
Man skal kende sine kanelsnegle på fyldet! Disse efterårs varianter af den elskede klassiker er propfyldt med masser af lækker smag fra et ekstra dejligt fyld af remonce med æblemos og marcipan. Alle jeg kender elsker dem!

SKAL DU IKKE SKRIVE EN BOG?
Nogle gange bliver jeg af venlige mennesker spurgt om jeg ikke en dag skal skrive en kogebog og sandheden er faktisk at jeg på opfordring har været i gang et par gange.
Første gang var for mange år siden før der rigtigt var blogs og den slags og den gang strandede det dels på at jeg i forvejen havde alt for meget om ørene og dels på at jeg af natur har meget svært ved at holde mig til en opskrift. Jeg skal altid lige forbedre lidt her eller prøve at lave noget om der og det dur faktisk ikke når man skal skrive robuste opskrifter, der virker hjemme i andre menneskers køkner. Der er himmelvid forskel på at være god til at lave mad og til at kunne skrive gode opskrifter. Derfor blev alle de lapper med halvfærdige opskrifter jeg dengang skrev aldrig til færdige opskrifter.

Anden gang jeg kastede mig ud i en opskrifts/årstidsbog var mere seriøst. På det tidspunkt havde jeg skrevet på min familieblog Badut i årevis og havde lært at skrive DIY og opskrifter. Jeg vidste også hvad mine læsere efterspurgte så det var rimeligt oplagt at skrive en bog som børnefamilierne kunne bruge året rundt. Jeg kom faktisk et pænt stykke med den bog, men så kom der en anden bog på markedet, der ligende så meget og lå så tæt op af formuleringer og tilgang på Badut at projektet blev opgivet. To bøger så tæt på hinanden var ligesom for meget.
Dengang var jeg måske lidt ked af det, men det gik faktisk hurtigt over. Jeg havde jo en velbesøgt blog og det var helt oplagt simpelthen at publicerer det indhold der skulle have været i bogen som blog indlæg. Flere af de indlæg blev Baduts mest besøgte indlæg og jeg tror helt ærligt aldrig at en bog havde nået nær så mange mennesker.

Og hvorfor nu alt denne snak som indledning til min opskrift om kanelsnegle med æblemos? Selvfølgelig fordi det er en af de opskrifter som oprindeligt blev skrevet til bogen og senere udgivet på Badut. Eller faktisk blev opskriften skrevet inden jeg begyndte på bogen og blev ligesom grundlaget for hele det lille tema om kager med æblemos.

SAFTIGE KANELSNEGLE MED ÆBLEMOS OG MARCIPAN
Kanelsneglene med æblemos stammer fra de år hvor jeg boede på Fejø og lavede så meget æblemos at jeg altid havde det på lager i fryseren. En dag puttede jeg det i de kanelsnegle jeg stod og skulle have med til et af de mange kom-sammen-arangementer. Ikke fordi jeg havde set det nogen steder, men som sagt bare fordi jeg har det med at lave om på tingene hele tiden. Det viste sig imidlertid at være en kæmpe succes. Alle var begejstrede for de kanelsnegle og siden bagte jeg dem mange gange og blev vant til at folk ringede eller skrev for at få opskriften.
Derfor vidste jeg også at disse kanelsnegle og min opskrift på bedstefars skæg kagen med æblemos skulle med i bogen og på den baggrund var det jo oplagt at lave et helt lille tema med kageopskrifter hvor der bruges æblemos. Faktisk var der ialt syv opskrifter i temaet, men jeg nåede aldrig til at udgive mere end de fem på Badut og det er jo så de fem opskrifter jeg lidt af gangen har flyttet herover på Marinas Mad. På samme måde er der faktisk et lille tema med æble og pære kager, der ikke nogen sinde er blevet udgivet. Man kan jo ikke nå alting, men mon ikke det kommer hen over de næste år?

