
Denne opskrift har vundet en landsdækkende konkurrence og kan derfor kalde sig for Danmarks bedste vaniljekranse! Prøv dem hvis du elsker vaniljekranse bagt med mandler og vanilje.

Danmarks bedste vaniljekranse
Det er ikke ret tit jeg tør omtale mine egne opskrifter som verdens bedste eller noget der ligner. Verden er jo fuld af opskrifter og det er jo også ret forskelligt hvad vi hver for sig synes er særligt lækkert. Derfor er det store ord at bruge ordet “bedste”.
Lige med opskriften på disse vaniljekranse tør jeg dog godt finde den store fanfare frem, for det er nemlig ikke min egen opskrift, men derimod vinderen af en meget stor konkurence om Danmarks bedste vaniljekranse.
Konkurrencen blev afholdt i Politiken for snart 20 år siden og blandt de mange indsendte vaniljekranse med tilhørende opskrifter var denne, indsendt af Conny Larsen. Conny Larsen havde på sin side fået opskriften fra en Fru Petersen tilbage i 1938. Fru Petersen havde på det tidspunkt bagt vaniljekransene op mod jul i mange år til beboerne på Forsørgelsesanstalten i Skibby.
Jeg kan virkeligt godt lide at samfundets svageste blev forkælet med SÅ fantastiske vaniljekranse og ikke bare spist af med en mindre lødig småkage.
Siden jeg så opskriften i Politiken har jeg hvert år bagt vaniljekransene og de er efterhånden blevet berømte blandt familie og venner. Derfor tør jeg faktisk godt våge den påstand at den gamle opskrift stadigt giver nogle i særklasse fantastiske vaniljekranse.
Gennem årene har jeg ændret en lille smule på opskriften og fremgangsmåden, men æren tilfalder stadigt Fru Petersen og Fru Larsen. Tak til Conny Larsen for i sin tid at have indsendt opskriften. Du er blevet en væsenlig del af min og mange andres juleglæde.

Historien om Madam Mangors danske småkage
Det er ikke ret tit man ved hvem der står bag en småkage opskrift, men med opskriften på Vaniljekranse peger de fleste på at det er den berømte Madam Mangor, der har æren for populariteten. Om hun selv har opfundet småkagen kan man ikke vide, men opskriften er med i Kogebog for smaa Husholdninger fra 1842 og det er det tidligste vi har på tryk. Opskriften ligner iøvrigt Conny Larsens meget, så måske stammer opskriften fra forsorgshjemmet oprindeligt derfra?
Hvorom alting er så er vaniljekransen utroligt tidstypisk for tiden omkring komfurets indtog i de danske hjem. Før den tid var det ikke tilladt for beboerne i byerne at have egen ovn, fordi brandrisikoen var for stor. I midten af 1800 tallet fik de velstillede støbejerns komfuret, der var med en indbygget ovn. Stort set alle de småkager og andre retter vi opfatter som ægte gammeldags dansk mad stammer fra den tid.
Vaniljekranse blev lige fra starten bagt med ægte vanilje – deraf navnet. Vanilje har nemlig altid været et kostbart krydderi og når man bruger det gør man sig meget umage med at fremhæve smagen bedst muligt. Derfor er opskrifter med vanilje sjældent krydret med andre krydderier og ofte med rigeligt mælkefedt (smør, fløde, sødmælk) der får smagen til at folde sig ud. Desuden er alt med vanilje noget særligt som man gør sig umage med og kun server til særlige lejligheder. Alt det ændrede sig selvfølgelig med opfindelsen af den kunstige vaniljearoma, men det er en anden historie. Ægte vanilje vaniljekranse er født med ægte vanilje og sådan synes jeg stadigt at de skal bages.

De bedste vaniljekranse bages med smør, luksus vanilje og mandler
Lad det være sagt med det samme: disse vaniljekranse er ikke billige og det er hellere ikke de smukkeste. Til gengæld siger alle jeg kender at det er de bedste. Og med småkager i almindelighed og vaniljekranse i særdeleshed har jeg det sådan at jeg hellere vil spise én der er fantastisk end ti der er mindre gode. Jeg spiser helt enkelt aldrig de smukke købevanilje kranse for de smager ikke godt nok!
