
Ret usædvanligt kan man sige at ugens madplan billede er en slags reklame for noget. Der er nemlig et billed jeg har taget til den side hvor du kan skrive dig op til min nye mailingliste. Jeg ville have taget et nyt billede til ugens madplan, men jeg er syg og har simpelthen ikke nået til det. Så tænkte jeg at det her billede godt kunne gå an for det er da sensommer hyggeligt. Det er muligt jeg fortryder når feberen har lagt sig…
September er sådan en dejlig måned. Vi har ofte smukke varme dage, men duftene og lyset er et helt andet end i højsommeren. Jeg elsker de disede morgener hvor dugdråber glimter i det høje græs og alt er som svøbt i eventyr. I september er der så meget at glæde sig over. Alle grøntsagerne, der fås i friske og rigelige mængder, svampene og bærrene vi kan plukke i naturen og så det skønne faktum at man både kan lave dejlig sommermad og få lov at hygge sig med hyggelig efterårsmad.
I ugens madplan har jeg forsøgt at favne det sæsonmøde som septemper jo i virkeligheden er. Her er favoritter fra vinterkøknet parret med lækre sensommer grøntsager. Ugens nye opskrift er iøvrigt netop indbegrebet af den slags mad: en virkelig hyggelig ret at spise men helt fyldt med sensommer grøntsager og smag af estragon.
MANDAG: FRIED RICE MED KYLLING
Min personlige yndlings resteret lavet med daggammel ris (eller ris fra fryseren) og rester af kylling fra søndag. Dertil selvfølgelig masser af lækre grøntsager.
Hvis I spørger mig er det restemad når det er allerbedst!
TIRSDAG: FISKEFAD MED SPRØD BRØDTOPPING
Jeg har sådan glædet mig til at dele ugens nye opskrift på fiskefad med masser af grøntsager og det skønneste sprøde lag estragon brødkrummer på toppen. Det er nemlig en ret jeg selv er fuldstændigt pjattet med og det kan jeg godt sige uden at prale for det er en opskrift jeg i al væsenlighed har fra det australske madblad Donna Hay. Retten er super hurtig at lave og skal ikke servers med noget tilbehør da den er fyldt med grøntsager og toppet med de lækre sprøde brødkrummer. Det er måske nok en af den slags retter der smager bedre end den ser ud, men det har faktisk også sin charme og jeg synes simpelthen at det er sådan en hyggelig ret at server.
SE OPSKRIFT PÅ FISKEFAD MED SPRØD BRØDTOPPING, FISK OG GRØNTSAGER HER
ONSDAG: BOLLER I KARRY

Boller i karry smager dejligt helt enkelt og klassisk
I mit tema med danske retter fra mormors køkken har jeg valgt en klassisk dansk livret til hver af årets 12 måneder. Det er selvfølgelig ikke sådan at vi kun spiser den pågældende ret i netop den måned, men det er en ret som jeg synes passer godt både til råvarer og stemning i den måned.
Septemers mormorret er boller i karry. En klassiker som min familie elsker og som vi selvfølgelig skal have på menuen i den uge hvor vi byder velkommen til septemper. Når jeg har valgt boller i karry til septemper er det fordi jeg bruger æbler og selleri i min karrysovs og det passer lige med at retten får en pause hen over sommeren for så at vende stærkt tilbage i septemper når vi igen kan købe selleri og der er lækre æbler i haven.
SE OPSKRIFT PÅ BOLLER I KARRY HER
TORSDAG: RUGBRØDS/RESTE DAG
Som altid foreslår jeg at holde køkkenfri torsdag. Med store børn i huset kan man med god samvittighed lade dem om at plyndre køleskabet. Har man mindre børn skal man selvfølgelig hjælpe lidt til så det ikke kun er chokolade pålægget der bliver plyndret…
FREDAG: GRÆSKE PITABRØD MED KRYDRET LAM OG TOMATRELISH
Om fredagen er det en hævdvunden ret at der skal være et børnehit på menuen. Alligevel behøver det jo ikke betyde at de voksne skal kede sig. Denne fredag foreslår jeg således Prices shawarma opskrift som simpelthen altid er et kæmpe hit (og især den lækre tomatrelish). Alle de større børn jeg har lavet det til synes det smager skønt også dem der ikke tror at de kan lide lam.