SÆSON FOR KANELSNEGLE MED MARCIPAN
- Jeg bager mest disse kanelsnegle med æblemos om efteråret, simpelthen fordi æbler og efterår høre sammen. Har man æblemos i fryseren er der dog intet i vejen for at bage dem året rundt. Kanelsneglene smager ikke meget af æblemos, det er mest bare med til at gøre dem lækre og saftige.
TIPS OG TRICKS TIL KANELSNEGLE MED ÆBLEMOS
- Der bruges æblemos i opskriften, men jo ikke så voldsomt store mængder. Det er oplagt at lave en større portion og så enten fryse resten ned til en anden god gang eller måske forsøge sig med en af mine andre kager i temaet. (Se link i bunden af indlægget).
- Jeg foretrækker at bage kanelsneglene i muffinsforme, fordi det sikre at fyldet bliver inde i kanelsneglen. Det er bare helt almindelige muffinsforme jeg har brugt på billederne. Husk at sætte formene med lidt afstand hvis du vil have runde kanelsnegle. Står de tæt (som når jeg bager dobbeltportion) bliver de lidt mere firkantetede. Det sker der i øvrigt ikke noget ved.
- Når man bager kanelsnegle er det altid vigtigt ikke at give dem for længe. Så bliver de nemlig tørre. Det kræver en smule øvelse at se hvornår en kanelsnegl er færdigbagt for man kan jo ikke banke den under bunden som en bolle. Gå frem efter den anbefalede bagetid i opskriften men hold øje. Alle ovne er forskellige og der er også forskel på hvor store kanelsnegle man får lavet.
- Husk at få fyldet helt ud til alle kanter, ellers står man med nogle lidt kedelige endestykker og det er da synd.
- Hvis du kikker på billederne kan du se at jeg har brugt det svenske perlesukker på det øverste billede og almindeligt dansk på de øvrige. Begge dele er dejligt, men det svenske er det mest populære. Kik efter det i bagesektionen i større supermarkeder hvor det af og til kan købes i Danmark.

Opskrift på kanelsnegle med marcipan og æblemos
Ingredienser
Dej til kanelsnegle
- 1 dl mælk - (Brug bare den du har i køleskabet)
- 25 g gær
- 1 æg
- 250 g hvedemel - (+ ekstra til bordet når du ælter og udruller dejen)
- 1 tsk. vaniljesukker - (Kan erstattes med korn af en halv vaniljestang)
- 75 g smør
- 1 nip fint salt
- 25 g rørsukker - (kan erstattes af almindeligt hvidt sukker)
Fyld til kanelsneglene
- 125 g smør
- 75 g rørsukker - (kan erstattes af almindeligt hvidt sukker)
- 1 spsk. kanel - (køb en god kanel. Man kan godt smage forskel)
- 75 g marcipan
- 100 g æblemos
Desuden
- Lidt groft rørsukker
- 225 g flormelis
- 3 spsk. vand
Sådan gør du
Dej til kanelsnegle
- Varm mælken til den er lillefinger varm.TIP: Jeg synes det er nemmest at varme halvdelen op til den er ret varm og herefter tilsætte den anden halvdel. På den måde passer temperaturen med det samme. Ellers synes jeg tit mælken bliver for varm. Hvis mælken er for varm dræber den gæren.
- Udrør gæren i den lune mælk.
- Tilsæt æg og rør det hele sammen. Stil til side.
- Put mel og vaniljesukker i en skål. Bland sammen.
- Tilsæt smør og smuldere smørret ind i dejen til det ligner grove brødkrummer.TIP: Hvis du har et skarpt microplane rivejern kan du rive iskoldt smør ned i dejen. Det giver det bedste resultat. Ellers kan du skærer smørret i små tern og lade det stå lidt på køkkenbordet til det er lidt blødere.
- Tilsæt rørsukker og salt og bland det hele godt sammen.
- Tilsæt mælkeblandingen og rør det hele godt sammen.
- Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den til den er blank og lækker. Det tager ca 5 minutter.TIP: Dejen er dejlig at arbejde med, men meget blød så du skal ikke ælte den hårdt som en brøddej. I stedet ælter jeg den nænsomt ved at at køre den fra hånd til hånd til den er lækker og blank. Herefter slår jeg den hårdt ned i bordet et par gange.
- Put dejen i en ren skål og lad den hæve under låg til dobbelt størrelse. Det tager ca 1 1/2 time.TIP: Jeg anbefaler altid skåle med låg til hævning af gærdeje. Har du ikke et låg kan du filme skålen med husholdningsfilm.
Fyld til kanelsnegle
- Lav eventuelt æblemos og lad det køle af. Se opskrift her.
- Put smør, rørsukker, kanel og marcipan i en skål og bland det godt sammen.TIP: Jeg bruger bare fingrene, men hvis du ikke kan lide det kan du også bruge en elpisker. Start i så fald for nedsat hastighed og brug en ret stor skål. Ellers får du let svinet hele køknet til!
- Tilsæt æblemos og bland det hele godt sammen.
Ovn og forberedelser.
- Tænd ovnen på 200 C (jævnvarme). Sæt en bageplade frem med bagepapir på. Find muffinsforme frem og sæt dem klar.
Kanelsnegle
- Drys mel ud på bordet og din kagerulle.
- Pres forsigtigt dejen ud i en pæn rektangel form med hænderne. Løft dej stykket og kom mere mel på bordet under dejen. Læg dejstykket ned igen.Rul nu forsigtigt dejen ud med en kagerulle til det er ca. 20×40 cm.TIP: Når jeg anbefaler denne dobbelte metode er det for at få den pæneste dej firkant. Jo mere ensartet dit dejstykke er jo pænere bliver dine kanelsnegle.Vær hele tiden nænsom. Det er en blød dej og hvis man er brutal hænger den fast i bordet.
- Fordel fyldet over hele dejen.
- Rul dejen stramt sammen på den lange led.
- Skær skiver af rouladen på ca 3 cm.
- Anbring hver skive i en muffinform. Pres den lidt ned og ret den lidt til så den bliver rund. Gentag med alle skiverne.TIP: Jeg anbefaler muffinsformene fordi det holder på det lækre fyld.
- Sæt kanelsneglene til efterhævning i 20 minutter.
- Drys lidt groft rørsukker oven på kanelsneglene. TIP: Det danske rørsukker er udemærket, men det svenske der knaser er endnu bedre.
Bagning af kanelsnegle
- Sæt pladen med kanelsnegle i ovnen og bag dem i ca. 20 minutter til de er gyldne på toppen, men ikke overbagte.
- Stil kanelsneglene til afkøling på en rist.
Glasur
- Pisk flormelis og vand sammen til en tyk glasur. Put glasuren i en sprøjtepose og dekorerer kanelsneglene.Lav glasuren mens kanelsneglene køler lidt ned. Du kan godt dekorerer dem mens de stadigt er lune, men ikke når de er brandvarme.
Servering
- Spis kanelsneglene, mens de stadigt er lune. Mums!
Noter
OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG LET REVIDERET 10/9/19
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.

