
Jeg elsker at fejre vintersolhverv med masser af levende lys og det store familiekram i mørket.
Tænk at vi nu allerede går ind i den sidste uge inden juleaften. Jeg synes på en måde at det er gået endnu hurtigere i år end ellers og det siger ikke så lidt. Julegaverne har jeg næsten styr på og jeg har også allerede købt en del ind til maden, men der er jo virkeligt mange gæster og måltider i julen der skal planlægges og handles ind til. Sjovt nok er det der hurtigst kan tage livet af min julestemning juletravle butikker, men så længe det af og til gider drysse lidt med hvidt kan jeg godt holde snuden i julesporet.
I ugen der kommer fejre vi både solhverv og juleaften så det bliver en travl og dejlig uge. De øvrige dage får vi mad der ikke kræver så meget for som alle ved er det en travl uge og jeg synes faktisk også at det får festmaden til at smage endnu bedre.
MANDAG: SANDWICH MED AND
Som altid foreslår jeg mandag et måltid baseret på rester fra søndag. I denne uge kan det blive til super lækre sandwich med and og rødkål. Et lækkert og super nemt måltid især hvis man køber sig til sandwichbollerne.
TIRSDAG: MEDISTERPØLSE MED JULET RØDKÅLSSALAT OG BRUNEDE KARTOFLER
Vi skal helst nå at spise medisterpølse to gange i december for vi spiser det nemlig kun op til jul og det er et hit især hos min yngste. I denne omgang spiser vi medisterpølsen med rødkålsalat og lækre brunede kartofler. Så er der nemlig noget som alle elsker.
SE OPSKRIFT PÅ BRUNEDE KARTOFLER HER
ONSDAG: RUGBRØDSDAG
Da vintersolhverv i år ligger på en torsdag flytter jeg rugbrødsdagen til om onsdagen. Det passer også fint med at rester af medisterpølse smager skønt på rugbrød.
TORSDAG: VI FEJRE VINTERSOLHVERV MED GRYDESTEGT OKSESTEG
Vintersolhverv er sådan en fantastisk dag for det er jo den dag hvor lyset vender og vi igen begynder at få længere dage.
Vi har markeret denne dag i 19 år nu og det er virkeligt en dag vi nyder. Bordet er altid pyntet med massevis af levende lys og gran og røde pigeon æbler.
Vi gør lidt ud af at solhverv ikke er jul og derfor spiser vi gerne mørkt kød (vildt eller okse). Desuden drikker vi jordbærsaft og spiser julesmåkager og julechokolade til dessert. Vi siger nemlig at vi drikker sommer og spiser jul for at markerer at året har to solhverv.
FREDAG: SVINEMØRBRAD STEGT SOM ÆBLEFLÆSK MED RØDKÅL
Fredag er det blevet den 22 december og ofte er det en dag hvor der er brug for hurtig gæstemad. Mit forslag er præcis ligesom sidste år svinemørbrad stegt som æbleflæsk og serveret med små kartofler (gerne stegt i andefedt med rosemarin), men i år foreslår jeg at du servere med julekrydret rødkål. Det passer nemlig med at du samtidigt kan lave til juleaften.
Til dessert den sidste af mine “go to juledesserter” nemlig vanilje panna cotta med amarena kirsebær. Super nemt at lave og kan forberedes i god tid.
Hvis der ikke er gæster kan jeg iøvrigt fint finde på at springe dette måltid over og istedet servere de dejlige rester fra solhvervs middagen.
KOM PÅ FORKANT:
DET ER IDAG DU SKAL HAVE ÆNDERNE UD AF FRYSEREN OG TIL NÆNSOM OPTØRING I KØLESKABET.
LØRDAG: LILLEJULEAFTEN FEJRES MED RISENGRØD OG JULEFORBEREDELSER
KOM PÅ FORKANT:
Lille juleaften er både en travl og dejlig dag hvor alle de sidste juleforberedelser skal på plads. Hvis du ikke allerede har lavet konfekt og rødkål skal det helst nås idag og det er også en god ide at få kogt og pillet de små kartofler til de brunede kartofler. Endelig er det også i dag at jeg ligger rosinerne til gløgg i portvin og laver det fyld jeg putter i anden. Når man når alt det i dag er der meget bedre tid til at tage det roligt i morgen.
RISENGRØD
Traditionen tro servers der risengrød lillejuleaften. Det er nemlig så smart at man så med det samme kan koge nok til risalamande juleaften. Kom en vaniljebælg i grøden, mens den koger så får du dejlig vaniljesmag i grøden. Nogle anbefaler også at tilsætte sukker. Det gør jeg ikke for det øger risikoen for at grøden brænder på.
PYNTESMÅKAGER
Det er også lille juleaften at min yngste datter bager de nemme udstiksmåkager der i morgen skal pyntes med glasur og hænges på juletræet. Husk at lave et hul foroven i kagen før den bages (med en stikkepind eller et bambusspyd). Når kagerne kommer ud af ovnen stikker vi det lige ud igen før kagerne køles af.
SE OPSKRIFTEN PÅ VORES NEMME BØRNEVENLIGE DEJ HER
JULEMANDEN PÅ BESØG
Lillejuleaften sluttes af med at min yngste gør klar til julemandens besøg. Det har hun gjort i 8 år nu så det er en tradition at julemanden skal have småkager og mælk foran brændeovnen. Der er selvfølgelig også en skål med havregryn og en gulerod til Rudolf. De to andre havde ikke denne tradition da de var helt små så det er noget de lader lillesøster om.
SØNDAG: JULEAFTEN
Juleaftens dag er en fantastisk hyggelig dag med masser af dejlige traditioner og præcis det samme mad som sidste år!
FØRST SKAL TRÆET VISES SIDEN SKAL DET SPISES
Om formiddagen pynter de der har lyst kager fint med glasur og krymmel. Så får de lov at tørre og hen på eftermiddagen hænges de på juletræet sammen med vaniljekranse i røde bånd, kurve med julechokolade og kandisstokke.
ÆBLESKRIVER OG GLØGG

