
Der er mange grunde til at elske det danske forår og de mange dejlige fridage er ikke den mindste af dem. I denne uge er det Kristi Himmelfarts dag og det giver os den fine lille flyvedagsferie, der for de fleste danskere er på fire dage.
Kristi Himmelfarts traditioner
I mange år skrev jeg troligt hvert år at jeg aldrig havde stødt på en folkelig tradition forbundet med Kristi Himmelfart eller flyvedagene. Sådan er det stadigt! Der findes ingen almen udbredt tradition og det har selvfølgelig den skønne fordel at vi bare kan gøre som vi har lyst. Men altså, jeg kan jo særligt godt lide mærkedagene og traditionerne, fordi de knytter os sammen og jeg kan også virkeligt godt lide når der er et hyggeligt eller festligt lille indslag der gør netop denne mærkedag til noget helt særligt.
Derfor blev jeg også kisteglad og inspireret da Janne i kommentarfeltet sidste år skrev dette:
Jeg arbejder i Folkekirken et sted nær København. I vores kirker har vi haft en fast Kristi Himmelfartstradition i mange år. Alle må gerne kopiere:
Islagkage, jordbær og bobler. Der skal sådan en fontæneting i lagkagen, så Herren bliver sendt godt af sted
Det er virkeligt en tradition som jeg både synes er morsom, gennemførlig og så fint symbolsk. Sådan en tradition kunne jeg personligt godt blive inspireret af og det står på min huskeseddel at få kikket på en islagkage der egner sig til at lave omkring Kristi Himmelfart.
Så kæmpestort TAK til Janne for den fantastiske inspiration og også et stort TAK til alle jer andre, der skriver kommentarer, der både gør mig glad, inspireret og klogere. Det betyder alverden!

Mors dag
Det blev ikke i år I fik islagkagen til Kristi Himmelfart for i denne uge delte jeg i stedet to nemme børnevenlige opskrifter til morsdag. Jeg har manglet dem hvert år når jeg skriver om morsdag, for det er jo dem min yngste datter altid forkæler mig med og derfor også dem jeg gerne vil anbefale på bloggen. Derfor var det dejligt at få dem skrevet og fotograferet og det var også hyggeligt at have den lille kasse fremme med morsdags hilsner. Det er så vildt at mine børn nu er blevet så store, men også fantastisk at jeg har fået lov til at nyde dem og vokse med dem. Man taler altid om alt det man skal lære sine børn, men skal jeg være ærlig synes jeg at jeg har lært meget mere af dem. Så TAK. Tak for alt det I har lært mig om verden og tak for alt det I har lært mig om mig selv.
Nu er det selvfølgelig lidt for sent op af formiddagen til morgenmadsbakke, men både smoothie og frugtspyd er også fine som eftermiddagsforkælelse. Begge opskrifter er skrevet og fotograferet så de er lige til at gå til for børn og i opskriften på smoothie skriver jeg også hvordan du varmebehandler dine købte frosne jordbær. Det er vigtigt for man kan virkelig blive syg af ikke at gøre det!
Frugtspyd – til hygge og fødselsdag
Smoothie med jordbær og banan

HAV EN DEJLIG MORS DAG HVIS DU ER SÅ HELDIG AT BLIVE FEJRET
Madplan
Ugens madplan er fyldt med dejlig forårsmad og selvfølgelig et forslag til fejring af Kristi Himmelfart. Desværre er vejrudsigten stadig grå så vi må vente med grill og madkurve lidt endnu.
Mandag: Fried rice med forårsgrønt

I dag søndag foreslår jeg jo min dejlige lammegryde fordi det er morsdag og jeg selv holder så meget af den ret. Lammegryden med ærter server jeg med ris og hvis der bliver kogt nok betyder det at der kan laves fried rice af resterne. Fordi det er forår foreslår jeg denne version der er fyldt med forårgrønt og toppet med et crispy spejlæg.
Fried Rice med forårsgrønt og crispy spejlæg
Tirsdag: Frikadeller med kartoffelsalat

Tirsdag foreslår jeg frikadeller og kartoffelsalat. Det smager af forår og sommer og det længes jeg simpelthen efter.
Frikadeller — klassisk grundopskrift
Kartoffelsalat

Onsdag: Forårsmad med ramsløg

Det er stadig højsæson for ramsløg ikke mindst pga det kolde forår. Derfor spiser jeg også stadigt ramsløg hele tiden og en af favoritterne er denne lækre forårsmad med ramsløgspesto og sauteret ramsløg. Hvis du har rester af kartoffelsalat og frikadeller fra dagen før er det en perfekt og hyggelig aftenmad.
Forårsmad med ramsløgspesto, rørt ricotta og spejlæg
Ramsløgspesto: nordisk pesto med ramsløg og hasselnødder
Hele det store ramsløgs tema

Torsdag: Vi fejre Kristi Himmelfart


På bloggen har jeg tradition for at fejre Kristi Himmelfart med den smukke forårs minestrone med asparges. Det er en ægte italiensk minestrone og altså baseret på årstiden både med hensyn til valg af grøntsager og lethed. Om foråret og sommeren spiser Italienerne ikke den tunge suppe vi danskere tænker på som minestrone, men i stedet lettere supper, der gerne serveres let afkølede. Til suppen serveres salsa verde og den er en vigtig del af smagen i suppen.
Denne suppe (og andre grøntsagssupper) er iøvrigt et godt sted at bruge de aspargesender du brækker af gennem aspargessæsonen. Frys dem og brug dem når du koger suppe eller fond.
Til dessert ville jeg ønske jeg kunne tilbyde en opskrift på islagkage ale Jannes forslag, men i stedet får I min nemme dessert med bagte rabarber. Så nem og lækker en dessert i familie med min populære opskrift på bagte blommer.
Minestrone Primavera: Vegetarisk forårs minestrone
Salsa Verde
Bagte rabarber – nem dessert med rabarber, is og lækkert knas

