Min opskrift på æbleskiver får ros fra hele verden. Den er nemlig dejlig nem og giver skønne, runde og luftige æbleskiver som alle kan lide. Ren dansk julehygge når det er allerbedst. Historien bag opskriften er faktisk også meget sjov, især nu hvor jeg ved hvor mange mennesker den opskrift har glædet.
Hvert år i december får jeg mails fra hele verden fra mennesker der bare lige vil sende en julehilsen og en tak for min opskrift på æbleskiver. Opskriften er nemlig tilfældigvis faldet så heldigt ud at den fungerer overalt hvor man kan skaffe kærnemælk. Derfor er den igennem årene blevet delt flittigt blandt udlandsdanskere. Det havde jeg nok aldrig gættet da jeg i sin tid stod i mit køkken og eksperimenterede mig frem til lige netop den opskrift.
Faktisk var udgangspunktet ikke så godt. Jeg er nemlig ikke fra en meget æbleskivebagene familie. Bevares vi fik da æbleskiver op mod jul, men faktisk er det mest pandekager, hjertevafler og de norske krumkager jeg husker fra min barndom. I min mands familie derimod er æbleskiver højdepunktet af julehygge og det er helt utænkeligt at man kan mødes i december uden at spise æbleskiver. Traditionen stammer tilbage fra den gang min svigermor stod hele lillejuleaftensdag og bagte æbleskiver til foretningspartnere og kunder, der kom forbi til julehygge. Derfor var der jo ikke andet for end at jeg måtte få lært mig at bage æbleskiver. Desværre faldt de første mange forsøg ikke så heldigt ud. Jeg prøvede med min svigermors gamle opskrifter og jeg prøvede med opskrifter fra kogebøger og blade. Jeg prøvede med flødeskum og med gær og jeg prøvede med stiftpiskede æggehvider og forskellige krydringer. Intet af det var helt godt. Nogle æbleskiver fladt sammen, andre var for kompakte og atter andre brændte på.
Derfor satte jeg mig for at lave min helt egen opskrift. Som hjælper indskrev jeg min ældste datter, der dengang var 10 år og så gik vi ellers bare igang. Vi bagte æbleskiver hele tiden efter forskellige opskrifter og diskutererede frem og tilbage hvad der virkede og hvad der ikke virkede. Efter mange, mange forsøg lavede vi tilsidst vores helt eget bud, med de bedste elementer fra de opskrifter vi havde prøvet. Den opskrift gav vi os så til at forfine og forenkle til vi tilsidst fandt at den sad lige i skabet. Undervejs opfandt vi også lige citron vaniljesukkeret, fordi det sparede så godt på de økologiske citroner og iøvrigt smagte meget bedre. Da vi udgav opskriften tilbage i 2009 var vores opskrift meget anderledes end de fleste andre opskrifter på æbleskiver og den blev hurtigt populær. Især viste det sig sjovt nok at den lykkes fint med andre landes kærnemælk, noget mig og min ældste selvfølgelig ikke havde nogen mulighed for at vide da vi i sin tid opfandt opskriften.
Idag synes vi jo at det er vildt hyggeligt at vi på den måde kan bidrage til dansk julehygge i hele verden.
SÆSON
- Æbleskiver bages i juletiden. Sjovt nok er æbleskiver på vej frem i USA hvor de sælges hele året og mest spises til morgenmad…
TIPS OG TRICKS TIL ÆBLESKIVER
- Man kan ændre på krydringen hvis man nu fx gerne vil have kardemomme i sine æbleskiver. Man kan også bage æbleskiver med alle mulige tilsætninger. Mest klassisk selvfølgelig med et stykke æble eller æblemos i midten, men udgaven med chokolade i midten er også populær. Man kan også putte syltetøj eller marcipan derind og jeg har sågar set opskrifter hvor man bager æbleskiver med bacon eller laks. De her æbleskiver er helt klassiske gammeldags æbleskiver uden noget i midten.
- Jeg bruger citron vanilje sukker i opskriften. Det er en dejlig variant af hjemmelavet vaniljesukker som jeg har opfundet særligt til æbleskiverne. Idag bruger jeg det til mange forskellige ting i det søde køkken, bla i min populære opskrift på nemme småkager. Citron vaniljesukkeret udnytter vaniljestænger og citronskal bedre og får i tilgift en meget dejlig smag når citronskallen konservere i sukkeret.
- Gode æbleskivepander er af støbejern og ret dyre. Heldigvis kan man tit finde dem meget billigere på loppemarkeder og i genbrug.
- Jeg steger mine æbleskiver i smør. Jeg synes det giver den helt rigtige smag.
- Brug slideren til at ændre på mængden af æbleskiver, så tilpasser opskriften sig. Prøv at ramme et helt antal æg, det er nu engang det nemmeste…
- Der er gode råd til at få smukke runde æbleskiver i selve opskriften, men husk at øvelse gør mester. Det er ok hvis du lige skal øve dig de første par gange. Når man først har taget på det går det nemt.
