
Idag er det første søndag i advent og vi tænder det første lys i adventskransen, mens vi hygger med gløgg og æbleskiver. Så er julen med al dens glæde og hæsblæsende travlhed for alvor ankommet. På ugens madplans billede har jeg valgt at have fokus på bagsiden af én af de populære Bjørn Winblad platter. Jeg synes nemlig at det er værd at huske på at december skal være et mirakel. Ikke bare et maraton i “nu-SKAL-vi-hygge” eller spidsrod gennem alt for travle butikker, men faktisk en glædes måned hvor vi tillader magien at finde ind i vores liv. Det er nu vi lader børnene tro på nisser, mødes til gløgg med de mennesker vi har i vores hjerter og glemmer at vi ikke må spise dit eller har et princip om dat. Fra oldgammel tid har julen været en fest i mørket og det synes jeg fortsat den skal være. Meningen med december er nemlig at fylde vores indre glædesdepoter op så vi har varme at tære på i den kolde vinter. Gør det der gør dig glad, spis en småkage, kram en kær og skær ned på alt det der ikke giver dig og dine noget.
Den første december uge er dejligt fyldt med hverdage og det synes jeg er perfekt for det er i julens hverdage vi bedst rammer balancen mellem fornuft og hygge. Madplanen er som alle mine december madplaner en blanding af nemme hverdags måltider og måltider med fuld skrue på julehyggen. Sådan kan jeg nemlig bedst selv få det til at fungerer.
MANDAG: FLÆSKESTEGS SANDWICH
Resterne fra søndagens skønne flæskesteg bliver til de flæskestegssandwich som min mand og mange andre knuselsker. Samtidigt er det dejlig hurtig mad, fordi der sådan set bare skal skaffes nogle gode boller og laves en dressing til at smøre bollerne med. Hvis du vil bage dine egne sandwichboller kan jeg anbefale disse med rugmel. De smager dejligt til flæskesteg.
TIRSDAG: HONNING GLASEREDE KYLLINGEBRYSTER MED GRØNKÅLSSALAT

Tirsdag foreslår jeg at lave en nem lille middag med honningglaserede kyllingebryster stegt med rosemarin og serveret med grønkålssalat med valnøddedressing. Valnøddedressingen er min egen lille opfindelse og den er virkelig dejlig.
SE OPSKRIFT PÅ GRØNKÅLSSALATEN HER
SE OPSKRIFT PÅ VALNØDDEDRESSINGEN HER
ONSDAG: FRIKADELLER MED KARTOFLER OG KLASSISK JULERØDKÅL

Frikadeller er altid et hit og selvfølgelig kan vi i december spise dem i den julede version med klassisk julerødkål. Det tager jo tid at lave rødkål, men heldigvis er det så smart at rødkål kun bliver bedre af at stå nogle dage og iøvrigt klare sig glimrene på frost. Det er derfor en god ide at lave rødkål til flere gange på én gang. Har du ikke rødkål kan du lave en rødkålssalat, lynstegt rødkål eller måske bruge en færdig rødkål som du forbedre lidt med lidt friskpresset appelsinsaft, lidt balsamico og et syrligt friskrevet æble. Tit er det også en god idé med lidt mere friskkværnet peber.
SE OPSKRIFT PÅ KLASSISKE DANSKE FRIKADELLER HER

TORSDAG: RUGBRØDSDAG
I december er der brug for dage uden madlavning. Derfor er det endnu vigtigere end ellers med en rugbrødsdag. I praksis vil der nok også være en dag eller to hver uge hvor I er ude i byen og lufte nissehumøret. Til de der bliver hjemme er både frikadeller og kylling dejlig restemad.
FREDAG: PIZZA
Selvom det er december kan vi jo ikke spise julemad hele tiden og om fredagen skal der som sædvanlig et lækket børnevenligt fredagshit på bordet. Normalt foretrækker jeg så langt hjemmelavede pizzas, men hvis I har meget travlt kan man jo gøre en undtagelse og købe nogle færdige. Særligt i december skal man ikke stå så fast på sine principper at man knækker under dem.
LØRDAG: RISENGRØD

