
På fredag er det Store bededag og det betyder at det torsdag er tid til varme hveder. Hjemme hos os glæder vi os helt vildt for den aften har altid stået for os som noget af det hyggeligste. Vi fejrer aftenen som vi gjorde det i mit barndomshjem og sådan som mine forældre og deres forældre også fejrede store bededag. Det vil sige at vi spiser nybagte varme hveder med dejligt pålæg som aftensmad. Der skal gås tur i foråret og der skal være forårsblomster på bordet. Og til de varme hveder skal der være te. Sådan har man nemlig fejret Store bededag i generationer og du kan læse meget mere om baggrunden for traditionen her. Og netop pga af det med teen har jeg valgt at fotograferede min oldemors tekop til ugens madplans billede. Jeg ved nemlig med sikkerhed at hun har siddet og drukket te af den til de varme hveder tilbage i de tider hvor meget var anderledes end i dag.
Lige efter store bededag er vi så heldige at det er 1 maj. Og 1 maj kan man jo på dejlig vis fejre lige som man vil. Man kan svinge med de røde faner, selvom det jo ikke bliver i fællesparken eller ligende steder i år. Man kan også helt privat vælge at fejre dagen som en lysegrøn forårsdag – sådan som man har gjort det i generationer og længe før 1 maj blev kampdag. Faktisk er traditionen om at 1 maj er noget helt særligt en af de væsenlige grunde til at dagen i sin tid blev valgt som kampdag.
Og sådan går historien i ring og vi går med den. Rundt og rundt, år efter år, bære vi traditionerne med os, mens vi bevare og samtidigt forandre dem. Det er meget smukt, synes jeg.
Ugens madplan fejre selvfølgelig de to mærkedage og er iøvrigt fyldt med dejlig forårsmad. Man kan også se at jeg stadigt skriver på mit store ramsløgstema for i denne uge er der to nye opskrifter med ramsløg på bloggen og de er selvfølgelig begge to med på madplan. Hav en dejlig uge. Jeg elsker at vi nu og i tiden fremover har så meget at fejre.
Mandag: Kyllingelår med citron, hvidløg og rosmarin

Vi har ingen rester i denne uge og derfor foreslår jeg en af mine egne yndlinge til travle dage i stedet. Denne nemme ret med kyllingelår er så nem at det var den første aftensmad jeg selv kunne lave og jeg har lavet det lige siden. Javist kyllingen skal bruge tid i ovnen, men der passer den jo sig selv og selve arbejdestiden er begrænset til minutter.
Hvis du har tid kan du fx serverer med dejlige grøntsager og jeg vil gerne foreslå stegte gulerødder og dampet broccoli.
Det vil også være lækkert med sprøde ramsløgsbrød og dem kan du have klar til at sætte i ovnen når du tager kyllingen ud. Kyllingen kan sagtens stå i de minutter det tager at lave de sprøde brødskiver.
På den måde kan det blive til en hel lille hyggelig forårsfest – også selvom det er nemt.
Kyllingelår med citron, hvidløg og rosmarin
Sprøde ramsløgs brød

Tirsdag: Grøn biksemad

Tirsdag foreslår jeg at server en dejlig nem og helt grøn biksemad. Du kan eventuelt supplere med rester af kyllingen fra dagen før hvis du synes.
Grøn biksemad med masser af sprøde forårs grøntsager
Onsdag: Fiskefrikadeller med urtecream, kartofler og stegte asparges

Onsdag foreslår jeg at lave lækre gammeldags fiskefrikadeller. Server dem fx med kartofler kogt med løvstikkesalt, urtecream og stegte asparges.
Fiskefrikadeller: sprøde, bløde og lækre
Urtecreme

