
Her er en nem og dejlig æblekage til smukke efterårsdage. Æblekagen er fyldt med æbletern, der er krydret med farin og kanel og den dufter af alt det bedste ved efteråret.

JEG ELSKER ÆBLER – OG ÆBLEKAGER
Der er slet ingen ende på min kærlighed til danske æbler. Jeg spiser dem direkte af træerne i min have, jeg koger dem til æblemos og jeg bager og spiser nærmest uendelige mængder af æblekager. Efterhånden har jeg så mange forskellige lækre æblekager jeg bare skal have bagt hvert efterår at jeg har svært ved at holde mig til kun at bage en enkelt kage hver uge.
Og sådan er reglen ellers! Sund mad med masser af grønt for det meste og så ét sødt og dejligt hjemmelavet indslag til humøret. Kager og desserter skal man spise for glæden og de skal være en fest, ikke noget man spiser hver dag. Til gengæld gider jeg slet ikke høre om alt det med at kager skal være kaloriefattige eller bagt med mærkelige erstatninger. Kager skal smage så dejligt som de overhovedet kan. Det er meningen med dem og jeg vil hellere spise ét dejligt stykke kage end 10 halvgode.

SUES ÆBLEKAGE: “EASY APPLE FRITTER BREAD”
Det er kort sagt ingen mangel på æblekager i mit liv. Alligvel var det kærlighed ved første blik da jeg kastede et blik på denne opskrift over hos dejlige Sue fra madbloggen The View From Great Island. Jeg kunne med det samme se at selve sukker-kanel marineringen af æblerne mindede om en af min barndoms æblekager, men at kagen alligvel var tilpas anderledes til at være noget nyt for mig. Derfor måtte jeg selvfølgelig prøve den og Sue tilbød med det samme venligt at jeg gerne måtte dele opskriften her på bloggen.
Det med at jeg gerne må låne af hendes opskrifter har hun faktisk tilbudt før. Sue har nemlig en gang lånt en af mine opskrifter og havde den gang klasse nok til ikke bare at skrive venligt til mig, men også at krediterer mig for opskriften. Se den slags tror jeg faktisk aldrig jeg glemmer, for det er detsværre ikke almindeligt blandt danske madbloggere. At det så tilmed var en madblogger i verdensklasse, der kunne bruge en af mine opskrifter var selvfølgelig endnu bedre.

Den stående invitation til at låne opskrifter har jeg dog fået for lidt ud af. Jeg har simpelthen allerede lister så lange over alt det jeg gerne vil dele og jeg er jo også uendeligt længe om at teste og genteste og så lige teste én gang til for prins Knud og hans lillebror. Måske bliver man mere selvsikker med årene, men jeg er jo stadig ny som madblogger og indtil videre tager det mig lang tid fra jeg ser en god opskrift og til jeg er klar til at dele med jer. Jeg når kun én opskrift om ugen og så må jeg jo prioriterer min tid.
Derfor troede jeg faktisk ikke at jeg ville kunne nå at få min version af Sues æblekage på bloggen i år. Men altså kagen er så god at jeg synes I skal have den i år, så nu har jeg sparket en anden æblekage ud af planlægningen og bagt Sues “Easy Apple Fritter Bread” fire gange, hver gang med mindre tilpasninger til jeg nu har ramt hvad jeg selv synes er en fin dansk oversættelse.

