
Her er den populære småkage til lakrids elskeren! Hvis du er vild med lakrids vil du nemlig elske disse sprøde lakridssmåkager med bløde, søde tranebær.
Småkagerne er dejligt nemme at bage, fordi jeg har brugt min nemme småkage dej som grunddej til småkagerne. Den opskrift slår aldrig fejl og det gør den hellere ikke her hvor dejen rulles til en dejpølse og skæres ud i småkager.

Nemme småkager med lakrids og knasende sprød sukkerkant
Nogle gange har man bare lyst til en småkage, der smager lidt anderledes – mere voksent om du vil – end de andre småkager. Da jeg for nogle år siden så en opskrift på småkager med lakrids og tranebær i Marco Grigo’s bagebog vidste jeg bare med det samme at dét var en kombi for mig! Og ganske rigtigt, da jeg udviklede mit eget bud på en småkage med den smagskombination blev det et stort hit. Først i min egen familie og siden i mange andre. Nogle af mine læsere er faktisk så venlige at kalde disse småkager for “verdens bedste” og det er jo store ord for en lille småkage.
Men småkagerne med lakrids og tranebær smager også bare vanedannende godt. Lakridsen giver lige det lidt anderledes til småkagen og tranebærrene er søde og bløde midt i alt det sprøde. MUMS!

Min opskrift på lakridssmåkager
Nu er jeg jo faktisk sådan et menneske, der har virkeligt svært ved at følge opskrifter og derfor fulgte jeg slet ikke Gricos opskrift. Ikke fordi jeg ikke tror den er god, men mere fordi jeg elsker min gode nemme småkage grunddej som jeg bruger til alle mulige småkager året rundt. Både de hvor dejen skal udrulles og udstikkes og de hvor jeg som her laver en dejpølse som jeg skære skiver af. For mig var det straks oplagt at dén dej også ville egne sig til lakrids og tranebær.

Med sprød sukker – lakrids kant
Desuden vidste jeg med det samme at jeg vildt gerne ville prøve at lave en lakrids-sukker kant, fordi jeg elsker når der er sådan en sprød og knasende kant uden på småkagerne. Sådan gør jeg fx med mine populære chokosmåkager og sådan gør jeg med mine lækre håkonskager med marcipan. Selvfølgelig virkede det også her og hvis du kikker på billederne kan du måske ligefrem se hvordan den lakridskant knaser!

Småkager er ikke kun til jul
Når du får opskriften på småkagerne i denne uge er det ikke fordi jeg er kommet i alt for tidligt julehumør. Jeg ved godt at butikkerne for længst har startet på julen, men hos mig starter julen først weekenden inden første søndag i advent (og det er bare med en skovtur og lidt kransebinderi).
Efteråret er for mig en yndlingsårstid og jeg er slet ikke indstillet på at give afkald på novembers hygge til fordel for mere jul. Juletiden er dejlig, men december er jul nok for mig!

Småkager er altid dejlige
Når jeg udgiver opskriften i denne uge er det derfor snarere, fordi småkager ikke skal reserveres til julen! Jeg kan nemlig ikke begribe hvorfor alt hvad der er godt og hyggeligt skal reservers til den alt for travle december og det gælder også småkagerne. Bevares der er småkager jeg kun bager til jul, men resten af året er en småkage da også en fantastisk lille hyggeting. Ikke så voldsom som et helt stykke kage, men stadigt hyggelig og perfekt til en kop kaffe, te eller æblegløgg.

I denne uge har jeg derfor valgt at udgive opskrifterne på to slags småkager som jeg synes passer til kaffen Mortens Aften. Med vilje er de begge to mere efterårsagtige end juleagtige. Denne opskrift med lakrids og tranebær er dén lidt anderledes småkage man tit har lyst til når man har spist meget mad og de nøddesmåkager jeg udgiver opskriften på i morgen er for mig indbegrebet af efterår, fordi de smager så dejligt af hasselnødder. Bevares begge slags småkager kan godt bages til jul, men de smager også dejligt resten af året!