DER BRUGES ÆBLEMOS TIL KANELSNEGLENE
FLERE LÆKRE KAGER MED ÆBLEMOS



Jeg elsker alle former for æblekager, og jeg er sikker på at jeg vil elske dine kanelsnegle med æblemos. Og så synes jeg faktisk at du skal skrive den bog, Marina 🙂
Kære Nana
Æblekager af alle slags er bare det allerbedste og endnu en god grund til at elske efteråret. Jeg nød billederne af jeres mange dejlige æbler og de små søde æblespisene hunde. Jeres nye sted ser simpelthen perfekt ud og bliver endnu finere når du er færdig med at indrette.
Med hensyn til bogen er jeg ikke særligt opsat på at skrive sådan en. I min tid på Badut blev jeg faktisk spurgt et par gange og fik også forskellige tilbud om at komme i fjernsynet. Det passer bare bedre til mig med en blog. Jeg er ret genert og er ikke særligt god til at promoverer mig selv og det skal man hvis man skal udgive en bog eller i fjernsynet. På en blog kan jeg tillade mig at lade opskrifterne eller ideerne være i centrum uden at jeg selv skal fylde ret meget. Det passer bare rigtigt godt til mig for jeg vil rigtigt gerne dele og rigtigt gerne være personlig, men jeg orker ikke at være i centrum og selv fylde alt for meget.
havde du skrevet bogen, havde jeg helt sikkert købt den 🙂
MEN i stedet nyder jeg dine dejlige opskrifter og bruger dem ofte og så elsker jeg de flotte billeder og skønne historier på din blog
Kære Jo
Hvor er du sød! Det er pænt af dig at sige at du ville have købt min bog, men jeg har det faktisk bedre med at skrive blog. På Badut tror jeg i virkeligheden at det jeg skrev nåede længere ud på den måde og her på min madblog er jeg simpelthen SÅ glad for alle jer som jeg kan se bruger mine opskrifter. Jeg kan godt lide at det er tilgængeligt for alle og at man ikke behøver at købe en hel bog, fordi man lige mangler en opskrift på et eller andet. En dag får jeg et problem med finansering af omkostningerne, men det må vi tage til den tid. Forløbigt nyder jeg at jeg kan udbygge temaer og tilbyde løbende opdateringer af opskrifterne og også den funktionalitet der er indbygget i den opskrifts skabelon jeg køber adgang til. Mine børn er også så glade for den skabelon så nogle gange vælger jeg simpelthen en opskrift til bloggen, fordi mine børn gerne vil lave den!
Det betyder ekstra meget for mig at du er glad for billederne og de små historier. Det er jo lige dér jeg prøver at putte en masse personlighed ind i mine indlæg og det ville jeg hellere ikke kunne gøre på samme måde med en bog.
Endnu engang mange tak fordi du tog dig tid til at skrive sådan en skøn kommentar. Jeg håber du får den dejligste weekend.