
Glædelig første søndag i advent. Jeg håber din søndag er hyggelig og at du glæder dig til alle de dejlige juletraditioner, der nu ligger foran os.
For mig starter juletiden først rigtigt i dag. Bevares jeg har voldsomt travlt med forberedelserne op til første søndag i advent. Jeg finder gaver og binder adventskranse og forsøger også at få det allerværste rod af vejen. Alt det kan man vel godt kalde juleaktiviteter, men jeg tænker på det som november forberedelser og vil faktisk helst ikke have for meget julepynt omkring mig. Fra første søndag i advent og frem er det jul. Der fylder jeg langsomt mere og mere på hyggen og finder mere og mere julepynt frem. Vi får aldrig sådan et Gertrud Sandsk julehjem, hvor man ikke kan komme frem for julepynt, men når vi frem til juleaften kan man godt se det er jul i huset ved åen!
I vores familie er det en fast tradition at vi spiser æbleskiver og drikker gløgg første søndag i advent. I år er det dog som så meget andet i 2020 vendt lidt på hovedet og derfor fik vi allerede æbleskiverne i går. Min traditionelle juleudflugt med min svigermor er aflyst og i stedet tager både min mand og jeg på adventsbesøg her 1 søndag i advent. Så kan hun få sine gaver, sine småkager og sin adventskrans og bagefter kan min mand kører videre til Frederiksberg. Selv tager jeg toget hjem til Holstebro og teenagerne.
I ugen der kommer tager vi som sagt for alvor fat på den danske julehygge og som altid i disse madplaner omfavner jeg alle de danske traditioner. Derfor er der forslag til at hygge om nissen, adventsmiddag og den store småkagedag. Det er altsammen hyggeligt, men lad nu være med at stresse og se det som noget man skal. Det skal man ikke! I december skal man gøre det der giver glæde og ikke alt muligt man faktisk er lidt ligeglad med. Madplanerne omfavner det hele fordi jeg har valgt at være traditions og årstidsblogger, men det er jo ment som inspiration. Samtidigt vil du se at jeg forsøger at gøre resten af ugens måltider nemme. Det er nemlig sådan jeg selv gør i min virkelighed. Hvis der er noget jeg gerne vil nå går der jo helt naturligt tid fra noget andet.
Man kan og skal ikke nå det hele!
Mandag: Kartoffelsuppe

Vi siger farvel til november med den dejlige, billige og hyggelige kartoffelsuppe. Forude venter alt julemaden og de store udgifter så det er dejligt at få sådan en skål hyggelig hverdagssuppe inden det går løs.
Kartoffel porre suppe: nem og klassisk opskrift
Rugbrødscroutoner

Tirsdag: Vi byder nissen velkommen med risengrød

Tirsdag er det første december og den dag nissen traditionelt flytter ind bag nissedøren. Jeg ved godt at nissen flytter ind lidt før mange steder for det kan være svært at vente (tro mig det var vores yndlings juleleg da børnene var mindre). Men altså her i madplanen er det første december og uanset hvilken dag det er hos jer ved enhver, der haft nisser at det er meget vigtigt at give sådan en nisse risengrød. Og især da første december! Uden risengrød har nisser det nemlig med at drille på det frygteliste.
Alle vi andre der ikke har børn i drillenisse alderen kan også nyde den dejlige hyggelige risengrød. Hos os spiser vi kun risengrød i december, men til gengæld en gang om ugen. Med min nemme ovnmetode er det nemlig et nemt måltid og den slags er der brug for i december.
Risengrød: Nemt og sikkert i ovn
Onsdag: Mørbradbøffer a la æbleflæsk

Æbleflæsk er en klassisk frokostret på julens frokost borde, men med svinemørbrad er retten mættende nok til at server til aftensmad. Det er virkeligt en ret jeg elsker og som altid minder mig om min mor der servere æbleflæsk hele efteråret.
Prøv opskriften nu som aftensmad med rugbrød og sæt den eventuelt på julefrokostbordet hvis du er glad for den. (For sådan er det nemlig smart at prøve nye juleretter inden man skal lave dem til gæster/med mere om ørene).
Æbleflæsk med mørbradbøffer
Torsdag: Rugbrødsdag
Jeg holder fast i den ugenlige køkken pause hele december. Helt ærligt synes jeg man trænger til det midt i alt julemaden og man også brug for den tid det frigiver til andre juleaktiviter.
Gå en tur i vintermørket og se på julelys, hyg med en julefilm eller pak julegaver fint ind.
Man kan jo eventuelt tillade sig at hygge med en småkage eller to hvis det skal være julet.
Fredag: Lady og vagabondens kødboller

