• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Marinas mad

Opskrifter fra mit årstidskøkken

  • Opskrifter
  • Mormor mad
  • Hyldeblomstsaft

Kyndelmisse

2019-01-26 by Marina 4 kommentarer

Kyndelmisse den 2. februar. Vinterens hjerte fejres med lys og god mad.

Kyndelmisse
Fra gammel tid har man regnet kyndelmisse 2. februar for vinterens midtpunkt. Selv har jeg altid tænkt på kyndelmisse som vinterens varme hjerte.

Den 2. februar kan vi fejre kyndelmisse og så er vi i følge den gamle bondetro halvvejs gennem vinteren. Det er værd at fejre med god mad og tændte stearinlys.

Madplan til kyndelmisse
2. februar er det kyndelmisse og så er vi halvvejs gennem januar! Vi fejre det med tændte lys, dejlig mad og vinterblomster.

DERFOR HEDDER DET “KYNDELMISSE”

Kyndelmisse er en fordanskning af de latinske ord for den særlige lysmesse der blev holdt den 2. februar (“candelarum” for lys og “missa” for messe). Ofte ser man Kyndelmisse omtalt som Kjørmes, en yderligere forsimpling af Kyndelmisse og som Kjørmes-Knud der betegner hårdt vintervejr (kyndelmisse-knude).

Vi fejre kyndelmisse
Midvinter er en kold men hyggelig tid og netop her fejre vi Kyndelmisse.

BAGGRUNDEN FOR AT FEJRE KYNDELMISSE

Kyndelmisse betyder “kærtemesse” eller lysenes messe og traditionen er oprindeligt opstået i det jødiske-kristne samfund i århunderede efter Jesus fødsel. Traditionen stammer fra sikken hvor en kvinde var uren de første 40 dage efter fødslen af en dreng (og faktisk 80 dage hvis det var en pige!). På den fyrretyvende dag blev kvinden atter ledt ind i meningheden. I pagt med denne tradition fejrede de tidlige kristne Jomfru Marias renselse og Jesusbarnets fremstillelse i templet. De første vidensbyrd om kyndelmisse er fra tiden omkring år 385 hvor man i Jerusalem holdt Marias renselsfest 40 dage efter Helligtrekongersnat. Denne nat regnede man nemlig på den tid for Kristus fødsel.

Den romersk katolske kirke flyttede siden Jesus fødselsdag og med den også kyndelmisse. Herefter lå kyndelmisse den 2. februar. En dag man siden har holdt fast ved.

Når Marias renselsfest blev til lysmesse skyldes det Simoeons ord om at Jesus skulle være et lys til at oplyse hedningerne. Derfor valgte man denne dag at gå i store lysprocessioner og at indvie alle de vokslys der skulle bruges i kirken i det kommende år. Bekvemt nok afløste dette ritual, det hedenske renselseritual hvor man netop i februar gik omkring i Roms gader med tændte fakler for at rense byen for smitte og ondskab. Det nye ritual kunne i store træk det samme som det gamle, men var til ære for den nye tro.

KYNDELMISSE I BONDESAMFUNDET

Kyndelmisse traditioner
Det var koldt og bask om vinteren og derfor var kyndelmisse en velkommen fest.

Fortidens bønder levede på et spinkelt eksistensgrundlag underlagt årstidernes luner og havde derfor altid behov for hellig magi og for varsler der kunne forudsige fremtiden. For dem blev kyndelmisse en meget vigtig mærkedag.

For den danske bonde var lysfesten i kirken noget helt vidunderligt og usædvanligt. Man skal huske at lys var kostbare og at hele familien til dagligt ville samle sig omkring ét enkelt (hvis de da havde råd til lys). En hel kirke fyldt med tændte lys var et magisk skue.

Nok så vigtigt blev det på netop denne dag at sikre sig at der var mad og brændsel til resten af vinteren. Da kyndelmisse blev regnet for at være præcis halvvejs mellem efterår og vår skulle man også have halvdelen af sit forråd tilbage. Havde man ikke det ville man komme til at sulte og fryse.

Brændestak med vintersne
Til kyndelmisse skal man tælle sit forråd af både mad og brænde.

De lys der blev velsignet i kirken til kyndelmisse blev af almuen tillagt enorm værdi, ja de var nærmest betragtet som relikvier, der kunne indgå som ingrediens i alverdens lægemidler.

Til alle store mærkedage tog bondesamfundet varsler. Således også til kyndelmisse hvor der var mange (og nogle gange modstridende) måder at spå om det år der skulle komme. To af de bedste kendte eksempler er “Kjørmes tø er så godt som 100 læs hø” og “hvis det blæser så 18 kællinger ikke kan holde den 19 ved jorden, forsvinder kulden snart”

Æbler til æbleflæsk. Opskrift fra Marinas Mad
Æbler og citrontimian.

