Helligtrekongersaften markere traditionelt afslutningen på julen og det kan være hyggeligt at fejre aftenen som en lille stump hverdagsmagi midt i den fornuftige januar. Her får du opskriften på den franske “galette des rois” med butterdej og lækker mandelcream. Kagen er nem at lave og hvis du gemmer en mandel eller en bønne i mandelfyldet kan I lege den traditionsrige leg med at finde en konge for en aften.
TRADITIONEN MED HELLIG TRE KONGERS KAGE
Helligtrekongersaften er en af de mærkedage som vi i vores familie har holdt meget af at fejre. I vores lille hverdagsfejring har vi blandt andet lånt af traditionen med at servere en kage med indbagt bønne (eller mandel). Denne tradition stammer helt tilbage til 1500 tallet og den der får bønnen er ifølge traditionen “konge for en dag”. Det er også fra denne tradition at kagen har sit navn “Galette des rois”.
For at det skal gå retfærdigt til skal den yngste i selvskabet sidde under bordet mens kagen udskæres af den ældste. Hver gang et stykke er skåret og lagt over på en tallerken spørges den der sidder under bordet hvem der skal have det stykke. På den måde fordeles stykkerne uden snyd.
Når alle har fået deres kagestykke går jagten ind på bønnen præcis ligesom når vi juleaften spiser risalamande. Faktisk mener man at vores danske tradition med en mandel i risengrøden eller risalamanden stammer netop fra denne gamle franske tradition med at bage en bønne ind i en kage. I den franske tradition får man dog ikke en gave, men derimod lov til at bestemme ligesom en rigtig konge.
I vores familie har det nu aldrig været sådan at kongen har fået lov til at være diktator, men han eller hun har fået lov til at vælge aktivitet for et par hyggelige timer hvor vi har leget en leg eller spillet et spil.

LIDT OM HELLIG TRE KONGERS AFTEN
Mange steder i verden er helligtrekongers dag den 6 januar en stor begivenhed. Sådan er det ikke i Danmark hvor vi de fleste steder ikke har tradition for at fejre dagen med andet end at tage julepynt ned og tænde det særlige tregrenede hellig tre kongers lys. Det med det spiselige har vi helt overladt til andre nationer, hvilket faktisk ikke ligner os ret godt. Mange andre danske mærkedage er jo netop defineret ved det vi spiser, men altså ikke helligtrekongersaften. Til gengæld er det typisk dansk (eller retter nordisk) at vi fejre mærkedagen aftenen før. Altså helligtrekongers aften den 5 januar fremfor helligtrekonger den 6 januar som det meste af verden.

Netop fordi helligtrekongersdag er sådan en stor begivenhed mange steder i verden er der også flere udgaver af helligtrekongerskagen. Alene i Frankrig har de to: en nordfransk (der stammer fra Pithivier og er særlig populær i Paris og omegn) og en sydfransk der er et brioche brød pyntet med kandiseret frugt. Den sydfranske ligner den spanske og amerikanske mest. Nedenfor får du opskriften på den nordfranske kongekage der er med butterdej og mandelfyld. Jeg er ret vild med mandelfyldet, men det skal indrømmes at ikke alle i min familie har det ligesådan og derfor har jeg nogle gange bagt andre kager som jeg så har puttet en mandel inden i. Et rigtigt godt bud på et alternativ til denne helligtrekongerskage er en klassisk dansk kringle.
MIN OPSKRIFT PÅ FRANSK HELLIG TRE KONGERS KAGE
Når jeg i år vælger netop den nordfranske kongekage er det fordi jeg er igang med at flytte de opskrifter jeg tidligere har udgivet på min gamle blog Badut. Her har jeg tidligere delt en opskrift på fransk kongekage og det er så den opskrift jeg nu har revurderet og flyttet herover på min madblog. Som altid flytter jeg ikke bare opskriften bevistløst, men revurderer den fordi man jo bliver klogere med årene.
