
Smukke lysegrønne maj er våd og kold på mine kanter. På plussiden betyder det at vi i år har kunnet nyde magnolien i ugevis og at hele haven dufter lysegrønt og friskt. Roserne, afgrøderne på markerne og i det hele taget planterne er også glade for regnen. Der er altid en lys side ved det meste og i hverfald ved koldt og regnfuldt forårsvejr.
Jeg holder meget af mad – ellers ville det jo også være dumt at skrive madblog – men mit liv består også af mange andre passioner og aktiviteter og med det føler jeg mig meget rig. Hvis det ene går lidt i stå eller driller har jeg nogle gange held eller medvind på andre områder. Så går der måske lidt og så er det i et andet aspekt af livet at man skal finde glæden og energien. Hele tiden handler det om at finde det der kan være den positive motor også når livet slår koldbøtter eller bliver lidt for uoverskueligt.
I den kommende uge har vi igen noget at fejre og glæde os til. I denne omgang er det pinsen der fejres på søndag og strækker weekenden så dejligt med en ekstra fridag mandag. Det er den sidste af de mange små kristne mærkedage i foråret, men foran os har vi jo heldigvis både grundlovsdag og sankt hans og derefter sommerferie.
Pinsen fejre helligåndens komme og regnes for kirkens fødselsdag, fordi det var der helligånden kom til jorden hvor den indgav disciplene mod og gav dem evnen til at tale i mange tungemål så de kunne sprede det kristne budskab til alle folkeslag.
I pinsen har vi danskere tradition for at blive så længe oppe at vi kan se solen danse pinsemorgen. Det er faktisk en tradition, der oprindeligt var tilknyttet påsken hvor man sagde at solen dansede af glæde over Kristi opstandelse påskemorgen. Nu er der bare det at det her nordpå oftest er koldt i påsken og derfor knap så hyggeligt at sidde oppe hele natten og vente på danseriet. Derfor flyttede vi meget praktisk traditionen til pinsen, der falder 50 dage senere og hvor chancen for dejligt vejr derfor er større. Faktisk synes jeg at den fantastiske og lidt vilde ide med at solen danser passer meget fint til Pinsen og det at disciplene fik nyt mod og nye evner.
Min erfaring med danseriet er iøvrigt at det ikke er så nemt at få lov til at opleve. Jeg har mange gange forsøgt, men jeg er ikke helt sikker på at jeg er gået hårdt nok til de våde varer. I hvertfald er det selv med min bedste vilje aldrig lykkes mig at få øje på selv det mindste lille dansespjæt.
Mandag: Nudelsuppe

En fordel ved det kolde majvejr er at det stadigt er suppe vejr og derfor foreslår jeg mandag den skønne og nemme nudelsuppe der er en af mine børns yndlingsupper.
Nudelsuppe med kylling og masser af grøntsager
Tirsdag: Fiskeburger

Tirsdag foreslår jeg den lækre fiskeburger med sprød fisk og lækker urtecream.
Fiskeburger med panko paneret rødspætte
Urtecreme

Onsdag: Kylling med lime og chili

Onsdag foreslår jeg den skønne og nemme ret med kyllingelår der har ligget i en marinade med lime og chili. I denne omgang vil jeg foreslå at serverer med kokosris og asparges i wok.
Kyllingelår marineret med chili, lime og honning
Kokosris: Cremede ris kogt med kokosmælk
Asparges i wok med sesam, chili og appelsin

Torsdag: rester, rugbrød eller spise ude
Torsdag foreslår jeg jo altid at spise rester eller rugbrød (Danskernes mest almindelige aftensmad). I denne omgang kunne der meget fint være dejlige rester fra onsdag.
Men som sagt verden slår koldbøtter og for restauranter og caféer har det været hårdt. Derfor vil jeg faktisk foreslå at gå ud og spise et lille hurtigt måltid hos et sted man holder af.
Fredag: Grøntsagslasagne

Vi glæder os til den lange weekend og fejre det fredag med at spise den lækre grøntsagslasagne, der laves på grundlag af min gode tomatsovs med alle de gode grove grøntsager.
Vegetarlasagne: min bedste grøntsagslasagne
Tomatsovs med grøntsager

Lørdag: Lady og Vagabonden

Lørdag foreslår jeg en børnelivret som hele familien elsker, nemlig Lady og Vagabondens italienske kødboller. Til tomatsovsen kan du bruge tomatsovsen fra fredag. Du skal bare fortynde den lidt fx med lidt vand tilsat herbamare.
Lady og Vagabonden: Saftige kødboller i tomatsovs
Søndag: Vi fejre pinsesøndag med kalvefrikasse

Vi har tradition for at fejre pinsen med den ualmindeligt lækre mormor ret Kalvefrikasse med asparges og forårsgrønt. Server med nye kartofler kogt med løvstikkesalt.
Kalvefrikassé
Løvstikkesalt

Til dessert har jeg tradition for at foreslå min mors nemme jordbær dessert, men det er helt ærligt for tidligt til jordbær i år. Alternativt kan du lave en dejlig rabarber kompot og server den til vaniljeis eller du kan lave den dejlige rabarber crumble.