Fredag: burgere

Fredag foreslår jeg et af de store familiehit nemlig hjemmelavede brugere.
Burger boller: luftige, bløde og lækre
Burgerdressing
Lynsyltede rødløg

Lørdag: Koteletter i fad

Lørdag foreslår jeg koteletter i fad. Faktisk ikke en ret jeg plejer at foreslå midt i maj, men det er så koldt i år at jeg stadigt har lyst til at spise hyggemad og denne står altid højt på min personlige favorit liste.
Koteletter i fad med ekstra grøntsager
Søndag: Helstegt kylling med ahornsirup og søde kartofler

Søndag foreslår jeg en lækker kylling der passer sig selv i ovnen. Af skroget kan du koge en asiatisk kyllingefond som du mandag kan bruge til den elskede nudelsuppe.
Kylling med ahornsirup og søde kartofler
Kyllingefond med asiatisk smag
Hjemmelavet: Løvstikkesalt

Løvstikken er nu oppe i en størrelse hvor den kan høstes og det betyder at jeg skal have lavet mit elskede løvstikkesalt i næste uge. Jeg bruger det kun til en ting og det er at koge kartofler så de smager af nye kartofler. Det er tilgengæld noget jeg gør tit (også i det mørke halvår) så jeg bruger virkeligt meget løvstikkesalt og er simpelthen SÅ glad for det.
Hvis du har løvstikke i haven skulle du prøve det.
Løvstikkesalt

Bag om bloggen: Opskriftspause
I næste uge holder jeg opskrifts pause.
Der kommer stadigt madplan og nyhedsbrev søndag, men altså ingen ny opskrift. Sådan vil det fremadrettet blive hver tredje eller fjerde uge. Ikke fordi jeg ikke har nok at skrive om, men fordi jeg allerede nu ved at jeg ikke vil kunne skrive opskrifter og fotograferer hverken til jul eller til påske næste år.
Det er jo to af mine vigtigste emner på bloggen og derfor vil jeg forsøge mig med at få skrevet og fotograferet lidt på forhånd. Det sene forår betyder at jeg stadig har påskeblomster i haven og at jeg forhåbentlig kan få fotograferet mine planlagte påskeopskrifter, men jeg skal nok ikke vente ret meget længere….
Og det med at fotografere på forhånd er ikke noget jeg er god til. Hvert år fortæller jeg mig selv at jeg skal have julefotograferet inden december og hvert år når jeg ikke til det. Jeg er simpelthen ikke i den rigtige stemning og lyset er ikke som i december så det er også en udfordring. Jeg ved godt at alle bladene og julebøgerne gør det, men det synes jeg faktisk også tit at jeg kan se. Lyset og stemningen er anderledes og faktisk også det mad og den pynt man har lyst til. Derfor er denne udfordring både spændende og svær for mig.
Som jeg før har skrevet holder jeg desuden fuldstændigt blogfri i nogle uger når min søn bliver student og min datter færdig med folkeskolen. Jeg skal lige have klarhed over hvor mange fester mm der bliver før jeg endeligt ligger mig fast på hvor lang pausen bliver.
Hav en dejlig uge
Hver uge skriver jeg en madplan til ugen der kommer. Jeg tager hensyn til alle danske mærkedage og skoleferier. Desuden tager jeg selvfølgelig hensyn til råvarernes sæson. I det omfang jeg kan forudse det tager jeg også hensyn til vejret og forholdene omkring hverdagsrytmen.
Nederst i madplanen får I ofte små glimt fra min hverdag og/eller arbejdet med bloggen.
Madplanerne udkommer altid søndag klokken 9. I løbet af søndagen udgiver jeg desuden et sæsonaktuelt nyhedsbrev til medlemerne af min mailingliste. Nyhedsbrevet er det der binder bloggen sammen gennem året.
Kære Marina
Hvor er det fint, at du husker den slags små kommentarer på din blog. Jeg føler mig både en smule berømt og bemærket 😉
Du har sådan en fin og poetisk tilgang til hverdagen og de særlige dage. Det sætter jeg stor pris på, og jeg glæder mig til at læse dine betragtninger og opskrifter hver uge.
De bedste hilsner
Janne
Hej Janne
Det var den dejligste kommentar og jeg er så glad for at du fortalte mig om jeres tradition så selvfølgelig husker jeg det. I det hele taget betyder det altid meget for mig når der kommenteres på bloggen, både når det er hyggelige og sjove kommentarer, gode råd, kritik og selvsagt når det er ros til opskrifterne. Jeg genlæser ofte gode kommentarer når min selvtillid er lav og så får jeg mod til at fortsætte med at blogge.
Din kommentar var særlig god og sjov fordi den fortalte om en levende tradition. Jeg læser jo masser af information om alle de danske mærkedage, men det interessere mig ganske særligt hvordan vi holder dem i live og bære dem med os i en moderne verden. Der kan vi jo ikke bare blive ved med at gøre som de gjorde for 100 år siden og jeres tradition er så fin, passende og nytænkt. Jeg elsker den!
Rigtigt godt forår til dig
Marina