Den opskrift jeg oprindeligt delte havde jeg fået lov til at viderebringe fra Sif Orellanas bog “Kammerjunkeren og den dragende citronmåne” (2010). Jeg har efterfølgende bagt kagen nogle gange og er ikke ubetinget begejstret for opskriften. Derfor har jeg prøvet et par andre opskrifter på fransk kongekage og er nået frem til at jeg bedst kan lide opskriften fra David Lebovitz. Det er derfor i store træk den opskrift jeg viderebringer her, men selvfølgelig med de små ekstra fif og tricks jeg selv er kommet frem til. Den lidt alternative kant er fx min egen tilføjelse, fordi det sikre at fyldet bliver i kagen. Til de der nu rigtigt godt kunne lide den oprindelige opskrift fra Badut kan jeg berolige med at opskrifterne på disse kager i store træk ligner hinanden. Nogle opskrifter tilføjer hasselnøddemel eller chokolade, men denne opskrift er helt traditionel, bare med mindre risiko for at fyldet stikker af (hvad det har nemt ved) og er dejligt krydret med appelsinskal, hvilket jeg synes klæder mandelfyldet rigtigt godt. Lebovitz er iøvrigt en anderkendt kok og bager bosat i Paris.
SÆSON FOR HELLIG TRE KONGERS KAGE
- Helligtrekongerskage spises selvfølgelig på helligtrekongersdag den 6 januar. I Danmark er det dog mere almindeligt at spise kagen den 5 januar, fordi vi herhjemme fejre helligtrekongersaften. I Frankrig er kagen så populær at den sælges længe før og længe efter, på samme måde som bagerne herhjemme strækker den lukrative sæson for fastelavnsboller.
TIPS OG TRICKS TIL HELLIGTREKONGERSKAGE
- Kagens bages med færdig butterdej og lad mig i den forbindelse komme med et hjertesuk. Det er nemlig stort set umulig at købe en god butterdej i Danmark og jeg forstår det simpelthen ikke. Hvorfor skal vi spises af med butterdej uden smør når vi har så meget smør i Danmark? Nå men man kan selvfølgelig lave sin egen butterdej. Problemet med det er bare at kagen så ikke længere er et nemt lille hverdagsprojekt og det skal det i min bog være når det er en kage til en lille hverdagsfest.
- Jeg laver min kage med en diameter på 20 cm. Det betyder at man lige præcis kan få plads til to cirkler på en rulle butter dej, men også at fyldet på kagen bliver lidt højere. Jeg synes ikke at det gør noget. Det er jo alligevel fyldet der er det gode!
- Det er meget, meget vigtigt at bruge hele stykker butterdej for ellers stikker fyldet af. Køb derfor hellere to plader butterdej end at sætte det ene lag sammen af to halvdele.
- Fyldet skal køle af som beskrevet i opskriften. Det gør en afgørende forskel.
- Fyldet kan tilføjes to tsk. majsmel. Det mindsker risikoen for at det flyder ud under bagningen, men det er ikke nødvendigt hvis du omhyggeligt lukker kagen som beskrevet.
- Jeg bager min galette des rois uden rom, for min familie kan ikke lide det. Til gengæld er vi glade for appelsinsmagen.
- Man kan bruge færdigt mandelmel men jeg synes det er nemt at lave det selv og så er det jo billigere. Jeg laver mandelmelet med usmuttede mandler hvilket giver et lidt mørkere fyld.

Opskrift på Fransk helligtrekongerskage
Ingredienser
Fyld af mandelcreme til helligtrekongerskagen
- 100 g mandler - eller mandelmel. Se tips og tricks over opskriften.
- 100 g sukker
- reven skal af 1/2 appelsin - Kan udelades hvis du ikke ønsker appelsinsmagen
- 2 tsk majsmel - Skal KUN bruges hvis du er bange for at dit fyld løber ud af kagen. Lukker du den godt er det ikke nødvendigt.
- 100 g smør
- 2 æg
- 2 tsk rom - Kan udelades
- 1/4 tsk orangeblomstvand - Kan udelades
Buttedej
- 1 plade færdig butterdej - Kan selvfølgelig erstattes af hjemmelavet. Brug to plader hvis du vil have en kage med større diameter
Pensling og sukkerdrys
- vand
- 1 æggeblomme
- 1 tsk mælk
- Lidt flormelis
Fève til at komme inden i kagen ligesom vores mandel i risalamande. Traditionelt en hvid bønne, men en mandel eller en lille figur er også godt.
Sådan gør du
Mandelmel
- Start med at male mandlerne til helt fint mandelmel i en foodprocessor.
- TIP: Det er ikke nødvendigt at smutte mandlerne inden du laver mandelmelet med mindre du vil have helt lyst fyld. Vil du det skal du vente til mandlerne igen er blevet helt tørre inden du laver mandelmel af dem.
