
Denne dejlige nøddelagkage er en af mine yndlingskager. Kagen er kendt som den “Bøhmiske nøddekage” og den er både nem og lækker. Desuden er det en kage der kan forberedes i god tid inden den skal spises. Perfekt til fødselsdage og gæster!

Min mors trofaste kagehit til fødselsdage og gæster
Jeg er opvokset med et kæmpe valnøddetræ og en mor der invitererede mange gæster. Derfor er det ikke så mærkeligt at denne lækre nøddelagkage blev en fast og meget elsket del af min barndom.
Den Bøhmiske nøddekage er nemlig en ualmindelig velegnet gæstekage. Den smager fantastisk, er nem at lave og kan forberedes i rigtig god tid. Desuden valgte min mor at gøre den til en slags grundopskrift som hun varierede efter årstiderne og lavede på mange andre måder end den oprindelige.
Da jeg flyttede hjemmefra tog jeg selvfølgelig opskriften med mig og jeg har siden bagt den til fødselsdage og gæstebud og ligesom min mor både i den originale udgave og i forskellige gode varianter.
I dag får du den i den originale udgave (men dog i nutidigt sprog og med mine mange nye små tips og tricks). Det synes jeg nemlig at jeg skylder kagen og alt det den har givet mig og min familie. Senere kan det så være at du også får nogle af variationerne.

Bøhmisk nøddetærte
Denne kage er højt elsket af de der kender den og jeg ved andre familier end min har den som en slags hemmelig familie opskrift som de bare altid ved vækker lykke. Alligevel er det ikke en direkte kendt kage så med denne opskrift får du altså på en og samme gang en virkelig succes opskrift som er blevet bagt i flere generationer OG en kage du kan overraske lidt med når du inviterer gæster. For mig at se kan det ikke blive meget bedre!
I overskriften har jeg valgt at kalde kagen for en “nøddelagkage“. I den oprindelige opskrift hedder kagen en “Bøhmisk nøddetærte” men det er jo en lagkage! Derfor giver det på dansk ingen mening at kalde det en tærte!
Mit gæt er at opskriften oprindeligt er oversat fra tysk hvor den har heddet “torte“. På tysk er en “torte” en dekoreret og ofte lagdelt kage, altså i familie med vores lagkage (men ikke helt for vores lagkager skal selvfølgelig være lagdelte). Oversætteren har så bare tænkt “Torte = tærte” og kaldt den “Bøhmisk nøddetærte“, fordi opskriften kom fra Bøhmen og blev bagt af nødder.
Her gætter jeg selvfølgelig, men med al mulig kærlig respekt for den oprindelige opskrift har kagen altid heddet Bøhmisk nøddekage eller lagkage i min familie (lidt efter humør og hvordan kagen blev serveret). Derfor er det også sådan kagen hedder her på min madblog!

Den originale opskrift på Bøhmisk nøddetærte
Jeg har helt enkelt verdens bedste læsere! Mange er søde til at vurderer opskrifterne så flot med stjerner, skrive kommentarer og af og til skrive privat til mig. TAK til jer allesammen.
Efter jeg udgav opskriften på Bøhmisknøddelagkage i august skrev Susser Hartvigsen til mig og fortalte at hun faktisk havde original opskriften liggende. Det var selvfølgelig fantastisk for den har jeg aldrig selv set. Og så som en total overraskelse lå der en dag et brev i postkassen med kopi af original opskriften. Den har jeg nu fotograferet så du også kan se den.
Jeg er utrolig glad for at se at min version af kagen er tro mod originalen for det var virkelig min intention, men det er jo lidt svært når man ikke ved om den opskrift man selv har fået overleveret er autentisk. Som man kan se på billedet fra “Alt om mad” er original opskriften også med valnødder og mandelsplinter, to punkter jeg faktisk var noget i tvivl om da jeg udgav opskriften. Selv fadet kagen er fotograferet på ligner mit!
