
Danmark er dejligt i højsommeren. De vilde blomster fylder grøftekanter og i haverne dufter rose og kaprifol, dagene er lange og nætterne korte. Vi trænger til det pusterum af lys og sollys og det er nu vi skal suge til os så vi har noget at stå i mod med i den lange mørke vinter.
På lørdag er det solhverv, årets længste dag, der i år falder på den 20. Det skal man lige vende sig til for solhverv falder som oftest på den 21 som er min ældste datters fødselsdag.
Uanset dato gymnastisk er sommersolhverv en vidunderlig tid med lys og lethed og den står i skarp kontrast til de korte mørke dage vi oplever omkring vintersolhverv.
Vi danskere er formet af denne dobbelthed. På den ene side de lange mørke vintre hvor vi kryber i hi og har lært at elske hyggen. Og på den anden side de lange lyse sommerdage hvor alt bliver sorgløst og er allermest perfekt når det er let og skødeløst.
Derfor synes jeg faktisk også at det er perfekt at det netop er på den tid på året vi fejre det danske flag. Dannebrog fyldte jo officielt 800 år sidste år og regnes for verdens ældste nationalflag. I følge legenden blev det født i krig og det levede sine første mange århundrede som symbol på kongemagten. Først i vores demokratiske tidsalder er vores flag blevet det fælleseje som vi allesammen må bruge til alt det vi gerne vil fejre. Jeg elsker det! Jeg er kæmpe fan af Danmark. Af de mennesker der bor i Danmark, af de danske landskaber, af dansk mad og af vores samfundsmodel. Jeg elsker at vi som folk har taget et magtsymbol og gjort det til et festligt og hyggeligt samlingspunkt. Det er for mig indbegrebet af Danmark og de små stille revolutioner, der er så kendetegnede for vores moderne historie.
Alt denne snak om Dannebrog er selvfølgelig afledt af at jeg i år fik delt opskriften på min lette flagkage. En kage jeg de sidste år har foreslået her i madplanerne til at fejre Valdemarsdag, der altid falder den 15. juni. Kagen er selvsagt også perfekt til fejring af studenter, fødselsdage eller andre festlige begivenheder hen over sommeren.
Og med det ønsker jeg jer allesammen den smukkeste højsommeruge. I anledning af Valdemarsdag har jeg fyldt madplanen med dejlige danske klassikere og et par fordanskede internationale indslag. For sådan er mit Danmark! Inspireret og åben mod verden, men stadigt fyldt med kærlighed til de danske klassikere.
MANDAG: SPAGHETTI MED KØDSOVS OG FLAGKAGE

Spaghetti med kødsovs er en klassisk børnelivret og i Danmark har vi den ret mærkelige vane at vi placerer kødsoven oven på spaghettien. En Italiener ville korse sig men sådan har vi nu gjort i generationer. Perfekt til ugens første dag og nemt lavet når man har lavet den gode tomatsovs med masser af gode grove grøntsager.
Måske giver det overskud til sammen at lave den nemme flagkage til fejring af Valdemarsdag.
Kødsovs til spaghetti og lasagne
Hjemmelavet tomatsovs
Flagkage: Nem opskrift på Dannebrogskage

TIRSDAG: BOLLER I KARRY

Tirsdag foreslår jeg Boller i Karry, en ret fra den tid hvor det meget eksotiske karry blev allemandseje i Danmark og blev kombineret med klassisk dansk gris til en mormor klassiker som de fleste elsker.
Over tid er der skruet op for mængden af karry og de fleste bruger også kokosmælk som i min opskrift. Alligevel er det stadig en dansk ret.
Boller i karry: klassisk eller som ristaffel
ONSDAG: FISKEFRIKADELLER MED NYE GRØNTSAGER OG URTECREAM

Onsdag foreslår jeg de fantastiske dejlige danske fiskefrikadeller De smager ganske enkelt fantastisk og er slet ikke svære at lave fra bunden. Hjemmelavede fiskefrikadeller smager meget bedre end den købte fiskefars- simpelthen fordi fisken er friskere.
Fordi det er sommer foreslår jeg at server fiskefrikadellerne med nye kogte kartofler kogt med løvstikkesalt og en masse nye lækre grøntsager let dampende. Oplagte valg vil være asparges og nye gulerødder.
Server det hele med den nemme og altid lækre urtecream.
Fiskefrikadeller: sprøde, bløde og lækre
Løvstikkesalt
Urtecreme

TORSDAG: RUGBRØDSDAG
Den mest almindelige aftensmad i Danmark er rugbrød og sådan bliver det også denne torsdag hvor jeg satser på at der er dejlige rester af både nye kartofler og fiskefrikadeller. Begge dele er nemlig fantastiske på en rugbrødsmad.
FREDAG: CHICKEN NUGGETS

Fredag lader jeg mig inspirerer af det store udland sådan som vi Danskere altid har gjort det gennem hele vores historie. Det følger nemlig naturligt af at være et lille land med mange sømænd og megen hand med andre lande.
Det kan lyde lidt højtravende men retten er nu ganske enkelt børnefavoriteten Chicken Nuggets serveret med ovnpomfritter, gnavegrønt og en lækker dip der passer til det hele.
Hjemmelavede chicken nuggets – Sprøde og lækre
Sprøde hjemmelavede pommes frites i ovn
Sambal Oelek dressing


