
Fra oldgammel tid har årets første nymåne været tillagt ganske særlige kræfter og haft den særlige betegnelse “Nytårsny“. Her fortæller jeg dig mere om nytårsny og om hvordan man kan bruge nytårsny til at sætte sig mål for det kommende år. Du får også en masse ting du kan printe for at hjælpe dig med at holde fokus i det nye år.
HVAD ER NYTÅRSNY

Nytårsny er ganske enkelt den første nymåne efter årsskiftet og har fra oldgammel tid været særlig vigtig. Hvis man tænker sig til en tid uden pålidelige kalendre er det ikke svært at forestille sig at fuldmånen og nymånen har været særligt vigtige begivenheder og den måde som man kunne beregne tiden på.
Nymåner repræsenter begyndelser og fuldmåner fuldendelser og derfor er det helt naturligt at det omkring det nye års begyndelse er nymånen som man har tillagt særlig betydning.

HVORNÅR ER DET NYTÅRSNY
Da vores moderne kalendre ikke følger månecyklusen falder nytårsny på en ny dato hvert år. På billedet herover kan du se hvornår Nytårsny falder i 2020’erne. Jeg har datoerne fra “Månekalender“
Jeg har altid regnet Nytårsny som årets første nymåne, men kan læse mig til at man i nogle egne af landet har regnet Nytårsny som den første Nymåne efter Helligtrekonger. Hvis man regner på den måde vil Nytårsny i 2022 falde den 1.februar, mens de øvrige datoer er de samme.

OVERTRO FORBUNDET MED NYTÅRSNY
Årets første nymåne har som sagt været tillagt særlige kræfter og det er formodentligt herfra den mere moderne skik med nytårsønsker og nytårsfortsætter stammer.
Der er forskellige versioner, men fælles for dem alle er at man skal fokuserer på det man ønsker sig til Nytårsny for at få det til at lykkes i det nye år.
Det magiske månelys er ønskelys oftest brugt sådan at man står med det i hænderne som man ikke ønsker at mangle i det år der kommer. I gamle dage stod man således gerne med flæsk og penge.

Månemagien kan dog også bruges til at forstærke ens nytårsønsker i almindelighed, så de fromme ønsker man lægger frem under nymånens lys får helt særlig kraft.
Den mest almindelige skik var som sagt at stå med flæsk eller salt i den ene hånd og en mønt i den anden for så ville man hverken mangle mad eller penge i det nye år.
Andre skikke var mere fleksible og tillagde ganske enkelt ens bønner mere kraft ved nytårsny eller tillod at man fokuserede på det man ønskede sig ikke at mangle. Sikken var så at man stod med det man ønskede sig at have rigeligt af i hænderne og lod nymånens lys falde på det.
Der er også en romantisk version hvor unge piger kunne bede nymånen om at se deres tilkomne ægtefælde i drømme.

DERFOR FEJRE JEG NYTÅSNY
Jeg har skrevet om danske traditioner og mærkedage i mange år, først på min gamle blog Badut og i de senere år på denne madblog. I tidens løb er jeg selvfølgelig stødt på masser af mærkelige mærkedage og det er klart at jeg ikke kan markerer og fejre dem allesammen. I stedet vælger jeg dem som jeg synes er værdifulde for mig og mine læsere. Grundreglen er at en mærkedag skal give noget særligt som andre mærkedage ikke giver og at den skal kunne gøres relevant for moderne mennesker.
I 2012 stødte jeg for første gang på begrebet Nytårsny og var straks betaget af ideen. Jeg tror nemlig meget stærkt på at sætte mig mål og på at se mine drømme i øjnene og Nytårsny er en perfekt anledning til at gøre netop det.
Før jeg kendte til Nytårsny har jeg altid brugt Nytåret som anledning til at skrive mine drømme og målsætninger ned, men siden 2012 har jeg i stedet valgt at gøre Nytårsnyet til min skæringsdato. Der er nemlig så travlt op til Nytåret og ofte har jeg for meget fest og feriestemning i blodet til at skrive realistiske målsætninger. Her bruger jeg så de fornuftige hverdage mellem nytår og Nytårsny til at finpudse mine planer for året og det har fungeret perfekt for mig i mange år.
Det er derfor jeg nu deler min metode og desuden har lavet et sæt kort du kan bruge til at nedskrive dine drømme og målsætninger.

