
Hedebølgen er over os og vi har de smukkeste, varmeste sommerdage. Det er jo på mange måder fantastisk, men det er ikke vejr hvor man orker at stå ret meget ude i sit køkken og faktisk hellere ikke vejr hvor man har lyst til at spise tung mad. I sådan et vejr vil man allerhelst spise let på alle måde: let at lave, let at spise og let i maven når man har spist.
Min personlige yndlingsmad i varmen er fisk, salat, sandwich, frittata og nye grøntsager med feta cream eller urte cream. Hvis jeg ikke havde en familie at holde glade var det udelukkende det jeg spiste på alle varme dage. Selvfølglig suppleret med masser af vandmelon, iskold lemonade, koldskål og is. Som sydpå skal man huske kun at spise lidt ved hvert måltid, men måske så flere små hyggelige mellemmåltider: en lille skål skyr med sommer hindbær, en tallerken med nye gulerødder og lidt humus og måske en dejlig dansk kartoffelmad med dild fra haven.
Husk også at stille en flaske vand i køleskabet og tilsæt gerne lidt smag fx mynteblade eller citron. På den måde får jeg ihvertfald drukket meget mere i løbet af dagen og det er jo det allervigtigste i sommervarmen.
Ugens madplan indeholder nemme, hurtige sommermåltider.
MANDAG: SANDWICH MED HAMBURGERYG
Tid i køknet: 10 minutter

Som lovet i sidste uges madplan bruges resterne af den dejlige hamburgerryg til sandwich med hamburgerryg.
SE OPSKRIFT PÅ SANDWICH MED HAMBURGERRYG
-og det er virkeligt nemt. Du skal bare lige røre en nem dressing, lave den meget nemme agurkesalat (af ting du helt sikkert allerede har i huset) og skylle salat. Lav sandwich, smæk dem på et fad og gå udenfor i sommersolen.
MUMS
TIRSDAG: FISK MED HYLDEBLOMST, NYE KARTOFLER, STEGTE GULERØDDER
Tid i køknet: 20 minutter

Kog nye kartofler med løvstikke eller løvstikkesalt. (Kog rigeligt så der er til kartoffelsalat i morgen og måske kartoffelmadder torsdag).
Steg nye gulerødder i smør på panden med et fed hvidløg og lidt rosemarin (det tager ca 10 minutter, bare ryst panden engang imellem de de ikke brænder på. Kan sagtens passes mens man laver fiskepakker).
Lav fiskepakkerne og put dem i ovnen eller på grillen. Server en fiskepakke til hver med kartofler og gulerødder ved siden af.
Fisken laver den dejligste lille sauce med hyldeblomstsaften som passer dejligt til det hele.
SE OPSKRIFT PÅ FISK MED HYLDEBLOMST HER
ONSDAG: FRIKADELLER OG KARTOFFELSALAT
Tid i køknet: 40 minutter

I dag skal du stå lidt ved komfuret simpelthen fordi frikadeller og kartoffelsalat, smager så helt forrygende på en dansk sommeraften. Til gengæld kan du holde helt køkkenfri i morgen!
Lav frikadelle farsen og mens den hviler i køleskabet laver du kartoffelsalaten. Det er nemt når du har kolde kartofler fra tirsdag. Du kan eventuelt sidde udenfor og skære kartofler og grøntsager når du lige har rørt dressigen sammen i køknet.
Sæt den færdige kartoffelsalat i køleskabet og lad den hvile mens du steger frikadeller.
SE OPSKRIFT PÅ KARTOFFELSALAT HER
SE OPSKRIFT PÅ FRIKADELLER HER
Gem et par frikadeller til torsdag.
TORSDAG: RUGBRØDSDAG MED KARTOFFELMAD OG FRIKADELLEMAD
Tid i køknet 5 minutter (til lige at hitte tingene i køleskabet)
Sæt rugbrød, frikadeller og kartofler samt lidt dild, salt og peber på en bakke og bær den et rart sted hen. Smæk også lige en kande lemonade på bordet (fx denne helt vidunderlige rabarber lemonade).
Kald på familien og lad alle lave deres egne madder. Det er en fest!