Det er stadigt Sues kage og jeg har holdt mig fra mange af de mere vilde ideer jeg havde til at lege med opskriften (for jeg skal jo altid lige pille ved opskrifter og finde på og lave om…). Alligevel har jeg selvfølgelig ændret nogle ting. Amerikanske råvarer er anderledes end danske og skal behandles anderledes. Deres æbler er større og sødere, deres vaniljeessens skal tilsættes på et andet tidspunkt og deres smag for sukker er langt mere udtalt end vores.
Især det sidste er karakteristisk for amerikanske kager. De er simpelthen meget sødere end vores og jeg har da også valgt at reducerer sukkermængden betragteligt. Det er stadigt en sød og dejlig kage og jeg har gjort lidt ekstra ud af valget af sukker for at understrege kagens karakteristiske farinsmag. I Sues kage bruges almindeligt hvidt sukker og almindeligt farin. Jeg har valgt rørsukker og min yndlingsblanding af farin og muscovadosukker (i ved ligesom i mine populære opskrifter på amerikanske chokolade cookies og den dejlige danske drømmekage). Lige den sukkerkombination synes jeg nemlig giver et ualmindeligt dejligt resultat og sådan er det også i denne skønne og meget nemme æblekage.
Æblekagen smager dejligt nybagt men holder sig også rigtigt godt og kan med fornøjelse spises over flere dage. Desuden fryser kagen rigtigt godt og jeg har selv haft meget glæde af at have kagestykker i fryseren som lige kunne tages ud på en eftermiddag hvor familien fik spontan kagelængsel.

SÆSON
- I princippet kan du bage æblekagen året rundt men jeg synes alligevel at det er en rigtig efterårskage. Den er bedst fyldt med friske og lidt syrlige æbler og den dufter simpelthen så hyggeligt af efterår.
TIPS OG TRICKS TIL ÆBLEKAGEN
- Vælg gode aromatiske og gerne lidt syrlige æbler til kagen. Der er nemlig brug for modspil til sødmen fra farin og muscovadosukker.
- Der bruges lidt friskrevet muskatnød i kagen og det tænker du måske er lidt underligt. Mange danskere forbinder mest muskatnød med lasagne, men amerikanerne bruge det ofte sammen med kanel og det er virkeligt dejligt og anbefalesværdigt. Og ja du kan også bruge pulver hvis det er det du har, men friskrevet er bedre (også i lasagne).
- Køb ordentlig kanel. Der er helt utrolig stor kvalitetsforskel på kanel og en god kanel skal simpelthen dufte dejligt. Det gør de billigste ikke. Jeg anbefaler de store bøtter økologisk kanel fra Urtekram som det billigste kvalitets alternativ. Du kan også få langt mere kostbart kanel, men det er meningsløst i en kage som denne.
- Til gengæld er det helt fint med billigt vaniljesukker i denne kage. Den smager af så meget andet at det er synd at bruge de kostbare vaniljestænger til kagen.
- Det eneste sted hvor jeg gerne ville have beholdt Sues sukkermængde var på glaseringen til slut. Det ser simpelthen fint ud med dobbelt mængde glasering, men det er jo også sødt så jeg vil lade valget være op til dig. Sukkerglaseringen løber lidt ind i kagen så hvis du bruger dobbelt mængde bliver den sødere.
SVÆRHEDSGRAD – HER SKAL DU VÆRE OPMÆRKSOM
Kagen er nem. Det eneste sted du skal være opmærksom er at du skal piske smør og sukker grundigere end du måske tror. Bliv simpelthen ved i fem minutter så bliver kagen skøn, saftig og luftig.