Sæson
Småkager med lakrids og tranebær kan spises hele året, men jeg kan se at de bages allermest i juletiden.
Tips og tricks
Der er meget forskel på lakridspulver. Jeg har lavet opskriften med rålakridspulver fra urtekram, fordi det er den type lakridspulver der kan købes i de fleste større danske supermarkeder. Hvor det er muligt prøver jeg nemlig altid at lave opskrifter, som det er nemt at handle ind til – også i provinsen. Hvis du bruger et andet lakridspulver er det muligt du skal tilpasse opskriften.
Lakridssmåkagerne smager moderat af lakrids. Det vil sige at lakridselskere bliver glade, men kagerne er ikke direkte stærke. Hvis du vil have mere lakridssmag kan du øge mængden af lakridspulver. Bliver din dej for tør til at samle kan du tilsætte en anelse mere sirup.
Køb gode store og søde tranebær. Man kan nogle gange få nogle triste og sure tranebær og de er ikke gode i denne opskrift hvor de skal være det bløde og søde modspil.
Jeg vælger at beholde tranebærene i så store stykker som muligt. Derfor skal dejen arbejdes færdig på bordet. Det er ikke svært selvom tranebærene kan få dejen til at skille lidt. Prøv at undgå lufthuller i din dejpølse, blandt andet ved at fordele tranebærrene jævnt i småkagedejen.
Til disse småkager vil jeg gerne anbefale at du bruger rørsukker. Den let karamelagtige smag passer så godt til lakrids og tranebær. Kanten på småkagen skal helst laves af rimeligt groft sukker. Brug hvidt perlesukker, eller almindeligt rørsukker hvis det er det du har, men kanten er allerbedst med en grovere rørsukker. Selve småkagedejen bør laves med en rørsukker med finere kornstørrelse.
Her skal du være opmærksom
Det er en meget nem småkage, men du skal lige være ops på at der ikke kommer lufthuller i din dejpølse. Desuden skal du holde øje med småkagerne i ovnen.