Den høje pris kommer af at vaniljekransene bages med mandelmel og den bedste vanilje jeg kan købe mig til.
Det knap så perfekte udseende kommer sig af at vaniljekransene er bagt med smør og smør alene. Det er nemlig det bedste til at formidle smagen af mandler og vanilje og pinedød om jeg vil tilsætte bagemagarine for at få pænere takker. Som med alt andet i verden må det være indholdet og smagen der er det vigtigste!

Brug en gammeldags kødhakker
Til at lave den karakteristiske takkede form på vaniljekransene bruger jeg en gammeldags kødhakker. Det er helt enkelt dén der giver de mest originale og bedste vaniljekranse.
Der findes andre opskrifter hvor vaniljekransene hævdes at kunne laves med sprøjtepose. Jeg mener fx at Mette Blomsterberg har en rost opskrift. Jeg har ikke prøvet Blomsterbergs opskrift, men du kunne jo kikke efter den hvis du absolut vil lave vaniljekranse i sprøjtepose.
Denne opskrift dur ikke til sprøjtepose. Jeg har prøvet og det dur ikke! Spar dig selv for forsøget.
I mange år lavede jeg stedet “vaniljeblomster” i min kagesprøjte og de blev dejlige. Har man hverken kagesprøjte eller kødhakker kan man lave gammeldags håndformede vaniljekranse som dem de sælger i den Gamle By i Århus. De er også dejlige, men knap så sprøde.
Min svigermor sukkede bare efter “Ægte gammeldags vaniljekranse” og derfor har jeg indkøbt en ægte gammeldagskødhakker. Jeg fandt den i genbrug og betalte 60 kr. Kik efter de gamle og solide. De er bedre end de nye du finder i butikkerne. Og tjek selvfølgelig at maskinen er i fin stand, uden rust og at der følger en stjernetylle med.

Sådan samler og bruger du din kødhakker når du vil lave vaniljekranse
Min kødhakker består af de dele du ser på det midterste billed. De fleste andre kødhakkere er magen til.
De to mørke dele du ser på det sidste billede skal ikke bruges. Dem bruger man når man hakker kød.
Resten af delene samles sådan:
1: Put den store skrue i maskinen.
2: Sæt håndtag på og skru det fast med den lille skrue. Bemærk at håndtaget skal sidde på en bestemt måde på skruen. Det er let at se hvis man kikker efter.
3: Sæt pladen med det store hul fast foran på maskinen. Der er sådan nogle små hakker der skal passe.
4: Sæt stjernetyllen på så det passer og skru det hele fast på maskinen med ringen.
5: Find et godt solidt bord hvor du kan spænde kødhakkeren fast. Det kan godt drille lidt i moderne køkner hvor bordpladen ikke når langt nok ud. Jeg åbner et hjørneskab. Måske har du en skuffe du kan fjerne? Ellers må man bruge et andet bord.
6: Put dejen i maskinen og drej på håndtaget til dejen når ned til skruen og bliver presset ud i stjerneform. Det tager lige et øjeblik. Hvis der slet ikke sker noget drejer du den forkerte vej.
7: Af og til skal dejen lige hjælpes ned på plads i maskinen, men ellers er det bare at køre på og så lave vaniljekranse af dejstrimlerne. Det er nemmest at være to. En til at passe maskinen og en til at lave vaniljekranse, men man kan sagtens gøre det alene.
8: Den sidste dej i maskinen kan ikke presses ud i stjerneform. Skil maskinen ad, tag dejen ud og form gammeldags vaniljekranse af den. Det er dem du kan se på billedet herunder. Jeg plejer at lave dem i hjerteform til mine børns madpakker.

Sæson
Der er intet i vejen for at spise vaniljekranse året rundt. I vores dage er det dog blevet en udpræget juleglæde. Jeg binder røde bånd om nogle af vaniljekransene og hænger dem på juletræet.
Flere tips og tricks til de bedste vaniljekranse
Læs hvordan du samler din kødhakker i særskilt afsnit med billeder højere oppe.