- TIP: Fyldet laves meget nemt i foodprocessor. Bare fortsæt efter du har lavet mandelmel. Har du ikke en foodprocessor kan du købe mandelmel og lave fyldet med en almindelig håndmikser.
Mandelcream
- Bland mandelmel, sukker og appelsinskal i en stor skål eller i skålen til din foodprocessor.
- TIP: Hvis du er bange for at dit fyld flyder ud under bagningen kan du også blande majsmel i på dette tidspunkt. Lukker du kagen omhyggeligt er det dog ikke nødvendigt.
- Skær smørret i små stykker og put dem op i skålen. Hak til smørret er helt fint fordelt.
- Tilsæt æggene ét af gangen og pisk lidt mellem hvert æg. Tilsæt også rom og orangeblomstvand hvis du bruger det.
- TIP: Massen skal ikke overpiskes så kan den skille. Det er ok hvis den ikke er helt glat.
- TIP: Det orangeblomstvand der købes i Danmark synes jeg er ret stærkt. Derfor tilsætter jeg bare nogle dråber. Nogle franske opskrifter tilsætter meget mere, men jeg tænker det er mindre koncentreret orangeblomstvand. Der er også opskrifter der tilsætter mandelessens, men det synes jeg er synd.
- Sæt fyldet i køleskabet i mindst 30 minutter.
- TIP: Dette punkt er vigtigt. Det kolde fyld er nemmere at fordele pænt på bunden og derfor undgår du bedre at få fyld ud på kanten så kagen bedre kan lukkes. Det kolde fyld er også mindre tilbøjeligt til at flyde ud under bagningen.
HELLIGTREKONGERSKAGEN
- Varm ovnen op til 180 C.
- Rul din butterdej ud og find en rund ting (tallerken, grydelåg eller lignende) der kan være der to gange (Det vil sige ca 20 cm i diameter).
- Skær to runde cirkler.
- TIP: Det er meget vigtigt at bruge hele stykker butterdej i denne opskrift. Du kan altså ikke lappe stykkerne sammen af rester som man ellers tit gør. Vil du have en kage med en større diameter end du kan få på ét stykke butterdej må du købe to stykker. Almindeligvis anbefales en diameter på 23-25 cm til en Helligtrekongerskage, men det kan ikke være på et stykke butterdej og derfor har jeg gjort diameteren mindre.
- Fordel fyldet på midten af den ene butterdejscirkel indtil 5 cm fra kanten. Put en stor hvid bønne, en mandel eller en lille figur et tilfældigt sted i fyldet.
- NB: Det er vigtigt at der ikke kommer fyld på kanten for så er det svært at lukke butterdejen sammen.
- Pensl omhyggelig hele kanten med rigeligt koldt vand.
- Læg den anden butterdejscirkel oven på og pres de to dejcirkler omhyggeligt sammen. Jeg laver en dobbelt lukning. Yderst presser jeg dejen sammen i små folder med to fingre. Indenfor denne cirkel presser jeg dejen sammen ved at presse ned med en finger.
- Når kagen er omhyggeligt lukket laver du et fint mønster på toppen med en lille kniv. Lav også ca 8 huller hvor du skære hul helt igennem butterdejen så dampen kan slippe ud under bagningen.
- NB: Bortset fra hulerne må du ikke skære igennem butterdejen når du laver mønsteret.
- Rør æggeblomme sammen med mælk og pensel kagen.
- Sæt kagen i ovnen og bag den i ca 30 minutter til den er gennembagt og fint lysebrun.
- NB: Bagetiden kan varrier lidt afhængigt af ovn så hold øje.
- NB: Selvom du har været omhyggelig med at lukke kagen godt, kan det hænde at der flyder lidt fyld ud under bagningen. Det er helt almindeligt og ingen katastrofe. Bare skær det udflydte fyld væk inden du server.
- Tag kagen ud af ovnen og drys den straks med et lille lag flormelis som du sigter gennem en si.
- TIP: Jeg drysser kagen med flormelis selvom det ikke indgår i de fleste franske opskrifter. Det gør jeg fordi det får butterdejen til at smage en smule bedre. Desuden synes jeg at det er pænt.
SERVERING
- Spis kagen mens den stadigt er lun.
