
Foråret ruller sig ud, håbet spirer og Danmark er lysegrønt. Jeg orker ikke at høre mere om det forsømte forår, for vi bliver jo langt hen af vejen den historie vi fortæller om os selv og i det omfang man overhovedet kan, skal man derfor vælge at fortælle den positive historie. Så hos mig er det ikke et forsømt forår, det er et anderledes forår! Et forår hvor det var nogle andre ting der fik værdi og et forår hvor gode ting spirede. Lad os sammen prøve at passe på de gode små spirer – også fremadrettet når der nu igen kommer en anden rytme i samfundet.
I min egen lille verden er vi så småt ved at finde os til rette i den nye hverdag hvor min mand bor og arbejder på Frederiksberg, mens vi andre bor i den anden ende af landet. Det er fortsat mærkeligt og lidt ensomt. Også selvom vi er vant til at min mand er meget væk og det på den måde ikke er nyt. Men igen, også her prøver vi at se den gode side af historien, alle mulighederne og selvfølgelig især at min mand er så kisteglad for at kunne komme hjem til sig selv efter en lang arbejdsdag, for det med at bo på Wake Up bliver altså trist i længden. Jeg er så heldig at han savner mig og vi glæder os begge to til jeg snart skal være fem hverdage i den nye lejlighed. Børnene på deres side glæder sig til at have huset for sig selv og sådan har vi allesammen noget at se frem til.
Den kommende uge bliver også god for det er en af de dejlige danske forårs weekender der bliver ekstra lang og hyggelig af en lille helligdag. Det er nemlig Kristi Himmelfarts dag torsdag og det fejre jeg i madplanen med forårs minestrone og dessert. Der er nemlig ingen fastlagt tradition til Kristi Himmelfart, så der kan man gøre lige præcis det man selv synes er hyggeligst.
MANDAG: RESTER AF LAMMEGRYDE MED ÆRTER

Jeg er kæmpe fan af rester og især når det er en lækker gryderet som man med glæde kan spise to dage i træk. Hjemme hos os er lammegryde med ærter en stor favorit og derfor forventer alle at de får lov at nyde den forårs lækre gryderet to dage i træk.
På dag to giver jeg gryderetten en ny omgang ærter som supplement til dem der allerede er tilbage i gryden. Det gør jeg for at få den flotte grønne farve tilbage i retten. Ærterne bliver jo mindre grønne (men ikke mindre lækre!) når de står og trækker smag fra de andre elementer i retten.
OPSKRIFT PÅ LAMMEGRYDE
Hvis du vil på forkant til i morgen er det en god ide at koge kartofler i aften.
TIRSDAG: FISKEFRIKADELLER MED DILD KARTOFLER, PANDESTEGTE ASPARGES OG URTECREAM

Fiskefrikadeller kan serveres på så mange lækre måder. I denne uge forslår jeg at servere med den lækre og meget nemme urtesovs, dild kartofler og asparges som lige er stegt et øjeblik på panden – meget gerne i ramsløgssmør, men almindeligt smør er også fint.
OPSKRIFT PÅ FISKEFRIKADELLER
OPSKRIFT PÅ DILDKARTOFLER
OPSKRIFT PÅ URTECREAM
OPSKRIFT PÅ RAMSLØGSSMØR


ONSDAG: BOLLER I KARRY

Onsdag foreslår jeg en tur i det dejlige mormor køkken med en skøn og klassisk omgang boller i karry.
OPSKRIFT PÅ BOLLER I KARRY
TORSDAG: KRISTI HIMMELFART

Torsdag fejres Kristi Himmelfart med en let og fin forårs minestrone fyldt med asparges og forårsfriske grøntsager. Det er smags mæssigt en meget lettere suppe end den tunge suppe med dåse tomater som de fleste danskere forbinder med minestrone. Italienerne spiser meget gerne en minestrone som denne om foråret og sommeren og så er det ofte let afkølet og ikke brandvarm. Server suppen med dejligt brød og salsa verde.
OPSKRIFT PÅ MINESTRONE MED FORÅRSGRØNT
OPSKRIFT PÅ SALSA VERDE