Opskriften er med vanilje. Køb den bedste du kan få råd til. Vaniljekranse er en luksus julesmåkage og de fortjener at man kan smage vaniljen. Hvis du køber din vanilje i en fysisk butik så brug tid på at kikke efter den bedste vaniljestang. Den skal være tyk og ikke se tør ud. Der er stor forskel – også til samme pris. Den bedste vanilje til prisen får du ved at købe vanilje på nettet hos dem der har specialiseret sig i import og salg.
Opskriften er med mandelmel. Du kan købe det hvis du ikke har en maskine der kan hakke mander men det er friskere når du laver det selv.
Opskriften er KUN med smør. Hvis man vil have meget flot formede vaniljekranse med meget tydelige takker skal man bruge en anden opskrift hvor udseende vægtes højere end smag.
Der er en lille smule æg i dejen. Ca 1/2 æg. Det er lidt omdiskuteret om man skal bruge æg til at samle dejen i en vaniljekrans, fordi nogen hævder at det giver hårde småkager. Her bruges der kun lidt og ingen der har smagt mine vaniljekranse har nogensinde kaldt dem hårde. Jeg har prøvet uden, men jeg synes vaniljekransene får det bedste bid med æg.
Sværhedsgrad – her skal du være opmærksom
Vaniljekranse er den mest besværlige småkage jeg bager og jeg vogter kagedåserne nidkært! De er dog alt bøvlet værd og det ville ikke være jul for mig og mine uden.
Der er flere steder du skal være opmærksom og jeg har understreget det i opskriften. Mandlerne skal kun ristes en lille smule, dejen må ikke overforarbejdes, man skal være opmærksom på bagetiden.

Opskrift på vaniljekranse
Ingredienser
- 150 g smuttede mandler - (se her hvordan du nemt smutter mandler)
- 125 g sukker - (til vaniljekranse bruger jeg hvidt sukker)
- 1 stang vanilje - (flot stor og saftig)
- 200 g hvedemel
- 175 g smør
- 25 g let sammenpisket æg - (det svare til ca. 1/2 æg)
Sådan gør du
Mandler
- Tænd ovnen på 175°C varmluft (eller 200°C jævnvarme)
- Smut 150 g mandler med denne nemme metode.
- Rist mandlerne i ovnen i ca. 5 minutter til de begynder at "snakke" lidt. TIP: Mandlerne må ikke tage farve, men vi vil gerne have mandelsmagen til at fremstå mere tydelig.
- Lad mandlerne køle af i mindst 30 minutter.
Vaniljesukker
- Put 125 g sukker i en foodprocessor.
- Skær de yderste ender af vaniljestangen, flæk den og skrab vanilkekornene ud. Kom dem op i sukkeret og tør kniven af med lidt af sukkeret. Skær vaniljebælgen i små stykker og kom dem op i sukkeret.
- Kør vanilje og sukker til vaniljesukker i foodprocessoren. Der skal kun være små bidder af vanilje tilbage. TIP: Herved opnår vi to ting. Vi får mest muligt smag ud af vaniljen og vi får findelt sukkeret hvilket giver bedre vaniljekranse. Ikke alle foodprocessore er gode til jobet. Nogle gange er det bedre at bruge en lille minihakker.
Dej til vaniljekranse
- Kom de smuttede, ristede og afkølede mandler op i foodprocessoren til vaniljesukkeret og kør til helt fint mandelmel.
- Tilsæt 200 g mel og 175 g koldt smør i små tern. Kør til smørret er hakket ind i melblandingen.NB: Kør kun til smørret netop er hakket ind i melet.
- Saml dejen med 25 g let sammenpisket æg. NB: Dette skal gøres nænsomt. Man kan gøre det i maskinen, men så skal man være påpaselig med kun at lade maskinen arbejde til dejen begynder at samle sig i klumper. Herefter skal dejen ud på bordet og arbejdes færdig der.
- Den færdige dej til vaniljekranse har godt af at hvile mindst 30 minutter i køleskabet.TIP: Dejen kan fint hvile længere. Hvis den hviler længe skal den have varmen igen inden du kan arbejde med den.
Ovn
- Ovnen skal stå på 200°C jævnvarme.
Klassiske Vaniljekranse
- Saml kødhakkeren med stjernetyllen. Se afsnit med instruktion i blogteksten.
