• Gå direkte til primær navigation
  • Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar

Marinas mad

Opskrifter fra mit årstidskøkken

  • Opskrifter
  • Mormor mad
  • Hyldeblomstsaft

Solhverv og lille juleaften

2018-12-16 by Marina 4 kommentarer

Mad til lille juleaften
Levende lys og dejlig gløgg. Så er det bare jul for mig!

Nu er det næsten jul og vi er for alvor begyndt at glæde os til huset fyldes med julegæster. Den sidste uge op til juleaftensdag er fyldt med julehygge og et par vigtige mærkedage, så der bliver travlt, men på en rigtig dejlig måde.

Ugens madplan er selvfølgelig centeret om de tre sidste dage i ugen hvor vi fejre solhverv, hygger den 22. december og fejre lille juleaften. Det bliver hyggeligt og jeg glæder mig allerede. Desuden skal vi selvfølgelig også igang med forberedelserne til selveste juleaften og jeg har sat de forberedelser ind i små julebokse så man kan se hvad jeg selv prøver at nå hver af de tre dage. Juleaftensdag bliver bare meget hyggeligere hvis man har fået en masse fra hånden på forhånd.

De næste to uger får I iøvrigt ingen ny madplan. Der kommer en opskrift på risalamande i næste uge, men efter det går jeg på juleferie så jeg kan holde fokus på at lave en dejlig jul til min familie og mine gæster. Nogle gange skal man nemlig bare erkende at døgnet kun har 24 timer og at ens nærmeste mennesker altid er de vigtigste!

Mandag: Sandwich med hamburgerryg

Opskrift på hjemmelavede sandwichboller med rug
Hjemmebagte sandwichboller med rug er skønt til en dejlig sandwich med hamburgerryg, sennepsdressing og agurkesalat.

Søndag foreslog jeg den dejlige ovnbagte hamburgerryg og det betyder at vi denne mandag kan spise dejlige sandwich med hamburgerryg, sennepsdressing og agurkesalat. Super nemt, hyggeligt og lidt julet.

SE OPSKRIFT PÅ SANDWICH MED HAMBURGERRYG HER
Opskrift på nem og helt klassisk agurkesalat
Agurkesalat er en af de nemmeste sylteopskrifter og uundværlig til klassisk dansk mad
Se opskrift på agurkesalat her

TIRSDAG: GRØNKÅLSSALAT MED RØGET LAKS OG APPELSIN

Resten af ugen er fyldt med tung og julet vintermad så jeg har lyst til at putte noget lidt friskere og grønnere ind i madplanen denne tirsdag. 

ONSDAG: MEDISTERPØLSE MED LYNSTEGT RØDKÅL

Varm salat med lynstegt rødkål. Opskrift
Varm salat med lynstegt rødkål er hurtigt, sundt og super lækkert.

Julen nærmer sig og det er ved at være sidste chance for at jeg kan få lov at spise den lynstegte rødkål som jeg elsker så højt. Samtidigt får min datter den julemedister hun er vild med og resten af familien kan glæde sig over de dejlige små kartofler stegt i andefedt med rosemarin. 

Se opskrift på lynstegt rødkål her

TORSDAG : RUGBRØDS/RESTEDAG

Som jeg plejer har jeg rugbrøds/reste dag om torsdagen. Der er som oftest travlhed på dette tidspunkt og det er godt med en dag hvor alle selv sørger for deres aftensmad. Medisterpølse og lynstegt rødkål smager heldigvis dejligt dagen derpå, især med groft rugbrød.

FREDAG: VI FEJRE SOLHVERV

Danmarks bedste vaniljekranse her med bånd i så de kan hænges på juletræet

Vinter solhverv ligger i år den 21. december og det er en vigtig dag der er værd at fejre. 

Solhverv er de to dage om året hvor lyset så at sige vender. Til sommersolhverv har vi årets lyseste dag og til vintersolhverv årets mørkeste. Efter vintersolhverv går det dag for dag fremad med mere og mere lys.