Og så skal du da ikke snydes for to små fine citater fra teksten:
“Engang først i 30’erne blev en ung, tjekkisk kvinde gift i Danmark og da hendes mor var lidt betænkelig ved datterens fremtid i et land uden for Centraleuropas civilisation, gav hun hende den gamle familie-kogebog med i kufferten…….. Der var mange skatte i den kogebog. Men den allerbedste var en nøddetærte af den slags, man kun kan drømme om”
“Nøddekagen fra den gamle bog lever op til forventningerne. I den unge frues københavnske hjem blev den husets specialitet, som gæsterne bad om at få igen og igen. Det fik de, for til kagens mange dyder høre også at den er nem at lave og dertil så fejrlet i konsistensen, at den passer selv efter den tungeste middag.”
TAK Susser!

Vi bagte altid med valnødder
I den oprindelige opskrift står der ikke hvilke nødder man skal bruge. Der står bare “nødder“. Vi har imidlertid altid bagt kagen med valnødder og det skyldes helt sikkert det meget store og gavmilde valnøddetræ i baghaven.
Min mor havde en stor kærlighed til sæsonbestemt og lokalt forankret mad og det var vel at mærke længe inden det blev moderne. Hun holdt rigtigt meget af at bruge frugt, krydderurter og i dette tilfælde nødder fra haven.
Derfor blev denne lagkage bagt med vores egne valnødder som jeg tit er blevet sat til at knække og sortere. Fordi valnødder kan gemmes var det ofte en dessert, der blev serveret når det ikke var sæson for andre bær og frugter fra haven. Pynten blev så enten den fra opskriften (som er virkelig god) eller noget sæsonbestemt min mor syntes passede.

Bloggens fødselsdagskager
Det kan godt virke lidt tosset at jeg deler opskriften på nøddelagkage idag på en smeltende hed augustdag. Som jeg lige skrev ovenfor var den Bøhmiske nøddekage jo faktisk en kage vi mest spiste når det ikke var sæson for frugt og bær.
Og netop nu i august er der jo så utroligt meget andet dejligt man kan bruge i sine desserter og kager. Alligevel er der en mening med galskaben. Nøddelagkagen er nemlig en del af min lille serie med fødselsdagskager, som er en særlig lille serie jeg skriver på hvert år til bloggens fødselsdag. Den første fødselsdagskage var en brownie opskrift, til bloggens 1 års fødselsdag fik I opskriften på Pavlova, da bloggen fyldte to år var turen kommet til vores elskede amerikanske chokoladecookies og sidste år fik du min opskrift på chokolade scones der har været på alle fødselsdags morgenborde i vores familie siden børnene var små.
I år fylder bloggen fire og nu får du så endelig opskriften på “Bøhmisk nøddelagkage”. Jeg ville faktisk have delt opskriften sidste år, men der var det for varmt. I år er det så meget varmere end sidste år, men det skal ikke stoppe mig så nu har jeg fotograferet lagkage i smeltende varme.

Chokoladespåner og ristede mandler til pynt
Den Bøhmiske nøddekage pyntes traditionelt med chokolade og ristede mandler. Den oprindelige opskrift angiver ikke hvor meget eller hvordan, så det kan man sådan set selv bestemme. Vi har altid givet den lidt gas med både chokolade og mandler for det er jo som oftest en kage vi har bagt til fødselsdage eller gæster.
Jeg pynter med hjemmelavede chokoladespåner som jeg helt enkelt laver ved at rive chokoladen på min japanske mandolin (et super køkkenredskab). Har du ikke sådan en japansk fætter, kan du i stedet rive chokoladen på et super skarpt rivejern eller bruge en skarp tyndskræller. Man kan også trække de flotteste chokoladesnikler med en skarp kniv, men det kræver lidt håndelag. I alle tilfælde vil du sikkert kunne gøre det nemmest med det skarpeste køkkenredskab du har, så prøv dig frem. Orker du ikke andet bliver kagen iøvrigt også fin bare med hakket chokolade. Og ja du kan sagtens bare bruge chokolade fra supermarket, bare det smager godt (og i dette tilfælde ville jeg ikke bruge “kogechokolade” men en plade beregnet til at spise)!
I den oprindelige opskrift står der at mandlerne skal ristes på en pande, men det er altså bedre og mere sikkert at riste dem i ovnen, så sådan har jeg skrevet i opskriften. Jeg rister mandlerne lige når kagen er færdig bagt og ovnen stadigt er varm. De kan sagtens stå til dagen efter når kagen lægges sammen. Bemærk iøvrigt at vi altid har brugt en blanding af halverede mandler og mandelsplinter. Det synes vi ser flot ud. Hvis du ikke vil behandle dine mandler på den måde kan du også hakke dem, men prøv at gøre det ensartet for ellers er det svært at styre når mandlerne skal ristes.

