
På lørdag er det forårsjævndøgn og jeg glæder mig allerede så meget. Forårsjævndøgn er for mig en af de helt store glædesdage, den dag hvor balancen mellem lys og mørke står lige og hvorfra det tipper. Fra forårsjævndøgn går vi derfor ind i det lyse halvår med mere lys end mørke. Det er da både symbolsk og praktisk en helt fantastisk dag og der er så mange måder man kan fejre foråret på.
Da vores børn var små holdt vi hvert år en slags skatejagt hvor vi viftede med sværd og jog vinteren væk. Bagefter fandt vi sammen forårsfeens træ. I forårsfeens træ hang der diamanter (af ganske ægte plastik forstås…) og under træet altid en gave til deling (typisk noget nyt have legetøj). I dag hvor børnene er store ville jeg elske at inviterer venner til forårsmiddag, men det går jo nok ikke i år.
Heldigvis er der også så mange andre og helt enkle måder man kan fejre forår. Man kan finde en lun plet og hygge med en kop kaffe og en nybagt kage. Lukker man øjenene og høre på fuglene, der synger kan det være et øjeblik man husker længe og med særlig glæde fordi det netop var på forårsjævndøgn. Man kan også mere praktisk, men ikke mindre poetisk, plante hornvioler i krukker eller købe en af de smukke påskeklokker til hoveddøren eller altanen. Når påskeklokken er blomstret af, kan den plantes i haven og år efter år komme igen og igen og give glæde. Med tiden kan det blive til en hel lille samling og her på billedet er fx tre jeg sidste år kunne plukke i min egen have.
Uanset hvordan du vælger at fejre foråret ønsker jeg dig lys og lykke. Vi trænger så meget til det efter en lang og indelukket vinter.
Mandag: Sandwich med hamburgerryg

Mandag foreslår jeg sandwich med hamburgerryg lavet med resterne af den hamburgerryg jeg foreslog søndag. Det er både nemt og virkeligt lækkert og jeg anbefaler varmt at du selv laver agurkesalaten og sennepsdressingen. Begge dele er super nemme at lave og smager så meget bedre i den hjemmelavede udgave.
Sandwichboller med rug
Agurkesalat
Sennepsdressing til sandwich
Glaseret ovnbagt hamburgerryg

Tirsdag: Kartoffel -porre suppe

Det er heldigvis stadigt suppe sæson og hurra for det for sådan en dejlig skålfuld grønsagssuppe er da noget af det bedste når man kommer træt og lidt halvkold ind fra foråret. På billedet er den populære suppe serveret med rugbrødscrutoner og purløg men den smager selvfølgelig også dejligt med bacon.
Kartoffel porre suppe: nem og klassisk opskrift
Rugbrødscroutoner

Onsdag: Koteletter, taglagte kartofler og pak choi

Onsdag foreslår jeg et rigtigt hyggeligt måltid med saftige koteletter, skønne sprøde taglagte kartofler og de altid dejlige stegte Pak Chois. I denne omgang synes jeg det passer bedre til måltidet at stege de små minikål i smør men ellers er opskriften den samme.
Koteletter marineret i æblemost, rosmarin og hvidløg
Taglagte kartofler: sprøde og lækre med rosmarin og hvidløg
Pak Choi: lynstegt, nemt og lækkert


Torsdag: Vi støtter lokale restauranter eller spiser rester og rugbrød
Som lovet fortsætter jeg hver uge med at anbefale at vi støtter hvor vi kan med takeaway. Nu er de fleste af de små butikker jo heldigvis åbnet og dem skal vi også huske at støtte fremfor nethandel og store varehuse. Jeg mangler helt ærligt ikke så meget, men har faktisk været oppe i byen og handlet lidt for fornøjelsen og støttens skyld. Tænker jeg prøver at finde på lidt mere at ønske mig i næste uge. Jeg har sagt det før og siger det igen. Butikkerne overlever kun hvis vi handler hos dem!
Fredag: Lady og vagabonden

Ugens fredagsfavorit er de altid lækre italienske kødboller i tomatsovs. Hvis du server som på billedet er det en ægte Lady og Vagabonden ret.
Lady og Vagabonden: Saftige kødboller i tomatsovs
Lørdag vi fejre forårsjævndøgn med forårsfrokost