Jeg vil foreslå at server med græske pitabrød som er super lækre (og ja de kan både købes og bages derhjemme).
LØRDAG: BLOMKÅLSSUPPE

Blomkålssuppe med sprødstegt bacon, ristede hasselnødder og grov persilleolie.
Jeg er så glad for at det igen er blevet suppesæson og denne lørdag foreslår jeg en hyggelig og meget dejlig blomkålssuppe. Suppen er lidt anderledes end den sædvanlige fordi den laves på bagt blomkål og det er simpelthen så lækkert. Blomkålssuppen servers med grov persilleolie og ristede hasselnødder samt sprødstegt bacon.
SE OPSKRIFT PÅ BLOMKÅLSSUPPEN HER
SE OPSKRIFT PÅ GROV PESILLEOLIE HER

Persilleolie er så fint i lyse supper og som pynt på tallerkner. Det smager også dejligt og er nemt at lave.
SØNDAG: FLÆSKESTEG MED SOMMERGRØNT

Her er flæskestegen lige kommet ud af ovnen. Super lækker, saftig og med sprøde svær.
Med den officielle velkomst til efteråret siger vi ikke bare velkommen til suppesæsonen, men også til sæsonen for de klassiske danske stege. I denne uge vælger jeg således at sætte et rigtigt fest måltid på bordet i form af klassisk flæskesteg med sprøde svær, men ledsaget af masser af lækre sensommer grøntsager i stedet for det traditionelle tilbehør. Jeg tænker det er sådan en sæson romance hvor en klassisk vintersteg møder sommergrøntsagerne.
Sommergrøntsager der ville være skønne til stegen (og sovsen) er fx pandestegte gulerødder i forskellige farver (og måske sammen med små nye pastinakker hvis man kan finde dem), smørdampede grønne bønner og langtidsbagte porrer og løg. Desuden selvfølgelig nyopgravede kartofler og en frisk grøn salat.
UGENS BRØD

Lækkert hjemmebagt hasselnødde brød
Fredag skal der bruges græske pitabrød og lørdag synes jeg det vil være hyggeligt med et hasselnøddebrød til suppen.
SE OPSKRIFT PÅ HASSELNØDDEBRØD HER
UGENS SØDE: MANDELKAGE MED BROMBÆR

Den dejligste mandelkage med marcipan og mandelmel. Helt uden gluten.
Der har været dejligt mange brombær i år, men nu synes jeg sæsonen lakker lidt mod enden. Derfor skal vi selvfølgelig lige nå at have den dejlige mandelkage med brombær på madplanen endnu engang. I er virkeligt glade for den opskrift som får masser af genganger besøg så det er vist ikke bare mig der synes at det er en dejlig kage.
SE OPSKRIFT PÅ MANDELKAGE MED BROMBÆR HER
BAG OM BLOGGEN: PLANLÆGNING

En årstidsblog kræver planlægning. Her er alle mine små sedler efter at jeg har planlagt frem til januar. Jeg kikker bla i mine gamle madplaner på bloggen, min liste med juleopskrifter og min liste med mærkedage. Dertil selvfølgelig kalenderen.
Når man skriver en årstidsblog er man nød til at tænke lidt frem ellers bliver man helt overvældet og tingene når at suse forbi en inden de når ind på bloggen. I de 10 år jeg har blogget har jeg altid fyldt små bøger med forskellige ideer. Noget bliver til virkelighed og andet gør ikke.
I år har jeg taget planlægningen lige et skridt videre. Først på ugen (inden jeg blev syg) satte jeg mig ned og planlagde uge for uge hvad der eventuelt kunne blogges om når man nu tager hensyn til sæson og mærkedage. Sådan har jeg gjort mange gange før, men denne gang gik jeg skridtet og videre og traf et valg mellem de mange muligheder.
Indlæg på en madblog som min skal jo gerne balancerer så der er noget sødt og noget sundt, noget klassisk og noget nytænkt, uger med én opskrift og uger med flere delelementer. Sådan en omgang planlægning er mere fravalg end tilvalg for der er jo i hundredvis af ting man kunne dele, men altså kun tid til at udvikle, teste, fotograferer og skrive en brøkdel.