FREDAG: GRÆSKE KYLLING GYROS MED TZATZIKI
Tid i køknet 20 minutter. Tid ved grillen ca 10 minutter.
Om fredagen skal der altid være børnevenlig mad på menuen, men det betyder jo ikke at de voksne ikke må være glade! Hele min familie elsker disse græsk inspirerede kyllinger gyros og jeg må snart se at få fotograferet opskriften.
Læg kyllingen i marinade og lav tzatziki nogle timer inden I skal spise.
Når det bliver spisetid griller du kyllingen og varmer græske pitabrød. Hvis du er ambitiøs laver du også en lille salat med finthakkede tomater, agurker og fetaost. Den smager nemlig også godt i pitabrødene. Resten af fetaosten kan du bruger søndag til fetacreme.
LØRDAG: ASIATISK FISKEBURGER
Tid i køknet 30 minutter.

Mere fisk på menuen simpelthen fordi det er så lækkert og nemt når det er sommer.
SE OPSKRIFT PÅ LAKSE BURGER MED ASIATISK SALAT HER
SE OPSKRIFT PÅ BURGERBOLLER HER
(Min familie holder meget af disse lakseburgere med asiatisk salat, men hvis du hellere vil spise en mere klassisk fiskeburger med urtecream kan du finde en opskrift her).
SØNDAG: GRILL HYGGE
Tid i køknet 10 minutter (til lige at forberede grønsager og brød til grillen og lave en marinade eller dip). Tid ved grillen ca. 20 minutter.

Med det landsdækkende grillforbud kræver grillhygge selvfølgelig at man har en gas grill eller el grill der står på fliser.
Jeg vil foreslå en barbecue marineret svinemørbrad, gode pølser, grillede brødspyd og masser af grillede grøntsager gerne serveret med den lækre fetacreme.
Når der er masser af grillede grøntsager behøver man ikke kartofler eller salat.
Gode grøntsager at grille er fx rød peber, squash, majskolber, hjertesalat og abougine.
SE OPSKRIFT PÅ GRØN FETADIP HER
UGENS BRØD

Jeg foreslår meget brød i denne uge, fordi det passer godt til sommervarmen. Jeg bager meget gerne selv, men når det er så varmt vil jeg faktisk foreslå at købe det meste og nyde livet med en kold lemonade i stedet for med køkkenhygge. Den tid skal nok komme! Mandag skal der bruges sandwichboller, torsdag rugbrød, fredag græske pitabrød, lørdag burgerboller og søndag brødrester eller fluets der pensles med hvidløgsolie og sættes på spyd før det grilles.
UGENS SØDE: KÆMPE ESKIMO DESSERT

Det tager kun minutter at lave ismassen til en klassisk parfait så det er ikke noget stort køkken projekt selvom desserten ser lækker ud.
SE OPSKRIFT PÅ KÆMPE ESKIMO DESSERT HER
UGENS SØDE BØRNE PROJEKT: SLUCHICE
Hele skolesommerferien foreslår jeg hver uge en sød og nem ide som børnene vil være vilde med at lave (og spise!). For at være ærlig var det meningen at jeg i denne uge ville foreslå udstik småkager, fordi det jo simpelthen altid er et hit at pynte småkager i sommerferien.
Imidlertid er det simpelthen for varmt til at bage småkager og derfor vil jeg istedet foreslå hjemmelavede slushice som vi er ret vilde med. Imodsætning til de købte indeholder de hjemmelavede kun is, frisk frugt og måske lidt sukker (afhængigt af frugten). De bedste frugter er saftfyldte fx vandmelon og jordbær.
Jeg har engang delt en opskrift på jordbær slushice på min gamle blog, men her får du fremgangsmåden. Prøv jer iøvrigt frem det er det der er det sjove!:
1: Klargør din valgte frugt ved at vaske den og skære den i små stykker. Du skal bruge ca 3 dl frugt til en slushice.
2: Put 1 dl knust is i en kraftig blender. Tilsæt en smule dansk vand. Kør til isen er hakket i mindre stykker.
3: Tilsæt frugt. Kør til du har en god slushice konsistens. Smag eventuelt til med lidt sukker eller meget gerne lidt hyldeblomstsaft eller sukkersirup (fx denne jordbærsirup hvis du laver jordbær slushice og ellers bare en simpel sukker sirup). Rør eventuelt lidt mere dansk vand i hvis det passer bedre med konsistensen.
Drik med det samme!
ADVARSEL: LAV KUN HJEMMELAVEDE SLUCHICE HVIS DU ER SIKKER PÅ AT DIN BLENDER (TIL NØD FOODPROCESSOR) KAN KNUSE IS.
BAG OM BLOGGEN: IKKE ET ORD OM UGENS NYE OPSKRIFT