- Serveringen foregår ved at den yngste i selvskabet sætter sig under bordet så vedkommene ikke kan se kagestykkerne. Herefter skære den ældste i selvskabet stykker af ca samme størrelse. Hver gang et stykke er skåret og anbragt på en tallerken spørges personen under bordet hvem der skal have det stykke kage. Er man nu blevet for stor til at sidde under et bord kan man fx opholde sig i rummet ved siden af. Det vigtigste er at den der skal bestemme hvem der får hvilke stykker kage ikke kan se kagestykkerne.Når alle har fået et stykke kage spiser man mens man omhyggeligt holder øje med om man har fået bønnen/mandlen.Den der er heldig bliver konge for en aften og må bestemme. Aftal på forhånd rammerne så der ikke bliver sure miner...
Noter
GemGem
GemGem
Har du erfaring for, at fyldet er for fedt, og at der svømmer smør i bunden? Jeg læser altid kommentarerne til en opskrift, fordi det ofte er der, man får de bedste fif. En læser skrev til originalopskriften, at han havde haft dét problem, og at han nu brugte mindre smør og sukker med godt resultat. Svarer var, at majsmelet bidrog til, at smørret ikke flød ud i bunden, men at han selv brugte mindre smør og sukker. Måske jeg vil bruge lidt mindre smør og smage på massen, så den ikke bliver alt for sød.
Kære Elsebeth
Efter at jeg har skiftet til denne opskrift på Hellig Tre Kongers Kage og nøje følger de forskellige fif (inklusiv mit eget til lukning af kagen), har jeg ikke oplevet at fyldet er løbet nogle steder. I den gamle opskrift har jeg oplevet at fyldet er løbet ud af kagen, men jeg har aldrig oplevet at fyldet ligefrem er skilt så der svømmer smør i bunden? Det lyder ikke rigtigt og jeg tænker et eller andet må være gået galt i processen. De fleste andre der kommenterer er glade for opskriften. Det er klart at majsmel ville hjælpe på dette men helt grundliggende tror jeg noget ikke er blevet gjort rigtigt hvis smørret ligefrem har svømmet rundt i bunden. Måske hjælper det også at jeg altid hakker mit eget mandelmel og gerne så det er lidt grovere. Min hovedproblem er den færdige butterdej som jeg ville ønske smagte bedre!
Jeg læser iøvrigt også altid kommentarerne. Det kan man lærer meget af.
Dejlig kage, og nem at lave. Jeg lavede den med Cashewnødder og det fungerede fint. Jeg penslede dejen med sukker-lage og lod det trække inden jeg penslede med æg. Og jeg bagte den på bagepapir i en tærteform, så kanten ikke behøver at blive så bastant.
Kære Bjarne
Dejligt at høre at du er glad for opskriften på den klassiske franske helligtrekongerskage og at du har gjort den til din helt egen. Det er faktisk en rigtigt god ide med tærteformen selvom det ikke er traditionelt. Så løber fyldet ihvertfald ingen steder. Jeg oplever nu ikke at kanten er bastant på den traditionelle udgave af kagen, men det er helt klart en smagssag. Cashewnødder har jeg aldrig tænkt på i en helligtrekongerskage, men det lyder lækkert. Nogle eksperimenterende opskrifter bruger hasselnødder og det har jeg altid haft lyst til at prøve. Desværre bager jeg jo kun helligtrekongers kage én gang om året og kan også fint finde på at bage den spanske, en dansk kringle eller en helt anden kage. Det vigtigste er at bønnen/mandlen kan gemmes så vi kan finde en konge for en aften.
Rigtig god helligtrekongersaften og et dejligt 2020 til dig
Mange januar hilsner
Marina
En tur rundt i Dole i dag bragte os forbi adskillige steder hvor der stod kager med papirskroner. Sådan en måtte vi smage – galette med æble. Smagte himmelsk – og i forsøget på at finde forklaringen på kagen fandt vi din meget interessante beskrivelse. Glæder os til at prøve at bage den …
Kære Helle
Det lyder fantastisk. Jeg har endnu til gode at se sådan et bagervindue fyldt med forskellige helligtrekongerskager men jeg ville rigtigt gerne opleve det en dag. Min opskrift er helt, helt klassisk men jeg ved godt at der leges med smagssammensætningerne idag og det elsker jeg. Jeg kan forestille mig at æble ville være dejligt sammen med butterdej og mandel.
Rigtig glædelig Helligtrekongersdag Og god bagelyst
Marina