
Idag starter påskeferien, men intet er helt som det plejer. I år bliver det jo en påske hvor vi skal “stå sammen hver for sig” og kun kan mødes til den traditionelle påskefrokost digitalt. For alle os der er heldige at bo sammen med nogle af dem vi holder af, kan det jo blive fint og hyggeligt alligevel, bare i mindre målestok.
For alle de der bor alene er det ensomt. Ensomheden kan være tung nok til daglig, men er endnu tungere når man skulle have hygget sig med familie og venner. Derfor sender jeg i denne uge ekstra mange kærlige tanker til de af mine læsere der holder påske alene. Jeg ville ønske jeg kunne sende påskeharen forbi med et kram og et ekstra stort påskeæg, men I må nøjes med de luftbårne tanker.
Den usædvanlige påske har selvfølgelig også indflydelse på ugens påske madplan. De færreste vil være flere om bordet end den tætteste familie og så kan man simpelthen ikke spise sig gennem helt så meget lammesteg og andre påskelækkerier. Derfor bliver madplanen “påsket” men i en lidt nedskaleret version så det passer bedre til forholdene.
Iøvrigt er det en nutidig opfindelse at vi skal spise os så trinde og påskelamme i påsken. Påsken var i tidligere generationer ikke fest og ferie, men derimod en højtid dedikeret til Jesus lidelse og død. Derfor var det en tid hvor man i gamle dage spiste nøjsomt og bad meget. Først påskesøndag og især anden påskedag var der plads til alle de oldgamle forårsritualer med æg og leg som vi forbinder med påske. De fleste af disse traditioner med at spise magiske urter og æg har oldgamle førkristne rødder, men blev en integreret del af den kristne påske og er fortsat med os idag.
Madplanen har i denne uge huller. Det arbejder jeg ellers stenhårdt på at undgå fordi jeg ved det betyder meget for jer at der er opskrifter til alle forslagene i madplanen. Påsken er bare svær fordi der er så mange opskrifter jeg gerne vil udgive og som kun skal bruges denne ene gang om året. I denne tid er problemet også at jeg kun handler én gang om ugen og at ugens udvalgte butik ikke nødvendigvis har de råvarer jeg skal bruge. Jeg håber der bliver tid og mulighed for at fylde de fleste af hullerne ud i løbet af påskeugen og at I tilgiver mig de opskrifter jeg ikke når.
MANDAG: LASAGNE SUPPE

I sidste uge lovede jeg at sætte den børnevenlige lasagnesuppe på menuen i denne uge og sådan noget kan man selvfølgelig ikke love uden at holde det. Derfor starter vi ugen ud med en familiefavorit der ikke er det mindste påsket. Det skal der selvfølgelig også være plads til i en ferieuge.
TIRSDAG: FISKEFAD MED SPRØDE BRØDKRUMMER

Tirsdag foreslår jeg det lækre fiskefad med sprøde brødkrummer og masser af grøntsager. Jeg er helt vild med dette nemme fiskefad hvor det hele er i et fad.
ONSDAG: LAMMEGRYDE MED ÆRTER

Lammegryde med ærter er en af vores yndlingsretter og påsket på en meget nem og hyggelig måde. I vores familie er det tradition at denne yndlingsret skal på menuen hver påske og da det godt må være lidt på afstand af søndagens lam foreslår jeg lammegryden onsdag.
TORSDAG: SKÆRTORSDAG: FRITTATA ELLER RØRÆG MED 7 KÅL
Skærtorsdag er ugens første rigtige påskedag og på denne dag har man fra gammel tid spist det man kaldte 7 eller 9 kål, et magisk måltid, der skal sikre energi og godt helbred til det kommende år.
Traditionen med de magiske grønne urter stammer helt tilbage til vikingetiden og jeg kan utroligt godt lide både ideen og det at traditionen er så gammel. Jeg føler mig forbunden til tidligere generationer når jeg går og plukker ramsløg, krydderurter, skvalderkål og hvad andet grønt jeg nu kan finde. Jeg tænker med taknemmelighed på at jeg nu om stunder kan spise grønt hele vinteren og på hvor fantastisk og livsbekræftende det må have været at kunne plukke grønt i tiderne hvor mennesker ikke havde den mulighed.
Det er selvfølgelig hellere ikke et tilfælde at det er tallene 7 eller 9 urter man skal finde i naturen og haven. Begge tal er jo magiske. Og nej det behøver på ingen måde at være kål. Kål betyder i denne sammenhæng bare grønt og man kan plukke lige de spiselige urter man kan finde og holder af.
Der findes både en slags grød og mere udbredt en suppe, men begge typer har i sagens natur varieret utrolig meget fra familie til familie og fra egn til egn. Ja faktisk nok også fra år til år da der jo er stor forskel på hvad man kan plukke i påsken.
Jeg har smagt bud på både 7 kåls grød og 7 kåls suppe og mens jeg elsker ideen er jeg ikke vild med nogen af delene. Derfor har jeg altid bare freestylet et måltid med æg og syv slags grønne spirer fra haven og naturen. Ægget er jo også magisk så det synes jeg fungerer fint. Hvis du har lyst til at prøve kan jeg anbefale røræg eller en lækker frittata.
Denne opskrift tror jeg ikke jeg når i år. Jeg freestyler som sagt altid bare og hvis det skal blive til en opskrift tænker jeg I skal have noget lidt mere målfast at gå ud fra. Vil du gerne have en opskrift at gå ud fra kan du bruge min opskrift på frittata med porre og ærter. Skift nogle af grøntsagerne ud med urter eller drys de der kan spises rå ovenpå.
FREDAG: LANGFREDAG: KALVEFRIKASSÈ