De der kender min blog vil vide at ugens nye opskrift altid er at finde på madplanen. Sådan er det ikke i denne uge hvor ugens nye opskrift er Blommer i Madeira. Det er jo en ting man skal lave nu mens der er friske blommer på træerne, men først spise til vinter. Det er simpelthen SÅ vidunderligt at have den slags på lager. Man føler sig som et overskuds menneske, selvom indsatsen er lille og fuldt ud til at overskue selv i sommervarmen.
Vi har ikke selv blommer i denne have, men jeg har jo tidligere haft blommer i overflod og været vant til at bruge dem på alle mulige gode måder. Derfor vidste jeg at dette var en opskrift jeg gerne ville dele og da vi havde flere kg blommer med hjem fra Fejø var det straks denne opskrift jeg tænkte på. Portionen blev delt så jeg kunne koge flere portioner på lidt forskellig måder for at være sikker på at min nyfortolkning af opskriften fra den grønne syltebog var den bedst mulige. Desuden blev en lille del af blommerne lagt på køl så jeg havde mulighed for at fotograferer de syltede blommer med de friske. Fotograferingen foregik iøvrigt ude i vores super smalle forgang fordi lyset udenfor er for skrapt og huset er fyldt med mennesker så jeg ikke kan fotograferer der hvor jeg plejer. “Køkkenfliserne” i baggrunden på det ene billede er et sofabord jeg har sat på højkant. Du kan se hele billedeserien her.
HVERDAGSGLIMT: HALLO ER DER NOGEN HJEMME
Jeg har fået forlagt min telefon og jeg må indrømme at jeg nyder det. Kun mennesker jeg virkelig kender godt når nu igennem til mig (på ipaden) og alt muligt bøvl holder sig selv fra døren. I stedet for at stå på hovedet efter telefonen (som jeg burde), sidder jeg i skyggen under mit gamle æbletræ og ser ud på Storåen, mens jeg drikker lemonade og læser. Se det er da sommerferie! Håber også I derude nyder sommeren. Måske får vi aldrig sådan en sommer igen.
Madplaner med bonus: Hver uge skriver jeg en madplan der tager hensyn til sæson, vejrudsigt og eventuelle mærkedage. Jeg nævner både opskrifter jeg allerede har udgivet og opskrifter jeg planlægger at udgive (og som man iøvrigt nemt vil kunne finde andet steds). Det er nemlig vigtigere for mig at skrive årstidsrelevante madplaner end at reklamerer for mine egne opskrifter. Nederst i madplanerne er der efter læseønske et lille glimt om bag ved arbejdet med bloggen og et lille hverdagsglimt fra min uge. Mine madplaner udkommer normalt søndag klokken 10, men i denne uge gør jeg en undtagelse, fordi så mange kommer forbi for at se hvad man skal spise i sommervarmen. Desværre sender google dem til en madplan jeg skrev tidligere på sæsonen hvor det var andre råvarer og det er jeg ikke så glad for. Jeg vil nemlig så gerne svare relevant på folks spørgsmål når de kikker forbi. Derfor udkommer denne madplan tidligere så jeg kan henvise til den i det gamle indlæg. Se alle madplaner her.
Skriv et svar