
Jeg elsker påsken. Påsken har dybde og poesi, den har ældgamle rødder, men kan nu i vores dage formes præcis som man har lyst til i den enkelte familie. Påsken er forårsfin med sine mange smukke blomster, æg på grene og påskeharens besøg. Samtidigt er påsken også fra oldgammel tid symbolet på på håb, genfødsel og fornyelse.
Af alle disse grunde og mange flere er påsken blandt mine absolutte favoritter når det kommer til de mange dejlige danske højtider, fester og mærkedage. Jeg er selvfølgelig ikke alene om at være påskebegejstret, men jeg synes alligevel at påsken er mindre påskønnet blandt danskerne end den fortjener. Påskepynt har fx lidt et dårligt image og er også indskrænket til et lille udvalg i forhold til alt det alt for meget pynt, der rulles ud hvert år i oktober i anledning af julen.
I år havde jeg sat mig for at gøre lidt mere ud af påsken og havde også sat tre uger af til at nå nogle opskrifter. Det var især opskrifter med vilde urter jeg havde sat mig for at dele. Fra gammel tid har vi danskere nemlig spist syvkål i påsken og den symbolisme der ligger heri havde jeg drømt om at udfolde i et par påskeopskrifter. Hvad jeg bare ikke havde kalkuleret med var at den usædvanligt kolde vinter i år simpelthen ikke har fået nok til at spirer og gro i min skovhave. Jeg har helt enkelt ikke vilde urter i et omfang så jeg kan teste og fotograferer de opskrifter jeg havde planlagt. Ja faktisk kommer jeg nok kun lige til at kunne plukke til min egen syvkål.
I stedet for opskrifter med vilde urter har jeg hygget mig med at udfolde et helt lille grafisk univers til påsken. Sådan et grafisk univers har jeg på sigt planer om at lave til alle de danske mærkedage hvor det giver mening. Mit beskedne håb er at det vil inspirerer til at holde fast i alle de danske fester og mærkedage som jeg elsker.
Til påsken har du nu fået en invitation du selv kan tilpasse med påskekort formet som æg, påskebordkort og flaskeetiketter der fx kan limes på sodavand og pynte i madkurven eller på påskebordet.
Jeg håber du får den dejligste påske
Jeg er tilbage på bloggen i uge 15 og det vil sige at den næste madplan først udkommer 18 april. Indtil da håber jeg du passer godt på dig selv og humøret. Vi ses når Danmark for alvor er forårsfint.
Mandag: Nudelsuppe

Den første påskedag er i dag palmesøndag og herefter følger tre helt almindelige hverdage. Hvorvidt man vil spise påskemad i de tre hverdage eller ej er lidt en smagssag men jeg har valgt at lægge ud med en dejlig nudelsuppe med kylling som jeg i denne omgang laver af resterne af den hønsekødssuppe jeg foreslog søndag.
Nudelsuppe med kylling og masser af grøntsager
Tirsdag: Lammegryde med ærter

Tirsdag bliver det mere påsket når jeg foreslår en af vores egne absolutte favoritter, nemlig den dejlige lammegryde med ærter. Vi har tradition for at spise den nogle gange hen over foråret og altid en gang i påsken.
Sidst min datter og svigersøn var hjemme var dette min datters største ønske til mad og det siger vist lidt om at vi virkeligt er glade for denne opskrift i vores familie. Spring endelig ikke ærtespirerne over. De betyder meget for retten og kan nu fås færdig dyrket i små kasser så de holder sig friske. Jeg kan købe dem i min Bilka og mon ikke du tilsvarende finder dem i større supermarkeder fra samme kæde.
Kog ris så du har også har til fried rice i morgen. Fried rice skal altid laves med daggamle ris ellers suger de for meget fedtstof.
Lammegryde med ærter – en rigtig forårsret
Onsdag: Fried rice med forårsgrønt og crispy spejlæg