Til dessert foreslår jeg en nem og lækker dessert med bagte rabarber.
OPSKRIFT PÅ DESSERT MED BAGTE RABARBER

FREDAG: LADY OG VAGABONDENS KØDBOLLER

Når mine børn er alene hjemme og selv skal stå for maden er min yngste datters første valg altid denne nemme og virkelig lækre ret med italienske kødboller inspireret af Lady og Vagabonden. Til familie hygge i denne lange weekend foreslår jeg dig (og måske dine børn) at gøre det samme. Det smager virkeligt lækkert og er dejligt nemt.
OPSKRIFT PÅ LADY OG VAGABONDENS KØDBOLLER I TOMATSOVS
LØRDAG: SVINEMØRBRAD MED DUKKAH OG BAGTE TOMATER

Lørdag foreslår jeg svinemørbrad med det lækre dukkah og bagte tomater. Det er en Donna Hay opskrift og de er bare altid gode. Jeg er dog mest vild med selve svinemørbraden og tomaterne og lidt mindre vild med deres valg af tilbehør. Derfor vil jeg bare foreslå at server med bulgur eller ris og så med ekstra grøntsager fx broccoli og asparges. En grøn salat vil også være dejlig.
OPSKRIFT PÅ SVINEMØRBRAD MED DUKKAH
OPSKRIFT PÅ DUKKAH
SØNDAG: VI GRILLER OG KRYDRE DE GRILLEDE GRØNTSAGER MED DUKKAH
Søndag vil jeg foreslå at grille lidt kød, lidt pølser og en hel masse lækre grøntsager. Giv det hele et godt drys af den lækre krydderiblanding du lavede til lørdag. Dukkah er genialt året rundt og om sommeren er jeg vild med at have det på bordet når vi griller.
Server også meget gerne nye kartofler kogt med det dejlige løvstikke salt og kog rigeligt så der også er til i morgen.
Gem kød, kartofler og grillede grøntsager til i morgen hvor jeg foreslår at lave biksemad af grillrester.
UGENS EKSTRA SØDE: MARMORKAGE MED RABARBER

I rabarber sæsonen skal vi selvfølgelig have rabarber hele tiden, præcis ligesom vi skal stornyde de lækre nye kartofler og asparges. I denne uge foreslår jeg den meget dejlige marmorkage med store chokoladestykker og rabarber kompot. Rabarber kompot klæder bare den klassiske kage så dejligt (og hvis du bager rabarber til desserten torsdag kan du bare lave lidt ekstra og så bruge dem i kagen i stedet for den klassiske rabarberkompot).
OPSKRIFT PÅ MARMORKAGE MED RABARBERKOMPOT
OPSKRIFT PÅ RABARBER KOMPOT

