
Jeg elsker æblegløgg og i dag får du min opskrift på den skønne alkoholfrie hyggedrik. Håber sådan du bliver lige så glad for den som jeg er det!

OM MIN KÆRLIGHED TIL ÆBLEGLØGG
Jeg deler aldrig opskrifter her på madbloggen som jeg ikke holder af. Sådan er det fordi mit liv er for kort til alt det arbejde, der er med at udvikle og fotograferer en opskrift hvis ikke det er noget jeg elsker af hjertet. Så kan det godt være at der er efterspørgelsen på en opskrift og at det ville give en masse besøg hvis jeg skrev den. Jeg kan faktisk ikke være mere ligeglad for det eneste jeg gerne vil dele er mad jeg holder af!
I dag deler jeg så en opskrift som jeg elsker lidt ekstra. Jeg er nemlig så glad for æblegløgg og den varme hyggelig drik er fyldt med kærlighed og minder for mig.

Jeg lærte at drikke “Hot appel cider” mens jeg boede i New York. Amerikanerne er generelt meget bedre til at fejre efteråret end vi er i Danmark. Det amerikanske efterår er selvfølgelig også mere tørt, lunt og farvestrålende end vores, men jeg er helt sikker på at alle de hyggelige ting man gør og spiser også er med til at gøre efteråret så dejligt. Hot appel cider er sådan en ting man drikker med vennerne hele efteråret og som man luner sig på helt ind i de isende kolde december dage.

Da jeg kom hjem til Danmark opgav jeg hurtigt at lave min egen æblegløgg. Jeg prøvede ganske vist, men den gang var det svært at finde god æblemost og uden den bliver æblegløgg noget tyndt og trist pjask.
Derfor var det stor gensynsglæde da jeg flyttede til Fejø og oplevede hvordan der blev serveret æblegløgg hele efteråret og julen i stedet for den traditionelle rødvinsgløgg. På Fejø var der ingen mangel på god æblemost og den røg lige ned i gryden og blev krydret så den smagte noget hen af vores traditionelle danske gløgg, men selvfølgelig anderledes, fordi den er mildere og helt alkoholfri.

Siden vi flyttede fra Fejø har jeg så lavet æblegløgg hvert eneste år og forgyldt mit sene efterår med hyggelige varme glas af den dejligt krydrede drik når jeg er kommet kold ind fra en travetur eller arbejde i haven. Jeg har skrevet om det fra første år jeg skrev på bloggen men det bliver så først i år at I får opskriften.

OM FORSKELLEN PÅ HOT APPEL CIDER OG DANSK ÆBLEGLØGG
Den amerikanske “Hot appel Cider” har intet at gøre med cider, men er simpelthen en rigtig god ufiltreret æblemost, der er kraftigt krydret med krydderier som amerikanerne holder af i efteråret, først og fremmest kanel, nelliker og allehånde. De tilsætter ikke mandler eller tørret frugt som vi gør det, men er glade for skiver af æble (og æblebrændevin!). Hot appel cider er så populært at man kan købe mange forskellige færdiglavede blandinger som så bare skal varmes.
Den danske æblegløgg er mildere krydret, men har lånt inspiration af vores elskede rødvinsgløgg. Det gælder både krydringen og det at vi tilsætter mandelsplinter og rosiner. Jeg kan nu bedre lide tranebær som jeg synes passer så godt til æbler. Desuden er det almindeligt i dansk æblegløgg at tilsætte ingefær og det smager da også dejligt.
Min opskrift på æblegløgg smager som danskere kan lide det. Den er mildt krydret og lidt frisk, men stadig hyggelig på kolde dage. Jeg laver den ofte til mig selv og lade den stå i en flaske i køleskabet så jeg kan tage et glas når jeg kommer træt ind fra kulden. Tranebær og mandler har jeg stående blandet i et patentglas og så er det jo faktisk lige så nemt som at lave te! Når jeg sådan laver æblegløgg til mig selv vælger jeg ofte at drikke den uden æblestykker og det er også dejligt!

ÆBLEGLØGG MED ELLER UDEN ALKOHOL
I udgangspunktet er æblegløgg alkoholfri og det er jo dejligt for så kan man jo glad server den for børn og de der af den ene eller anden grund ikke drikker alkohol. Sådan drikker jeg den også oftest selv.
Alligvel vil jeg virkeligt gerne anbefale at prøve æblegløggen med et skvæt Calvados. Det smager simpelthen super godt og understreger æblesmagen.