I vores familie elsker vi jo fried rice og her i påsken synes jeg det er oplagt at lave en fin og forårsfrisk version. Brug kogt ris fra dagen før og lækre grønne grøntsager. Toppet med et sprødstegt spejlæg er det dejlig aftensmad.
Fried Rice med forårsgrønt og crispy spejlæg
Crispy spejlæg
Torsdag: Skærtorsdag: Fejres med syvkål
Skærtorsdag er ugens første rigtige påskedag og på denne dag har man fra oldgammel tid spist Syvkål, der er et magisk måltid der symbolisere forår, sundhed og håb. Syvkål er spist i Danmark siden Vikingtiden og jeg elsker symbolismen og det at skikken er så gammel.
På trods af ordet kål betyder det ikke at du skal spise syv slags kål, men derimod bare at du skal spise syv slags grønt plukket i naturen og køkkenhaven. Disse syv slags nyplukket grønt skal så enten laves til en slags suppe eller en slags grød. Selv har jeg meget ofte lavet en slags røræg eller en frittata og det kan jeg også anbefale dig nu opskriften på syvkålssuppe ikke ramte bloggen i år.
Selvom jeg ikke nåede at skrive en opskrift så fik jeg læst om skikken og fik læst mig til at traditionen faktisk også er udbredt både i Storbritanien og Tyskland. Begge steder er det dog Nikål og ikke syvkål og begge steder skal det alene være vilde urter og ikke inkludere de grønne skud man kan finde i køkkenhaven. Den logiske grund er nok at man i Danmark simpelthen kan have vanskeligt nok ved bare at finde syv slags grønne urter selvom man tager det hele med, mens man i lidt varmere klima lettere kan finde ni slags vilde grønne urter.
Uanset hvad er det en dejlig tradition at plukke vilde urter og folde dem ind i en eller anden form for måltid. Bare pas på kun at plukke urter du ved er spiselige.
Langfredag: fejres med Hot cross buns

Langfredag er den dag Jesus blev korsfæstet. Det er derfor en bitter dag og ikke en festdag.
I Danmark er dagen da også blevet markeret med at man var hård ved sig selv med sparsom kost og ubehageligt arbejde i sympati med Jesus lidelser. Jeg er ret sikker på at denne tradition med at lide, ikke ligger ret godt til den moderne dansker og derfor har jeg i stedet valgt at dele den noget mere behagelige engelske tradition med at spise søde og krydrede “Hot cross buns”.
Hot Cross Buns – engelske påskeboller
Bollerne kan man eventuelt hygge sig med at spise om eftermiddagen og så spise et relativt nemt og mindre tungt måltid om aftenen. Lad mig fx forslå den forårssmukke ærtesuppe.

Ærtesuppe

Lørdag: Påskefrokost

Lørdag foreslår jeg at holde en lille hyggelig påskefrokost. Vi må jo fortsat ikke samles ret mange så vi holder det til få men gode og forårs dejlige retter.
Lad mig fx foreslå at lave de smukke æg kogt med løgskaller og servere dem i en kurv midt på bordet hvorfra de kan bruges til både sild og æggemader (med karse!).
Desuden min tante Bodils populære (og nemme!) porresild og den dejlige æggesalat.


Æg farvet med løgskaller
Æggesalat
Porresild: nem og lækker sildesalat med porre


To andre frokost retter som jeg gerne selv vil sætte på bordet til påskefrokosten er røget laksemousse og hønsesalat med asparges. Desuden vil jeg foreslå at lave frikadeller og server dem med kartoffelsalat.
Røget laksemousse
Hønsesalat med bacon og friske asparges
Frikadeller — klassisk grundopskrift
Kartoffelsalat


Til dessert efter påskefrokosten foreslår jeg marcipan påskeæg med nougat.
Marcipan påskeæg med nougat

Søndag: Lille påskemiddag
Søndag er påskens mest festlige dag og derfor selvfølgelig også den dag hvor jeg foreslår at spise påskemiddag. Fra gammel tid har man især leget anden påskedag, men man kan selvfølgelig også fint gøre det søndag inden man sætter sig til påskemiddagen.
Forret: Sommersalat med ørredrogn og sprød salat

Som forret foreslår jeg små lækre hapsere af frisk sommersalat toppet med ørredrogn og små grønne spirer. Hvis du ikke fik spist syvkål skærtorsdag kan du stadigt nå at få magien ind i påskens mad ved at pynte de små hapsere med syv slags grønne spirer (her skal du dog selvfølgelig vælge nogle der kan spises rå).
Sommersalat med ørredrogn og sprød salat
Lam, aspargessalat og kartofler vendt i ramsløgspeto