Da jeg havde truffet mine valg frem til januar satte jeg små post-it sedler ind i en bog. Alle opskrifter gennemgår nemlig seks faser i deres rejse mod jer.
1: FORSØG. I første fase har jeg ikke en endelig opskrift, men leger bare med ideer og afprøver opskrifter. Det kan fx være at jeg gerne vil lave en kage med æblemos (som da jeg udviklede denne populære opskrift) eller at jeg simpelthen bare gør tingene forskelligt fra gang til gang. Jeg har kun nogle få indlæg i denne kategori for det tager jo lang tid at lave en helt ny opskrift, men det er vigtigt at vide på forhånd så jeg har tid til at lave test osv (sidste år spiste vi fx risengrød hele november, fordi jeg lavede en ny opskrift på risengrød. I år tror jeg det er luciaboller vi kommer til at spise mange af.)
2: SKRIVES. Langt de fleste af de valgte opskrifter er i denne kategori hvor jeg helt præcis ved hvordan opskriften skal være, men endnu ikke har skrevet den ind i det system der håndterer mine opskrifter her på bloggen. Jeg kan jo ikke have flere hundrede opskriftskladder liggende på bloggen, men når jeg har bestemt mig for at en opskrift skal ind på bloggen giver det mening at skrive den ind fra de mærkelige lapper med videre hvor jeg ellers har mine opskrifter.
3: TESTES. Når opskriften er skrevet ind i opskriftsskabelonen tester jeg den i mit køkken. Det vil sige at jeg gør præcis som jeg har skrevet og noterer ned hvis noget mangler eller skal beskrives lidt bedre. Sådan gjorde jeg ikke i begyndelsen og det betød at jeg nogle gange glemte en ingrediens eller måske var lidt optimistisk med tilberedningstiden.
4: FOTO. Når opskriften er helt som den skal være skal den fotograferes. Det er en fordel at vide hvad jeg vil fotograferer på forhånd så jeg kan tænke over props og vælge at lave opskriften en dag hvor jeg har tid til at fotograferer.
5: FYLDTEKST. Når billederne er klar skriver jeg det jeg kalder “fyldtekst”, det vil sige alt det tekst der ikke er opskriften. Fyldtekst lyder som noget unødvendigt, men er måske noget af det mest personlige jeg skriver her på min madblog. Det er her I får min personlig historie bag opskriften og hvor jeg giver den mine kærligste tanker med ud i verden. Det er iøvrigt også i denne fase jeg tjekker andre opskrifter ud hvis der er nogen der ligner. Det gør jeg for at kunne fortælle hvordan min opskrift eventuelt er anderledes. Hvis der nu fx er flere grøntsager, mere knas eller end anden god ting så er det jo en rigtig fin ting at nævne.
6: UDGIVELSE. SÅ er jeg langt om længe klar til at trykke “udgiv”. Når opskriften er udgivet deler jeg den på bloggens pintrest board og sætter link ind alle de steder hvor jeg tidligere har nævnt opskriften. Jeg burde også fare ind på instagram og facebook og reklamerer for opskriften, men jeg orker simpelthen ikke al den slåen på tromme for mig selv så det gør jeg ikke.
Tanken er nu at opskrifterne stiller og roligt skal vandre gennem bogen fra kategori til kategori uden at jeg hele tiden skal beslutte mig for hvilken opskrift jeg nu skal dele i denne uge. Noget vil selvfølgelig bliver anderledes end planlagt fx hvis jeg ser nogle skønne råvarer eller jeg aldrig når frem til en opskrift jeg er tilfreds med i “forsøgs kategorien”.
MAILS
Et lille sidste pip om mailinglisten: Fra i dag klokken 10 skulle du gerne modtage den nye type mails hvis du er tilmeldt mailinglisten (og er du ikke det er vi lige gode venner for det). Hvis du har skrevet dig på min mailingliste, men ikke modtager den nye type mails er det fordi jeg ikke har haft din emailadresse (det er tilfældet for nogle få tilmeldte). Gør du ingen ting får du fortsat den gamle type mails, men jeg vil da anbefale at du skifter over til den nye type som forhåbentligt bliver mere inspirerende. Du kan klikke lige her og tilmelde dig.