Opskrift på æblekage med farin og kanelkrydrede æbletern
Ingredienser
Æblefyld
- 3 æbler - (ialt ca 6 dl æbletern)
- 50 g brun - farin
- 50 g mørk dememacra rørsukker - (kan eventuelt erstattes af mere almindelig brun farin)
- Lidt friskrevet muskatnød
- 2 spsk kanel
Æblekage
- 125 g rørsukker - (kan erstattes af hvidt sukker)
- 200 g smør
- 1 tsk vaniljesukker
- 3 æg
- 225 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 1,5 dl sødmælk
Glasur
- 100 g flormelis
- 2 spsk vand
Sådan gør du
Forberedelser
- Tag smør ud af køleskabet og skær det i tern så det kan nå at blive blødere.
- Tænd ovnen på 175 C. Jævnvarme.
- Smør en rugbrødsform og for den med bagepapir. Klip bagepapiret til så du stadigt har papir til at løfte kagen ud af formen.TIP: Min form på billederne er på 1,5 liter.
Kanel krydrede æbletern
- Put de to slags brunt sukker, kanel og lidt reven muskatnød i en skål stor nok til at rumme æbleternene. Bland omhyggeligt sammen og sørg for at alle klumper af sukker opløses.
- Vask æblerne omhyggeligt og skær dem i tern. Kasser kernehuset og put æbletern op i skålen til kanelsukkeret. TIP: Æblerne skal ikke skrælles.
- Bland sammen og lad stå mens du laver dejen til æblekagen.TIP: Æblerne vil safte lidt mens de står i sukkeret. Det er meningen og med til give æblestykkerne dejlig smag. Rør gerne rundt en gang eller to.
Dej til æblekagen
- Rør smør, rørsukker og vaniljesukker creamet. Pisk i 5 minutter til det er lyst og let.NB: Dette punkt er meget vigtigt. Din kage bliver kun god hvis sukker og smør er pisket omhyggeligt. Stil gerne en timer så du er sikker på at afsætte nok tid. Det er nemt at gøre dette i en røremaskine, men du kan også fint bruge en håndmikser. Start på lav kraft og arbejd herefter på høj hastighed.
- Tilføj æg et af gangen og pisk mellem hver gang.TIP: På dette tidspunkt kan dejen godt se ud som om den skiller når du tilsætter æggene. Det gør den ikke og dejen skal nok blive fin.
- Tilføj mel og bagepulver og pisk det ind i dejen med lav hastighed. TIP: Nu skal du ikke piske for meget.
- Tilføj mælk lidt af gangen og pisk med lav hastighed til dejen netop er samlet og ensartet.
Æblekage
- Fordel halvdelen af dejen i rugbrødsformen og glat den lidt ud så den fordeler sig jævnt.
- Hæld halvdelen af æbleternene ud oven på dejen. Fordel dem så de ligger i et jævnt lag.
- Hæld resten af dejen over og fordel den i et jævnt lag.
- Rør forsigtigt lidt rundt med en spisepind eller ligende så de tre lag blander sig lidt.TIP: Du ved lidt på samme måde som når der laves marmorkage.
- Fordel resten af æbleternene ud over toppen af kagen.
Bag æblekagen
- Sæt æblekagen i ovnen og bag den i ca 1 time og 20 minutter.. Tjek om kagen er færdig med et grillspyd af metal. Der må ikke hænge dej på og når du holder grillspydet op mod din overlæbe skal det være brandvarmt. TIP: Det lyder af lang bagetid, men passer til denne kage og det er måske endog muligt du skal give den en smule længere. Hold godt øje efter 1 time. Som altid afhænger den præcise bagetid af din form, din ovn og i dette tilfælde dine æbletern. Hvis toppen ser ud til at blive mørk dækker du den med et stykke sølvpapir.
- Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af. Lad den køle næsten helt af før du løfter den ud af formen, sætter den på en bagerist og overhælder den med glasur.
Glasur
- Rør flormelis med vand til en glat glasur.TIP: Hvis du er vild med glasur kan det være at du skal lave den dobbelte mængde. Dette er et af de steder jeg har skåret ned på mængden af sukker og i den oprindelige bruges det dobbelte. Bemærk at det er den dobbelte mængde jeg hælder over kagen på billedet.
- Hæld glasuren over kagen så den fordeler sig jævnt og måske løber lidt ned af siderne.TIP: Noget af glasuren vil måske løbe mellem æblerne og ind i kagen. Det er helt fint.
- Lad kagen køle af og server!
Noter
Lige nu på Instagram. Klik og læs med:
DERFOR ER DIN MENING VIGTIG
Jeg gør mig meget umage med mine opskrifter og gennemtester dem før jeg deler. Alligevel er det jo først når du bruger opskriften i dit køkken at jeg for alvor kan vide om opskriften virker.
Derfor vil jeg rigtigt gerne høre fra dig!
Du er altid velkommen til at skrive en kommentar og jeg har stort udbytte af dine erfaringer når jeg udvikler og reviderer opskrifter. Det gælder også selvom du helt enkelt bare er glad for opskriften.
Bloggen har også et stjernesystem hvor du kan rate opskrifterne. Jeg er ikke tilhænger af at alt skal rates hele tiden, men det giver faktisk mening med opskrifter at man kan se om andre bruger dem og er glade for dem. Derfor bliver jeg virkelig glad hvis du vil bruge et øjeblik på at vurderer opskriften ved at trykke på det antal stjerner du synes den fortjener.
På forhånd MANGE TAK!