Med mindre vi rammer en mærkedag server jeg risengrød alle lørdage i december. Simpelthen fordi det smager dejligt og stort set passer sig selv i ovnen mens jeg laver andre ting. I december er det ultravigtigt, fordi det er en travl måned med virkelig travle lørdage. Som en bonus betyder det også at man kan få dejlige klatkager søndag morgen!
SØNDAG: ADVENTSMIDDAG
Ligesom de andre år jeg har skrevet madplaner, foreslår jeg en lille adventsmiddag hver søndag. Jeg synes nemlig at det er vigtigt at sætte sig ned med god mad og mærke hinanden. For mig er det hele meningen med december at vi skal være der for og med hinanden og måltidet har altid været det der samler os.
ANDEBRYST Á L’ORANGE

Som hovedret foreslår jeg min populære opskrift på andebryst á l’orange. Det er en meget anderledes måde at spise and end andestegen juleaften og et måltid de fleste kan lide. Opskriften er en af bloggens tidlige og du får hele måltidet i én opskrift (inklusiv dejligt tilbehør).
SE OPSKRIFT PÅ ANDEBRYST Á L’ORANGE HER

JULEDESSERT: PANNA COTTA MED SYLTEDE KIRSEBÆR
Min filosofi i juledesserter er at de skal være nemme, smage af jul og gerne være noget lidt andet end den ellers vidunderlige risalamande. Alle disse kriterier opfylder den dejlige panna cotta i juleversionen med syltede kirsebær. Jeg har foreslået desserten hvert år til jul siden jeg startede bloggen og en dag kommer der også en opskrift og nogle billeder. Indtil da er det bare helt enkelt en god vanilje panna cotta toppet med virkeligt lækre syltede kirsebær. Jeg anbefaler amarena. Ikke noget med dansk kirsebærsovs, der er for sødt til den søde panna cotta.
JULEHYGGE MED SMÅKAGEDAG

Hver uge i julen foreslår jeg en hyggedag hvor man kan mødes med venner og familie. Jeg håber selvfølgelig ikke at du skal stå for dem alle sammen for så kan man godt nå at blive stresset, men måske du alligevel kan blive inspireret til den julehygge du selv vil deltage i.
I denne uge er det den store småkage dag hvor man mødes med gode venner og bager småkager i fællesskab. Konceptet er det dejlige og simple at alle medbringer en småkagedej (eller måske to) og så bager man sammen mens man hygger. Til slut deler man småkagerne og kommer hjem med et fint udvalg af julesmåkager.

Gode råd:
Hold bagedagen hos den af jer der har den bedste ovn med den mest jævne varme. Det er selvfølgelig også godt med god plads på køkkenbordet, men ovnen er det vigtigste.
Medbring forklæde, kagedåser, udstiksforme, kagerulle og gerne en afkølingsrist. Der mangler altid plads på afkølingsristen så en ekstra eller to er velkommen.
Husk at koordinerer hvem der medbringer hvad så ikke alle kommer med en dej til pebernødder. Det er også en god idé at koordinerer så der er nogle traditionelle småkager, noget til børnene og nogle småkager der er lidt anderledes.
Forslag til jule småkager:
De traditionelle: pebernødder, vaniljekranse, jødekager, brunkager
Dén børnevenlige: Her behøver du faktisk kun én dej, nemlig min børnevenlige småkagedej samt masser af glasur og krymmel. Hvis du gerne vil have en småkagedej med julesmag kan du bruge denne opskrift i stedet.
De lidt anderledes/sjove og nyklassiske: Småkager med lakrids og tranebær, nøddesmåkager, håkonskager, svenske jitterbuggare, choko småkager.
Mine opskrifter:
Der går nok fortsat nogle år før jeg kan tilbyde opskrifter til alle mine forslag. men jeg har koncenteret mig om de lidt mere specielle (og min helt egen opskrift på småkage dej) fordi jeg er sikker på at du i forvejen har nogle yndlingsopskrifter på alle klassikerene.
SMÅKAGEDEJEN DU KAN BRUGE TIL ALT MULIGT

Denne lækre grunddej med vaniljesmag er virkelig dejlig. De færdige småkager smager skønt og dejen er utrolig nem og god at arbejde med. På billedet har jeg bagt 5 slags småkager af den samme dej: Udstikssmåkager med glasur, kokosgrise, hjerter med chokoladekant, kanelstjerner og chokosmåkager.