Solhverv har fra oldgammel tid været vigtige mærkedage, der er blevet fejret og for vinter solhverv vedkommende frygtet. Faktisk er det netop derfor der fejres jul på dette tidspunkt af året. Man kender ikke fødselsdatoen for Jesus, men ved at placerer den her midt i de oldgamle fejringer af lysets tilbagekomst, kunne de to traditioner smelte sammen til det der i dag er den jul vi kender og det synes jeg er så fint.

Kartoffelmos i ovn. Opskrift
Server den lækre ovnbagte kartoffelmos dampende varm
Se opskrift på bagt kartoffelmos her

Vi har fejret vintersolhverv i 20 år nu. Det startede som en tilfældighed men er nu blevet en vigtig del af vores familie traditioner. Til vintersolhverv spiser vi altid mørkt kød (vildt eller okse) og i år vil jeg foreslå oksegrydesteg med ovnbagt kartoffelmos og en skøn salat med masser af knas og gerne perlebyg. Til dessert får vi julesmåkager og julechokolade. den vigtigste af alle kagerne er vaniljekransene, netop fordi de er en krans, det oldgamle symbol på årets cirkel. Desuden tror jeg det i år bliver håkonskager og mine helt egne hjerter i julesne. 

Opskrift på de dejligste marcipan specier
Småkager er bare noget af det lækreste ved julen og disse skønne marcipan specier er en af favorittere.
Se opskrift på Håkonskager her
Juleforberedelser

KOM PÅ FORKANT TIL JULEAFTEN

* Lav julerødkål

* Tjek op på tøjet til juleaften.

* Gør klar til borddækning (lav bordkort, køb blomster, tæl bestik, tallerkner og fade)

Opskrift på julerødkål
Juleforberedelser

LØRDAG: ÆBLEFLÆSK MED SVINEMØRBRAD

Opskrift på æbleflæsk med mørbradbøffer
Æbleflæsk med mørbradsbøffer smager lige så dejligt som klassikeren men er et mere mættende måltid med lidt færre kalorier.

Det er nærmest blevet en tradition at jeg foreslår svinemørbrad stegt som æbleflæsk den 22. december og derfor var det netop dén opskrift jeg valgte at udgive i denne uge. Min mand og jeg bliver helt nostalgiske når vi spiser den lækre æbleflæsk og netop fordi jeg har opgraderet retten med en svinemørbrad er det også en ret man kan server for tidlige julegæster.

Se opskrift på æbleflæsk med svinemørbrad her

Til dessert vil jeg foreslå en dejlig julens, netop fordi det er julet og alligevel helt anderledes end det vi ellers spiser i disse traditionsrige dage. 

JULEFORBEREDELSER

KOM PÅ FORKANT TIL JULEAFTEN

* Få ænderne ud af fryseren og til nænsom optøning i køleskabet.

* Få de sidste juleindkøb af vejen.

* Bag de sidste småkager (også dem til juletræet)

* Lav julekonfekt

Udstiks småkager til juletræet
Fransk nougat med nødder og chokolade
Lækkert nougatbrud
Juleforberedelser

SØNDAG:VI FEJRE LILLEJULEAFTEN MED RISENGRØD

Julegrød
Risengrød er indbegrebet af dansk julehygge.

Så længe jeg kan huske har jeg spist risengrød lillejuleaften og det har altid passet perfekt med at det er en travl dag og at der alligevel skal laves risengrød til risalamande. Desuden er den risengrød der laves til risalamande jo ekstra lækker og med vaniljesmag så det har altid været lidt en fest. 

Med de vanvittige vaniljepriser i øjeblikket tror jeg imidlertid ikke at jeg længere vil server luksus grøden med vanilje juleaften, men simpelthen koge to forskellige portioner én til risalamande og én til aftensmad. Det kan lyde besværligt, men er det faktisk ikke fordi grøden jo stort set passer sig selv i ovnen mens jeg kan få en masse andre ting fra hånden.

Se opskrift på risengrød her
Juleforberedelser

KOM PÅ FORKANT TIL JULEAFTEN

* Kog risengrød til risalamande.

