• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Marinas mad

Opskrifter fra mit årstidskøkken

  • Opskrifter
  • Mormor mad
  • Madplaner

Glasur til småkager

2016-12-09 by Marina 14 kommentarer

Pin
Share
Email
Gå til opskrift Udskriv
Nemme småkager til udstik.

Det er nemt at lave den flotte blanke glasur man ser på professionelle kager og alt hvad du skal bruge er æggehvide og flormelis, samt meget gerne en lille dråbe vaniljeessens til at give ekstra dejlig smag til glasuren. Hvis du gerne vil have farvet glasur tilføjer du pastafarve.

I anledning af efterårsferien:

De smukke efterårsblade småkager omgivet af ægte efterårblade

Se her hvor flotte efterårs småkager du kan lave med udstikssmåkager og glasur:

Småkager pyntet som efterårsblade

Glasur med æggehvide. Glasuren er færdig pisket og man kan se konsistensen når glasuren løber ned i skålen
Her er en færdig glasur i den konsistens vi ofte foretrækker når der skal pyntes småkager.

HVID GLASUR MED ÆGGEHVIDE

Børn, udstikssmåkager og glasur er en kombination der bare altid hitter og med god grund for det er sjovt at pynte småkager efter egen fantasi og bagefter glæde familie og venner med de små kunstværker.

Ofte har mine børn bare lavet en helt klassisk glasur med vand og flormelis og det er også fint. Men som med alt andet er det sjovest at pynte kager når den glasur man arbejder med står skarpt og er nem at tegne med.

Her er det den professionelle hvide glasur lavet med æggehvide, kommer ind i billedet for den flotte blanke glasur er bare nemmere og bedre at arbejde med og som en dejlig bonus smager den også meget bedre.

Man kan piske glasuren op i forskellige tykkelser og det kan være lidt forskelligt hvad man foretrækker. Til skrift og kanter på småkager er det en fordel med en meget tyk glasur. Til udfyldning og når man gerne vil have glasuren til at løbe sammen er det bedre med en lidt tyndere glasur.

Pasta farver til glasur
Her er de pastafarver vi foretrækker til vores småkageglasur.

Farvet glasur

Når ens børn er glade for at pynte småkager vil de også gerne have lov til at bruge farvet glasur.

Her vil jeg gerne fraråde den “frugtfarve” man kan købe i de fleste supermarkeder. Den smager ikke særligt godt og der skal bruges så meget for at give en god farve at glasuren mister sin gode konsistens.

I stedet anbefaler jeg pastafarver. De er godt nok lidt dyre i anskaffelse, men de er meget drøje i brug og holder virkeligt længe. Pastafarven tilsættes til den færdige glasur og røres op til man har den ønskede farve. Man kan eventuelt kombinerer flere farver for at få en ønsket nuance.

Hvis man ikke har lyst til at købe pastafarve vil jeg istedet anbefale krymmel af forskellig slags. Det brugte mine egne børn til de fik mig overtalt til pastafarverne.

Glasur til julesmåkager. Opskrift fra Marinas Mad
Her er en lille skål med julesmåkager min datter har pyntet med glasur. Småkagerne hænger vi på juletræet. Opskriften på selve småkagerne finder du her.

GLASUR GLÆDER TIL JUL

Hjemme hos os kan det ikke blive jul uden hjemmebagte småkager pyntet med glasur og krymmel. De allerfineste af de glasur pyntede småkager hænger vi på juletræet så vi kan gøre alvor af det med at “træet først skal vises, siden skal det spises”. Det har alle dage været børnenes opgave at pynte og bage småkagerne og de seneste år er det især min meget bageglade datter der har stået for den vigtige del af julen.

Iøvrigt holder hun sig slet ikke til julesmåkagerne, men bager gerne vores populære udstikssmåkager året rundt og til enhver god lejlighed.

Spiselig pynt til juletræet. Her småkager
“Først skal træet vises, siden skal det spises”. Vi pynter altid vores juletræ med slik og hjemmebagte julekager. Foruden udstikssmåkagerne bruger vi altid vaniljekranse.