Kyndelmisse var en højtid og blev fejret med gilder hvor man spiste den mad der også blev serveret til jul, meget gerne retter med flæsk og æbler samt de altid populære æbleskiver og pandekager. Desuden blev der drukket rigeligt med øl, brændevin og kaffe.

Når man skulle spise flæsk var det for at holde sygdom og især rygsmerter, fra livet, mens det at kunne finde og spise et godt æble i vinterforrådet blev regnet for et varsel om sundhed det kommende år.

KYNDELMISSE I VORE DAGE

Kyndelmisse blev afskaffet i 1770 sammen med en række andre helligdage og er i mange år kun blevet fejret ganske få stedet.

I de seneste år er der imidlertid en spirende interesse for mærkedagen. Kirkerne gør det med lysmesser og almindelige travle hverdagsmennesker kan mødes og spise pandekager i stearinlys skær. Det er hyggeligt med sådan et lille fint afbræk i vinterens hverdag og kyndelmisse er en mærkedag der er nem at fejre: Bag en stak pandekager, lav æblemos og tænd stearinlys. Hvis I har lyst kan I måske også synge en af de sange der knytter sig til kyndelmisse: “sneflokke kommer vrimlende”, “I sne står urt og busk i skjul” og “det er hvidt derude”.

HVAD SPISER MAN TIL KYNDELMISSE

Opskrift på æbleflæsk med mørbradbøffer
Æbleflæsk med mørbradsbøffer smager lige så dejligt som klassikeren men er et mere mættende måltid med lidt færre kalorier.

Til kyndelmisse skal der som sagt spises juleflæsk og pandekager samt æbler.

SE OPSKRIFT PÅ ÆBLEFLÆSK MED SVINEMØRBRAD
SE OPSKRIFT PÅ PANDEKAGER
SE OPSKRIFT PÅ ÆBLEMOS

Hvis du er til stegt flæsk er det en oplagt dag at server det, men selv foretrækker jeg min opskrift på svinemørbrad stegt som æbleflæsk (det jo heldigt nok er med både æbler og flæsk uden at være alt for tung).

Til dessert er det oplagt at server pandekager med æblemos.

Opskrift på lækre dessert pandekager. Masser af tips og tricks fra Marinas Mad
Pandekager smager skønt og er uundværlige til kyndelmisse?
Hjemmelavet æblemos
Æblemos smager fantastisk og er en god måde at bruge vinteræblerne. Duften af den skønne æblemos frister straks til at bage pandekager

Med sådan en menu skulle du være sikret både midvinter hygge og sundhed i det kommende år!

Dette indlæg er i store træk flyttet fra min gamle årstidsblog Badut. Indlægget skrev jeg i sin tid med udgangspunkt i “Børge Jensens: Kyndelmisse i tekst, tegning og foto.”

Pin
Share
Tweet
Email

Skrevet i: Danske mærkedage, Højtider og mærkedage, Kyndelmisse Tags: Danske mærkedage, kyndelmisse

Previous Post: « Kålsalat med granatæble og dukkah
Next Post: Mad til kyndelmisse og midvinterdage »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Marianne skriver

    2019-01-28 kl. 10:40

    Kære Marina
    Jeg vil blot sige tak for en utrolig velsammensat blog med smukke billeder, dejlige opskrifter og fine historier om årstidens traditioner og højtider.
    Altid en fornøjelse at læse 🙂
    Med venlig hilsen
    Marianne

    Svar
    • Marina skriver

      2019-01-28 kl. 15:44

      Kære Marianne

      Hvor bliver jeg da bare glad for sådan en dejlig hilsen. ❤️ Det betyder så meget at du kan lide min blog og den måde jeg prøver at skabe årstidsstemning og skrive opskrifter. Tit er jeg jo i tvivl på min side af tastaturet og så er det bare SÅ dejligt at høre at det jeg skriver kan bruges.

      TAK fordi du tog dig tid til at skrive til mig. Det har gjort min dag så meget bedre.

      Vinterkram

      Marina

      Svar
  2. Kirsten Marianne Petersen skriver

    2019-01-28 kl. 17:33

    Karen Marina. Mange tak for din blog i dag. Det er saa hyggeligt at laere om de Danske traditioner jeg kun havde anelse om. Dine billeder er fantastiske. Jeg ville gerne laere mere om at tage dem dem, det inspirerer mig. Den anden Februar skal jeg saa have en lille fest of du skal med!
    Kirsten Marianne i Californien
    En ven i Danmark have en god ide der har givet mig min e mail addresse.: Kirsten M 2=Kirsten M( i anden)

    Svar
    • Marina skriver

      2019-01-28 kl. 21:24

      Kære Kirsten Marianne

      Hvor hyggeligt at jeg kunne glæde dig med min lille årstidsfortælling om Kyndelmisse. Jeg synes selv det er så spændende hvordan traditionerne har udviklet sig gennem tiden og jeg er faktisk meget glad for kyndelmisse.