Torsdag: Vi fejre Store bededag med varme hveder

De varme hveder bages og spises traditionelt dagen før store bededag og det vil sige torsdag.
I følge traditionen skal man spadserer i foråret og herefter komme hjem til te og varme hveder der spises til aftensmaden. Jeg sørger for god ost og går til slagteren og køber lækkert pålæg. Vi elsker det!
Hvis du synes at det er lige lovligt luftigt at spise boller til aftensmad, kan du jo spise en rigtig god frokost, fx med rester af fiskefrikadeller fra dagen før.
Min populære opskrift er pakket med DIY fotos og gode råd – og husk nu at lave nok så du også har til at gå og hygge spise dagen efter.
Varme hveder

Store bededag: Hamburgerryg med ramsløg i citronfløde

På selve Store bededag måtte man i gamle dage ikke andet end at bede. Man måtte hverken lege, arbejde, rejse eller lave mad. Det tror jeg ikke mange danskere overholder i dag, men jeg har alligevel besluttet at sætte et super nemt måltid på madplanen. Det passer samtidigt så heldigt med at vi skal tage hensyn til madkurven til 1 maj i morgen.
Mit forslag er ovnbagt glaseret hamburgerryg serveret med nye kartofler og lidt lækre sprøde forårsgrøntsager. Det hele ledsaget af ugens anden nye opskrift nemlig de sautererede ramsløg i citron fløde. Det er så nemt at det faktisk bør være tilladt selv på store bededag for det er præcis lige så nemt som at riste en bolle og det giver den skønneste lille sovs, der passer dejligt til hamburgerryg, forårsgrønt og kartofler.
Glaseret ovnbagt hamburgerryg
Ramsløg i citronfløde

Lørdag: Vi fejre 1 maj med madkurv


Her på bloggen har jeg tradition for at fejre 1 maj med en madkurv så det gør vi selvfølgelig også i år. Lidt afhængigt af hvor mange I er vil jeg lave to til fire sandwich, samt limonade.
Lad mig fx foreslå sandwich med hamburgerryg og sandwich med røget laksemouse. Andre gode forslag til madkurven er æggesalat, hønsesalat med asparges, frikadeller og kartoffelsalat. Desuden altid gerne gnavegrønt og lidt chokolade. Til dessert foreslår jeg i år de nemme og altid populære havregrynskager.
Røget laksemousse
Sandwich med hamburgerryg
Sandwichboller med rug
Lemonade: forfriskende dejlig citronlemonade
Havregrynskager: nemme og knasende sprøde


Søndag: Kylling i karry

Vi slutter ugen af med en familiefavorit fra mormor køknet nemlig den altid dejlige kylling i karry som jeg synes bliver ekstra lækker med masser af forårsgrøntsager.
Kylling i karry
Hjemmelavet

Til de dejlige sprøde ramsløgsbrød mandag skal der bruges ramsløgssmør. Super nemt at lave og også lækkert til at stege alle de mange forårsgrøntsager jeg foreslår i denne uge. Eventuelt overskud kan du fryse ned så du har til sommerens dejlige grillaftner.
Ramsløgssmør

Til de lækre sandwich med hamburgerryg bruges klassisk dansk agurkesalat og den giver det altså helt ærlig nul mening at købe færdig for den er så utrolig nem at lave selv.
Agurkesalat

Bag om bloggen: Med kors og bånd
Mens Danmark bliver lysegrønt og fuglene synger i min baghave har jeg været i gang med at fotograferer kors og min tipoldemors elfenbens omslag. Billedet skulle selvfølgelig – ligesom tekoppen – bruges til mit tema om store bededag. Alligevel kan man altså godt føle sig lidt fjollet når man står der og arrangerer kors og bånd og elfenben.
De fine vibeæg har jeg valgt fordi farverne passer til de magnoliaer der var med på mit oprindelige billede med varme hveder. Det billede er efterhånden mange år gammelt nu og den flotte magnolia busk er detsværre død. Da jeg så så at mine vibeæg var væltet i stormen midt på ugen var det oplagt at bruge dem. Også fordi der er kors i alle firkanterne hvis man kikker godt efter.
Hav den dejligste uge

