
På tirsdag den 2. februar er det kyndelmisse og så er vi halvvejs gennem vinteren! Vi fejre det med tændte lys, pandekager og vinterblomster.
Mens jeg skriver dette lørdag eftermiddag kommer sneen hvirvlede udenfor mine vinduer, brændeovnen knitre og jeg har lige haft besøg af et egern, der kom hoppende forbi ude på altanen. Det er kort sagt rigtige hyggelige vinter vibes og det passer jo perfekt til kyndelmisse.
Fra oldgammel tid har man tænkt på kyndelmisse som den koldeste tid på hele vinteren og også på dagen som et vendepunkt hvor vi nu lægger den mørkeste del af vinteren bag os og går ind i den lysere del af vinteren. Det med lyset har jo altid været dejligt, men i gamle dage var den del af vinteren faktisk den hårdeste, fordi det var her man for alvor begyndte at mangle mad og brændsel. Det er derfor man skal gå ud og tælle sit foråd på denne dag og kontrollerer at man kun har brugt halvdelen. Ellers kom man simpelthen til at sulte og fryse inden det blev forår for alvor.
Med dette in mente bruger jeg altid kyndelmisse som en anledning til at være taknemmelig for mit moderne liv. Det er en næsten ufattelig gave at have varme og mad nok og også at jeg ikke skal bekymre mig om hvorvidt min nabo sulter. Mange ting kan stadigt forbedres, men helt grundliggende lever vi et meget bedre og tryggere liv i dag og for det er jeg uendeligt taknemmelig.
Til kyndelmisse gør jeg også altid lidt ekstra ud af at fodre fugle (og måske også mine egeren). Man skal huske at den del af vinteren, der ligger forude også er den hårdeste for dyrene. Meget af efterårsfedtet er nu brugt og det bliver stadigt vanskeligere at finde bær, frø og kerner. Det er en del af min øvelse i taknemmelighed at hjælpe en lille smule til at vinteren kan blive mere tålelig.
I ugens madplan fejre vi selvfølgelig kyndelmisse som vi har gjort det fra gammel tid. Det vil sige med flæsk og pandekager. Til resten af ugen har jeg valgt hyggelig vintermad. Med de sidste udmeldinger må vi jo forberede os på at blive længe i hulerne endnu og det kalder altså på mad der giver glæde.
Mandag: Vildtgryde

Mandag spiser vi resterne af den vildtgryde jeg anbefalede søndag. Det er sådan jeg gør med stort set alle gryderetter. Hygger mig med at lave dem den ene dag og glæder mig over den nemme aftensmad dagen efter. Desuden smager gryderetter næsten altid endnu bedre på dag to.
Vildtpie
Bagt kartoffelmos

Tirsdag: Vi fejre kyndelmisse

Til kyndelmisse har man altid spist flæsk og pandekager. I vores moderne virkelighed har jeg valgt at flæsken skal være repræsenteret ved min meget dejlige version af æbleflæsk. Det er en æbleflæsk der er inspireret af min mors berømmede, men tilsat mørbradbøffer så det bliver et lidt mere substantielt måltid. Servers med rugbrød.
Til dessert skal der altid serveres en kæmpe stabel pandekager. Det er simpelthen indbegrebet af kyndelmisse hygge og hjemme hos os er vi allerede gået igang med at glæde os.
Kyndelmisse
Æbleflæsk med mørbradbøffer
Pandekager: opskrift med masser af tips til lækre pandekager

Onsdag: Pasta med laks og grønkål

Onsdag foreslår jeg en nem og lækker pastaret med laks og grønkål. De friske majs i opskriften udelader du eller erstatter med nogle fra dåse.
Pasta med laks og grønkål
Torsdag: Porresild

Jeg har lyst til at forkæle ugens rugbrødsdag med en nem og lækker lille sildesalat og her er min tante Bodils porresild et virkeligt godt bud. De er så nemme at lave, men smager super dejligt og lidt af forår selvom porre selvfølgelig er i højsæson netop nu.
Porresild: nem og lækker sildesalat med porre
Fredag: Lasagnesuppe

Ugens børnevenlig familiefavorit bliver lasagnesuppe der er en af min yngste datters livretter.
Lasagnesuppe
Lørdag: Kylling i rød kokos-karry med kokosris og lynstegt Pak Choi

Mandag foreslår jeg en af min mands yndlinge nemlig kyllingelår bagt i kokosmælk med rød karrypasta og krydderier. Det smager sindsygt lækkert og er helt utroligt nemt at lave. Til kyllingen foreslår jeg at serverer kokosis og lynstegte Pak Choi.
Kyllingelår i rød kokos karry
Pak Choi: lynstegt, nemt og lækkert
Kokosris: Cremede ris kogt med kokosmælk