      I Danmark har vi jo ingen Thanksgiving og det er jo så fin en tradition som jeg godt kunne ønske mig. I stedet har jeg ofte brugt kyndelmisse til at være taknemmelig. Jeg tænker på hvordan de fleste mennesker i Danmark levede for et par århundrede siden og hvordan man måtte tælle forråd og brænde for ikke at komme til at sulte og fryse. Så tænker jeg på den rigdom det er ikke at frygte for sult og kulde og hvor dejligt det er at kunne give mine børn et dejligt liv. Det betyder så meget.

      Jeg håber du får en dejlig kyndelmisse i Californien. Det er da lidt hyggeligt hvis den oldgamle tradition finder vej til dig i USA.

      Mange midvinter hilsner

      Marina

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL MIT ÅRSTIDSKØKKEN

Her på Marinas Mad deler jeg ud af mine yndlingsopskrifter på dejlig hverdagsmad. Jeg tror det er vigtigt at spise både til helbredet og humøret og deler alle slags opskrifter fra de super sunde til de syndigt dejlige. Velkommen.

Lemonade

Opskrift på lemonade

Få hemmeligheden til den bedste lemonade jeg kender

Glas med rabarberlemonade på en bakke: Man kan se citron og isterninger

Rabarber lemonaden er noget af det bedste man kan lave i rabarber sæsonen.

Jordbær lemonade

Dejlig forfriskende jordbær lemonade

Opskrift på hyldeblomstsaft

Hyldeblomstsaft er ren sommermagi. Få alle mine bedste tips til den bedste hyldeblomstsaft. Masser af billeder og gode råd.

Havregrynskager

Opskrift på gammeldags havregrynskager

Nemme og lækre havregrynskager. Perfekte at bage med børn

Udrul småkagedej til udstikssmåkager

Nem småkagedej - perfekt til udstik og vinterferie hygge

Sommer frokostretter

Opskrift på hønsesalat med grønne asparges

Hønsesalat med friske grønne asparges er en dejlig frokostret.

Fiskefrikadeller

Opskrift på Fiskefrikadeller

Min bedste opskrift på dejlige gammeldags fiskefrikadeller.

Æggesalat

Opskrift på æggesalat

Min populære opskrift på hjemmelavet æggesalat har fået DIY billeder.

SØG I ALLE INDLÆG

FÅ NYT FRA MARINAS MAD

Marinas Mail

Få det hele med! Hver søndag formiddag udsender jeg et nyhedsbrev. Foruden besked om nyt indhold på bloggen får du fx køkkentips, liste med danske mærkedage og årstidsrelevant råvarer information.

HER SKER NOGET NYT

Jeg tester og reviderer bloggens opskrifter løbene.  Nedenfor kan du se de senest opskrifter jeg har tilføjet nye fif.

Opskrift på mormorsalat

Mormorsalat er den bedste danske sommersalat fra mormorkøknet. Opskriften har fået DIY billeder og svar på lidt spørgsmål

Sorbet af hyldeblomstsaft og jordbær

Opskrift på jordbær hyldeblomst sorbet

Sorbet af hyldeblomstsaft med jordbær er en nem og lækker sommerdessert

Agurkesalat

Agurkesalat opskrift

Mormors opskrift er den bedste og hurtigste måde at lave agurkesalat. Nu med trin for trin billeder.

Smørstegte nye gulerødder

Opskrift på smørstegte gulerødder

Smørstegte nye gulerødder er noget af det bedste tilbehør til sommermaden.

CHOKOLADE COOKIES

Opskrift på amerikanske chokolade cookies med chokolade

Min opskrift på chokolade cookies er de bedste cookies vi kender i vores familie. Opskriften er nu opdateret med DIY billeder så de bliver nemme at bage for børn.

Copyright på billeder, tekst og opskrifter Marina Starcke 2022. Del venligst ikke indhold uden tilladelse.

Godkend cookies
På Marinas Mad deler jeg opskrifter med masser af tips. Opskrifterne formidles i et brugervenligt format, der forudsætter at du godkender cookies.

Cookies anvendes hos mig primært til at forbedre din oplevelse når du bruger opskrifterne. Jeg bruger desuden anonym statistik.

Se cookiepolitik for flere informationer. (Scroll ned til bilag og se hvilke oplysninger der gemmes og hvorfor).

Cookies er anonyme og jeg kan ikke spore din adfærd tilbage til dig. Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

God læselyst og tak fordi du læser med
Funktionsdygtig Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål. Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.
Vælg muligheder Manage services Vælg forhandler Læs mere om disse formål
Se præferencer
{title} {title} {title}