 g vesterhavsost - (kan erstattes af parmesanost)
  • 1 dl rapspolie - (af god koldpresset kvalitet. Tjek at din olie er frisk)
  • 1/4 tsk fint salt
  • friskkværnet peber

Sådan gør du
 

Ingredienser til ramsløgspesto

  • Find ingredienserne frem. Jeg har fotograferet dem så du kan se mængden af ramsløgsblade.
    TIP: Læs gode råd om plukning og kontrol af ramsløgsblade her. Om der lige er et blad mere eller mindre gør ikke så meget. Det er ca denne mængde du skal bruge.
    Her ses alle ingredienserne til ramsløgspestoen

Ramsløg

  • Vask og tør ramsløgsbladene omhyggeligt.
    Ramsløgsbladene vaskes i en skål med vand
  • Klip ramsløgsbladene i mindre stykker. Kasser de allergroveste stilkender.
    Her ses ramsløg klippet i lidt mindre stykker

Rasmsløgspesto

  • Fordel ramsløg, hasselnødder og vesterhavsost i mindre stykker i en lille foodprocessor.
    Ingredienserne til ramsløgspestoen er fordelt i minihakkeren
  • Tilsæt lidt af rapsolien og kør til blade, nødder og ost er grofthakket. 
    Ramsløgspestoen er grofthakket
  • Tilsæt lidt mere olie og kør igen til du har en passende pestokonsistens.
    TIP: Hvor meget olie du helt præcis skal bruge afhænger af størrelsen på dine blade, så det kan godt være at du ikke skal bruge det hele. 
    Ramsloegspesto finthakket
  • Tilsæt salt og friskkværnet peber og kør kortvarrigt. Smag til. Måske du gerne vil have lidt mere salt, lidt mere peber eller måske lidt citronsaft?
  • Brug pestoen eller put den i et skoldet henkogningsglas og sæt på køl. Du kan også vælge at fryse ramsløgspestoen ned.

Noter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA
Jeg så første gang ideen med at lave ramsløgspesto hos Claus Dalby og afprøvede hans opskrift tilbage i 2010. Siden har jeg brugt meget tid på at udvikle min egen opskrift og er nået frem til at hasselnødder er de bedste. Min ramsløgspesto er mindre voldsom og vækker altid lykke når jeg server den. 
HVAD GØR DU VED RESTERNE
Ramsløgspesto kan holde sig i køleskabet hvis du skolder glasset og bruger rene redskaber. Jeg vil dog helst bruge den indenfor 3 dage. Ramsløgspestoen kan fryses og bruges hen over sommeren fx til de nye kartofler.
KOM PÅ FORKANT 
Ramsløgspesto kan sagtens laves klar på forhånd. 
HAR DU LAVET RAMSLØGSPESTO EFTER MIN OPSKRIFT?
Så vil jeg altid gerne høre din mening. Bedøm meget gerne opskriften ved at trykke på det antal stjerner du synes den fortjener eller skriv en kommentar. 
OPSKRIFTEN ER SENEST REVIDERET MED DIY FOTOS 28/4/21
Del gerne et billede på InstagramNævn @marinas_mad eller tag #marinas_mad. Jeg bliver så glad når jeg kan se mine opskrifter i brug.

Få årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billede og læs med:

Lidt om Marinas Mad

Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.

Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.

Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.

Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.

Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.

Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.

TAK fordi du læser med.

HAR DU SANKET MANGE RAMSLØG?

Ramsløg sæson fakta og opskrifter

Læs hele mit store tema om ramsløg hvor jeg skriver alt hvad jeg ved om at plukke, opbevare og plante ramsløg. Der er også masser af billeder og meget grundig beskrivelse af planterne så du undgår forveksling.

Ramsløg: sæson, fakta og opskrifter

Bjælke med billeder af ramsløgssmør og blomstrende ramsløg

Prøv min lækre opskrift på ramsløgssmør. Den er genial at have i fryseren til sommerens grillmad.