SÆSON FOR ÆBLEGLØGG
- Amerikanerne tænker på hot appel cider som en efterårsdrik. Mange danskere tænker på æblegløgg som en juledrik. Selv holder jeg mest af at drikke æblegløgg i det sene efterår fra efterårsferien og frem til første søndag i advent.
TIPS OG TRICKS TIL ÆBLEGLØGG
- Det allervigtigste når du skal lave æblegløgg er at få fat i en rigtig god æblejuice, der smager af noget. Dem kan du heldigvis få i helt almindelig handel nu om stunder og jo bedre og kraftigere din æblemost smager jo bedre bliver din æblegløgg. Prøv dig lidt frem og find en du synes er særlig skøn.
- Jeg har selvsagt skrevet en opskrift til dig, men i virkeligheden gør det ikke så meget hvis du ændre lidt i den. Skru op og ned for de krydderier du er gladest for.
- Der bruges hele krydderier i opskriften. Amerikanerne kan sagtens finde på at bruge stødte krydderier, men det giver en mere grumset og bittert smagende æblegløgg. Hele krydderier holde iøvrigt rigtigt godt og du kan sagtens gemme dem du ikke får brugt et år eller mere. Det kan du ikke med stødte krydderier.
- Brug eventuelt de samme krydderier til at lave en julesirup. Julesirup smager helt vidunderligt i æblegløgg (og mange andre steder).
SVÆRHEDSGRAD – HER SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM
Opskriften er nem og der er ikke noget der kan gå galt, så længe din gryde ikke koger over!

Opskrift på æblegløgg
Ingredienser
Krydret æblegløgg
- 1 flaske ufiltreret æblemost - (ca. 0,75 liter)
- 3 kanelstænger
- 3 hele stjerneanis
- 5 kardemomme kapsler
- 10 nelliker
- 5 skiver frisk ingefær
- 1 økologisk appelsin
- 2 spsk rørsukker - (afhænger af æblemosten så måske lidt mere eller mindre)
Fyld til æblegløgg
- 1 æble
- mandel splinter
- tørrede tranebær
Sådan gør du
Krydret æblegløgg
- Hæld æblemosten i en gryde og tilsæt alle tørrede krydderier.
- Skær skiver af ingefær og tilsæt dem til gryden. (TIP 1)
- Vask appelsinen og riv lidt af appelsinskallen ned i æblemosten. Skær herefter appelsinen over og pres saften. Tilsæt appelsinsaften til gryden.
- Varm æblemosten op til den når kogepunktet. Lad den herefter simre i 10 minuter.
- Tag gryden af varmen og smag til med rørsukker. Der er meget forskel på æblemost og sukker mængden vil afhænge af din æblemost. Rør sukkeret ind i den varme æblemost til æblemosten smager dejligt.
- Lad æblegløggen stå og trække i mindst 30 minutter og gerne længere, allerhelst i køleskab til næste dag.
- Si æblegløggen gennem en sigte så krydderierne sis fra. (TIP 2)
Servering
- Varm æblegløggen.
- Imens vasker du æblet og skære det i fine tern.
- Server æblegløggen med mandelsplinter, tranebær og æbletern. Det smager skønt med et skvæt calvados til de voksne og ser fint ud at servere med kanelstænger til rørepinde hvis du kan finde nogle der er lange nok. (TIP 3)
Noter
OPSKRIFTEN ER SENEST LET REDIGERET 12/9/21
Netop nu på Instagram. Klik og læs med:
Lidt om Marinas Mad
Marinas Mad er en madblog med fokus på de danske årstider. Året rundt deler jeg opskrifter med årstidsaktuelle råvarer. Jeg skriver desuden hver uge en madplan med fokus på årstiden og de aktuelle mærkedage.
Alle opskrifter på bloggen er gennemtestede og med masser af tips.
Madplanerne er mere end en opremsning af opskrifter. Her finder du fx baggrunds information om alle danske mærkedage, årstidsinspiration og råd om brug af rester fra det ene måltid til det næste.
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester før jeg deler. Alligevel er det jo først når opskriften virker hjemme i dit køkken at den er en succes. Derfor vil jeg virkeligt gerne høre fra dig og lære af dine erfaringer. Skriv meget gerne en kommentar, som selvfølgelig besvares. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har desuden et stjernesystem hvor du kan trykke på det antal stjerner du synes den fortjener. Det gør mig altid meget glad når jeg ser at nogen har givet en opskrift en top vurdering. TAK.
Jeg er ikke aktiv på Facebook, men jeg skriver et nyhedsbrev og deler bag om bloggen glimt mm på Instagram.
TAK fordi du læser med.