Hver uge skriver jeg en madplan til ugen der kommer. Jeg tager hensyn til alle danske mærkedage og skoleferier. Desuden tager jeg selvfølgelig hensyn til råvarernes sæson. I det omfang jeg kan forudse det tager jeg også hensyn til vejret og forholdene omkring hverdagsrytmen.
Nederst i madplanen får I ofte små glimt fra min hverdag og/eller arbejdet med bloggen.
Madplanerne udkommer altid søndag klokken 9. I løbet af søndagen udgiver jeg desuden et sæsonaktuelt nyhedsbrev til medlemerne af min mailingliste. Nyhedsbrevet er det der binder bloggen sammen gennem året.
Vi fejreR og ikke fejre 🙏🙏😊
Hej Mie
TAK. Jeg vil prøve at huske det. Jeg detsværre ret ordblind og kan ikke selv se det. Håber du kan tilgive mig.
Hav en dejlig forårsuge
Marina
Hej Marina!
Dine (få) stavefejl betyder ingenting! Jeg elsker den måde, du skriver på – så levende og hyggeligt 🙂 Det er altid en fornøjelse at læse din blog, madplaner og nyhedsbreve, og den måde du får flettet historierne ind om vores traditioner og højtider har virkelig igennem de mange år, jeg har fulgt med, åbnet mine øjne for alle de små ting i livet, vi har at glæde os over. Tusind tak ❤ og også stort tak for at dele ud af dine lækre og gennemarbejde opskrifter.
Kærlig hilsen Janne
Hej Janne
Mange, mange TAK for en helt fantastisk kommentar. Jeg bliver simpelthen så glad over dine ord for det er jo netop det her jeg prøver i det små. At bevare, formidle og udvikle vores traditioner og at skabe hverdagsglæde. Det gør mig så utrolig glad når du kan se det og bruge det. TAK! OG TAK fordi du gav dig tid til at skrive det til mig.
Jeg vil dog gerne sige at Mies oprindelige kommentar var venlig og at jeg ikke blev ked af det eller fornærmet. Nogle gange får jeg virkeligt brutale kommentarer og især mails (selvom jeg af samme grund ikke har lettilgængelig mailadresse). Så kan jeg godt blive ked af det og få lyst til at holde op med at skrive blog. Men sådan opfattede jeg slet ikke Mies kommentar. Jeg forstår nemlig godt at det kan være voldsomt irriterende at tegnsætning og stavning ikke er i topklasse her på bloggen. Det er forskellige ting vi ser og det er jo det skønne ved mennesker at vi har forskellige kompetencer. Jeg tænker vi er skabt sådan at vi skal hjælpe hinanden, netop fordi vi er gode til forskellige ting. Nu er jeg jo kun mig om at skrive blog her på stedet og så må det jo blive det jeg formår.
Tak igen for din kommentar. Den har virkeligt kastet solskin over min dag.
Mange forårshilsner
Marina
Jeg har lige bagt (og spist) dine varme hveder – et stort hit her i huset. Sprøde og bløde på samme tid. Tak for en god opskrift, og for at forklare i dybden hvorfor fremgangsmåden er som den er.
Kære Mette
Hvor er jeg da bare utroligt glad for at høre det. Jeg elsker at vi danskere er fælles om så mange traditioner og bliver rigtig stolt over at så mange vælger at bruge min hvede opskrift. Opskriften er jo helt fra 2009 (på min gamle blog) så der er mange der vender tilbage år efter år og derfor vidste jeg også hvilke spørgsmål det var som man gerne ville have svar på. Det gør det lettere for mig. SÅ dejligt at du kunne bruge forklaringerne og mange TAK fordi du gav dig tid til at skrive til mig.
Håber du får en dejlig bededagsweekend
Mange varme forårshilser
Marina