Søndag: Hamburgerryg med små kartofler og smørdampede grøntsager

Søndag foreslår jeg i denne uge at lave en lækker hamburgerryg i ovnen. Det er så super nemt og smager altid dejligt. Server med en lys sovs, små kartofler og smørdampede grøntsager. Gem hamburgerryg så du har til sandwich med hamburgerryg mandag.
Glaseret ovnbagt hamburgerryg
Smørdampede grøntsager

Hjemmelavet: ristede sesamfrø

Jeg er fuldstændigt vild med ristede sesamfrø, der virkeligt også er sunde og giver så meget knas og umami. I denne uge bruger jeg dem fx som et lille drys på de lynstegte Pak Choi.
Ristede sesamfrø med og uden chili
Ugens søde hygge

Alt den dejligt dallende sne giver lyst til hyldebærsuppe. Et dejligt værn mod vinterforkølelse og trist humør. Suppen kan sagtens laves af købt hyldebærsaft hvis du ikke lige har din egen hjemmelavede i fryseren.
Hyldebærsuppe

De lange dage hjemme kalder på en lille småkage til eftermiddags hyggen og i denne uge vil jeg foreslå de amerikanske snickerdoodles. Det er meget bløde småkager sådan som amerikanerne elsker dem og en småkage som ofte er den første amerikanske børn bager, lidt ligesom havregrynskagerne er det for mange danske børn.
Snickerdoodles

Hverdagsglimt: Tag med og trav

Jeg er rykket ud af mit eget kontor og ind i stuen ovenpå. Det er hyggeligt fordi det er lige ved siden af mandens kontor og iøvrigt med brændeovn i ryggen og udsigt til omkringfarende egern og snedækket magnolia.
På den måde kan jeg høre på min mand der snakker hele dagen men som af og til har et lille bitte øjebliks pause hvor vi så kan sige hej og vende verdenssituationen – eller måske bare situationen på hjemmekontoret.
Det hænder også at jeg får et skub til at gøre noget andet end jeg ellers ville have gjort. I tirsdags var der fx fuldstædigt fantastisk vejr med høj sol og knitrende frost. Alligevel holdt jeg mig til min plan der ikke sagde noget om traveture. Men det var jo kun ind til manden dukkede op, rystede på hovedet og fik skubbet mig ud i sollyset og de 10 km rundt om vandkraftsøen. Det er sådan en fin lille tur som jeg kan starte på lige ud for egen hoveddør. En fantastisk luksus og kæmpe glæde. Jeg går der rigtigt tit og tager sjældent billeder. For sådan er det jo. Det man kender og gør tit får man ikke rigtigt fotograferet fordi man tager det for givet.



Bag om bloggen: Pause forude
Jeg holder i år pause i uge 7. Det er ikke nogen hemmelighed at der er mange ting der rent teknisk har drillet mig på bloggen i lang tid. Således også i denne uge hvor alt har taget mig syv gange så lang tid som nødvendigt. Min mand der er virkelig god til at strømline og effektiviserer alting er ved at blive tosset over at se hvor langsommelig alle processerne er. Der er kort sagt brug for en oprydning og for at jeg får sat mig ind i nogle nye tekniske ting. Sidste år lærte jeg mig selv at arbejde med bloggens hastighed. I år er der nogle andre tekniske ting jeg skal have lært.
Jo større bloggen vokser sig, jo mere er der af den slags arbejde og det er jo hverken det sjoveste eller det mest synlige for jer der læser med. Men altså nødvendigt for at bloggen kan fungerer. Derfor bliver der hverken madplan, opskrifter eller nyhedsbrev i uge 7.
Hver uge skriver jeg en madplan til ugen der kommer. Jeg tager hensyn til alle danske mærkedage og skoleferier. Desuden tager jeg selvfølgelig hensyn til råvarernes sæson. I det omfang jeg kan forudse det tager jeg også hensyn til vejret og forholdene omkring hverdagsrytmen.
Nederst i madplanen får I ofte små glimt fra min hverdag og/eller arbejdet med bloggen.
Madplanerne udkommer altid søndag klokken 9. I løbet af søndagen udgiver jeg desuden et sæsonaktuelt nyhedsbrev til medlemerne af min mailingliste. Nyhedsbrevet er det der binder bloggen sammen gennem året.
Skriv et svar