Sæson
Nøddekagen kan bages hele året, men her i den originale udgave med kakaocream synes jeg det er en kage der egner sig bedst om efteråret og vinteren.
Flere tips og tricks til nøddelagkagen
Læs de to vigtige punkter om chokoladen og mandlerne i det særskilte afsnit højere oppe.
Jeg har skrevet mine personlige tips til opskriften ind i opskriften nedenfor så opskriften er altså ikke helt identisk med den oprindelige opskrift. Alligevel vil alle der kender kagen straks genkende den hvis du bager den efter min opskrift.
Jeg har angivet den originale mængde kakaocream i opskriften, men jeg bruger faktisk altid lidt mere end der stod i den oprindelige opskrift. Jeg synes nemlig det er svært at få et pænt lag øverst hvis der ikke er lidt mere cream at give af. Jeg bruger derfor : 5 dl piskefløde, 3 spsk kakao, 1 spsk nescaffe, 2 tsk vaniljepulver og 4 spsk flormelis.
Kagen skal bages i en velsmurt springform drysset med nødder. Jeg drysser både med rasp og nøddemel, fordi det gør det nemmere at få kagen ud af formen.
Du kan bruge den springform du nu har så længe den er mellem 20 og 24 cm i diameter. Jeg synes kagen bliver flottest i den mindste størrelse, men den smager lige godt uanset om det er den ene eller anden størrelse. Vær opmærksom på at størrelsen selvfølgelig påvirker bagetiden fordi en fladere kage har kortere bagetid.
Sværhedsgrad – her skal du være opmærksom
Det er en nem og dejlig opskrift på nøddelagkage og jeg kan ikke komme i tanke om meget der kan gå galt. Du skal dog selvfølgelig være opmærksom på at tage kagen ud af ovnen på det rigtige tidspunkt. Den nøjagtige tid kan varierer noget alt efter din ovn og form.

Opskrift på Bøhmisk nøddelagkage
Ingredienser
Nøddekagen
- 150 g nøddekerner - (jeg bruger altid valnødder)
- 5 æg
- 1 nip salt
- 150 g sukker - (brug hvidt sukker da rørsukker ikke altid vil opløses når man pisker margengs)
- 2 spsk rasp
- 1/2 tsk. bagepulver - (den oprindelige opskrift skriver 1 knivspids men jeg synes den bliver bedre med mere)
Til formen
- Lidt smør
- 2 spsk rasp - (samt noget af nøddemelet)
Cremen (se tip til mere cream over opskriften)
- 3 dl piskefløde
- 2 spsk kakao
- 1 spsk pulverkaffe (fx nescaffe) - (I vores familie har vi ofte erstattet pulverkaffen med 1 spsk kakao, så tre i alt. Især godt når kagen også skal serveres for børn)
- 1 tsk vaniljepulver - (og du kan selvfølgelig brug korn af ægte vanilje i stedet)
- 3 spsk flormelis
Desuden
- 4 spsk rom eller portvin - (til at stænke bundene med, kan undlades hvis du bager til børn eller andre der ikke kan lide alkohol)
- 50 g mandler - (eller som du nu synes)
- 75 g reven chokolade - (eller som du nu synes)
Sådan gør du
Ovn
- Tænd ovnen på 150° C (almindelig ovnvarme med symbol =), så den er klar når du skal bruge den.
Nøddemel
- Mal nødderne til fint nøddemel.TIP: Jeg bruger en minifoodprocessor.
Form
- Smør en springform på ca 20-24 cm godt med smør og drys den indvendigt med 2 spsk af nøddemelet samt 2 spsk rasp.TIP: Kagen bliver flottest i en springform på 20 cm, men kan godt bages i en lidt større. Når formen er større vil bagetiden være kortere så hold godt øje.
Nøddekage
- Del 5 æg i blommer og hvider. Put hviderne i en røreskål og blommerne i en lille skål. Mål også 150 g sukker af og stil det klar.TIP: Det er vigtigt at være omhyggelig med æggene. Der må ikke komme æggeblommer ned til hviderne. Det er også vigtigt at din skål er helt ren og om muligt af metal.