Her kommer et godt råd! For at undgå at skulle rende rundt med et rødt brændemærke på læben, så afprøv ‘metaldimsen’ på håndryggen først – der er huden ikke nær så sart …
Kære Elsebeth
Du er som altid vågen. ?Jeg tester simpelthen altid mod overlæben så det er derfor jeg skriver det, men du har da ret det lyder måske voldsomt ? og der er selvfølgelig ingen der skal brænde sig. Det synes jeg nu hellere ikke jeg plejer men det kan jo være andre har mere følsomme overlæber end mig ? Jeg retter lidt til i opskriften når jeg får åbnet computeren (opskrifter kan Ikke rettes fra iPad). Endnu engang tak fordi du er så opmærksom og god til at dele dine råd. Hav en skøn uge
En frygtelig lang opskrift, når man gerne vil printe den.
Kunne den ikke forklares”lidt kortere”??
Kære Ebba
Din besked var havnet i spam af grunde jeg ikke lige kan gennemskue. Det er derfor jeg først ser den nu.
Du har helt ret i at mine opskrifter bliver lange pga billederne og de mange tips. Det er upraktisk når man vil printe og når jeg selv bruger opskrifterne foretrækker jeg da også at bruge dem på siden med minuturet osv. Jeg overvejer tit om jeg kunne gøre det på en smartere måde så jeg sætter meget pris på din feedback. Jeg har overvejet at have to forskellige opskrifter eller at holde alle opskriftstips i selve blogteksten. Jeg har også prøvet begge dele af i lille skala. Alligevel er det denne måde at skrive opskrifter på som de fleste af mine læsere ser ud til at foretrække. Jeg vil gerne have alle tipsene med til de der ikke er så køkkenvante, men prøver at holde det adskilt ved at sætte tipsene i kursiv. Når mine egne børn bruger opskrifterne kan jeg se at de virkeligt sætter pris på dem.
Håber du alligevel blev glad for opskriften på æblekagen
Mange varme februarhilsner
Marina
Der står ikke noget om hvor mange gr kagen skal bages ved ??
Hej Ebba
Punkt 2 under forberedelser: tænd oven på 175 C jævnvarme.
God fornøjelse med kagen, der er mange der er glade for den og det håber jeg også du bliver.
God påske
Marina
Kan man rive æblerne i stedet for at skære dem i tern, og så bare blande dem med dejen inden det hæles i formen? Jeg har nogle herhjemme der ikke er så vilde med konsistensen af varm frugt, men godt kan lide smagen ?.
Mvh Tanja
Hej Tanja
Det har jeg ikke prøvet men det er da absolut et forsøg værd. Sørg for at der ikke er alt for meget væde ved de revne æbler for så bliver dejen klæg. Hvis de safter meget når du river dem kan du eventuelt presse lidt af væden af.
Rigtig god bagelyst
Marina
Dejlig kage, lidt “brødet”, jeg vil lave den igen og gå lidt op i æblemængde. Måske var mine æbler lidt for små sidst… Men et klart hit hos manden min.
Hej Sanne
Dejligt at du og din mand var glade for æblekagen. Jeg synes ikke at den er sådan “brødet” selvom jeg godt forstår udtrykket. Men ja, med æbler er der jo både forskel på størrelse og på hvordan de opfører sig i kagen. Håber du får lyst til at prøve den igen med flere æblestykker. OG så rigtig god weekend. Jeg sidder selv og glæder mig sådan!
Mange æbleglade efterårshilsner
Marina
We are making the cake the second time already. Yammy!
Dear Irene
I am so happy to hear you love the cake. I really like it too and it is very nice as an alternative Christmas cake with the warm spices.
Hope you and your family are doing well and that you will have a lovely and cozy Christmas
December greetings
Marina