Lørdag er det forårsjævndøgn og hvis du har lyst kan du læse meget mere om dagen og om hvor højt jeg elsker den lige her. Der er også forslag til menu, men i år har jeg lyst til at gøre noget lidt andet og inviterer til en lille frokost i stedet. Forårsjævndøgn markerer nemlig også overgangen til den tid hvor jeg godt kan finde på at servere hyggelige frokostretter som aftensmad.
Det er nogle af de samme frokostretter jeg foreslår til påske og det er ikke tilfældigt for det er altid en god ide at teste opskrifter af inden de store højtider og gæstemiddage/frokoster.
Jeg foreslår at starte med min tante Bodils dejlige porresild og den klassiske æggesalat.
Herefter hønsesalat med asparges og små frikadeller med kartoffelsalat og så lidt god ost til dessert.
Det lyder af meget men det er små nemme retter og resterne tænker jeg du kan spise til frokost om søndagen.
Porresild: nem og lækker sildesalat med porre
Æggesalat
Hønsesalat med bacon og friske asparges
Frikadeller — klassisk grundopskrift
Kartoffelsalat



Søndag: Chili con Carne

Søndag foreslår jeg at hygge lidt ekstra om familien med Chili Con Carne. Jeg kan helt ærligt ikke gøre noget ret meget bedre for min familie og jeg tror også du vil elske min opskrift som har fået så meget ros. Som altid når jeg laver Chili con Carne laver jeg så vi har til to dage (og også gerne en portion til fryseren).
Chili Con Carne med chokolade og varme krydderier
Ugens søde: Lemon drizzle cake

Siden min tid i New York har jeg forbundet foråret med den engelske Lemon drizzle cake og jeg bager den stadigt troligt og med stor glæde hvert forår.
Lemon drizzle cake – Saftig citronkage med sprød top
Ugens nye opskrift: Hot Cross Buns

Nu vi er ved de engelske opskrifter er ugens nye opskrift også en klassisk favorit i de engelsktalende lande. Det er årets første påskeopskrift og valget faldt altså på Hot Cross Buns der traditionelt spises langfredag men i realiteten hele påsken.
Hot Cross Buns – engelske påskeboller
Bag om bloggen: Når det er mit arvedims der vælger opskriften

I mange år har jeg bagt tre forskellige slags særlige brød til påske. Ikke dem allesammen hvert år, men sådan lidt på skift det ene og det andet. Derfor stod der ikke overraskende “påskebrød” på min planlægningsseddel til denne uge. Det er jo lidt svært med påskeopskrifter, fordi meget af det jeg gerne vil fotograferer og teste først kan købes eller plukkes umiddelbart før påske (og i år hvor det hele er forsinket måske ikke engang). Et påskebrød vidste jeg derimod at jeg ville kunne bage uden særlige råvarer og derfor var det valget til årets første påske opskrift.
Men altså I fik ikke opskriften på de brød jeg plejer at bage, for ved et tilfælde faldt mit blik på denne flaske og så vidste jeg bare at jeg måtte teste og fotograferer de klassiske Hot Cross Boller. Testprojektet har faktisk kørt i nogle uger nu, så jeg kunne nå dels at teste populære opskrifter og herefter udvikle en dansk opskrift, som jeg kunne teste og tilpasse. Jeg synes selv at de er blevet gode, så nu har jeg altså hele fire slags påskebrød at bage henover påsken. De andre må I får opskrifterne på nogle andre år.
Og flasken? Jeg har arvet den fra min far, der havde arvet den fra hans far. Min far var faktisk meget glad for den, men kendte ikke rigtigt baggrunden eller hvor den oprindeligt var købt. Selv ved jeg ikke helt hvad jeg skal mene om den, for den er på den ene side virkelig sjov og usædvanlig og på den anden side altså lidt markaber. Løsningen er at den bor i påskekassen sammen med påskeæg og harer.

Hver uge skriver jeg en madplan til ugen der kommer. Jeg tager hensyn til alle danske mærkedage og skoleferier. Desuden tager jeg selvfølgelig hensyn til råvarernes sæson. I det omfang jeg kan forudse det tager jeg også hensyn til vejret og forholdene omkring hverdagsrytmen.
Nederst i madplanen får I ofte små glimt fra min hverdag og/eller arbejdet med bloggen.
Madplanerne udkommer altid søndag klokken 9. I løbet af søndagen udgiver jeg desuden et sæsonaktuelt nyhedsbrev til medlemerne af min mailingliste. Nyhedsbrevet er det der binder bloggen sammen gennem året.
Skriv et svar