Ud på eftermiddagen spiser vi friskbagte æbleskiver med gløgg.
SE OPSKRIFT PÅ ÆBLESKIVER HER.
SE OPSKRIFT PÅ HJEMMELAVET GLØGG HER
JULEMÅLTID
Juleaften spiser vi altid juleand. Helt traditionelt med skøn sovs, rødkål, rødkålsalat og lækre brunede kartofler.
SE OPSKRIFT PÅ BRUNEDE KARTOFLER HER
Til dessert får vi selvfølgelig risalamande.
KONFEKT OG SMÅKAGER
Om aftenen efter at der er danset om juletræet får vi julekonfekt, småkager, brændte mandler og en god portvin.
SE OPSKRIFT PÅ FRANSK NOUGAT MED CHOKOLADE HER
SE OPSKRIFT PÅ NEMME MARCIPAN HJERTER MED HVID CHOKOLADE HER
SE OPSKRIFT PÅ FANTASTISK LÆKRE NOUGATSTYKKER HER (YNDLINGS KONFEKT!)
HVERDAGSGLIMT: LET IT SNOW

Søndag lige efter at solen er oppe. Både forhave og baghave er et rent eventyr med den smukkeste sne. Min yngste når lige at lave en lille bitte snemand og jeg når lige om på den anden side af åen før der er afgang til iøvrigt hyggelig fødselsdag. Hvorfor er det en naturlov at den slags sne aldrig falder når man har mulighed for at nyde det!
Jeg indrømmer gerne at jeg er en romantisk julesjæl og intet kan måle sig med ægte sne. Stor var derfor glæden da der søndag morgen var faldet sne. Tilmed sådan noget sne som der går år imellem at vi får: smuk hvid sne der var dalet fint og stille ned og med den perfekte farve himmel der ville gøre det muligt at tage billeder. Lige sådan noget sne som jeg har gået og sukket efter i flere år til fine julebilleder. Faktisk er jeg så nørdet at jeg har en indre liste med steder jeg kan tage hen og tage julebilleder hvis der kommer sne og jeg sværger at det står højest på min juleønskeseddel. Detsværre var der denne søndag ikke tid til rigtigt at få taget billeder fordi vi skulle til fødselsdag i den anden ende af Jylland. Jammen altså! Hvorfor kan sådan noget sne aldrig falde når der faktisk er mulighed for at tage billeder? Jeg vekslede mellem at juble over at der faktisk var den slags sne og fortvivlelse over at jeg ikke kunne få taget billeder. Pigerne derimod var begge to lykkelige og nåede at få lavet to sneengle til fuglene og en lille bitte snemand før der blev fløjtet til afgang.
BAG OM BLOGGEN: KONFEKT

Jeg har stået på hovdet i gemmerne for at finde den oprindelige opskrift på Fransk nougat så jeg kunne oplyse den helt rigtige kilde til opskriften. Jeg vil nemlig nødigt tage æren for noget jeg har skrevet af fra et blad.
I denne uge har jeg udgivet tre opskrifter på julekonfekt. Alle billederne er taget sidste år da jeg stod for at lave årets helt store konfekt udbud til juleaften, en opgave der går på omgang i familien. Selvom jeg faktisk havde ret høj feber lavede jeg dengang billeder af fire typer af konfekten som jeg har kunnet bruge i denne ugens opskrifter. Og det er jo heldigt nok for årets noget mindre konfekt produktion sker først en gang i næste uge og der ville det jo være for sent at få det på madplanen til juleaften.
Til gengæld har jeg brugt energi på at hitte den helt oprindelige opskrift på den franske nougat så jeg kan få krediteret ordentligt. For mig er det nemlig vigtigt at kilden til mine opskrifter kommer med hvis jeg på nogen måde kan huske den. Ingen (ikke engang professionelle kokke) laver alle deres opskrifter fra bunden og det gør jeg hellere ikke. Nogle ideer er mine helt egne, mange opskrifter er udarbejdet over flere år med inspiration fra mange steder og endelig er der de opskrifter der er mere eller mindre afskrift fra en anden opskrift. Det sidste er tilfældet med alle ugens tre opskrifter som henholdsvis er hentet fra et madblad, en reklamefolder og en opskrift jeg har fået af min svoger. Faktisk synes jeg personligt at det borger for kvaliteten af opskriften på fransk nougat at det er en opskrift der er skrevet af en ægte chocolatierer for jeg skal være ærlig og sige at jeg ikke laver fransk nougat ofte nok til at kunne lave mine egne opskrifter på netop dét. For at lave en god opskrift skal man jo prøve tingene igen og igen og igen og når man kun laver fransk nougat én gang om året er det dejligt at kunne læne sig op af en fagmand. Se mine billeder af den franske nougat her.
Madplaner med bonus: Jeg skriver hver uge en madplan der udkommer søndag klokken 10 så du har den til næste uge. Jeg prøver at bruge opskrifter jeg har udgivet (og når det lykkes er der link) men jeg må erkende at der går nogle år før jeg har alle juleopskrifterne dækket ind. Nederst i madplanerne er der et lille hverdagsglimt fra min uge og et glimt af arbejdet med ugens opskrifter. SE alle madplaner her. Se alle julemadplaner her.
Skriv et svar