NYTÅRSØNSKER OG NYTÅRSFORTSÆTTER
Der er kræfter i nye begyndelser og kræfter i at sætte sig noget for. Når man kombinerer de to ting kan man ofte lykkes med ting som ellers ville have været svære.
I virkeligheden kan man bruge en hvilken som helst ny begyndelse til at se sit liv i øjnene og udstikke en kurs for fremtiden. Alligevel kan jeg meget godt lide ideen om en årlig dag hvor man mærker efter og udstikker kursen. Fordelen ved at det er en gang om året er jo også at det ikke er hele resten af ens liv man skal kunne overskue, men at et år også er lang tid nok til rent faktisk at ændre nogle ting.
Masser af mennesker laver nytårsfortsætter som her hen i januar allerede er brudt og glemt. De var for optimistiske, for lidt konkrete eller gevinsten simpelthen ikke attraktiv nok.
Det er her jeg tror Nytårsny er et bedre tidspunkt at lave planer for det nye år. Hverdagen er typisk sat ind og man kan bedre mærke hvad der er realistisk og muligt.
Vi er allesammen forskellige og det er forskelligt hvad der virker bedst for os. Nedenfor deler jeg den måde jeg selv bruger. Måske kan du bruge den til inspiration for dine egne nytårsfortsætter.

GODE NYTÅRSFORTSÆTTER OG GODE NYTÅRSØNSKER
Der er forskel på nytårsfortsætter og nytårsønsker.
Nytårsfortsætter er det man lover sig selv at gøre anderledes for at få en ny retning i livet.
Et godt nytårsfortsæt skal være dybtfølt. Man skal ville ofre noget for at få ønsket til at gå i opfyldelse.
Et godt nytårsfortsæt skal også være så konkret at man kan handle på det.
Endeligt skal et godt nytårsfortsæt tage udgangspunkt i ens egen virkelighed. Har man mindre børn eller et arbejde, der fylder meget skal nytårsfortsættet ikke bare tage hensyn til det, men faktisk allerhelst tage afsæt i det faktum. Det er nemlig ikke rigtig virkelighed man kan ændre på.
Nytårsfortsætter er ofte store og kræver at man ændre vaner. Det er hårdt arbejde og man skal have fuldt fokus på dem hvis de skal lykkes. Man kan derfor ikke have mange. Højst tre og de tre skal være i forskellige kategorier af livet. Fx én for din familie, én på dit arbejde og én for dit fritidsliv. Gør dig klart hvilken der er allervigtigst og lav et hiraki.
Nytårsønsker er alt det gode og positive man godt kunne tænke sig.
Igen skal et godt nytårsønske tage udgangspunkt i virkeligheden og være ting, der faktisk er mulige at opnå.
Det nytter ikke noget at ønske sig fred på jorden og det nytter hellere ikke noget at ønske sig en spritny luksus sejlbåd hvis kassekreditten står i minus.
Derimod kan man godt ønske sig at arbejde for initiativer der fremmer en bedre verden og man kan ønske sig at få styr på sin økonomi.
Der er kræfter i at skrive sine ønsker ned og hvis man også er god til at være opmærksom på de små ting er det en stor glæde at kunne se tilbage på et år hvor mange af ens ønsker gik i opfyldelse.

