
I dag får du en af vores egne yndlingsopskrifter, nemlig den skønne og børnevenlige vegetarlasagne med super sprød og lækker top.

Til min vegetar datter – og resten af familien
Der er opskrifter man laver ofte og så er der opskrifter man laver igen og igen og igen, hele ens børns opvækst. Denne grøntsagslasagne er én af den slags opskrifter jeg har lavet på repeat.
Forhistorien er den at min familie på fem har hver sin smag og faktisk kun i lille omfang er glade for at spise det samme. Det er jo godt nok, for så får vi så dejligt meget forskelligt at spise. Men altså det er også lidt besværligt, for nogle gange vil man jo meget gerne sætte noget på bordet som alle er glade for! Her har lasagne altid været et af de hit, der gjorde alle glade på samme tid. Lige indtil selvfølgelig at min ældste datter besluttede at hun ville være vegetar.
Det var jo lidt en krise for de to andre børn var ikke glade for grøntsager i alt for stor stil og slet ikke hvis man kunne se dem. Med andre ord var der ikke afsætning på en vegetarlasagne med en grøntsagsragu sådan som man ofte ser det. Uanset hvor små stykker jeg skar grøntsagerne ud i var de to yngste stadigt ulykkelige.
Og her var det jo så selvfølgelig at den gode tomatsovs med alle grøntsagerne kom mig til undsætning. Den bruger jeg alligevel som grundlag for min kødsovs, så jeg undlod simpelthen bare kødet og lavede lasagne som jeg plejer. Alle var straks glade og har været det lige siden!
Faktisk så glade at opskriften her er dedikeret til min ældste datter og hendes kæreste, der nu er flyttet hjemmefra og har ønsket sig at jeg skrev opskriften ned til dem. Og her er den så med masser af DIY billeder, så man kan se trin for trin hvordan lasagnen bliver til.

Tips til min bedste vegetar lasagne – lag for lag
Min opskrift indeholder en række små tips og tricks. Lad os tage de vigtigste lag for lag:

Tomat – grøntsags sovs
Denne vegetar lasagne smager næsten som en klassisk lasagne, selvom den er helt kødfri. Sådan er det fordi kødsovsen er erstattet af min meget lækre og børnepopulære tomatsovs med grove grøntsager.
Tomatsovsen får fylde og struktur af grøntsagerne og kan derfor bruges som den er i lasagnen. Det kan du ikke hvis du bruger en almindelig tynd tomatsovs som vil flyde helt ud. Samtidigt giver grøntsagerne masser af god smag og mæthed. Desuden kan man godt tillade sig at sige at de trækker lasagnen i en sundere retning – selvom sådan en lasagne aldrig bliver kalorielet.
I forhold til børn er det geniale at tomatsovsen er helt blendet så de ikke bliver forskrækket over grøntsagsstykker.

Bechamelsovs med parmasan og frisk revet muskatnød
I en lasagne skal der selvfølgelige bruges en lys béchamelsovs. Mange danskere køber denne på karton, men den er altså super nem at lave derhjemme og det giver meget bedre smag til en meget lavere pris.
Vi danskere bruger iøvrigt ofte en mornay sauce, der er bechamelsovs tilsat ost. Det er Karolines køkken, der har lært os danskere at foretrække det, for formålet med Karolines køkken var jo at sælge nogle danske mejeri produkter. Det smager faktisk også dejligt og hvis du ikke er bange for fedtprocenterne så kan du sagtens tilsætte revet ost til min bechamel.
I min opskrift bruger jeg et andet lille trick, der giver super lækker smag med lidt færre fedtprocenter. Jeg lader simpelthen en parmesan skorpe koge med i sovsen mens jeg pisker den. Parmesan skorpen indeholder masser af god salt umami smag som den beriger bechamelsovsen med.
Og ja parmesan skorpen er helt enkelt bare den ende af parmesan osten som du ellers ville smide ud. Se billede højere oppe. Du kan iøvrigt nemt fryse dem hvis du ikke lige har brug for skorpen når du er færdig med osten.
Har du ikke en parmesan skorpe laver du bare bechamelsovsen uden. Lasagnen skal nok blive god alligvel.
Brug altid frisk revet muskatnød. Det smager helt enkelt meget bedre!