Det har altid været fast tradition hos os at børnene får en af deres favoriter om fredagen – også i december. Man kan ikke spise julemad hele tiden og derfor skal der hver uge være sådan et skud dejlig familiemad fra børnenes favoritliste. I denne uge er mit forslag Lady og Vagabondens kødboller.
Lady og Vagabonden: Saftige kødboller i tomatsovs
Lørdag: Flæskesteg og marcipanæbler




Mens vi resten af ugen holder os lidt tilbage er der fuld gas på julemaden denne lørdag. Først foreslår jeg en helt klassisk servering af flæskesteg med sprød svær, brunede kartofler, rødkål og grønkålssalat. Herefter til dessert en af mine nemme juledesserter nemlig min mors bagte marciapanæbler.
Lav flæskesteg så der er til flæskestegssandwich i morgen.
Hvis ikke familien er i julehumør efter sådan en omgang er det ihverfald ikke madens skyld!
Flæskesteg af kamsteg med knasende sprøde svær
Perfekte brunede kartofler
Julerødkål
Grønkålssalat med appelsin og æbler
Æbler bagt med marcipan: nem juledessert
Kandiserede valnødder og valnøddekrokant


Søndag: Den store småkagedag



Hvert år har jeg her i madplanerne foreslået forskellige hyggelige advents aktivitetsdage. Den ene har altid været en småkagebage dag hvor man mødes en lille gruppe og hvor alle medbringer en småkagedej. Som så meget andet er den dag selvfølgelig anderledes i år.
Det skal nu ikke forhindre os i at bage småkager og hellere ikke i at bytte dem hvis man har lyst til at have lidt flere forskellige småkager i kagedåserne.
Her får du simpelthen links til alle de småkageopskrifter som jeg kan se bliver brugt i december. Mine småkage opskrifter er helt enkelt noget af det mest populære jeg skriver så jeg tror roligt jeg tør anbefale dem.
Vaniljekranse
Håkonskager: julesmåkager med marcipan
Jødekager
Småkager med lakrids og tranebær
Nøddesmåkager
Chokosmåkager
Nemme vanilje småkager – grundej
Børnenes julesmåkager med brunkagesmag

Aftensmad: Flæskestegs sandwich


Når man har bagt julesmåkager er man træt og også lidt mæt for man kommer jo helt naturligt til at smage lidt på småkagerne undervejs. Derfor er det helt genialt at have nem og hyggelig aftensmad i baghånden. Det har man hvis man gemmer lidt af flæskestegen og rødkålen og så dagen før har bagt sandwichboller med rug og lavet den nemme agurkesalat og sandwich dressing med sennep. Det er virkeligt nemt og lige til at gå til alt sammen.
Hvis du bager med din bobbel og derfor har gæster vil jeg foreslå at sætte det hele frem så du, din familie og gæster selv kan lave hver jeres sandwich som I har lyst.
Sandwichboller med rug
Sennepsdressing til sandwich
Agurkesalat

Hjemmelavet: Gastrik til sovsen og citron vaniljesukker til småkagerne

I denne uge skal vi bruge gastrik til flæskestegssovsen. Ikke at den ikke kan laves uden, men den bliver bedre med! Desuden er det genialt at lave så du har nok til resten af december og juleaften. Så er det klaret og din sovs får ros hele juletiden!
Gastrik: den rene sovse magi