PYNT JULETRÆET MED JULESMÅKAGER

Hvis du vil pynte dit juletræ med hjemmebagte julesmåkager er det ganske nemt. Du skal bare huske at bruge småkager, der enten har et hul allerede (vaniljekranse og udstikssmåkager med huller) eller vælge en småkagedej der står skarpt nok efter bagning til at holde på et hul. Vores meget populære grundopskrift på småkagedej er et godt bud. Når du har udstukket dine småkager laver du et hul øverst i småkagen fx med et lille træspyd eller en stikkepind. Sørg for god afstand til kanten på småkagen. Bag småkagerne som du plejer. Når småkagerne er færdigbagt går du hullet efter lige så snart småkagerne er kommet ud af ovnen. På den måde kan man godt redde et hul, der er fyldt lidt sammen. Lad småkagerne køle helt af og opbevar dem i tætsluttende kagedåser til juleaftens morgen.

Juleaftens morgen laver du den nemme glasur med flormelis og æggehvide og stiller den og masser af krymmel frem. Lad herefter børnene hygge sig med at lave de flotteste julesmåkager. Jeg har altid syntes det var en god aktivitet til julemorgen, fordi det giver børnene noget at lave mens de venter og fordi de føler de hjælper til med at gøre juleklar. Giv den tanke dig julestress kan kagerne også godt laves klar lillejuleaften i stedet.

Læg de færdig pyntede kager til tørring. Det tager op til 6 timer afhængigt af mængden af glasur. Lad børnene hænge de pyntede julekager på juletræet. Husk at bruge bånd der ikke smitter af på kagen!

Her trækker min datter en glasurkant op på en efterårssmåkage

Sådan pyntes småkager

Den ønskede konsistens på glasuren afhænger af hvad du vil bruge glasuren til. Tyk, men stadigt flydende glasur er god til at skrive med og til at lave skarpe kanter. Tyndere glasur er bedre til at overdække småkager så de kan pyntes med kagekrymmel.

Skal du være helt professionel laver du først en kant af tyk glasur og fylder herefter op med tyndere glasur inden for kanten. Dette forhindre at glasuren flyder ud over kanten på småkagen og gør det muligt at lave virkeligt flotte mønstre.

Mindre børn kan derimod fint nøjes med at smøre glasuren ud over småkagen med en teske og pynter med det ønskede kagekrymmel (og det er jo det der er det sjove!).

Børnenes julesmåkager med glasur
De fine små detaljers laves med et meget lille hul i sprøjteposen.

Vil du skrive med glasuren eller andre meget fine detaljer, putter du glasuren i en sprøjtepose med en meget lille tylle eller i en frostpose hvor du klipper et ganske lille hul i hjørnet. Øv dig måske en lille smule før du skriver på kagerne.

Alle ingredienserne til småkage glasur: pastafarve, æggehvide, flormelis og vaniljeessens
Her er alle ingredienserne til at lave småkageglasur.

Sæson

Småkage glasur er et hit året rundt, men selvfølgelig især til julesmåkagerne.

Flere tips og tricks til småkageglasur

Vi holder meget af at tilsmage glasuren med en anelse vaniljeessens, men du kan selvfølgelig også vælge andre smage eller vælge at lave en chokolade glasur i stedet.

Lav rigeligt glasur, især hvis I vil arbejde med flere farver. Da mine børn var mindre var det nok at lave glasur af ét enkelt bæger æggehvide, men nu hvor de gerne vil gøre mere ud af det bruges mere glasur og det er så ærgerligt at stå og mangle.

Små træspyd er super gode til at fordele farven og til at lave små detaljer. De kan godt vaskes af og genbruges.

Sværhedsgrad – her skal du være opmærksom

Det er nemt at lave småkageglasur, men du skal lige lærer at ramme den rigtige konsistens. Jeg anbefaler at have ekstra æggehvide og ekstra flormelis i baghånden. Så kan du altid tilpasse hvis glasuren er blevet for tyk eller for tynd.