HVERDAGSGLIMT: HØJT AT FLYVE

Søndag formiddag: Vi venter og venter og venter på at Anna skal hoppe ned med faldskærm. Heldigvis var det alt ventetiden værd (for Anna)
Et morhjerte er en skrøbelig størrelse og ikke mindst når den der bærer det i sin krop er fyldt med højdeskræk. Jeg siger jer derfor at hjertet var noget på overarbejde da Anna sidste søndag hang mellem himmel og jord på vej ned i en faldskærm.
Madplaner med bonus: Som noget nyt udkommer mine madplaner søndag klokken 9. Som altid indeholder de inspiration til ugen der kommer med skyldig hensynstagen til sæson, mærkedage og vejrudsigt. Nederst er der altid et lille glimt om bagved arbejdet med bloggen og et lille hverdagsglimt fra min uge. Madplanerne kan også ses på mit nye pintrest board med madplaner.
Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen: Elsker din blog, Marina, ikke mindst dine “fyldtekster”. Du og din blog er virkelig helt unikke. Selvom der er mange af dine opskrifter, jeg ikke laver, fordi jeg helst undgår gluten og sukker, så spiser jeg gerne med øjnene herinde 🙂 Tak for al den umage, du gør dig!
Kære Stinna
Hvor er du bare fantastisk sød ❤️ Det er simpelthen den fineste og kærligste kompliment jeg overhovedet kunne få. Lige fra starten har jeg så gerne ville give noget af mig selv uden at bloggen skulle handle om mig (det er derfor den handler om mad). Det at du kan se og mærke det betyder alverden.
Jeg bliver også helt rørt over at du finder herinde selvom jeg virkelig har mange opskrifter med sukker og gluten. Der er jo så mange andre madblogge der er fyldt med den slags mad uden sukker og gluten, så det er et stort kompliment at du stadigt vil spise med øjenen herinde. Hjemme hos os spiser vi det hele: masser af grøntsager, fisk, kød, æg og også søde sager med måde. Der hvor jeg er bedst i et køkken er helt sikkert i bageriet. Det er der jeg er bedst til at lave mine egne opskrifter og der hvor jeg lettest kan gennemskue om en fremmed opskrift er god. Derfor vil der helt sikkert også fremover være masser af opskrifter på brød og kage. Men jeg er nysgerrig. Hvilke type opskrifter kunne inspirerer dig? Måske kunne jeg prøve at have det i baghovedet engang imellem fremover.
Kæmpe kram og TAK, TAK, TAK (jeg er stadigt syg og du har reddet min dag!
Kære Marina
Dejlig, at du blev glad for min kommentar. Du kan tro, at man sagtens kan mærke dig i og bag ved opskrifterne! Jeg oplever bestemt din blog som meget personlig.
Det, at jeg for det meste holder mig fra sukker og gluten (og stort set aldrig selv bruger de to ting i min madlavning) betyder så afgjort ikke, at jeg ikke kan have lyst til at spise det. Tro mig, mine tænder er løbet i vand mere end én gang at kigge på dine smukke madkreationer ? Jeg har desværre bare ikke så godt af for mange kulhydrater.
Du har helt ret i, at der findes masser af madblogs, hvor der er forskellige madtemaer, og også her adskiller din sig jo ved at have fokus på årstiderne, højtiderne og det æstetiske, og derfor har jeg slet ikke noget ønske om, at du ændrer noget. Jeg synes, det er så fint, at du ofte har de gode, danske middagsklassikere med – nogle af dem kan jeg jo sagtens spise. Og så det, at du leverer en totalt gennemarbejdet og afprøvet opskrift. Rigtig mange madbloggere skal bare have opskrifter af sted hver dag, og der får jeg nogle gange følelsen af, at en opskrift godt kunne have tålt lidt justering, inden den blev præsenteret. Elsker alle dine noter om, hvor opskriften kommer fra, hvordan den er blevet til, og hvad man kan ændre og så videre.