OPSKRIFT PÅ RAMSLØGSSMØR

Opskrift på sauterede ramsløg i citron fløde

Sauterede ramsløg smager virkeligt lækkert og meget mildere end rå ramsløg. Her får du den nemme metode beskrevet i en opskrift med citron fløde. Nemt og lækkert som en lille sovs/tilbehør til forårsmaden.

Opskrift på sauteret ramsløg i citron fløde

Sådan laver du forgasse med ramsløgspesto

Fougasse med ramsløgspesto

Pin
Share
Tweet
Email

Skrevet i: Grønt, Opskrift, Ramsløg, Tilbehør, Ud i naturen Tags: forårsmad, Opskrifter med ramsløg, Ramsløg, Sankning

Previous Post: « Madplan uge 16:
Next Post: Madplan uge 17 »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Maude // skøreliv.dk skriver

    2017-04-19 kl. 14:13

    Mmm… den ser GO’ ud!! ❤️

    Svar
    • Marina skriver

      2017-04-20 kl. 14:37

      Det smager bare fantastisk og skaber forårshumør. Og så er det også ret fint at man selv kan gå ud og plukke sin aftensmad hvis man kender et godt sted med ramsløg. Alligevel heldigt nok at man ikke skal brødføde familien med det man kan hitte i skoven og haven, for så ville vi nok blive ret sultne ret hurtigt…

      Svar
  2. Bente Fischer skriver

    2020-03-30 kl. 11:00

    Har lige lavet din Ramsløgspesto og den er bare mums.
    Kom både hasselnødder og valnødder i.
    Tak for dejlig inspiration.

    Svar
    • Marina skriver

      2020-03-30 kl. 12:44

      Hej Bente

      Hvor er jeg glad for at høre at ramsløgspestoen var en succes i dit køkken. Jeg er selv så glad for den og bruger den til alt muligt dejligt her i det tidlige forår. Da jeg i sin tid lavede opskriften testede jeg med alle slags nødder og syntes at hasselnødder var de bedste. Valnødder alene var som jeg husker det lidt voldsomt, men en blanding af hasselnødder og valnødder er skønt. I det hele taget kan man jo bytte ud som man synes og efter hvad man nu har i køknet. Husk at pestoen fryser super godt hvis du har mere end du får spist. Jeg fryser hvert år et par portioner så jeg har til de nye kartofler og andre lækkerier i sommeren.

      Mange forårshilsner og tak for tilbagemeldingen

      Marina

      Svar
  3. Katrine skriver

    2020-04-12 kl. 8:18

    Tak for en meget dejlig pesto. Perfekt balanceret i styrke. Jeg vil lave et glas mere til påskebordet i dag. God påske.

    Svar
    • Marina skriver

      2020-04-12 kl. 11:20

      Hej Katrine

      Hvor er det dejligt at høre at du blev glad for styrken i ramsløgspestoen. Det var netop en af de ting jeg arbejdede med da jeg lavede opskriften, for nogle versioner kan godt blive lidt for skrappe efter min smag. Og ramsløgspesto er bare så skønt til påske synes jeg. Elsker selv ramsløgs til æg og dem er der jo typisk masser af på påskebordet. Rigtig god påske til dig og tak fordi du gav dig tid til at skrive en kommentar.

      Påskehilsner

      Marina

      Svar
  4. Iben skriver

    2021-04-29 kl. 16:20

    Jeg lavede pestoen i går, vældig nemt og vældig dejlig. Jeg brugte bare olivenolie fordi jeg ikke er så glad for rapsoliens smagsnuancer.
    Du har mange opskrifter der er virkelig gode. Tak for dejlig inspiration! 🙂

    Svar
    • Marina skriver

      2021-04-29 kl. 16:26

      Hej Iben

      Hvor er jeg bare glad for at høre det – og mange, mange tak for ros. Jeg bliver så glad når mine opskrifter kan bruges.

      Man kan selvfølgelig sagtens bruge olivenolie til pestoen. Som du siger har rapsolien en lidt særlig smag som jeg helt ærligt er glad for i nogle sammenhænge. Det er dog utroligt vigtig at rapsolien er af god kvalitet og at den ikke er blevet harsk.