Til at pynte udstikssmåkagerne skal du bruge denne nemme og lækre glasur (der også smager godt).

Disse lækre småkager med lakrids og tranebær er bagt af den samme grunddej.
JØDEKAGER

Min opskrift på jødekager er med variationer og selvfølgelig også den helt traditionelle version.
NØDDESMÅKAGER

Opskriften til disse nemme nøddesmåkager har jeg fra min svigermor.
HÅKONSKAGER

Ugens nye opskrift er disse lækre Håkonskager som jeg har bagt i mange år efterhånde. Simpelthen altid et hit!
BAG OM BLOGGEN/HVERDAGSGLIMT: TRAVLHED
Ugen inden 1 søndag i advent høre til de travleste. Jeg bruger en hel dag på kranse, jeg bager småkager til min svigermor og står for fem adventskalendre, en nisse og diverse andet december relateret før jeg lørdag køre til Kolding og hygger med min svigermor på Trapholt. Det er en tradition som vi begge to glæder os til.
Da jeg desuden er evig tidsoptimist når jeg bare aldrig alt det jeg har mig i hovedet på forhånd. I denne uge skulle I have haft to nye småkage opskrifter, dels de lækre håkonskager og dels de svenske jitterbuggare. Jeg har også bagt begge slags småkager, men der er jo meget lidt lys at give af i øjeblikket og derfor kan jeg kun nå at fotograferer én opskrift pr eftermiddag. Den anden eftermiddag afsat til fotografering blev pludselig umuliggjort, fordi sønnen skulle optage en film i stuen med en gruppe fra gymnasiet (nogle medie lektier). Da han skulle afgå ved en trist narkodød i filmen tænkte jeg at det måske nok ikke var så passende med julesmåkage fotografering i baggrunden…
I tilfælde af at der er nogle, der skulle have lyst til en dejlig let aftensmad, så lav en gratin med blomkål og gulerødder. Det er det bedste, min søn ved, sommer og vinter. I dag kan man købe de skønneste italienske blomkål, der er hårde som en sten, helt perfekte. Det fik vi i lørdags med kogt skinke og tomatsovs med chili – og selvfølgelig en god skive rugbrød til. Tilbehøret lærte han på Gerlev Idrætshøjskole – indtil da kendte jeg kun retten med rørt smør og rugbrød til.
Kære Elsebeth
Det lyder vel nok hyggeligt og dejligt. Jeg kan huske at min mor ofte lavede noget ligende da jeg var barn.
Håber du har en dejlig december.
Lækre opskrifter 🙂 Vi kunne tænke os at lave de glaserede kyllingebryster til aftensmad, men jeg synes ikke jeg kan finde opskriften? Kan du hjælpe? KH Marianne
Kære Marianne
Dejligt at du synes opskrifterne ser lækre ud.
Det er en noget ældre madplan du har fundet og den gang var der mange forslag i madplanerne der ikke havde tilknyttede opskrifter, typisk baseret på ting jeg lige selv havde lavet eller som jeg drømte om at udgive opskrifter på i fremtiden. Efterhånden er der kun få af den slags huller og jeg arbejder benhårdt på at få lappet dem.
Lang forklaring som undskyldning for at der ikke er en opskrift og jeg hellere ikke på stående fod midt i juletravlheden kan huske hvordan jeg laver lige præcis den kylling. Jeg vil meget varmt anbefale denne helstegte kylling der er med ahornsirup og vil passe super godt. Udskift eventuelt de søde kartofler med æbler, rodfrugter og små kartofler for en mere julet udgave. Hvis det skal være kyllingebryst har jeg tidligere anbefalet denne opskrift fra dygtige Bodil.
Håber det var en lille hjælp. Jeg vil sætte opskriften på min huskeliste til det nye år.
Rigtig god december.
Mange hilsner
Marina