Opskrift på glasur til småkager

Opskrift på glasur til småkager

Her får du opskriften på den flotte blanke glasur med æggehvide. Småkageglasuren giver lige småkagerne det sidste finish og smager godt. Det er nemt at lave glasuren og du skal kun bruge få ingredienser.
Jeg har også beskrevet hvordan du laver farvet glasur med pastafarver.
Det kan være svært at forudsige præcis hvor meget glasur du skal bruge. Hvis der kun skal lidt glasur på småkagerne og du ikke vil farve den er det nok med én portion. Vil du gerne arbejde med flere farver og overdække småkagerne med et tykt lag glasur skal du bruge mere. På DIY billederne herunder er der lavet tredobbelt portion. Det gør jeg altid nu så vi ikke løber tør halvvejs.
Start senest 5 minutter inden du skal bruge glasuren. Hvis du vil farve glasuren skal du bruge ynderligere 5 minutter.
4.6 fra 32 stemmer
Udskriv
Forb. tid 1 min
Tilb. tid 4 min
Samlet tid 5 min
Antal 1 lille portion småkager

Ingredienser

Hvid glasur med æggehvider

  • 1 bæger pasteuriseret æggehvide – (1 1/2 æggehvide. Ca 50 g)
  • 150 g flormelis – (Hav ekstra i baghånden så du kan justerer. Jeg ender altid med at bruge lidt ekstra)
  • 1 dråbe smagsstof – (fx vaniljeessens, citronsaft eller limesaft. Kan helt undlades)

Farvet glasur

  • farvestof – (Vi bruger pastafarver)
  • 1 spsk kakaopulver – (Kun hvis du vil lave chokoladeglasur. Tag samtidigt ca 20 g flormelis fra da kakaopulver jo også er et tørstof)

Sådan gør du
 

Hvid glasur med æggehvide

  • Start med at putte æggehviden i en lille skål og piske den en lille smule med en håndpisker. Den skal ikke piskes stiv, men bare luftig.
  • Mål flormelisen op og pisk den ind i æggehviden til du har den ønskede konsistens på din glasur.
    TIP: Vil du have en ekstra tyk glasur kan du tilføje lidt mere flormelis lidt af gangen til du har den ønskede konsistens. Hold øje glasuren kan godt blive for tyk, sker det kan du tilsætte lidt mere æggehvide.
    TIP: Læs om valg af den rigtige konsistens i tips og tricks over opskriften.
  • Tilsæt tilsidst en dråbe vaniljeessens eller anden smagsstof.
    TIP: Tilsætning af smag og farve gør glasuren en anelse mere flydende. Bliver glasuren for tynd (fx hvis du bruger meget væske) kan du tilføje mere flormelis.

Farvet glasur

  • Hvis du vil have flere farver fordeler du glasuren i små skåle.
    Man kan se konsistensen mens glasuren hældes i små skåle
  • Tilsæt pastafarven lidt af gangen til du har den ønskede farve.
    Der røres pastafarve ind i glasuren
  • Hæld hverefter hver farve op i hver sin sprøjtepose og klip et lille hul i bunden.
    TIP: Jeg synes det går nemmest at sætte sprøjteposen ned i en kande og skrabe skålen ren med en dejskraber.
    Få glasuren næsten ned i bunden og uden for meget luft inden du binder knude og klipper hul.
    Husk at du altid kan klippe hullet mindre men ikke større.
    Den farvede glasur puttes i sprøjteposer. På billedet kan man se en kande og en lille dejslikker der gør arbejdet nemmere

Pynt småkager

  • Glasuren er klar til brug med det samme. Pynt på den måde du bedst kan lide det og lad småkagerne tørre fuldstændigt inden du putter dem i kagedåser med tætsluttende låg.