Hjemmelavet citron vanilje sukker er et vidundermiddel i det søde køkken og min selvopfundne lille opfindelse var i mange, mange år mit lille hemmelige trick i det søde køknen.
Mine populære opskrifter på æbleskiver og vaniljesmåkager er fx lavet til vores egen familie og med brug af citron vanilje. Jeg reklamere ikke ret meget for det længere, fordi vaniljeprisen er så høj, men det er fortsat et vidundermiddel og et skønt sted at bruge vaniljebælgen hvis du har sådan en i overskud.
Dit citron vanilje sukker kan holde hele december hvis du laver det nu (forudsat selvfølgelig at du ikke bliver så glad for det at det forsvinder). Brug det til at forkæle alle de opskrifter hvor du ellers bruger vaniljesukker.
Citron vaniljesukkeret er også en meget fin gaveidé.
Citron vaniljesukker
Bag om bloggen: Panik
Det er efterhånden som om det ikke er meningen at jeg skal udgive nye opskrifter for i denne uge var jeg endnu engang igennem en krise der brugte den tid der skulle være brugt på at skrive opskrift og også gør mig ret nervøs i forhold til at prøve igen.
Jeg har nu fået nyt kamera og har også fotograferet lidt med det (fx DIY billeder til de brunede kartofler) men jeg har ikke haft tid til helt at få styr på det og har også meget bøvl med at mit foretrukne objektiv ikke kan skaffes. Ca en trediedel af de billeder jeg tager med det der røg i gulvet kan bruges, men det er jo lidt en besværlig måde at fotograferer på og pga Corona skal jeg måske vente et helt år på en erstatning.
Heldigvis havde jeg til denne uge en opskrift der allerede er fotograferet – og det faktisk hele to gange – nemlig vaniljekransene som jeg fotograferede op mod jul for to år siden. Så glemte jeg alt om det og fotograferede dem igen sidste år op mod jul, hvorefter jeg opdagede at jeg allerede havde en mappe der hed “vaniljekranse”. Det er derfor ikke billeder af vaniljekranse jeg mangler!
Da jeg satte mig onsdag eftermiddag for at skrive opskrift ville jeg lige opdatere min opskrift på jødekager med nye DIY billeder først. Midt i det arbejde gik bloggen død. Som i helt død! Tusindvis af mennesker var på det tidspunkt i gang med at bage småkager og jeg gik helt i panik. Fik selvfølgelig fat i min hosting, der plejer at løse den slags på minutter. Denne gang var det mere bøvlet end som så og de snakkede fuldstændigt i mærkelige koder og bogstaver som sådan en madblogger som mig ikke forstår. Det endte med at bloggen var nede i tre timer og jeg var fuldstændigt rystende bagefter, fordi jeg jo undervejs så for mig at alt hvad jeg har lavet i de sidste fire år var væk. Bagefter husker jeg selvfølgelig at jeg betaler for ekstern backup, men det havde jeg lige glemt i mellem tiden.
Da jeg nu var igang med hostingen fik jeg samtidigt opgraderet min december hosting så der nu er plads til alle de mennesker der vil bage småkager, lave risengrød og lave brunede kartofler. Det koster en del, men alternativet er jo at bloggen kun kan holde åbent en uges tid ind i december og det dur jo ikke rigtigt. I forbindelse med opgraderingen fik jeg besked på ikke at skrive noget i 24 timer og ovenpå forskrækkelsen havde jeg ikke lyst til at gøre noget andet.
Fredag var travl men lørdag satte jeg mig igen til bloggen. Skrev denne madplan og ville så gøre rettelserne i jødekageopskriften færdig før jeg skrev opskrift. I begyndelsen gik det fint og jeg fik indsat en række DIY billeder som planlagt. Og så BOM skete præcis det samme igen. Bloggen var død på en af årets travleste dage! Helt grædefærdig fik jeg igen fat i Hosting og det blev fixet på 15 minutter. MEN jødekageopskriften er nu halvt med DIY billeder og halvt uden og hvad være er kan jeg hverken få den gjort færdig med DIY billeder eller skrive en ny opskrift før det her er løst. Og jeg ved ikke hvad der er galt. Mandag må jeg prøve om udvikleren af opskrifts skabelonen kan hjælpe.
Jeg håber stærkt på at være mere heldig i næste uge og undskylder hvis du var en af dem det her gik ud over.

Hver uge skriver jeg en madplan til ugen der kommer. Jeg tager hensyn til alle danske mærkedage og skoleferier. Desuden tager jeg selvfølgelig hensyn til råvarernes sæson. I det omfang jeg kan forudse det tager jeg også hensyn til vejret og forholdene omkring hverdagsrytmen.
Nederst i madplanen får I ofte små glimt fra min hverdag og/eller arbejdet med bloggen.
Madplanerne udkommer altid søndag klokken 9. I løbet af søndagen udgiver jeg desuden et sæsonaktuelt nyhedsbrev til medlemerne af min mailingliste. Nyhedsbrevet er det der binder bloggen sammen gennem året.
Skriv et svar