HJEMMELAVET: LØVSTIKKESALT

Hjemmelavet kryddersalt med løvstikke passer perfekt til sommerens nye kartofler, men faktisk kan du året rundt koge “de små nemme” kartofler og få dem til at smage næsten som nye hvis du koger dem med løvstikkesalt. Det er min egen lille opfindelse og en ting jeg ganske enkelt ikke vil undvære i mit køkken. Jeg har selv lavet årets portion i denne uge og vil anbefale dig at gøre det samme. Det er nemlig lige nu at løvstikken smager allerbedst!
OPSKRIFT PÅ LØVSTIKKESALT
BAG OM BLOGGEN: JEG SKYNDER PÅ DEN LET OVERVÆGTIGE SKILDPADDE
Når man skriver sådan en blog går en væsenlig del af “arbejdstiden” med alt muligt teknisk i maskinhuset. Lige som i andre maskinhuse er der alle mulige ting der pludselig går i bakgear, driller eller helt enkelt bryder sammen. Hvis man ikke konstant fejer i hjørnerne er der lige pludselig så meget støv at man ikke længere kan se indholdet i alle kasserne. Det bliver ikke bedre af at krav til en eller anden formular eller billedestørelse pludselig ændres eller at google skriver og vil have et eller andet gjort anderledes (og det gør de faktisk, man kan bare ikke svare eller argumenterer for sin sag).
Det har længe stået klart for mig at bloggen er blevet tung og langsom og det er selvfølgelig ret træls. Den væsenligste grund er at jeg har mange billeder, der fylder selvom de er optimeret efter alle kunstens mange regler og derfor ikke fylder mere end de behøver. En anden grund er at jeg faktisk efterhånden har rigtigt mange besøgende og derfor ligger noget over den kapacitetsgrænsen for min “hosting” som jeg betaler for. De andre gange det er sket har jeg bare opgraderet til næste niveau, men nu er der ikke flere niveauer at gøre godt med og det betyder jeg skal have min egen løsning til en udgift på flere tusinde kroner pr måned. Det synes jeg bliver voldsomt oven i alle de andre udgifter jeg har til bloggen. En dag bliver jeg nød til at tage mig sammen og tjene penge på en eller anden måde for at dække udgifterne, men jeg vil så gerne vente lidt endnu….
Derfor har jeg brugt en væsenlig del af min uge på at gøre en række små og større ting, der skal få bloggen lidt på slankekur så den bliver lidt hurtigere. Jeg håber selvfølgelig det hjælper når du prøver at åbne et af mine indlæg og også at du fortsat har tålmodighed til at vente de par sekunder det nogle gange tager. Den væsenligste der nu er sket er at billederne fremover er delvis hostet et andet sted end resten af bloggen. Når du skroller ned over et indlæg kommer nogle dele derfor ét sted fra, mens andre dele kommer et andet sted fra. Det er mærkeligt at det skulle gøre tingene hurtigere men sådan er det forhåbenligt.

Få årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billede og læs med:
Hver uge skriver jeg en madplan til ugen der kommer. Jeg tager hensyn til alle danske mærkedage og skoleferier. Desuden tager jeg selvfølgelig hensyn til råvarernes sæson. I det omfang jeg kan forudse det tager jeg også hensyn til vejret og forholdene omkring hverdagsrytmen.
Nederst i madplanen får I ofte små glimt fra min hverdag og/eller arbejdet med bloggen.
Madplanerne udkommer altid søndag klokken 9. I løbet af søndagen udgiver jeg desuden et sæsonaktuelt nyhedsbrev til medlemerne af min mailingliste. Nyhedsbrevet er det der binder bloggen sammen gennem året.
Jeg arbejder i Folkekirken et sted nær København. I vores kirker har vi haft en fast Kristi Himmelfartstradition i mange år. Alle må gerne kopiere:
Islagkage, jordbær og bobler. Der skal sådan en fontæneting i lagkagen, så Herren bliver sendt godt af sted 🙂
Kære Janne
Jeg elsker det! Sikken fantastisk, festlig og skøn tradition! Den idé kunne jeg sagtens finde på at tage til mig så mange TAK fordi du delte.
God fornøjelse med islagkage og bobler
Mange forårshilsner
Marina
Kære Marina
Tak for forårshilsner.
I år kan vi desværre ikke holde traditionen, da hygiejnen er på spil. I stedet får alle kirkegængere et forlængst indkøbt påskeæg i hånden, når de – på afstand – går ud af kirken.
Glædelig Kristi Himmelfart herfra…
Hej igen Janne
Nej det er klart det ikke går med festlig islagkage i år. Så må I glæde jer lidt ekstra til næste år. Påskeægget er nu også en fin idé og jeg elsker stadigvæk at I finder på hyggelige og sjove traditioner. Håber det bliver dejligt også selvom det er anderledes end det plejer.