Noter

HVOR STAMMER OPSKRIFTEN FRA
Min yngste elsker at bage og især at pynte småkager. Dette er den opskrift vi har brugt i årevis. Hun har gennem årene fundet masser af tips fra You Tube og Instagram og nogle af dem er via hende sikkert endt i opskriften.
KOM PÅ FORKANT / HOLDBARHED
Jeg laver altid glasuren umiddelbart inden vi skal bruge den, men Conny skriver i en kommentar herunder at den godt kan stå i en skål i køleskabet hvis den er overdækket så der ikke dannes skind. 
HAR DU LAVET GLASUR EFTER VORES OPSKRIFT
Så vil jeg og især min datter, meget gerne høre fra dig. Vi bliver glade hvis du bruger et øjeblik på at vurderer opskriften med stjerner og endnu mere glade hvis du skriver en kommentar. God bagelyst!
OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 9/10/20 
Del gerne et billede på InstagramNævn @marinas_mad eller tag #marinas_mad. Jeg deler hver uge billeder i stories og bliver så glad når jeg kan se mine opskrifter i brug.

Lige nu på Instagram. Klik ind og læs med:

https://www.instagram.com/p/CKD9F8fh_0W/ https://www.instagram.com/p/CJ-tuyMhwnY/ https://www.instagram.com/p/CJxoylahH8o/

DERFOR ER DIN MENING VIGTIG

Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester dem før jeg deler. Alligevel er det jo først når du bruger opskriften i dit køkken at jeg for alvor kan vide om opskriften virker.

Derfor vil jeg rigtigt gerne høre fra dig!

Du er altid velkommen til at skrive en kommentar og jeg har stort udbytte af dine erfaringer når jeg udvikler og reviderer opskrifter. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.

Bloggen har også et stjernesystem hvor du kan rate opskrifterne. Jeg er ikke tilhænger af at alt skal rates hele tiden, men det giver faktisk mening med opskrifter at man kan se om andre bruger dem og er glade for dem. Derfor bliver jeg virkelig glad hvis du vil bruge et øjeblik på at vurderer opskriften ved at trykke på det antal stjerner du synes den fortjener.

På forhånd MANGE TAK!

Opskrift på nem småkagedej

Småkagerne er bagt med denne nemme opskrift der giver perfekte udstikssmåkager. Småkagedejen kan bruges til mange slags småkager. Se forslag i opskriften.

Opskrift på vanilje småkager

GemGem

Pin
Share
Email

Skrevet i: Julemad, Kage, Opskrift Tags: glasur, Julebag, julekager, Småkage

Previous Post: « Hjerter med chokoladekant
Next Post: Småkager med kokos »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. www.skøreliv.dk skriver

    2016-12-09 kl. 17:28

    Og pludselig blev mit liv med glasur meget lettere! Tak! ❤️
    Hvis du havde været vidne til mine tidligere pinsler med glasur, ville du korse dig, I promise!
    Rigtig god weekend herfra!

    Svar
    • Marina skriver

      2016-12-10 kl. 13:44

      Hej

      Ja det er godt at have styr på glasuren, også selvom pinsler med glasur må tælles med som de mindste blandt alle helvedes pinsler… Alt ser bare skarpere ud med god glasur. Faktisk havde jeg også selv bøvl med småkageglasuren i mine første år med små børn. Man laver jo ikke sådan glasur hele tiden og når man så står der op mod jul er det ikke altid det lige rammer plet med vand og flormelis. Nu bager min yngste simpelthen så meget at det blev bydende nødvendigt at blive lidt skarpere på hjemmelavet småkage glasur og det er jo virkeligt nemt, især når man lige har prøvet det et par gange. Har vi ikke lige pasteuriseret æggehvide i huset kan min yngste sagtens røre en fin glasur af flormelis og vand. Det handler mest om at bruge meget lidt vand af gangen siger hun. Men altså det bliver bare flottere med æggehvide.

      Det er en god ide lige at have lidt tålmodighed med sig selv de første par gange til man lære præcis hvordan man kan lide sin glasur.