Det er endnu tidligt men man kan godt plukke ind til årets første ramsløgspesto. Den vil jeg foreslå at vende ind i nogle af de små dejlige kartofler man kan købe og som smager næsten som nye. Har du lidt løvstikkesalt tilbage fra sidste år vil jeg anbefale at bruge det til at koge kartoflerne. På den måde kan du simpelthen få de skønneste kartofler der virkeligt smager af forår.
Server de dejlige kartofler med lammesteg og en frisk aspargessalat (og her må jeg beklage med de to opskrifter mangler fortsat).
Ramsløgspesto: nordisk pesto med ramsløg og hasselnødder
Løvstikkesalt

Dessert: Citron panna Cotta

Til dessert foreslår jeg den påskegule og dejligt friske citron panna cotta med passionsfrugtsirup. Server eventuelt med fine små påskeæg stedet for de småkager jeg foreslår i opskriften.
Panna cotta al limone: Lækker citron panna cotta
Passionsfrugtsirup

Påskesmåkager

Det er altid et hit at bage udstikssmåkager og påskeferien er selvfølgelig ingen undtagelse. Spis dem med glæde som de er, eller brug dem som bordpynt på påskebordet. De kan selvfølgelig også glæde i en lille påskegavekurv.
Påskesmåkager
Skønne drikke til påskebordet

Jeg har lavet sodavandsetiketter og det er selvfølgelig i erkendelse af at langt de fleste sætter øl og sodavand på bordet til påske. Alligevel vil jeg gerne slå et lille slag for mine egne favoritter. Jeg er nemlig ikke særlig vild med sodavand men til gengæld vild med hjemmelavet lemonade.
Lad mig derfor anbefale enten den lækre citron lemonade eller den smukt lyserøde rabarber lemonade. Det sidste kræver dog at du kan finde nogle rabarber og det er endnu ikke lykkes for mig.
Lemonade: forfriskende dejlig citronlemonade
Alt det du kan printe til påsken

I denne uge delte jeg de sodavandsetiketter jeg har lavet til påsken og dermed er min lille serie med påsketing du kan printe komplet.
Påskeinvitation – med kort der fx også kan bruges som gavekort eller til påskens menu
Bordkort til Påske
Sodavandsetiketter til påske
+ ekstra kort mm du kan printe hvis du læser mit nyhedsbrev

Påskeopskrifter

Husk at du finder alle mine bedste påskeopskrifter samlet på denne side:
Påskemad: Alle mine bedste påske opskrifter

Jeg håber du vil nyde fridagene og at du får lejlighed til at hygge med dine nærmeste i løbet af påsken.

Hver uge skriver jeg en madplan til ugen der kommer. Jeg tager hensyn til alle danske mærkedage og skoleferier. Desuden tager jeg selvfølgelig hensyn til råvarernes sæson. I det omfang jeg kan forudse det tager jeg også hensyn til vejret og forholdene omkring hverdagsrytmen.
Nederst i madplanen får I ofte små glimt fra min hverdag og/eller arbejdet med bloggen.
Madplanerne udkommer altid søndag klokken 9. I løbet af søndagen udgiver jeg desuden et sæsonaktuelt nyhedsbrev til medlemerne af min mailingliste. Nyhedsbrevet er det der binder bloggen sammen gennem året.
Jeg skal helt sikkert prøve at lave din lammegryde med ærter
Glæder mig allerede 🤗
Hej Stina
Det er helt ærligt en af vores egne yndlingsopskrifter og vi glæder mig hvert år til foråret så vi kan spise den. Håber også du blev glad for lammegryde og iøvrigt har haft en dejlig påske.
Jeg holdt helt fri fra bloggen og ser derfor først din kommentar nu så du må undskylde at jeg ikke fik svaret med det samme.
Du må have det dejligste forår
Madhilsner fra
Marina
Kære Marina
Tak for alle de dejlige påskeopskrifter og smukke inspirerende billeder.
Rigtig god påskeferie.
Kære Dorthe
Mange TAK. Jeg håber du har haft den dejligste ferie. Jeg trak stikket helt ud og det har været dejligt men det betød detsværre også at jeg ikke fik set og besvaret din kommentar. Men den gjorde mig super glad nu da jeg igen åbnede bloggen så kæmpe stort TAK for den.
Mange varme forårshilsner
Marina