Lasagne med sprød top
En lækker lasagne skal have sprød top og der er en hel række små tricks i opskriften der sikre dig netop det!
For det første skal du kun dække det øverste lag lasagneplade med et tyndt lag sovs.
For det andet bruger jeg en blanding af mozzarella, parmesan og rasp til at sikre knas og sprødhed.
Endelig er lasagnen toppet med små smørklumper der smelter sammen med osten og er med til at gøre pastaplader og rasp super sprødt.
Selv hvis du holder dig til din gamle opskrift på lasagne skulle du ved lejlighed unde dig selv at prøve denne ekstra lækre sprøde skorpe.

Sæson
Vi spiser vegetarlasagne hele året rundt! Ellers bliver der oprør!
Flere tips og tricks
Læs de vigtigste tips til tomatsovs, bechamelsovs og sprød lækker lasagnetop i afsnit højere oppe.
Når man laver lasagne skal mængden passe til det fad man bruger. Derfor kan det godt være at du skal justerer lidt op eller ned for mængden i opskriften. Det ved du når du har lavet opskriften første gang og prøvet den i dit lasagnefad. Lav derfor gerne lasagnen en hverdagsaften før du laver den til gæster.
På samme måde påvirker både dit fad og din ovn selve tilberedningstiden. Det ved du også næste gang du laver lasagne. Så er det bare med at holde sig til ét fad.
Man har ofte brug for at brække lasagneplader fordi de ikke lige passer til fadet. Med lidt øvelse kan man godt brække dem pænt. Det kan hjælpe at lægge dem over en skarp kant. Iøvrigt gør det ikke så meget hvis de er lidt skævt knækket.
Sværhedsgrad – her skal du være opmærksom
Det tager tid at lave en god lasagne fordi man først skal lave den gode smagfulde tomatsovs med grøntsagerne og herefter bruge tid på béchamelsovs og på at lægge lasagnen sammen. Til gengæld er det ikke svært. Lær dig at lave en god béchamelsovs som du kan bruge i mange sammenhænge. Når du først har lært at mærke hvordan den tykner kan du lave den uden opskrift.