Langfredag er en bitter dag og fra gammel tid en dag hvor man i solidaritet med Jesus lidelser var hård ved sig selv med ubehageligt arbejde og sparsom kost. Den tradition har den moderne dansker lagt langt bag sig og idag er det en dag hvor vi spiser godt (og ofte rigeligt).
Jeg foreslår den skønne kalvefrikasse med forårsgrønt, lavet præcist som i mormors køkken.
LØRDAG: PÅSKEFROKOST

Lørdag foreslår jeg at holde en lille påskefrokost med nogle af favoritterne fra påskefrokostbordet. Du skal selvsagt lave alt i mindre portioner og nok også lidt færre indslag, men det kan jo sagtens blive fint og hyggeligt alligevel.
Lad mig fx foreslå:
Smukke hårdkogte æg til sild og æggemader. Måske serveret med den lækre ramsløgspesto som en lidt alternativ, men meget lækker bund under æggemaden.


PORRESILD OG ÆGGESALAT
Opskriften på porresild har jeg fra min dejlige tante Bodil og i går delte jeg opskriften med jer. Det er sådan en fin, nem og forårslækker sildesalat som jeg bare VED I bliver glade for.

FRIKADELLER MED KARTOFFELSALAT

Frikadeller og kartoffelsalat er bare altid dejlige og ikke mindre til påskefrokosten.

HØNSESALAT MED FRISKE GRØNNE ASPARGES

Den lækre friske hønsesalat med grønne asparges og bacon er simpelthen en af mine egne frokost favoritter.
SØNDAG: LILLE PÅSKEMIDDAG
Søndag er påskens festligste dag og derfor selvfølgelig også den dag jeg foreslår påskemiddagen der i dansk tradition skal være med lam.
FORRET: SOMMERSALAT MED ØRREDROGN OG SPRØD SALAT

Til forret foreslår jeg frisk sommersalat med ørredrogn serveret i et lille sprødt salatblad. Lige til at hapse, hyggelig at spise og ikke noget der mætter alt for tungt.
LAM, ASPARGESSALAT OG KARTOFLER VENDT I RAMSLØGSPESTO
Til hovedret foreslår jeg selvfølgelig lam og i år serveret med lækre små kartofler vendt i ramsløgspesto og en skøn og sprød aspargessalat.

DESSERT: CITRON PANNA COTTA

Til dessert foreslår jeg den påskesmukke citron manna cotta med passionsfrugt sirup. Server gerne med et lille påskeæg i anledning af påsken.

PÅSKESMÅKAGER

Den nemme småkagedej er et hit året rundt. Til påske kan man hygge sig med at lave fine påskesmåkager med børnene og måske gøre nogle af dem til bordkort til påskebordet?
HJEMMELAVET: RAMSLØGSPESTO