* Smut og hak mandler

* Kog og pil kartofler til brunede kartofler

* Læg rosiner i blød til gløgg

* Lav fyldet til andestegen

Brunede kartofler
Juleforberedelser

BAG OM BLOGGEN: NY WORDPRESS EDITOR

Jeg skriver min madblog i det system der hedder “wordpress” og de har nu lavet en ny editor hvor man skriver alt indholdet i bokse. Faktisk har jeg længe gået og kikket på den der “opdater” knap, men jeg har ikke rigtigt syntes at jeg havde overskuddet til at sætte mig ind i noget nyt lige midt i december travlheden.

Skal jeg være ærlig kan jeg bedst lide når den slags bare forbliver det samme så man kan bruge energien på andre ting.

Nu har jeg imidlertid opdateret og jeg synes faktisk at det nye system er ret smart. Jeg havde frygtet det værste efter Nana havde klaget over kasserne, men jeg synes det minder meget om det system jeg bruger når jeg skriver til mailinglisten og jeg tror der er fine nye muligheder i systemet når jeg får sat mig ind i det. Her i madplanen er der fx nye små “knapper” man kan trykke på når man vil se en opskrift og det syntes jeg faktisk er fint. 

Min største udfordring lige nu er nok at systemet ikke rigtigt fungere så godt med de gamle indlæg jeg allerede har skrevet. Det gør det fx ret umuligt at indsætte nye billeder i gamle indlæg (som jeg jo gør når jeg opdaterer madplanerne) men jeg tænker de får det fikset. 

Disse udfordringer betød også at opskriften på æbleflæsk med svinemørbrad blev noget rod da jeg publicerede den onsdag aften. Indlægget var stort set færdigskrevet inden jeg opdaterede men jeg skrev lige lidt mere tekst efter opdateringen. Omme på min side af programmet så alt fint og ordentligt ud, men da jeg trykkede “udgiv” var det hele ét stort rod med alle billederne samlet foroven og tekst der var splittet i atomer. Derfor måtte jeg skynde mig at “klade” indlægget igen så jeg kunne få det fikset inden jeg udgav det på ny efter aftensmaden. Hvis nogle derfor har set en opskrift, der forsvandt kort efter at den var blevet lagt op har de nu forklaringen.

HVERDAGSGLIMT: JULEHYGGE

IMG 20181212 154028 resized 20181213 010824411 e1544703499926

I december er min mand endnu mere væk end han plejer, men jeg gør mig meget umage med at det skal være en julehyggelig måned for børnene alligevel. Onsdag eftermiddag gør jeg fx lidt ekstra ud af den eftermiddags chokolade jeg laver som en overraskelse. Ideen til snefnug af skumfiduser har jeg set på pintrest. Småkagerne er vaniljekranse, håkonskager og jødekager.

Madplaner med bonus: Min madblog er centreret omkring årets gang og derfor er det naturligt at jeg hver uge skriver en madplan hvor jeg kan holde fokus på mærkedage, sæsonens råvarer og den stemning der høre til hver årstid. Jeg skriver den samme type madplaner til min egen familie, men i de madplaner jeg skriver til jer forsøger jeg i videst muligt omfang at bruge opskrifter jeg har udgivet. Der går endnu et stykke tid før jeg har opskrifter til alle forslag, men det er en klar ambition. Nederst i madplanerne skriver jeg lidt om arbejdet med bloggen og giver jer et lille glimt af hverdag fra min uge.

Pin
Share
Tweet
Email

Skrevet i: Jul madplan, Madplaner Tags: lille juleaften, Madplan, vinter solhverv

Previous Post: « Æbleflæsk med mørbradbøffer
Next Post: Risalamande med den bedste smag af vanilje »