SÅDAN LAVER JEG NYTÅRSFORTSÆTTER
Man skal ikke gå og mærke efter sin mavefornemmelse hele tiden. Så bliver man oversensitiv. Derimod er der god fornuft i at gøre det engang imellem og nytårsfortsætter er et glimrende tidspunkt.
NYTÅRSØNSKER
Jeg bruger typisk et par uger hvor jeg starter med at give mig selv lov til at drømme og ønske mig alt muligt. Det er her jeg kan mærke hvad der vil gøre mig glad og også ofte hvor der er problemer i mit liv som jeg lever det nu. Listen med brutto drømme har jeg nogle år bare i hovedet og mange år som en usorteret liste i en lille notesbog. Man kan også vælge at have dem på de små drømmekort som du kan printe ud her nederst på siden. Mine ønsker kan være alt muligt fra flere krokus i haven til drømme om karriereskift, en indsats jeg gerne vil yde for andre eller en ting jeg gerne vil blive bedre til.
Når jeg har min bruttoliste med drømme, kan jeg begynde at tænkte konkret over på hvilken måde jeg kan handle for at få dem til at gå i opfyldelse. Ofte vil der være et mønster med mange ønsker i bestemte kategorier og så kan man kikke på hvilken handling man kan foretage for at øge sandsynligheden for at de går i opfyldelse.
Et par eksempler:
Hvis mange af dine drømme er ting du gerne vil købe skal du nok have et fokus på at skaffe flere penge.
Handler dine drømme omvendt om at du gerne vil gøre flere ting sammen med dine børn skal du istedet kikke på hvordan du konkret kan handle for at frigive tid. Det kan være du skal ændre vaner eller tage en pause fra en fritidsinteresse.
Drømme går ikke i opfyldelse af sig selv. De går i opfyldelse når vi handler målrettet, systematisk og vedholdende.
Du taber dig ikke 10 kg, fordi du har skrevet det på et stykke papir. Du taber 10 kg hvis du laver en realistisk plan og dag for dag følger den.
NYTÅRSFORTSÆTTER
Nu er tiden så inde til mine nytårsfortsætter. De ting som jeg faktisk lover mig selv at gøre i det nye år. Vaner jeg gerne vil etabler og hvor gevinsten er stor nok til at jeg vil gøre indsatsen. Som sagt får jeg højst lov at skrive tre ned og de skal tilmed rangordnes. Hvis jeg ikke gør det er sandsynligheden for at min vigtigste målsætning vælter ved første vindpust simpelthen for stor.
En god målsætning skal være så konkret at jeg ved hvad jeg skal gøre, men den skal også være lidt fleksibel. Nogle dage vil man fejle og det skal være ok, så længe man holder kursen og de fleste dage gør indsatsen for at lykkes.
OG ØNSKER IGEN
Nytårsfortsætter er hårdt arbejde. Jeg gennemføre dem, fordi gevinsten er så stor og fordi jeg ikke har flere end jeg kan overskue.
Nytårsfortsætter er også skrevet til den lange bane. De dækker et helt år og det er langt fra altid man kan se resultater fra uge til uge.
Her kommer drømmekortene ind i billedet igen. Jeg vælger typisk fem gode og positive ting som jeg gerne vil hver måned, andre vælger fx tre ting hver uge. Ønskerne skal være ting man helt konkret kan gennemføre indenfor den tid og økonomi man har til rådighed. Allerhelst skal de være lige til at gå til og er de for store eller tidskrævende er det en god ide at gøre dem mindre og mere konkrete. Sæt også gerne tid af i kalenderen så du ved at du når dem!
De små drømme kan være ting, der ikke vil blive opfyldt af at følge nytårsfortsætterne (fx flere krokus i haven, hvis haven ikke i øvrigt er i fokus det år), de kan være delelementer af årets fokus (fx tage på kursus hvis årets fokus er at blive god til et eller andet konkret) eller simpelthen ting, der gør en glad (fx en tur ud til vesterhavet med venner)!