Rabarberkompot med vanilje
Rabarber crumble med marcipan og mandler

Hjemmelavet: Løvstikkesalt

Det er lige nu du skal lave løvstikkesalt for løvstikken står frodig og smagfuld i køkkenhaven. Senere på sæsonen smager den ikke nær så godt, så det er nu du skal bruge de fem minutter på at lave løvstikkesalt til hele året sådan at du altid kan koge kartofler der smager som nye. Det gør en kæmpe forskel også når du fx vil bruge kartoflerne til kartoffelsalat.
For at kunne kende forskel på de forskellige grønne kryddersalte i mit køleskab har jeg lavet en etiket til mig selv. Når jeg åbner glassene og dufter efter kan jeg selvfølgelig sagtens dufte forskel, men så skal jeg jo have glassene ud og derfor er det nemmere når jeg kan se hvad der er i glasset på forhånd så jeg tager det rigtige. Læsere af nyhedsbrevet kan udskrive etiketten til eget brug.
Løvstikkesalt

Bag om bloggen: der fejes i hjørnerne
Da jeg nu var i gang med at lave løvstikkesalt og etiketter tog jeg også lige lidt nye billeder og skrev opskriften en lille smule om. Det er en af bloggens første og der er fx noget kedeligt teknik med at opskriften er skrevet i et gammelt format og det giver en masse småting som skal rettes, fordi anbefalingerne til hvordan sådan noget skal se ud på min side af skærmen hele tiden ændre sig.
Det er bare småting som at billedet i selve opskriften var for lille i pixels og den slags, men der er mange af den slags småting når det er en opskrift jeg ikke har rettet til længe. Alt det rettede jeg, som jeg løbende gør med nogle af bloggens opskrifter. Jeg når simpelthen ikke dem allesammen igennem hver gang man skal gøre noget nyt, men af og til tager jeg fat i en af de gamle og bruger de par timer det tager at få alt det bagvedliggende til at stå som det skal.
De konstante ændringer er iøvrigt en af grundene til at store udenlandske madbloggere ofte har en eller flere assistenter tilknyttet. Det er simpelthen et stort arbejde at holde sig løbende ajour og det er faktisk ikke noget I som læsere kan se på jeres side af skærmen, men hvis jeg ikke fikser det vil det med tiden stå kluntet, teknik vil stoppe med at virke hos jer eller bloggen vil blive så langsom at I ikke orker at bruge opskrifterne.
Her i biksen er vi jo bare mig til det hele så derfor er der meget jeg ikke når at gøre helt så perfekt som man kunne ønske. Derfor er jeg jo super glad for at I alligevel er mange som har lyst til at læse med.
Hverdagsglimt/bag om bloggen: Ingen påske i denne omgang
I denne uge var det meningen at jeg skulle have skrevet påskeopskrifter til næste års påske, men lige pludselig var jeg i stedet først på Langeland og derefter på Frederiksberg og så tilbage på Langeland. Derfor blev det ikke til ret meget påske, men til gengæld til fotograferingen af en lækker småkage opskrift som jeg tænker I får i næste uge. Valget af småkage var mest fordi jeg stadigt prøver at lære lyset at kende i lejligheden. Som nogle måske husker arbejdede jeg også på det sidste forår, men siden har det hele jo slået koldbøtter igen og igen og min mand har været meget hjemme i Holstebro. Derfor er det som om jeg skal starte helt forfra igen. Her er det ret smart med sådan en stak småkager. Dels fordi de kan laves af det meget lidt, der bor i min mands køkkenskabe og dels fordi de er meget taknemmelige at fotograferer. Det meste mad skal fotograferes lynhurtigt efter at det er lavet og man skal være klar og vide hvad man vil. Med småkagerne kan jeg derimod flytte dem rundt i lejligheden og afprøve lys og fotomuligheder.

Hver uge skriver jeg en madplan til ugen der kommer. Jeg tager hensyn til alle danske mærkedage og skoleferier. Desuden tager jeg selvfølgelig hensyn til råvarernes sæson. I det omfang jeg kan forudse det tager jeg også hensyn til vejret og forholdene omkring hverdagsrytmen.
Nederst i madplanen får I ofte små glimt fra min hverdag og/eller arbejdet med bloggen.
Madplanerne udkommer altid søndag klokken 9. I løbet af søndagen udgiver jeg desuden et sæsonaktuelt nyhedsbrev til medlemerne af min mailingliste. Nyhedsbrevet er det der binder bloggen sammen gennem året.
Sikke smukke billeder – særligt det første med tallerkenen med pinseliljer er så fint.
Hej Kirsten
Tak hvor er du sød. Jeg er selv helt vild med den tallerken med pinseliljerne som jeg har fundet i genbrug. Den er Royal Copenhagen men jeg tror den må være hjemmemalet for jeg har aldrig set den andre steder. Jeg tog faktisk billedet sidste år hvor det passede med pinseliljerne i min have og jeg tog både et ovenfra som jeg brugte sidste år og så dette.
Rigtig glædelig pinse weekend til dig.
Mange forårshilsner
Marina