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Elsebeth skriver

    2018-12-17 kl. 19:12

    Det vildeste, min bror og jeg som børn vidste, var, når min mor serverede varm kakao og ‘lagkagesnitter’. Dem har jeg aldrig set eller hørt om andre steder. Man smører gode store skiver (hjemmebagt) franskbrød og mange skiver rugbrød. Derefter stabler man dem, rugbrød, franskbrød, rugbrød osv. til en pæn stabel; alle sider skæres rene, så man ender med at kunne skære fine høje skiver á ca. 1cm – og så er der lagkager. (Mor spiser det afskårne – det er børnenes fest!) I øvrigt er sådan en lagsammenmad noget af det bedste til varm kakao, synes jeg. Vi fik altid et stort fad på bordet med halve skiver at rug- og franskbrød, så vi hver især kunne klappe sammen efter behag.
    I dag skulle det være, besluttede jeg, da jeg alligevel var inde til byen og købe store tykke stykker sukat og pommerans i vores dejlige vin- og delikatesseforretning. Jeg købte nemlig også en – og kun én – polynesisk vaniljestang, premium – formedelst 160 kr. For at det ikke skal være helt forrykt, ender den lange tykke, fede stang i blenderen sammen med sukker – for nu at få mest ud af den.

    Svar
    • Marina skriver

      2018-12-20 kl. 8:14

      Kære Elsebeth

      Hvor lyder det hyggeligt med kakao og “lagkage” snitter. Måske var det din mors egen opfindelse eller måske var hun inspireret af andre sammensætninger af rugbrød og franskbrød. Under alle omstændigheder er jeg sikker på at selve stemningen og den kærlighed der lå i det er med til at gøre det til et særligt magisk måltid for dig. Sådan har jeg det nemlig selv med mange af de ting min mor lavede til mig da jeg var barn.

      Ingen jul uden vanilje også selvom det er så rasende dyrt. Jeg har også handlet ind og der kommer vanilje i alle de småkager der skal vanilje i og polynesisk vanilje i risalamanden. Tilgengæld gør jeg som dig til småkagerne og laver vaniljesukker så jeg bruger hele vaniljestangen. Sådan har jeg nu altid gjort og ofte er det vaniljesukkeret jeg bruger direkte i småkagerne. Jeg lærte det fra en opskrift på vaniljekranse som engang er kåret til Danmarks bedste og har gjort sådan lige siden. I risalamanden koger jeg selve vaniljestangen med i grøden som beskrevet i opskriften. Jeg glæder mig til at smage desserten med den ekstra gode vanilje for i alle mine prøve forsøg har jeg brugt almindelige vaniljestænger.

      Jeg håber du får den dejligste vanilje duftende jul

      ❤️?❤️?❤️?❤️?❤️

      Svar
  2. Elsebeth skriver

    2018-12-21 kl. 15:15

    Jeg skar 1/3 af og lavede vaniljesukker – det er helt mørkt og der er en kraftig duft af vanilje, når jeg åbner glasset. Jeg har aldrig kendt til, at min mor brugte andet end rigtig vanilje. De to halve stænger lå i skålen med æblegrød, i æble- og rabarberkagen, og selvfølgelig altid i syltetøjsglassene. Min far kaldte den ‘skråen’, og han elskede at gennemtygge den, så den faktisk lignede en skrå. Jeg har ingen, der tygger vaniljestangen, men de ligger i alt, hvad jeg laver – selv i risalamanden; for det er nu det, jeg kender til, og alle synes, den ligger og pynter sammen med alle de små sorte prikker.
    Jeg ønsker også dig en vaniljeduftende jul og et nyt år, du vil kunne se tilbage på med glæde.

    Svar
    • Marina skriver

      2018-12-21 kl. 21:30

      Kære Elsebeth

      Hvor lyder det dejligt med den vaniljeduft. Jeg har lige bagt årets sidste portion vaniljekranse (dem der skal på juletræet og spises juleaften) og jeg har stadigt den dejlige vaniljeduft i næsen. Det kan ikke rigtigt blive jul uden ❤️

      Min mor brugte også altid ægte vanilje og jeg er storforbruger. Alligevel må jeg indrømme at de nuværende vaniljepriser har fået mig til at købe det vaniljepulver jeg ellers aldrig har brugt. Dels bruger jeg det nogle gange når jeg opskriftstester for at det ikke skal blive alt for kostbart at få konsistens mm rigtig og dels vil jeg gerne være sikker på at tingene også bliver ok selvom man erstatter den dyre ægte vanilje med den kunstige. Der er iøvrigt ingenting i vejen med kunstig vaniljearoma, den er bare meget mindre kompleks og rig, men med nogle af de tørre pinde der sælges som ægte vanilje iøjeblikket kan det jo næsten være lige meget. Så er det en anden snak med din skønne polynesiske vaniljestang ❤️

      Jeg håber du får en virkelig dejlig jul ?❤️?