- Pisk æggehviderne til bløde toppe med det lille drys fint salt og pisk herefter sukkeret i én spsk af gangen til der opnås en svulmene marengsdej. TIP: Det er en fordel at være to til dette trin eller bruge en røremaskine. Man kan dog godt gøre det selv.Tjek at sukkeret er helt opløst ved at gnide marengsmassen mellem fingrene. Man skal helst ikke kunne mærke kornene. Den oprindelige opskrift angiver at det er en overraskende rækkefølge at sukkeret kommer i hviderne inden blommerne tilsættes, men understreger at det er vigtigt for konsistensen.
- Tilsæt æggeblommerne én af gangen og pisk godt mellem hver gang.TIP: Jeg tager det med én æggeblomme af gangen lidt roligt. Hvis mine æggeblommer er flydt sammen i skålen, prøver jeg bare nogenlunde at ramme én æggeblomme af gangen.
- Vend med let hånd nøddemel, 2 spsk rasp og 1/2 tsk bagepulver i dejen og hæld den i formen.TIP: Jeg bruger en dejskraber til dette så jeg beholder mest muligt luft i dejen.
- Bag kagen midt i ovnen i ca 1 time til den er gennembagt.TIP: Du kan tjekke med en strikkepind eller kødnål. Der må ikke hænge dej ved. Hold godt øje, måske er din kage klar lidt før. Det afhænger af din form og din ovn så tjek efter 45 minutter.Mens kagen bages gør jeg mandler og chokolade klar til pynt. Se vejledning lægere nede.
- Lad kagen køle af et par minutter og spænd herefter springformen op. Stil kagen til afkøling.TIP: Du kan eventuelt skære forsigtigt ned langs kanten med en kniv hvis du kan se at kagen ikke vil slippe kanten uden hjælp. Under afkøling falder kagen lidt sammen.
- Når nøddekagen er kølet helt ned kan den pakkes ind og gemmes til næste dag eller den kan fryses.
Mandler og chokolade til pynt
- Smut mandlerne, hak dem i store flotte stykker og rist dem i en 150° C varm ovn til de er gyldne. Hæld dem straks over på en kold tallerken.TIP:Den originale opskrift angiver at mandlerne skal ristes på panden. Der brænder de imidlertid let på. Jeg rister dem i ovnen når jeg har taget kagen ud, så får jeg flotte gyldne mandler. Se eventuelt her hvordan du smutter mandler.
- Høvl eller hak chokolade.
Lagkage bunde
- Nogle timer inden servering flækkes kagen i to eller tre bunde alt efter hvor høj den er og hvor mange lag man gerne vil have. Hvert lag stænkes let med portvin eller rom. TIP: Jeg synes personligt to lag er fint. Hvis du skære lidt skævt og der går hul i din bund gør det ikke noget. Det er der ingen der kan se når lagkagen er lagt sammen. Lap eventuelt bunden lidt sammen inden i midten af kagen.
Cremen
- Pisk 3 dl piskefløde til creamen er helt stiv og vend 2 spsk kakao, 1 spsk pulverkaffe, 1 tsk vaniljesukker og 3 spsk flormelis i piskefløden. Smag til og se om du kan lide creamen.TIP: Jeg vil anbefale at sigte flormelis og kakao ned i flødeskummet. Begge dele har nemlig tendes til at klumpe.
Nøddelagkage
- Smør cremen på bundene. Der skal kun et tyndt lag på den øverste bund.
- Drys kagens overflade med chokolade og ristede mandler.
- Lad kagen stå køligt i et par timer til den skal serveres.
Noter
Opskriften er let opdateret 16/9/20 med oplysninger om opskriftens oprindelse.
Netop nu på Instagram. Klik og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Ih, hvor jeg glæder mig til at lave den kage !
Hilsen Marianne
Hej Marianne
Så skønt at du har lyst til at prøve den Bøhmiske nøddelagkage. Den har en helt særlig plads i mit madhjerte og det vil glæde mig meget hvis du også bliver glad for den.