      Svar
  2. Anette skriver

    2016-12-17 kl. 19:45

    Glassuren bliver så flot på den måde.
    så det bare at huske infoen til os allergiker… når man ikke kan tåle æg kan man blive meget skrap til den ægge fri (det hjælper med rette tempratur på vandet også) er desvære blevet “snydt” nogle gange fordi folk vælger at sige til mig der ikke er æg, og bagefter siger “jamen det pastoriseret så gør det ikke noget/tæller ikke” øh min eller din allergi…

    Svar
    • Marina skriver

      2016-12-20 kl. 8:34

      Kære Anette

      Selvfølgelig skal man ikke bruge æggehvide hvis man er allergisk over for æg eller venter gæster som man ved er det.

      Og ja man kan sagtens lave en flot glasur af vand og flormelis, men den bliver bare lige lidt flottere og lidt mere stabil med æggehvide som jeg også skriver i opskriften.

      Svar
      • Anette skriver

        2016-12-20 kl. 20:07

        næ udfordringen når man bydes er bare at jeg har mødt mange der tror at det ikke gør noget når de pasteuriseret… og derfor sig nej til der æg i….
        for du har helt ret det ER flotter

        Svar
  3. Conny skriver

    2018-12-21 kl. 18:55

    Jeg har ofte haft æggeglasuren stående i køleskabet et par dage. Jeg dækker den af på toppen – ligesom når man sætter en creme til afkøling for at undgå skind.

    Svar
    • Marina skriver

      2018-12-21 kl. 21:21

      Kære Conny

      TAK for glasur tip. Det skal jeg helt klart have prøvet af for det er jo virkeligt praktisk hvis man kan lave glasurer lidt på forhånd (især til børnefødselsdage mm). Noget af det bedste ved at skrive blog er at man bliver klogere og det er så fint når jeg får hjælp til at blive det, så endnu engang TAK og rigtig god jul til dig og dine.

      ❤️?❤️

      Svar
  4. Hemina skriver

    2020-04-21 kl. 13:40

    Skal man bruge pasteuriseret æggehvide?

    Svar
    • Marina skriver

      2020-04-21 kl. 14:52

      Hej Hemina

      Danske æg bør være Samonellafri og derfor kan man godt bruge æggehvide fra almindelige æg til glasuren. Af gammel indgroet vane bruger jeg dog altid pasteuriserede æggehvider. Jeg er fra den tid hvor man lærte at det skulle man og det er åbenbart svært at fralære igen. God fornøjelse med glasuren

      Mange hilsner

      Marina

      Svar
  5. Helle skriver

    2020-11-04 kl. 15:50

    Hej
    Hvor længe kan glasuren holde sig efter den er kommet på kagen? Er holdbarheden bare den samme som småkagen?
    Vi
    Helle

    Svar
    • Marina skriver

      2020-11-04 kl. 16:22

      Hej Helle

      Småkager med glasur kan fint holde sig et par dage, men bliver med tiden mindre sprøde. Småkager uden glasur holder noget bedre så jeg vælger altid selv at pynte med glasur så tæt på spisningen som muligt, men selvfølgelig stadigt sådan at glasuren kan nå at tørre.

      Rigtig god bagelyst

      Marina

      Svar
  6. Anika skriver

    2020-12-05 kl. 7:56

    Smager det ikke dårligere med æggehvider i?. bliver det mere fast at puttepå, end med vand så det ikke flyder ud? Spørg fordivi har brugt det til peberkage huse,men mindes at det ikke smagte rart

    Svar
    • Marina skriver

      2020-12-05 kl. 10:06

      Hej Anika

      Jeg synes det smager rigtigt godt men jeg putter jo også lidt vaniljeessens i og den er vigtig for smagen. Den billige er helt ok til dette formål. Faktisk synes jeg smagen er bedre end den glasur vi laver med vand alene. Glasur lavet med æggehvide holder helt enkelt meget bedre og er meget nemmere at arbejde med. Hvor meget det flyder ud afhænger af hvor meget du pisker det og hvor meget flormelis du kommer i. Man kan få glasuren helt tyk så den egner sig til at skrive med og lave kanter med, men man kan også holde den ret flydende. Det sidste er en fordel når man gerne vil have glasuren til at flyde sammen (se fx mine småkager lavet som efterårsblade) eller når glasuren skal dække større overflader pænt.