Opskrift på vegetarlasagne med sprød top
Ingredienser
Tomtatsovs med masser af grøntsager
- 1 liter tomatsovs med grøntsager - Se opskriften her
Béchamelsovs
- 50 g smør
- 5 spsk. hvedemel
- 6,5 dl mælk - (gerne sødmælk. Hav lidt mere mælk i reserve hvis sovsen koger for tyk)
- 1 parmasan skorpe - (kan udelades)
- salt og friskkværnet peber
- frisk revet muskatnød - (ca 1/2 nød)
Øvrige ingredienser til lasagne
- 50 g smør til fadet og smørklatter
- 250 g lasagneplader - (sådan ca. Den nøjagtige mængde afhænger af dit lasagnefad)
- 75 g friskrevet parmasan
- 5 spsk rasp
- 125 g frisk mozzarella - (1 styk)
Sådan gør du
Tomatsovs med grøntsager
- Lav tomatsovsen med de mange grøntsager efter denne opskrift. Det tager nogle timer da tomatsovsen skal have god tid til at simre, men arbejdet er lille da grøntsagerne kun skal skæres i grove tern.TIP: Tomatsovsen er med masser af grøntsager, der giver den struktur og fylde. Du kan ikke bare bruge en almindelig tynd tomatsovs så bliver lasagnen noget sjask.
Ovn
- Tænd ovnen på 175° C varmluft.
Bechamelsovs
- Smelt smørret for middelvarme i en gryde. TIP: Behold blusset på middelvarme under hele tilberedningen så du ikke risikerere at bechamelsovsen brænder på.
- Tilsæt mel og pisk det sammen. Lad blandingen stege under konstant piskning i ca. to minutter.TIP: En roux kaldes også melbolle på dansk. Det er denne blanding, der tykner sovsen og det er vigtigt at melet får nok varme hvis ikke det skal kunne smages. Da du gerne vil beholde bechamelsovsen lys må din roux/melbolle endelig ikke tage farve og blive brun.
- Tilsæt ca halvdelen af mælken lidt af gangen under stadig piskning. Bechamelsovsen vil hurtigt tykne. Træk gryden lidt af varmen og pisk bechamelsovsen helt fri for klumber.
- Træk gryden tilbage på varmen og tilsæt resten af mælken under stadigt piskning. Nu vil bechamelsovsen langsomt tykne til den opnår perfekt tykkelse hvor den er creamet men stadigt flydende. Pas meget gerne din bechamelsovs i 10 minutter så melsmagen forsvinder.TIP: Hvis du har en parmasanskorpe synes jeg det giver lækker smag at lade den koge med i bechamelsovsen. Parmasanskorpen vil tykne sovsen lidt ekstra, men så tilsætter du bare lidt mere mælk hvis det bliver nødvendigt. Tag parmasanskorpen op når du skal til at bruge bechamelsovsen.Du kan tilsætte lidt mere mælk hvis det bliver nødvendigt. Dette sker nogle gange hvis der er kommet lidt for meget mel i eller der er lidt for meget varme på dit blus så bechamelsovsen koger lidt for meget ind. Det gør ingenting. Du kan tilsætte mælk lige til sidste øjeblik. Bare pisk det godt ind.Alle klassiske kogebøger anbefaler at koge en bechamelsovs i mindst 20 minutter, men i en lasagne er det ikke nødvendigt, fordi bechamelsovsen jo også bages i ovnen.
- Tilsæt salt, peber og masser af reven muskatnød. Smag til og juster eventuelt med mere krydring.TIP: Hvis du gerne vil lave en mornaysovs med ost som i Karolines køkken tilsætter du også ost.
Samling af lasagne
- Smør dit lasagnefad med smør.
- Put et tyndt lag tomat-grøntsagssovs i bunden af fadet. Læg første lag lasagne plader oven på.TIP: Det kan være nødvendigt at brække lasagnepladerne i mindre stykker for at få dem til at passe til fadet. Prøv at variere retningen så lagene er forskellige.
- Fordel et lag tomat-grøntsags sovs over lasagnepladerne og dæk herefter med bechamelsovs. Jævn det ud og riv parmasan ud over før du igen dækker med lasagneplader.TIP: Jeg bruger en lasagneplade til at jævne ud med.
- Fortsæt sådan med grøntsagsovs – bechamel – revet parmasan – lasagneplader til fadet er næsten fuldt. Gem en smule af begge typer sovs til toppen.
- Fordel et tyndt lag af begge typer sovs på toppen. Bland dem lidt sammen og sørg for at hele overfladen er dækket helt ud i hjørnerne.
- Riv et godt lag parmasan ud over hele toppen.
- Riv den friske mozzarella i små stykker og fordel den ud over overfladen.
- Drys med rasp og fordel smørklatter ud over raspen.
Bagning
- Sæt lasagnen i i ovnen og lad den bage i ca 45 minutter lidt afhængigt af hvor dybt dit fad er. Hold øje. Lasagen er færdig når den er mør og overfladen er smukt gylden. TIP: Alle ovne er forskellige og det påvirker lasagnen. Hvis lasagnen bliver mør før den er sprød kan du give den lidt højere varme til sidst. Bliver den omvendt sprød før den er mør kan du overdække den med sølvpapir.
Servering
- Tag lasagnen ud af ovnen og lad den køle af i mindst 10 minutter. Ellers er den for varm til at spise.
Noter
Netop nu på Instagram. Klik og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Mere grøntsagssulten?

Prøv min gode og nemme Chili sin carne. En grøntsagschili med masser af god smag.
Skriv et svar