Opskrift på småkager med lakrids og tranebær
Ingredienser
Småkagedej
- 275 g hvedemel
- 125 g smør - (Køleskabskoldt)
- 125 g rørsukker - (Almindeligt fint rørsukker. Du skal også bruge 50 g rørsukker til at rulle dejen i til sidst. Den rørsukker må meget gerne være grovere)
- 2 spsk. rå lakrids pulver - (Måske mere hvis du er super lakrids elsker!)
- 1 æg
- 3 spsk. sirup - (alle slags kan bruges)
- 75 g tranebær
Til at rulle dejen i så du får den lækre sprøde kant med lakridssmag
- 50 g Groft rørsukker - (kan erstattes af groft perlesukker)
- 1 spsk rå lakridspulver
Sådan gør du
DAG 1: Dej til småkager med lakrids og tranebær.
- Skær koldt smør i små tern.
- Put melet i en foodprocessor. Tilsæt smørtern og hak det sammen til smørret er hakket helt ind i melet.
- Tilsæt rørsukker og lakridspulver. Kør kortvarigt for at blande det hele sammen.
- Tilsæt æg og sirup og kør til dejen begynder at samle sig.Tip: Kør endeligt ikke for længe. Småkagerne bliver bedst hvis dejen ikke er overforarbejdet.
- Tag den løse dej ud af foodprocessoren og drys tranebær jævnt ud over dejen. Saml dejen med hænderne. Den skal blive lækker og fast.
- Rul dejen til en tyk pølse. TIP: De færdige småkager får samme størrelse som diameteren på din dejpølse. Jeg synes 5 cm er en god størrelse, men det bestemmer du selv.Når dejen skal samles kan det drille en smule, fordi tranebærene får dejen til at skille, især hvis der er for mange tranebær samlet ét sted. Hvis dejen ikke vil samle sig trykker du dejen sammen igen, der hvor den er skilt og arbejder lidt mere med den. Det kan også være nødvendigt at flytte lidt på tranebærene.
- Bland groft rørsukker med lakridspulver.
- Hæld lakridssukkeret ud på bordet og rul dejen omhyggeligt i lakridssukkeret så du får sukkeret og lakrids pulveret godt ind i dejen. Du må godt presse en lille smule.
- Put husholdningsfilm om dejpølsen og læg den i køleskabet til næste dag.TIP: Det er vigtigt ikke at få kanten af husholdningsfilmen ind i dejpølsen. Dette undgås nemmest ved at ligge dejpølsen midt på husholdningsfilmen, samle de to ender på filmen og herefter samle husholdningsfilmen om dejpølsen.
DAG 2: Småkager med lakrids og tranebær
- Tænd ovnen på 200 C (almindelig ovnvarme). Læg bagepapir på to bageplader.
- Tag dejpølsen ud af køleskabet og skær den i ensartede skiver. Læg dejskiverne på bagepapiret.TIP: Småkagerne bliver af den tykkelse som du skære dem. Jeg synes ca 0,4 cm er en god størrelse.
- Bag småkagerne midt i ovnen i ca 9-12 minutter til de er gennembagte og lysebrune i kanten. Bag én plade af gangen.TIP: Hold som altid under småkage bagning rigtigt godt øje. Bagetiden afhænger af din ovn og småkagernes størrelse. Det kan være svært at se præcis hvornår lakridssmåkager er lysebrune i kanten, fordi de er farvet af lakrids og derfor mørke i forvejen. Hvis du kikker godt efter kan du imidlertid godt se det.
- Tag småkagerne ud af ovnen og lad dem køle af et par minutter. Flyt dem herefter over på en afkølingsrist. Opbevar de helt afkølede småkager i en tætsluttende kagedåse.
Noter
Opskriften er senest gennemtestet og tilføjet DIY billeder 2/12/21
Netop nu på Instagram. Klik og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.
Nemme småkager

Opskriften på lakridssmåkager er udviklet med udgangspunkt i min populære vanilje småkagedej. En småkage dej der er nem at arbejde med og som giver virkeligt lækre småkager.
Nemme vanilje småkager – grundej
Flere lækre og nemme småkager:

Håkonskager: julesmåkager med marcipan

Jødekager

Ingefærcookies – lækre småkager med ingefær





Kan man laver dem uden fooodprosesser? Alm håndpisker?♀️?♀️??
Kan man laver dem uden fooodprosesser? Alm håndpisker?♀️?♀️??undskyld har læst man godt kan med hænderne???
Nemlig. Du kan sagtens lave småkagerne uden foodprocessor og bare med håndkraft. Bare husk at få smørret godt findelt i melet. Håndpisker giver ikke meget mening så har man mel og smør i hele køknet ?
God bagelyst. Jeg håber du bliver glad for småkagerne
December hilsner
Marina
Kan man bruge andet end tranebær ?
Kære Mia
Tranebær passer rigtigt godt til lakridssmåkagen med sin syrlige sødme. Men ja man kan sagtens helt undlade dem eller bruge andre tørrede frugter/bær istedet. Det har jeg faktisk ikke selv prøvet men jeg tror måske dadler skåret i små stykker kunne være et rigtigt godt bud.
God bagelyst og rigtig glædelig jul
December hilsner
Marina
Hej
Vi har lavet lakridssmåkager uden tranebær. Mest fordi vi bare elsker lakridsen. Og vi kunne godt have tilføjet mere af det. Det skal lige siges, at vi har lavet dem med en håndpisker; og ja, noget mel mv. på køkkenbordet, men stadig muligt.
Vi er ikke vant til at bage, så det ville have været rart for os at vide, hvilken diameterstørrelse, dejen skal rulles ud i. Mine småkager er blevet meget små og havde nok ønsket dem større.
Men lækre er de.
Hej Dorte
Mange TAK for en dejlig og meget konstruktiv kommentar. Det er så dejligt at høre at I var glade for småkagerne og når I er så store lakrids elskere tilsætter I selvfølgelig bare mere lakrids næste gang I bager dem.
Det er netop af hensyn til forståeligheden at jeg har så mange billeder med og også nogle af småkagerullen mens den bliver skåret ud. Alligevel kan jeg godt se at det ville være fint med et cm mål. Jeg vil skrive det på min liste med ting der skal rettes i opskrifterne og måle når jeg næste gang bager småkagerne. Imellemtiden ved du det jo heldigvis til næste gang.
Mange tak fordi du skrev og gjorde mig klogere.
Rigtig god november
Marina
Jeg er i gang med lakrids / tranebær småkagedejen. Jeg tror du glemt at omtale hvordan og hvornår tranebærene skal i aktion. Men jeg gætter mig til de skal grovhakkes og tilsættes som noget at det sidste!
Hej Axel
Det står som punkt 4 dag 1: “drys tranebærene ud over dejen”. Det gøres på den måde for at forhindre at de bliver hakket i stykker i maskinen. Jeg går meget op i at beholde dem hele.
Jeg håber du blev glad for småkagerne og at din december bliver dejlig.
Mange hilsner
Marina
Supergode småkager !
Elsker man lakrids …. så er det skønne helårs småkager.
Jeg hakkede tranebærene groft med en kniv og blandende dem i dejen.
Brugte rørmaskine m/dejkrog.
Hej Lone
Mange TAK for dejlig tilbagemelding.
Jeg synes jo ligesom dig at lakridssmåkagen er en helårssmåkage men der er virkeligt mange der bager dem nu til jul.
Faktisk synes jeg generelt at småkager er perfekte året rundt fordi de typiske har god holdbarhed og man kan nøjes med at spise en eller to til kaffe. Og så elsker jeg dem for knaset og alle mulighederne.
Nå men det var et sidespor. Jeg er virkelig glad for at høre at dejen også var en susses i røremaskine med dejkrog. Det har jeg aldrig selv prøvet (men jeg har lavet dem helt i hånden og det kan man også fint). Jeg synes det er interesant at du vælger at hakke tranebærrene. Jeg går selv meget op i at holde dem hele men jeg kan godt se at det andet også kan noget.
Endnu engang tak fordi du gav dig tid til at skrive og rigtig god december
Marina
Lakridssmåkagerne er meget lækre. Det er de eneste småkager jeg bager og alle er glade for dem
Hej Birgit
Å hvor er jeg d bare glad for at høre det. Nu får jeg selv lyst til lakridssmåkager for det er vist alt for længe siden vi har fået netop dem. Jeg må bage dem snarest!
Mange tak fordi du skrev og gjorde mig glad! -og undskyld at det har taget mig nogle dage at svare. Jeg har haft susende travlt og har været helt væk fra bloggen.
Mange varme forårshilsner
Marina