Min nemme opskrift på ramsløgspesto er med hasselnødder. Virkeligt nemt og lækkert og så brugbart i mange sammenhænge.
Det er ved at være sidste udkald for i år og så brug påskedagene på en plukketur ud i landskabet. Der er gode råd om ramsløgs plukning i indlægget med opskriften. Og husk at ramsløgspesto fryser glimrende så det er dejligt at få noget i fryseren til sommerens grillaftner.
BAG OM BLOGGEN/HVERDAGSGLIMT
Vi lever allesammen anderledes end vi plejer i disse dage og således også hos os hvor vi højst usædvanligt har fået manden hjem. Det er selvfølgelig hyggeligt at han sidder her i stedet for at fare landet rundt, men for at være ærlig taler jeg nærmest mindre med ham end jeg plejer. Corona krisen betyder at han arbejder non stop fra tidlig morgen til langt ud på aftenen 6 1/2 dag om ugen. Nogle dage når han ikke engang i bad og hvis det ikke var for den halve lørdag han holder fri ville han hellere ikke få frisk luft. Mad og kaffe får han nærmest kun fordi jeg bringer det ind på kontoret så han kan spise mens han arbejder…
Vi ses tidligt om morgnen hvor vi står op sammen og får talt om verdenssituationen og udviklingen i international økonomi og så forsvinder han ellers ind til alle skærmene. Af og til tager han en kort pause, finder mig og beder om en 5 minutters briefing på udviklingen.
Således også onsdag hvor han pludselig stod i stuen og fandt mig henne i fotohjørnet hvor jeg sad og rodede med mine plantefarvede æg. At det lige var æggene der blev fotograferet hang iøvrigt også sammen med at det stort set var det eneste “påske fotogene” der var tilbage i køleskabet og jeg jo kun handler fredag i øjeblikket. Vi rundede lige situationen i USA før han pludselig fik øjenene op for at jeg var omgivet af æg, nylonstrømper og gamle løgskaller. “Hvad er det du laver?” udbrød han forundret og da han fik svaret heldigvis også “du er det sødeste menneske jeg kender!”. Således har de fine plantefarvede æg fået en snak fra den amerikanske nedsmeltning med på vejen, men jeg synes nu ikke at man kan se (eller smage) det på dem!
PÅSKE – FLYTTE – FERIE
Og nu vi er ved det med krisen, der tager hele forruden er det også pludselig gået op for os at vi jo har en lejlighed som vi overtager om et øjeblik.
At man sådan halvvejs kan glemme et trods alt ret bekosteligt indkøb siger jo alt om hvor lidt båndbredte der er tilbage, men faktum er at vi lige om ikke ret længe overtager den lejlighed vi har købt for at undgå at min mand skal bo på hotel hele tiden. Det bliver så godt for ham – og for os – at vi får et rigtigt sted at være og jeg har været i fuld gang med at hitte og pakke ting, der skal bruges i lejligheden. Sygdom og situationen har så fuldstændigt taget fokus og nu har jeg nærmest glemt hvad jeg har puttet i hvilken kasse og hvor langt jeg er med de ting der er helt nødvendige for at en hverdag kan fungerer. Jeg bliver nok nærmest nød til at gå det hele igennem igen.
Derfor bliver der en pause i madplanerne og i nyhedsbrevene. Jeg håber på at nå nogle påske opskrifter i næste uge, men jeg springer madplanen og nyhedsbrevet over den 12. april og den 19. april. Næste madplan og næste nyhedsbrev bliver således den 26. april.
Få årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billede og læs med:
Hav en rigtig god påske. Jeg håber I får lejlighed til at hygge og lege også selvom det hele er helt anderledes end det plejer.

Hver uge skriver jeg en madplan til ugen der kommer. Jeg tager hensyn til alle danske mærkedage og skoleferier. Desuden tager jeg selvfølgelig hensyn til råvarernes sæson. I det omfang jeg kan forudse det tager jeg også hensyn til vejret og forholdene omkring hverdagsrytmen.
Nederst i madplanen får I ofte små glimt fra min hverdag og/eller arbejdet med bloggen.
Madplanerne udkommer altid søndag klokken 9. I løbet af søndagen udgiver jeg desuden et sæsonaktuelt nyhedsbrev til medlemerne af min mailingliste. Nyhedsbrevet er det der binder bloggen sammen gennem året.
Rigtig god påske til jer også og tak for endnu en liste af dejlige opskrifter 🙂
Kære Liselotte
Mange tak og i lige måde ?. Med det skønne vejr er det svært at være andet end glad.
Mange forårshilsner
Marina
tusind tak for endnu engang lækre opskrifter og ikke mindst fantastiske fotos ??
Rigtig god påske til dig og dine. Jeg er helt enig med din mand…. du er et fantastisk menneske ?
Kære Silla
Å hvor er du da bare sød. Jeg blev faktisk så glad at jeg rødmede ❤️ I dag havde jeg ekstra brug for det så ekstra mange tak for det. Håber du får en dejlig påske ???