Jeg ønsker mig bare, at du fortsætter i samme spor – og at du begynder at tro på, hvor god du er ? Jeg døjer selv med den slags tanker, så jeg kender det godt – men i mine øjne giver det i hvert fald ingen mening, at du skulle kæmpe med tvivl på, om dine opskrifter/billeder/tekster er gode nok. Tværtimod. Jeg tænker, at du er mindst lige så god som mange af de bloggere, som udgiver kogebøger – du ville endda kunne tage dine egne billeder til en sådan. Du kan da lige overveje, om ikke du skulle udgive en årstidskogebog engang!
Håber i øvrigt, du er blevet rask igen, og jeg glæder mig til at følge med – nu kommer efteråret, som jeg elsker, efterfulgt at jul, som jeg elsker endnu mere! Er sikker på, at dine indlæg nok skal hjælpe mig med at komme i det rigtige årstidshumør!
Stort knus og tak til dig <3
Kære Stinna
Kæmpe kram til dig også og TAK for alle de fine ord. Det betyder virkeligt meget for mig ❤️
Min søster spiser ligesom dig, men hun laver ikke ret meget mad da hun er alene. Hun siger at hun får det bedre og det er jeg sikker på at man selv kan mærke. Selv synes jeg jeg har det bedst når jeg får masser af grove grøntsager og en lille håndfuld nødder hver dag. Hvis jeg var alene eller kun havde min mand og ældste datter ville vi helt sikkert spise meget grønnere og med endnu mere fisk. De to yngste er bare ikke så vilde med det og hvis der er en ting jeg virkeligt tror på så er det at det er vigtigt at holde af mad.
Jeg er glad for at du ligesom jeg er et årstidsmenneske og bliver inspireret af mit forsøg på at formidle årstidsstemningen. Hvis ikke det var fordi Årstiderne hed sådan ville min blog have heddet noget med årstider, men sådan kunne det jo ikke være…
Og så TAK fordi du synes jeg skal skrive en bog. Jeg er faktisk blevet spurgt et par gange og har også været igang med et manus, men for at være ærlig synes jeg en blog passer bedre til mig. Den er ligesom mere levende og jeg kan blive ved med at bruge de små byggeklodser som mine opskrifter er, i nye sammenhænge. Det kan jeg godt lide! Det passer mig også godt med alle de små mini deadlines fremfor én stor!
Hav en dejlig weekend og endnu engang TAK
Hvor er det altså en god idé at teste opskriften EFTER den er skrevet ind. Jeg er flere gange blevet spurgt om manglende ingredienser, og det er jo en ret lige til løsning på at undgå den slags ballade
Glæder mig meget til dine efterårs- og juleindlæg og ville ønske, at jeg selv kunne være lige så struktureret om min blog. Men det ville nok kræve flere timer i døgnet.
Kære Emilie
Ja jeg synes det har gjort mine opskrifter bedre. Jeg har gjort sådan i ca et halvt år nu og de er helt sikkert mere præcise fordi jeg får flere detaljer med. Det er så nemt at glemme noget når man bare sidder ved computeren (også selvom man har sin lille fedtede køkkenlap med ingredienser og tider). Nogle ting gør man jo bare og så kan man komme til at glemme at skrive dem ind. Desværre kan jeg ikke rette direkte i de skrevne opskrifter mens jeg står i køknet fordi det tillægsprogram der styre mine opskrifter kun kan åbnes på computer.
Det mad planlægningen synes jeg er tid godt givet ud, fordi det afstresser mig meget til daglig. Jeg laver jo masser af forskellig mad og når jeg ikke har bestemt hvad der skal deles så står jeg hele tiden og tænker “skulle jeg nu vælge denne ret” og det betyder noget for så vil jeg gerne afprøve alt muligt. Når det så er bestemt at den ikke skal deles på denne side af jul skal jeg ikke spekulerer på det men bare hygge mig i køknet. Det er dog ikke sådan at tingene ikke nemt kan ændre sig fx hvis jeg pludselig ikke har tid til at lave det jeg havde tænkt mig eller hvis jeg finder en helt vild fin ingrediens. Så laver jeg det bare om.
Jeg glæder mig også (som altid) til at læse med på din fine blog!