LØRDAG: VI FEJRE SOMMERSOLHVERV MED GRILL OG JORDBÆRDESSERT

Lørdag er det sommersolhverv og det fejre vi ved at grille en masse dejlige danske grøntsager og server dem med gode pølser fra slagteren, en lille bøf eller noget andet dansk kød. Server med en ægte dansk mormorsalat med fløde-citron dressing, nye danske kartofler og ærter man selv kan pille ved bordet. Hvis du har lavet ramsløgssmør smager det fuldstændigt fantastisk til det hele og ellers kan du måske lave en anden kryddersmør efter samme nemme princip!
Til dessert skal vi traditionen tro have min mors nemme jordbær dessert med chokolade flødeskum og hyldeblomstmarinerede jordbær.
Ramsløgssmør
Jordbærdessert med chokoladeflødeskum

SØNDAG: FLÆSKESTEG MED SOMMERGRØNT

Kan man spise flæskesteg om sommeren spørg du måske og til det svarer jeg meget gerne JA og især i en uge hvor jeg har dansk mad som tema. Det er en evig sorg i mit madhjerte at flæskestegen ikke blev dansk nationalret.
Når man server flæskesteg om sommeren skal man selvfølgelig ændre lidt på tilbehøret så det er knap så tungt som det vi får til jul. Jeg vil foreslå nye danske kartofler, en mormorsalat pakket med friske ærter og lækre dampede grøntsager, meget gerne smørdampede. Se det er et måltid værdigt til at afslutte en dansk maduge og med den store fordel at der kan serveres lækre sandwich med flæskesteg i morgen (og fordi jeg ikke har rødkål på denne årstid bliver det helt enkelt bare ala sandwich med hamburgerryg)
Flæskesteg af kamsteg med knasende sprøde svær
Smørdampede grøntsager
Mormorsalat med ærter


UGENS EKSTRA SØDE: RABARBER CRUMBLE

Vi har selvfølgelig allerede flagkage og jordbærdessert på ugens menu, men lige om lidt skal rabarberne have sommerro og derfor kan jeg ikke dy mig for lige at foreslå den dejlige rabarber crumble. Endnu et dejligt eksempel på en international klassiker som er fordansket med skøn marcipan.
Rabarber crumblen er indbegrebet af kolonihave hygge for mig og jeg vil så gerne anbefale den her på fladerebet af rabarbersæsoen.
Rabarber crumble med marcipan og mandler
BAG OM BLOGGEN: JEG RODER MED KODE
Man kan bruge de lange lyse sommeraftner på mange gode måder, men i denne uge har jeg valgt at bruge mine på bloggens kode. Og lad mig bare sige det sådan: det er IKKE et emne jeg er ret godt hjemme i og faktisk hellere ikke et emne som jeg er særligt bidt af. Bloggen var nu bare blevet så langsom at jeg ikke engang selv gad at vente på den og når bloggens egen mor har det sådan, kan man hellere ikke forvente at andre mennesker vil vente på blogbarnet (og her taler vi ifølge google om 4 sekunder for opskriften på kartoffelsalat. Vi moderne mennesker er utålmodige!).
Meget omhyggeligt har jeg derfor læst lange og halvvejs uforståelige vejledninger og langsomt prøvet mig frem med det ene og det andet. Noget fik bloggens indhold til at forsvinde, andet fjernede billederne og sådan var der mange små katastrofer under vejs. MEN hurra, virkede en del andre tiltag så godt at bloggen nu faktisk scorer 98 ud af 100 fra Computer og 74 ud af 100 fra mobil, på sådan en karrakterskala google har for hastighed. Hvorfor mobilen stadigt skal være langsommere, har jeg fortsat til gode at begribe, men summasummarum burde det spare dig for mindst 2 sekunder hvis du skal lave kartoffelsalat (og det kan jeg iøvrigt godt anbefale!).
Hvorfor lige kartoffelsalat spørg du måske? Og tja noget skulle jeg jo have at teste og sammenligne og den opskrift er bare virkelig populær og har en god mellemlang størrelse med masser af DIY billeder. Derfor har jeg sådan ca. set på den kartoffelsalat og dens hastighed 100 gange i sene nattetimer i denne uge og det kan man godt blive sulten af.
Men nu burde hele bloggen altså være bedre til at rubbe sig når man kalder på den og det håber jeg du kan mærke derude.
SANKT HANS

Det er lige straks Sankt Hans og hvis du vil inviterer til en hyggelig aften og mangler en invitation eller nogle fine bordkort har jeg lavet begge dele til dig så du gratis kan printe ud.
Invitation til Sankt Hans: Lige til at printe
Bordkort til Sankt Hans aften – lige til at printe

Få årstidsinspiration på Instagram. Klik på et billede og læs med:
Hver uge skriver jeg en madplan til ugen der kommer. Jeg tager hensyn til alle danske mærkedage og skoleferier. Desuden tager jeg selvfølgelig hensyn til råvarernes sæson. I det omfang jeg kan forudse det tager jeg også hensyn til vejret og forholdene omkring hverdagsrytmen.
Nederst i madplanen får I ofte små glimt fra min hverdag og/eller arbejdet med bloggen.
Madplanerne udkommer altid søndag klokken 9. I løbet af søndagen udgiver jeg desuden et sæsonaktuelt nyhedsbrev til medlemerne af min mailingliste. Nyhedsbrevet er det der binder bloggen sammen gennem året.
Skriv et svar