
Lucia er lyset og glædens fest. Når Luciaterner og stjernedrenge ligger lysene fra sig skal de traditionen tro have varm chokolade, brunkager og svenske luciabrød.
Så er vi godt i gang med december og som altid synes jeg dagene flyver afsted i et tempo så jeg knap kan følge med. Der er så meget jeg gerne vil og så få timer at gøre godt med. Jeg ønsker altid at tempoet ville falde bare lidt så der var bedre tid til at nyde alt det gode.
I ugen der kommer fejre vi Luciadag på onsdag og tredie søndag i advent på søndag. Fordi det er luciadag den 13 var det selvfølgelig meningen at jeg i denne uge ville have flyttet min opskrift på luciabrød fra Badut til Marinas Mad. Hvorfor det alligevel ikke gik sådan kan du læse længere nede i ugens “Bag om bloggen” indlæg. I stedet fik I en virkelig dejlig opskrift på jødekager. Selv min svigermor siger at mine jødekager er de bedste og så kan man da ikke få meget bedre ros…
Ugens madplan er julehyggelig, men også med masser af hurtig hverdagsmad til de travle december dage.
MANDAG: SANDWICH MED HAMBURGERYG
Der er ikke noget bedre end når der er skønne rester af steg fra søndagsmiddagen for det betyder at der kan stå virkelig lækker og hyggelig mad på bordet i en håndvending. I denne uge er det resterne fra den dejlige hamburgerryg der bliver til de altid populære sandwich.
TIRSDAG: FRIKADELLER MED RØDKÅLSALAT

Tirsdag foreslår jeg en dejlig omgang klassiske frikadeller, selvfølgelig serveret med julet rødkålsalat og gerne med bagte rodfrugter.
SE OPSKRIFT PÅ FRIKADELLER HER
ONSDAG: LUCIADAG

De dejlige safranbrød smager af jul og spises til Luciadag.
På luciadag skal vi selvfølgelig have skønne luciaboller, brunkager og varm chokolade. Sådan gør vi hvert år og det er så hyggeligt.
Da dagen starter så sødt og godt slutter vi altid af med et let og smukt lille måltid bestående af sprødstegt hvid fisk og dampede grøntsager. Så er der ligesom balance i tingene.
TORSDAG: RUGBRØDSDAG
Torsdag er det som altid rugbrødsdag og er man heldig er der en luciaboller i overskud man kan riste til dessert. Det er noget så godt.
FREDAG: CHICKEN NUGGETS

Selvom det er december skal børnene have deres fredags favoritter og i denne uge har jeg valgt at det skal være de lækre sprøde chicken nuggets med hjemmelavede pommes frites og masser af gavegrønt. Omme på min side af virkeligheden er det iøvrigt nu sådan at det er blevet et måltid min mand laver sammen med min yngste (der elsker chicken nuggets). De følger simpelthen den opskrift jeg har skrevet og det er da ren luksus for mig som ellers er den der står for maden herhjemme.
SE OPSKRIFT PÅ CHICKEN NUGGETS HER
SE OPSKRIFT PÅ SPRØDE OVNBAGTE POMMES FRITES HER
SE OPSKRIFT PÅ DIP TIL DET HELE HER (Super nemt og helt uundværligt i denne sammenhæng!)
LØRDAG: RISENGRØD
I december er der altid travlt og netop derfor synes jeg at det er helt perfekt at vi har tradition for risengrød alle lørdage. Risengrøden passer jo stort set sig selv og er nem at købe ind til. Derfor kan der blive tid til at få andre ting fra hånden mens risengrøden hygger sig så fint i ovnen. I øvrigt passer det jo også super fint med at der kan sættes risengrød frem til nissen aftenen før adventssøndagene. Hvis man er heldig kan det jo være han kommer med en gave søndag morgen.
SØNDAG: TREDJE SØNDAG I ADVENT
Jeg har giver hver af adventssøndagene et tema. Ugen inden december var det julekrea hygge med julebrownie, 1 søndag i advent var der selvfølgelig gløgg og æbleskiver og i sidste uge foreslog jeg menuen til en julebrunch. I denne uge holder vi store bagedag hvor der kan fyldes godt i kagedåserne. Jeg ved nemlig at mange holder sådan en hyggelig bagedag hvor de mødes nogle stykker med hver sin kagedej og får bagt en masse dejlige småkager så alle kan få noget forskelligt med hjem i kagedåserne. Det synes jeg faktisk er ret genialt.
STORE SMÅKAGEDAG