      Hvis du er bekymret for smagen så vil jeg smage på glasuren før jeg putter den på kagerne. Den er jo i sagens natur for sød til rigtigt at smage godt, men man kan godt smage om den bliver god sammen med småkagen. Hvor meget vaniljeessens (eller anden smag) du vil tilsætte afhænger jo meget af mærket. Jeg bruger som sagt ofte bare den billige, men nogle gange til mindre portioner har jeg brugt en bedre.

      Rigtig god bagelyst og glædelig december

      Marina

      Svar

Trackbacks

  1. Småkager pyntet som efterårsblade | Marinas mad siger:
    2020-11-25 kl. 14:38

    […] småkagerne skal vi selvfølgelig bruge glasur i farvestrålende […]

    Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL MIT ÅRSTIDSKØKKEN

Her på Marinas Mad deler jeg ud af mine yndlingsopskrifter på dejlig hverdagsmad. Jeg tror det er vigtigt at spise både til helbredet og humøret og deler alle slags opskrifter fra de super sunde til de syndigt dejlige. Velkommen.

DEJLIG MAD I JANUAR

Marinas opskrift på dejlig dansk hønsekødssuppe.

Klassisk dansk hønsekødssuppe. En ægte sjælevarmer. Opskriften er nyudgivet med masser af tips og DIY billeder

Opskrift på den franske gryderet Daube

Den Franske gryderet Daube smager fantastisk

Sådan koger du torskerogn

Torskerogn smager helt fantastisk og er så sundt. Se hvordan du koger den friske torskerogn her

Opskrift på Fiskefrikadeller

Min bedste opskrift på dejlige gammeldags fiskefrikadeller.

GOD MAD TIL HVERDAG

Opskrift på nem ærtesuppe

Nem og billig ærtesuppe lavet på frosne ærter. Smager af forår men kan laves om vinteren.

Opskrift på kartoffel porre suppe

Kartoffel pore suppe er skøn og billig mhverdagsmad der bare smager fantastisk

Nem og virkelig lækker opskrift på kyllingelår

Kyllingelår med chili og lime smager fantastisk og er super nem aftensmad.

Opskrift på ovnbagt frittata

Nem og lækker fritatta med ærter, squash og porre

SØG I ALLE INDLÆG

FÅ NYT FRA MARINAS MAD

Marinas Mail

Få det hele med! Hver søndag formiddag udsender jeg et nyhedsbrev. Foruden besked om nyt indhold på bloggen får du fx køkkentips, liste med danske mærkedage og årstidsrelevant råvarer information.

HER SKER NOGET NYT

Jeg tester og reviderer bloggens opskrifter løbene.  Nedenfor kan du se de senest opskrifter jeg har tilføjet nye fif.

Min bedste opskrift på hjemmelavede pommes frites

Min populære opskrift på super lækre, sprøde ovn pomfritter har fået DIY billeder og lidt flere tricks.

Glasur til småkager

Min populære opskrift på glasur til småkager er opdateret med DIY billeder og masser af gode små tips.

Opskrift på gastrik

Gastrik er den rene sovsmagi og dejligt nemt at lave selv. Få alle mine tips i den nemme opskrift der har fået lidt mere tekst og et nyt billede.

Opskrift på tomatsovs med grøntsager

Min gamle opskrift "hjemmelavet tomatsovs" er erstattet af en ny "tomatsovs med grøntsager". Samme gode opskrift men nu med masser af omhyggelige DIY billeder.

Opskrift på kammerjunkere

Hjemmelavede kammerjunkere smager meget bedre end de købte. Opskriften har fået en lidt anden fremgangsmåde og DIY billeder.

Copyright på billeder, tekst og opskrifter Marina Starcke 2019. Del venligst ikke indhold uden tilladelse.