Julesirup
Alle bloggens juleopskrifter










Kære Marina
Har lavet din æbleglögg, og den smagte dejligt og vinterligt. Nåede ikke at lade den trække lige så længe som den skulle, så det har jeg til gode til en anden god gang her i december. Æblemosten er allerede på lager:).
God første søndag i advent:)
Mvh. Ingeborg
Kære Ingeborg
Hvor er jeg bare glad for at du prøvede min æblegløgg og selvfølgelig endnu mere for at du holdt af den! Det er som sagt en af de opskrifter jeg selv er virkelig nært knyttet til så det betyder meget for mig at den kan vække glæde hos dig og andre. Hvis du lader krydderierne trække længere vil æblegløggen smage af mere. Det er lidt en smagssag hvor krydret man kan lide sin æblegløgg så der må man prøve sig lidt frem.
Hav den skønneste december og mange TAK fordi du tog dig tid til at skrive til mig. Det gør mig altid glad at høre fra dig.
Decemberhilsner
Marina
Super skøn æble gløgg. Den er jeg fan af allerede. Lavede den til en veninde i går i stedet for kaffe eller den alm.gløgg. Denne er dejlig frisk. Jeg har lige lavet en portion mere til et andet hold veninder i morgen. Jeg undlader dog helt sukkeret ??? Rigtig glædelig jul ???
Kære Gitte
TAK hvor blev jeg bare glad for den kommentar.
Jeg udgiver aldrig opskrifter som jeg ikke selv holder af, men æblegløgg er en af de ting der virkeligt har en særlig plads i mit hjerte og derfor betyder det ekstra meget for mig når netop den opskrift vækker glæde.
Så dejligt at høre at æblegløggen vakte glæde hos dig og din veninde og at du allerede er i gang med at lave en ny portion. Mængden af sukker afhænger som, jeg skriver, utroligt meget af den æblemost man har og selvfølgelig også af ens personlige smag. Jeg har lavet æblegløgg i så mange år nu og både haft æblemost der ikke behøvede sukker og andet æblemost hvor det virkeligt var nødvendigt. Heldigvis er det jo nemt at smage til så det passer.
Rigtig glædelig jul og god venindehygge i morgen
December hilsner
Marina
Min absolut favorit opskrift på æblegløgg.
Opdagede den først sidste år i december, og lavede den flere gange.
I år har jeg besluttet mig for at æblegløgg sæsonen allerede starter på lørdag, den 3. oktober,
efter en lang efterårs travetur med et vennepar:-)
Hej Helle
Hvor er jeg bare glad for at høre at du også er vild med min æblegløgg. Den opskrift betyder virkeligt noget særligt for mig så det gør mig meget glad at du bruger den.
Min sæson for æblegløgg starter i november, men nu da du skriver din starter allerede den 3 oktober bliver jeg helt misundelig. Måske jeg også skulle smugstarte lidt tidligere i år ❤️?
Håber I får en dejlig travetur og hygger jer godt med æblegløggen.
Og TAK fordi du skrev. Det betyder så meget at høre disse historier. Så kan jeg ligesom se mine opskrifter leve videre ude i Danmark og det elsker jeg.
Mange efterårshilsner
Marina
Hej
Jeg glæder mig meget til at prøve denne skønne opskrift på æblegløgg og vil høre hvilken Calvados du bruger?
Mange hilsner
Stephanie
Hej Stephanie
Hvor er det hyggeligt at du har lyst til at lave min elskede æblegløgg. Det er helt ærligt en af de bedste hyggeting i min egen november.
Jeg drikker og server den mest i den alkoholfri version og når der skal Calvados i bruger jeg bare en rimelig billig version som jeg kan købe i et supermarked. Det er ikke så vigtigt hvilken så længe man synes den smager godt. Det er dog næsten synd at bruge en meget særlig eller fin Calvados her for der er jo mange krydderier i selve æblegløggen. På et af billederne er der faktisk et billede af den flaske jeg havde sidste år.
Håber du bliver glad for opskriften og mange varme søndagshilsner
Marina