Mange varme sommerhilsner
Marina
Selv om man har mange opskrifter , så er der nogen man aldrig glemmer . Heller ikke hvordan den ser ud . Selv om jeg aldrig har bagt den er opskriften blevet gemt. Så nu må det være på tide at bage den . Jeg er næsten sikker på at den har været bragt i bladet alt om mad og opskriften var af Hanne goldschmidt mvh Susser
Hej Susser
Mange TAK for super skøn kommentar. Jeg har det ligesom dig og har en hel kasse med opskriftsudklip samt masser af billeder på iPad af mere moderne opskrifter fra udenlandske madblade. Der er mange af opskrifterne jeg aldrig har lavet, men som jeg alligevel kan kende når jeg ser dem brugt.
Jeg har aldrig set et billede af den oprindelige opskrift på Bøhmisk nøddetærte og har hellere ikke den originale opskrift. Jeg har kun den opskrift som jeg tog med hjemmefra og som jeg vel har skrevet af fra min mors opskrift. Derfor var det ekstra sjovt at høre at du tror opskriften er fra “Alt om Mad” og det vil jeg straks skrive ind i opskriften.
Jeg håber du får bagt kagen og at du kommer til at holde lige så meget af den som vi gør i min familie.
Mange sommerhilsner og tak fordi du skrev
Marina
Kære Marina.
Jeg vil i dag prøve at bage denne skønne Bøhmiske nøddelagkage. Jeg glæder mig, og jeg ved at dine opskrifter altid virker og er meget lækre.
Jeg overvejer at bage den til studenterkørselses- arrangement til sommer.
Har du nogle forslag til mad, drikke, haps til sådan en dag?
Måske kunne det blive et tema-indlæg på bloggen.
Tak for dine dejlige opskrifter og grundige og meget oplysende beskrivelser, som er en fornøjelse at læse.
Mvh Anette
Hej Anette
Mange tak for dine søde ord om min blog og mine opskrifter. Det gør mig helt utrolig glad og giver mig mod og lyst til at fortsætte med at skrive opskrifter.
Angående studenter afhænger det meget af hvornår på turen man får besøg. Med mindre man er et af de store stop (morgenmad/frokost/aften) skal man huske at de kun har begrænset appetit og også at de oftest er for berusede til virkelig at sætte pris på de helt store kulinariske udfoldelser. Det er bedre at gemme dem til de andre fester for studenten og så leverer crowdpleasers til studenterkørslen. Helt generelt og overordnet er de største hit ofte noget friskt og så den type mad man holder af når man har tømmermænd/er beruset. Små burgere/lasagne/grillmad er ofte nævnt som favoritter når jeg spørger mine unge mennesker og deres venner. Vejret betyder også noget for hvad der er et hit. Er det varmt er is og kolde forfriskeringer velkommne, er det koldt kunne en suppe eller lignede måske godt være et hit. Det er også en god ide at lave noget der ikke er alt for afhængigt af at blive serveret helt frisklavet. Nogle studentervogne er gode til at holde køreplanen, andre er halve og hele timer forsinket.
Vil man lave kage synes jeg faktisk ikke at denne er kage er velegnet. Jeg elsker den, men den er lidt tungere end det jeg synes egner sig og så synes jeg også at det er bedst med severingere der kan stå klar portionsanrettet. Studenterne har oftest kun kort tid hos hver familie så det skal være nemt at få delt maden ud. Igen ville eg vælge en crowdpleaser som fx drømmekage eller brownie. Brownien kunne måske serveres med mascaponecream og frisk frugt (ala min Flagkage men i portionsstykker).
Jeg udviklede sidste år en studenter bowle til min søns studenterfester (hvor vi var frokoststop og bla grillede græske kyllingespyd og “grillede græske grøntsagsspyd“). Jeg har skrevet opskriften og fotograferet og vil dele opskriften på studenterbowlen når vi kommer tættere på studentertiden.
Håber du blev glad for opskriften på kagen og nyder det dejlige forårsvejr.
Skriv endelig og spørg igen hvis jeg kan hjælpe
Mange forårshilsner
Marina
Tusind tak for super info og gode ideer. Ja, du har ret i at vejret og tidspunktet på dagen spiller en stor rolle.
Jeg har ikke prøvet det før, så jeg er meget glad for dine råd. Lasagne er faktisk en meget god ide… det er jo altid et hit : )
Studenter bowlen vil jeg glæde mig til.
Den bøhmiske tærte skal spises i aften. Jeg glæder mig.
Mvh Anette.