      Svar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primær Sidebar

VELKOMMEN TIL MIT ÅRSTIDSKØKKEN

Her på Marinas Mad deler jeg ud af mine yndlingsopskrifter på dejlig hverdagsmad. Jeg tror det er vigtigt at spise både til helbredet og humøret og deler alle slags opskrifter fra de super sunde til de syndigt dejlige. Velkommen.

Lemonade

Opskrift på lemonade

Få hemmeligheden til den bedste lemonade jeg kender

Glas med rabarberlemonade på en bakke: Man kan se citron og isterninger

Rabarber lemonaden er noget af det bedste man kan lave i rabarber sæsonen.

Jordbær lemonade

Dejlig forfriskende jordbær lemonade

Opskrift på hyldeblomstsaft

Hyldeblomstsaft er ren sommermagi. Få alle mine bedste tips til den bedste hyldeblomstsaft. Masser af billeder og gode råd.

Havregrynskager

Opskrift på gammeldags havregrynskager

Nemme og lækre havregrynskager. Perfekte at bage med børn

Udrul småkagedej til udstikssmåkager

Nem småkagedej - perfekt til udstik og vinterferie hygge

Sommer frokostretter

Opskrift på hønsesalat med grønne asparges

Hønsesalat med friske grønne asparges er en dejlig frokostret.

Fiskefrikadeller

Opskrift på Fiskefrikadeller

Min bedste opskrift på dejlige gammeldags fiskefrikadeller.

Æggesalat

Opskrift på æggesalat

Min populære opskrift på hjemmelavet æggesalat har fået DIY billeder.

SØG I ALLE INDLÆG

FÅ NYT FRA MARINAS MAD

Marinas Mail

Få det hele med! Hver søndag formiddag udsender jeg et nyhedsbrev. Foruden besked om nyt indhold på bloggen får du fx køkkentips, liste med danske mærkedage og årstidsrelevant råvarer information.

HER SKER NOGET NYT

Jeg tester og reviderer bloggens opskrifter løbene.  Nedenfor kan du se de senest opskrifter jeg har tilføjet nye fif.

Opskrift på mormorsalat

Mormorsalat er den bedste danske sommersalat fra mormorkøknet. Opskriften har fået DIY billeder og svar på lidt spørgsmål

Sorbet af hyldeblomstsaft og jordbær

Opskrift på jordbær hyldeblomst sorbet

Sorbet af hyldeblomstsaft med jordbær er en nem og lækker sommerdessert

Agurkesalat

Agurkesalat opskrift

Mormors opskrift er den bedste og hurtigste måde at lave agurkesalat. Nu med trin for trin billeder.

Smørstegte nye gulerødder

Opskrift på smørstegte gulerødder

Smørstegte nye gulerødder er noget af det bedste tilbehør til sommermaden.

CHOKOLADE COOKIES

Opskrift på amerikanske chokolade cookies med chokolade

Min opskrift på chokolade cookies er de bedste cookies vi kender i vores familie. Opskriften er nu opdateret med DIY billeder så de bliver nemme at bage for børn.

Copyright på billeder, tekst og opskrifter Marina Starcke 2022. Del venligst ikke indhold uden tilladelse.

Godkend cookies
På Marinas Mad deler jeg opskrifter med masser af tips. Opskrifterne formidles i et brugervenligt format, der forudsætter at du godkender cookies.

Cookies anvendes hos mig primært til at forbedre din oplevelse når du bruger opskrifterne. Jeg bruger desuden anonym statistik.

Se cookiepolitik for flere informationer. (Scroll ned til bilag og se hvilke oplysninger der gemmes og hvorfor).

Cookies er anonyme og jeg kan ikke spore din adfærd tilbage til dig. Du kan altid trække dit samtykke tilbage.

God læselyst og tak fordi du læser med
Funktionsdygtig Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål. Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.
Vælg muligheder Manage services Vælg forhandler Læs mere om disse formål
Se præferencer
{title} {title} {title}