- Kør dejen gennem kødhakkeren og skær dejpølsen i ca 10 cm lange stykker, der formes til vaniljekranse. TIP: Nogle gange skal dejen hjælpes lidt ned i maskinen. Dejstrimlerne kan godt nogle gange gå i stykker. Det gør ikke noget. Du sætter dem bare tæt sammen i ringform så sakl småkagen nok blive fin.Det sidste dej i maskinen kan ikke formes til stjernestrimler. Af den dej laver du istedet gammeldags vaniljekranse.
- Fordel vaniljekransene på kolde bageplader med bagepapir og bag småkagerne i ca 6 minutter til de er svagt lysebrune.TIP: Hold rigtigt godt øje. Ovne er forskellige og derfor er den helt nøjagtige bagetid det også.
- Lad vaniljekransene stå et øjeblik før de flyttes over på en afkølingsrist.
- Opbevar de kolde vaniljekranse i en tætsluttende kagedåse.
Alternativ: Gammeldags vaniljekranse (fra før kødhakkeren)
- Rul dejen til pølser og form små kranse med et stort hul for at undgå at dejen løber sammen.
- Bag vaniljekransene til de er svagt lysebrune. Det er svært at forudsige den nøjagtige bagetid da det afhænger af tykkelsen på dine håndformede vaniljekranse. Den er dog noget længere end for de klassiske vaniljekranse. HOLD ØJE.
Noter
Lige nu på Instagram. Klik og læs med for mere julestemning:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.

Flere lækre småkager
Mine småkage opskrifter er til min store glæde meget populære. Her er nogle forslag til andre julesmåkager du kan bage:
Hvis du vil bage en anden lækker luksus julesmåkage med vanilje men gerne vil have en NEM småkage:
Håkonskager: julesmåkager med marcipan
Hvis du vil bage en anden klassisk dansk julesmåkage men gerne vil have den BILLIGERE:
Jødekager
Hvis du vil bage småkager der er både billige og nemme. Dejen er genial til udstik men kan også bruges til mange andre lækre julesmåkager. Se alle forslagene i opskriften:
Har jeg forstået det rigtigt, altså hele vaniljestangen skal blendes med sukker? Bh Mette
Hej Mette
Ja hele vaniljestangen med undtagelsen af de alleryderste ender der er for hårde. Sådan har man lavet den bedste vaniljesukker og vaniljekranse siden Madam Magors tid ❤️
God bagelyst. Jeg håber du bliver glad for opskriften
Mange december hilsner
Marina
Ih hvor lyder Dine vaniljekranse lækre…
Jeg vil dog gerne tilføje grofhakkede mandler til mine – skal jeg så ændre noget i opskriften?
Knus
Pernille
Hej Pernille
Det kommer lidt an på hvor grofthakkede mandler du gerne vil bruge. Jeg har nogle gange bagt dem hvor nogle af mandler var lidt mindre grofthakkede og det gik fint. Problemet med grofthakkede mangler er dels konsistensen på dejen og dels at de ikke må være så grofthakkede at det giver problemer når man køre dem igennem kødhakkeren. Hvis du laver gammeldags vaniljekranse er du ud over det sidste problem. Konsistensen på dejen skal blive lækker som du kan se på DIY billedet. Her kan det godt være at du skal tilsætte en andeles mere æg for at binde dejen godt sammen når nogle af dine mandler er grofthakkede. Du må prøve dig lidt frem. Du kan ikke erstatte alle mandlerne med grofthakkede fordi de faktisk udgør en stor del af melet i opskriften.
Håber du kunne bruge svaret og god fornøjelse med at eksperimentere. Når jeg selv leger med opskrifter laver jeg ikke forestod en portion i første omgang. På den måde kan jeg bedre justerer og hvis det ikke er perfekt gør det lidt mindre.
God bagelyst og god december
Marina
Nu skal lære dig det ældgamle tip til, hvordan man får det hele ud af kødhakkeren: Når der ikke ‘frivilligt’ kommer mere dej eller kød ud, tager man og river nogle stykker madpapir krøller lidt sammen og stopper ned i maskinen; bliv ved med papir, indtil resten af indholdet er kommet ud. Skal der kogt kartoffel, brød eller løg i dejen, bruger man det til at rense maskinen og fortsætter med papir. Så er sneglen og maskinen rene og meget hurtige at vaske op i varmt sæbevand.