Sådan en småkage dag synes jeg ikke at der behøver at være det helt store traktement for der skal jo være god plads til alle smagsprøverne. Jeg ville lave en omgang æblegløgg (der er lidt friskere end den almindelige) og så ellers stille masser af mandariner frem og måske et fad med gnavegrønt, dip og små skole rugbrød. Det er den slags man kan få lyst til at spise under småkagebagningen.
Af småkager vil jeg foreslå vaniljekranse, jødekager, svenske jitterbuggere, pebernødder, håkonskager og så selvfølgelig en omgang af mine nemme småkager til udstikning.
SE OPSKRIFT PÅ DEN NEMME SMÅKAGE DEJ HER (der er også link til de fem varriationer)
SE OPSKRIFT PÅ SMÅKAGEGLASUR HER
SE OPSKRIFT PÅ JØDEKAGER HER (Med to lidt usædvanlige variationsmuligheder. Den ene er en jeg blev rådet til af en pige i en supermarkeds kø i sidste uge. Den er faktisk særlig god).
SE OPSKRIFT PÅ HÅKONSKAGER MED MARCIPAN HER.

De lækre håkonskager er en slags specie med marcipan. Ualmindeligt lækre og populære.
ADVENTSMIDDAG: ANDEBRYST A LA ORANGE OG MARCIPAN BAGTE ÆBLER
Jeg kan se at der er mange der besøger min opskrift på andebryst med appelsinsovs her i december og det er da også bare en skøn ret der smager julet men alligevel friskt.
SE OPSKRIFTEN HER (også opskrifter på tilbehør og appelsinsovs i samme indlæg)
Til dessert foreslår jeg de nemme og altid populære æbler bagt med marcipan. Server dem gerne med lidt god vaniljeis ved siden af. SE OPSKRIFTEN PÅ ÆBLER BAGT MED MARCIPAN HER.
HVERDAGSGLIMT: Å DONNA

Mandag, onsdag, lørdag: Min nyeste Donna Hay kogebog ankom mandag, men jeg fik først tid til at læse i den onsdag. Til gengæld gjorde jeg det super hyggeligt med både gløgg og julesmåkager. Lørdag var bogen gennemlæst og på plads på hylden. Bemærk min farmors kogebog (med bogmærkesnoren) og de to oldgamle frøken Jensens jeg har lånt af min svigermor. Jeg kikker faktisk jævnligt i dem.
Ingen kan style et madbillede på helt samme måde som Australske Donna Hay. Før hendes tid var madbilleder ofte overlæssede, men hun har skabt sin egen stil hvor det er maden der er i fokus og hun er bredt anderkendt som en af verdens absolute bedste madstylister. I dag er hun et fænomen med madblad i eget navn og stribevis af kogebøger. Jeg har nærstuderet både hendes billeder og opskrifter og kan ofte genkende en af hendes opskrifter på en dansk madblog eller i et blad, også selvom hun sjældent er nævnt. Som man kan se har jeg allerede fire Donna Hay kogebøger, allesammen lyse og lette i styling og fotografering og i mandags ankom så den nyeste, der er fotograferet i den mørke stil der nu er blevet moderne. Billederne er stadigvæk super smukke og inspirerende, men jeg synes opskrifterne er noget tynde i det. Ideen er at give os en grundopskrift og så et antal variationer (faktisk samme princip som jeg selv skrev på min lille notesbog da jeg planlage denne madblog og som man kan se fx i mine brownie opskrifter hvor der er en grundopskrift og fem årstidsvariationer). Detsværre er især variationerne lidt idéforladte. Alligevel har bogen ihvertfald forløbigt fået plads på reolen med ynglings kogebøger.
BAG OM BLOGGEN: EN UGE MED FORHINDRINGER