Jeg skal igang med at bage din opskrift på lakridssmåkager, de ser bare så lækre ud, har tidligere bagt efter en anden opskrift, men de blev ikke så fine ensartede som dine, så jeg havde tænkt på at bruge pålægsmaskinen til det, hvad tænker du om det. Skal bage til 100 personer til søn og svigerdatters bryllup så det betyder meget for mig at de også er fine og ensartede.
Hej Mette
Jeg er glad for at du synes småkagerne ser fine ud og at du vil bage dem til så festlig en anledning. Det er virkelig en ære og jeg håber du bliver glad for opskriften.
For at få pæne ensartede småkager er det især vigtigt at dejrullen ikke skiller. Det kan den godt komme til pga alle tranebærrene men jeg synes godt man kan mærke det fordi rullen ligesom bliver lidt løs. Så skal den trykkes sammen. Med alle deje som laves til sådan en pølse og herefter skæres kan der ske det at de bliver flade på den side der vender nedad når man lægger dem i køleskabet. Det er fordi dejen stadigt er blød der og derfor tager form af det flade underlag. Hvis man lige vender dejpølse efter en times tid (og måske engang mere lidt senere) undgår man det problem. Det er også vigtigt at de ligger plant og godt fordi de tager form af underlaget.
Når småkagerne skal skæres synes jeg det er en fordel at vende dejpølse engang imellem. Ellers kan jeg godt komme til at skære lidt skævt. Det tror jeg også gælder hvis du bruger en pålægsmaskine, men jeg har ikke selv prøvet det. Generelt synes jeg det er meget nemt at skære pæne ensartede småkager og hvis en småkage er blevet lidt skæv eller har fået et hul kan det let rettes ved at trykke dejen lide fladere eller lappe hullet lidt sammen ved at trykke på den.
Rigtig god bagelyst og kæmpe stort tillykke
Mange sommerhilsner
Marina
I alle andre opskrifter jeg har fundet på lakrids småkager skal der bagepulver i – er det rigtig set at der slet ikke er noget hævemiddel i din opskrift?
Glæder mig til at prøve dem – de ser godt nok lækre og indbydende ud.
Hej Majbritt
Det er helt rigtigt set at der ikke er bagepulver i opskriften. Det er min egen opskrift og jeg har ikke tjekket op på hvad alle de andre opskrifter på lakridssmåkager gør. Det jeg kan love dig er at disse er utroligt populære og mange kalder dem ligefrem yndlings småkagen.
Lakridssmåkagerne er også meget populære i min egen familie og jeg står netop og skal til at bage en ny portion så vi har til juleaften.
Jeg håber du bliver glad for småkagerne og vil selvfølgelig meget gerne høre hvad du synes når du har bagt dem.
Hav en rigtig dejlig og hyggelig jul
Mange december hilsner
Marina
Hej Marina.
Jeg har aldrig købt tranebær før.
Er det friske eller tørrede, der skal i her opskrift, og i hvilken butik og afdeling finder jeg dem ?
Hej Lise
Der bruges tørrede tranebær i opskriften. Det er lidt som rosiner – bare tranebær i stedet tror vindruer og med en lidt mere syrlig smag. De smager dejligt i salater og som her i småkager eller brød. Man kan også spise dem som snack eller fx topping. Du kan se billeder af de tørrede tranebær flere steder i indlægget men der er ingen billede af selve posen med tranebær. Man kan købe dem i alle større dagligvarebutikker. De findes ofte i nærheden af rosiner/bageafdelingen eller i helsekost. Jeg har også ofte set dem i grøntafdelingen sammen med nødder mm til salattopping.
Håber du finder dem og bliver glad for småkage opskriften
Mange varme forårshilsner
Marina
Ja, jeg kender godt tørrede tranebær. Mange tak for svar. Jeg skal nok finde dem et sted så. Glæder mig til at prøve opskriften. ELSKER lakrids, og tror det bliver rigtig godt med de tranebær i, så der lige er lidt sejt og sødt at tygge på… mums.
Du beholder tranebærrene hele i, kan jeg forstå ? Jeg kunne vel godt halvere dem, så dejen måske var en smule nemmere at samle ikke ?
Mvh. Lise
Hej igen Lise
Man kan sagtens grovhakke tranebærrene hvis man synes, men jeg kan godt lide at de er hele og jeg synes ikke at det er særligt svært at samle dejen. Man skal bare være lidt opmærksom på det og så skal den bare trykkes lidt til. Men prøv eventuelt begge dele hvis du bager småkagerne mere end en gang. Så finder du jo din egen favorit måde at gøre det på.
Jeg håber du bliver glad for lakridssmåkagerne.
Mange kageglade hilsner
Marina