      Mange varme forårshilsner og endnu en gang tak fordi du gav dig tid til at skrive en kommentar.

      Marina

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL MIT ÅRSTIDSKØKKEN

Her på Marinas Mad deler jeg ud af mine yndlingsopskrifter på dejlig hverdagsmad. Jeg tror det er vigtigt at spise både til helbredet og humøret og deler alle slags opskrifter fra de super sunde til de syndigt dejlige. Velkommen.

Lemonade

Opskrift på lemonade

Få hemmeligheden til den bedste lemonade jeg kender

Glas med rabarberlemonade på en bakke: Man kan se citron og isterninger

Rabarber lemonaden er noget af det bedste man kan lave i rabarber sæsonen.

Jordbær lemonade

Dejlig forfriskende jordbær lemonade

Opskrift på hyldeblomstsaft

Hyldeblomstsaft er ren sommermagi. Få alle mine bedste tips til den bedste hyldeblomstsaft. Masser af billeder og gode råd.

Havregrynskager

Opskrift på gammeldags havregrynskager

Nemme og lækre havregrynskager. Perfekte at bage med børn

Udrul småkagedej til udstikssmåkager

Nem småkagedej - perfekt til udstik og vinterferie hygge

Sommer frokostretter

Opskrift på hønsesalat med grønne asparges

Hønsesalat med friske grønne asparges er en dejlig frokostret.

Fiskefrikadeller

Opskrift på Fiskefrikadeller

Min bedste opskrift på dejlige gammeldags fiskefrikadeller.

Æggesalat

Opskrift på æggesalat

Min populære opskrift på hjemmelavet æggesalat har fået DIY billeder.

SØG I ALLE INDLÆG

FÅ NYT FRA MARINAS MAD

Marinas Mail

Få det hele med! Hver søndag formiddag udsender jeg et nyhedsbrev. Foruden besked om nyt indhold på bloggen får du fx køkkentips, liste med danske mærkedage og årstidsrelevant råvarer information.

HER SKER NOGET NYT

Jeg tester og reviderer bloggens opskrifter løbene.  Nedenfor kan du se de senest opskrifter jeg har tilføjet nye fif.

Opskrift på mormorsalat

Mormorsalat er den bedste danske sommersalat fra mormorkøknet. Opskriften har fået DIY billeder og svar på lidt spørgsmål

Sorbet af hyldeblomstsaft og jordbær

Opskrift på jordbær hyldeblomst sorbet

Sorbet af hyldeblomstsaft med jordbær er en nem og lækker sommerdessert

Agurkesalat

Agurkesalat opskrift

Mormors opskrift er den bedste og hurtigste måde at lave agurkesalat. Nu med trin for trin billeder.

Smørstegte nye gulerødder

Opskrift på smørstegte gulerødder

Smørstegte nye gulerødder er noget af det bedste tilbehør til sommermaden.

CHOKOLADE COOKIES

Opskrift på amerikanske chokolade cookies med chokolade

Min opskrift på chokolade cookies er de bedste cookies vi kender i vores familie. Opskriften er nu opdateret med DIY billeder så de bliver nemme at bage for børn.

Copyright på billeder, tekst og opskrifter Marina Starcke 2022. Del venligst ikke indhold uden tilladelse.

Godkend cookies
På Marinas Mad deler jeg opskrifter med masser af tips. Opskrifterne formidles i et brugervenligt format, der forudsætter at du godkender cookies.

Cookies anvendes hos mig primært til at forbedre din oplevelse når du bruger opskrifterne. Jeg bruger desuden anonym statistik.

Se cookiepolitik for flere informationer. (Scroll ned til bilag og se hvilke oplysninger der gemmes og hvorfor).

Cookies er anonyme og jeg kan ikke spore din adfærd tilbage til dig. Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

God læselyst og tak fordi du læser med
Funktionsdygtig Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål. Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.
Vælg muligheder Manage services Vælg forhandler Læs mere om disse formål
Se præferencer
{title} {title} {title}