At fotograferer småkager er den nemmeste opgave man kan tænke sig. Alligevel har det bare drillet i denne uge.
Nogle uger vil tingene bare slet ikke lykkes. I denne uge står der på min plan at jeg skal flytte opskrifterne på luciaboller og vaniljekranse. Alligevel er det en opskrift på jødekager I har fået.
Forklaringen på den manglende opskrift på vaniljekranse er at alle de mange jeg allerede har bagt er spredt i mange maver og da jeg ville bage nogle nye gik min foodprocessor i stykker. Den har gjort det godt i 12 år så man kan ikke klage, men det er alligevel noget øv og især fordi man altså ikke kan lave mandelmel uden. Altså kunne der ikke blive nogen opskrift på vaniljekranse (og jeg bager dem ellers efter en opskrift der har vundet en konkurence som Danmarks bedste).
Opskriften på luciaboller havde jeg sådan glædet mig til at style og fotograferer og jeg havde et helt lille ark med ideer til stylingen. Selve opskriften havde jeg forventet at flytte problemfrit for jeg er vældigt glad for den opskrift og bruger den hvert år. Imidlertid løb jeg ind i udfordringer. Jeg dobbelttjekker nemlig altid alle opskrifter jeg flytter herover. Dels laver jeg selvfølgelig opskriften og dels tjekker jeg op på om opskriften er det den giver sig ud for at være og om man kan gøre noget smartere eller bedre. Nu har jeg aldrig påstået at min opskrift var svensk, men jeg havde nok en forestilling om at den lignende de svenske. Derfor brugte jeg i denne uge ret lang tid på at læse svenske opskrifter på luciabrød og må konstaterer at min opskrift ikke minder om de svenske. Der ligner den så stort set alle andre danske opskrifter (jeg har læst virkeligt mange i denne uge). Nu tænker jeg så at jeg vil prøve nogle af de svenske fif af inden jeg skriver min egen opskrift. Måske bliver den bare som den hele tiden har været, måske ændre den sig. Mange svenske opskrifter sværger iøvrigt til brug af kvark, noget jeg måske har lidt svært ved at forbinde med et oldnordisk brød, men sådan er der så meget og det skal da prøves. Forhåbentligt når jeg at få testet en hel masse inden næste år.
Da nu den oprindelig plan for ugen var faldet til jorden gik jeg til plan B (der faktisk er forslag til opskrifter jeg kan udgive hvis jeg får mere tid). Det er min ret skønne opskrift på sprøde jødekager og det tænkte jeg ikke kunne gå galt. Småkager er nemlig nok det nemmeste i verden at fotografere. De er smukke, de ligger stille, de bliver ikke grimme lynhurtigt (som meget mad), de skal ikke dampe og de har ingen problemer med reflektioner. Alligevel var det som om det bare ikke ville lykkes. Alt det jeg plejer at synes er sjovt var bare træls og jeg endte med at måtte lave hele tre foto forsøg før jeg var tilfreds. Du kan se den færdige fotoserie her. Den endelige historie blev noget med at spise jødekager mens man pakker julegaver ind, samt selvfølgelig jødekagerne i selvskab med min farmors gamle kogebog. Bemærk iøvrigt som ugens eneste brugbare fif at jeg simpelthen laver ringe te på billige tebreve når det er til fotos i små kopper. Jeg kan nemlig ikke nå at drikke teen før den er kold og så er det synd at bruge bedre te. Teen laver jeg i en kande og hælder i koppen på sættet så jeg slipper for at skvulpe rundt med koppen.
Regi: Kagedåse fra Søsterne Green, min farmors kogebog, en arvet engelsk tekop og en gammel glasskål samt julepapir og bånd.
Madplaner med bonus: Hver uge udgiver jeg en madplan til ugen der kommer. Jeg tager hensyn til alle mærkedage og selvfølgelig til årstiden. Opskrifter der allerede er udgivet har et link til opskriften. De andre opskrifter kommer med tiden. I bunden af madplanerne får I altid et hverdagsglimt fra min uge og et glimt om bag arbejdet med ugens nye opskrifter. SE alle julemadplaner her. Se alle madplaner her.
Jeg har ikke bagt lussekatter, siden jeg var barn. Det er min intention hvert eneste år at begynde en tradition som jeres, men jeg husker det først, når andre poster lækre opskrifter og luciadagen er forbi. I bund og grund er det vel også de færreste traditioner, som planlægges. De fleste sker vel bare af sig selv, og måske får vi også en luciatradition engang. Ellers smager luciaboller heldigvis også skønt på andre tidspunkter 🙂
Kære Emilie
Lussekatte smager skønt også selvom det ikke er den 13 december. Svenskerne spiser dem nærmest uden ophør hele december. På den anden side er det altså ikke alt man kan nå og jeg vrisser nogen gange lidt af mig selv fordi jeg har sat så utroligt mange traditioner i gang i vores familie. Nogle glider selvfølgelig lidt ud men der er som oftest mindst én der synes at netop den tradition er super vigtig. Det er ellers lidt en balancegang i disse år hvor mine to store er blevet rigtigt store og har travlt med andre ting. I går gav jeg dem fx luciabrød og varm kakao som en overraskelse om aftenen selvom det er jo plejer at være en morgenting den 13. Det var bare sådan at min mand ikke er hjemme i denne uge og de tre børn møder i skole på tre forskellige tidspunkter. Så var det faktisk det hyggeligste. Er iøvrigt godt igang med at teste svenske opskrifter og tænker jeg er klar med en opskrift til næste år.