OG NU ER DET DIN TUR: UDSKRIV FOKUS LISTE OG DRØMMEKORT
At nedskrive ting har altid haft særlige kræfter. Det er som om vi forpligter os mere over for os selv når vi gør det.
Jeg har lavet to ark du kan printe for at hjælpe dig med nytårsfortsætterne og nytårsønskerne.

Det første er sedlen med de konkrete nytårsforsætter. Der er både en for i år og for de næste par år. Der også en seddel hvor der bare står nytårsny hvis du foretrækker det!
Udskriv seddel med 2021 nytårsfortsætter
Udskriv seddel med 2022 nytårsfortsætter
Desuden er der sættet med drømmekort. For at blive i nytårsny terminologien er nogle med fuldmåner og andre med nymåner. Du kan evt vælge at bruge fuldmånerne til ting du vil fuldføre og nymånerne til ting du vil påbegynde.

COPYRIGTHS – SÅDAN MÅ DU BRUGE KORTENE
Jeg har købt licens til den grafik jeg har brugt til at lave alle sedlerne. Kunsterne bag kalder sig Alisa Mikibith Art og Opia Design.
Du er velkommen til at printe alt det du ønsker til privat brug, men må ikke sælge af det du printer (og altså hellere ikke bruge de små sedler til prismærker fx).
Hvis du gerne vil linke, skal det være til denne side med kunstner navnene og ikke direkte til pdf filerne.
På forhånd TAK for din forståelse. Jeg er taknemmelig for at der findes mennesker, der vil sælge deres kunst til mig så jeg kan arbejde med den i photoshop og dele med dig! Derfor vil jeg også gerne holde mig inden for rammerne af copyright aftalerne.

Glædeligt NYTÅRSNY jeg håber dit 2020 bliver et fantastisk år!
Hej
Tak for din historie.
Min mor som døde for halvandet år siden 98 år gammel, har altid snakket om nytårsny. Så stod hun med – og jeg tror det var salt, og ikke flæsk- og med en mønt i døren.
Så fint at læse, at der er flere der kender til det.
Så fra nu af, vil jeg videreføre min mors tradition.
Hej Britta
Hvor er det hyggeligt 🌟 Jeg kender hellere ikke mange der kender til Nytårsny, men det er da så fin en tradition og særligt fordi den har så dybe rødder.
Jeg synes virkeligt at det er spændende at din mor stadigt videreførte traditionen. Mange TAK for at fortælle mig om det og for at give indlægget perspektiv og ansigt.
Min egen tolkning er jo lidt fri men den virker godt for mig – især fordi den giver mig januar ro til at tænke over mine målsætninger for det nye år.
Mange gode ønsker for det nye år
Januarhilsner
Marina
Ja jeg havde næsten glemt historien, men ordet “nytårsny” har altid haft en speciel klang.
Og da jeg så læste din forklaring, så var det jo lige det, min mor gjorde.
Så også tak herfra, for at genopfriske fortællingen.
Bh Britta
Det er virkelig nogle smukke kort du har lavet. Jeg kan se at der er guld på. Vil du fortælle, hvad du har brugt og hvordan du har gjort? Kærligst Stine
Hej Stine
Mange tak. Jeg fik lov at låne min datters fine vandfarver i sølv og guld. Den ses delvis på et par af billederne. Jeg mener den koster omkring 125 kr og holder for evigt. Med den sprayede jeg lidt farve ud på kortene med en stiv pensel. Vand med pensel ses også på et af billederne.
God fornøjelse og godt Nytårsny til dig
Marina
Og som med al vandfarve skal man investerer i høj kvalitet ellers er det umuligt. En dårlig guldfarve bliver fx bare utydelig og sølv forsvinder helt. Der skal ret koncentreret farve på penslen, men det er super nemt. Prøv på et stykke papir inden du sprøjter ud over dit kort.
Tusind tak for hurtigt svar. Det må jeg se om jeg kan finde. Det giver en virkelig flot effekt. Tak og i lige måde <3 Kærligst Stine