Hej Elsebeth
Du er som altid en mester i de gamle mormor trick. Det her kendte jeg ikke og det skal jeg da have prøvet næsten gang jeg laver vaniljekranse. Jeg bruger faktisk aldrig min kødhakker til andet end småkager og har faktisk ikke tænkt at det var vanskeligt lige at tage det sidste dej ud og håndforme de gammeldags vaniljekranse. På en måde synes vi jo også det er lidt sjovt fordi vi gennem hele mine børns barndom har haft tradition for at de fik de hjerter med i skole.
Dit gode tip virker sikkert også til min italienske småkage sprøjte og de småkager jeg laver med den vil jeg faktisk endnu hellere have i den korrekte form. Så tak. Jeg glæder mig til at prøve når jeg bager næste gang.
Jeg håber du har en hyggelig december trods alt ❤️ Det bliver forår igen og næste år bliver det forhåbenligt en jul som vi kender den.
Stort december kram
Marina
Kære Marina
I dag blev dagen, hvor jeg langt om længe fik bagt dine vaniljekranse. Skulle igennem tre forskellige kageplader til vores køkkenmaskines kødhakker før end, at jeg fik fat i den rette størrelse. Vaniljekransene er blevet rigtig dejligt lette og sprøde. De har en dejlig velafbalanceret smag med vaniljen, og det er rigtig smart at blende sukkeret, så det fordeler sig mere jævnt i småkagen. Vil bruge tricket med at bage mandlerne kort i ovnen til vores risalamande i år.
Håber at du får en rigtig dejlig jul sammen med din familie og tak for at dele dine gode opskrifter trods de tekniske drillerier!
Mvh. Ingeborg
Kære Ingeborg
TAK for din dejlige, hyggelige og kloge kommentar. Jeg blev virkelig glad for at høre at du kunne lide vaniljekransene som jeg jo selv synes er verdens bedste. Jeg glæder mig allerede til i aften hvor den sidste lille dåse med dem skal åbnes og nydes.
Tak for juleønskerne ❤️ Jeg håber også din jul bliver vidunderlig, med hygge, glæde og en masse god mad.
Masser af varme julehilsner
❤️?❤️
Marina
Hej Marina, kan man mon fryse den rå dej?
Venligst, Annette Hansen
Hej Annette
Denne småkage dej har jeg ikke prøvet at fryse, men jeg vil bestemt tro at det kan lade sig gøre. Husk at fryse i en lufttæt beholder så dejen ikke tager smag og bliver tør i fryseren.
Rigtig god bagelyst og tak for dit spørgsmål
Mange varme efterårs hilsner
Marina
Tak for svar – og for opskrifter med stor detaljerigdom, som emmer af madglæde og engagement!
Det var meget sødt sagt. TAK.
Hej Marina..Jeg har desværre ikke en foodprocessor, hvad kan jeg bruge i stedet?
Vh Christel
Hej Christel
Du kan godt lave vaniljekranse uden foodprocessor. Der skal dog bruges en maskine til at hakke mandlerne til mandelmel. En mini foodprocessor (Et af mine yndlings køkkenredskaber) kan fint bruges. Resten af dejen kan samles i hånden selvom det kræver en lille smule mere arbejde.
Hvis du slet ikke har en maskine der kan hakke nødder kan du i stedet købe færdigt mandelmel. Vaniljekransene vil smage lidt anderledes fordi mandelmelet er finere malet og ikke lavet med ristede mandler. Det vil muligvis også påvirke konsistensen af dejen lidt men det vil være nemt nok at justerer. Jeg har ikke selv bagt dem med færdigt mandelmel, men jeg tror ikke det giver andre problemer end de nævnte.
Rigtig glædelig jul og god bagelyst
Marina
Tak det vil jeg prøve..
Mht at du ikke kan få det sidste dej med ud, lærte jeg et trick fra min mor. Tag et stykke bagepapir og stop ned i kødhakkeren og så ellers drej på håndtaget som ellers, der kommer mange kranse ud endnu. Når du kan fornemme at bagepapiret er med på vej ud, så stop. Det virker for mig hver gang og jeg får lige en del ekstra fine vaniljekranse ☺️