HVAD KAN GÅ GALT NÅR MAN BAGER ÆBLESKIVER? IKKE BARE MED MIN OPSKRIFT MEN SÅDAN I ALMINDELIGHED
- Mine æbleskiver bliver ikke runde? Æbleskiver skal hæve op på panden, hvis din opskrift ikke indeholder elementer der får dem til at hæve, kan de ikke blive runde. Denne opskrift giver fine runde æbleskiver, men de skal vendes som beskrevet i opskriften. Før man helt har taget på det kan æbleskiverne godt blive lidt mindre runde.
- Mine æbleskiver brænder på? Der er for meget sukker i din æbleskivedej, dit komfur er for varmt, du bruger ikke nok fedtstof eller du vender dem for langsomt.
- Mine æbleskiver er for kompakte? Du bruger sikkert en opskrift med gær. Det giver de flotteste runde æbleskiver, men de smager ikke helt så godt.
- Mine æbleskiver er rå i midten selvom de er fine udenpå? Dette kan sagtens ske og jeg har købt æbleskiver fra æbleskiveboder der var rå i midten. Det er derfor vigtigt at tjekke alle æbleskiver som beskrevet i opskriften. Det er ikke spor svært og du er sikker på at få æbleskiver der er fint gennembagt. Metoden kan også bruges med andre opskrifter end min.
- Mine æbleskiver falder sammen? Gode æbleskiver falder lidt sammen når de kommer af panden. Det er et kvalitetstegn. Det er dog ikke sådan at de skal falde helt sammen og blive flade. Hvis de gør det, er det igen fordi der ikke er nok hævemiddel i den opskrift du bruger eller fordi æbleskiven er underbagt. I min opskrift er det vigtigt at piske æggeblommerne virkeligt godt med sukkeret. Jo længere du venter med at spise dine æbleskiver jo mere vil de falde sammen. Det er kun de kompakte æbleskiver fra frost der er helt upåvirkelige.

Opskrift på lækre runde æbleskiver
Ingredienser
ÆBLESKIVER
- 3 æg
- 1 lille nip salt
- 1 1/2 spsk citron vaniljesukker - kan erstattes af: 1 spsk. sukker, 1 tsk god vaniljesukker og lidt reven citronskal
- 125 g hvedemel
- 2 dl kærnemælk
- 1 tsk bagepulver
TIL STEGNING AF ÆBLESKIVER
- smør
TILBEHØR TIL ÆBLESKIVER
- Flormelis
- Syltetøj - Hindbær eller jordbær er det klassiske valg
Sådan gør du
ÆBLESKIVEDEJ
- Del æggene i hvider og blommer. Kom blommerne i én røreskål og hviderne i en anden. Pas på at der ikke kommer æggeblomme i hviderne.
- Tilsat et lille bitte nip salt til hviderne og pisk dem helt stive med en elpisker. Stil til side.
- Et lille tip: Når du pisker hvider inden blommer behøver du ikke vaske piskerisene af efter at have pisket hvider. Gør du det omvendt skal piskerisene være helt rene. Gælder de fleste opskrifter.
- Tilsæt citronvaniljesukker (eller sukker, vaniljesukker og citronskal) til æggeblommerne. Det er også nu du tilsætter kardemomme hvis du godt kan lide det. Pisk æggeblommerne helt skummende. Dette er vigtigt for æbleskiverne.
- Tilsæt mel, kærnemælk og bagepulver til de piskede æggeblommer og pisk det hele hurtigt sammen.
- Vend forsigtigt, men omhyggeligt æggehviderne ind i din dej. Ikke noget med at piske her for så pisker du luften ud af dejen. Jo mere luft du kan beholde jo bedre æbleskiver.
BAGNING AF ÆBLESKIVER
- Varm din æbleskivepande op og tilsæt en lille smørklat til hvert hul. Ligesom når man bager pandekager skal der bruges rigeligt med smør første gang og mindre ved de næste portioner.
- Tilsæt dej til hvert hul. Jeg bruger en sovseske og fylder hullerne næsten helt op. Hvis du ikke er meget hurtig på fingerne kan det være en ide ikke at putte dej i det midterste hul der tit bliver varmere end de andre.
- Når dejen i bund og sider er fast, men ikke færdigbagt vendes æbleskiven sådan at dejen i midten løber ud og danner bund og sider i den anden halvdel af æbleskiven. Vent et øjeblik til den udflydte dej er stivnet og vend herefter ofte til æbleskiverne er færdigbagt. Jeg bruger små grilspyd af træ til at vende mine æbleskiver.Alternativt er der mange der er glade for kun at vende æbleskiven en halv omgang, lade lidt dej løbe ud og så lukke æbleskiven med det sidste dej et øjeblik senere.Find den metode der virker bedst for dig.
- Tjek om dine æbleskiver er færdigbagt ved at stikke et træspyd eller en kødnål ind i æbleskiven. Der må ikke følge noget dej med ud og hvis du bruger en kødnål af metal skal den være lun på spidsen.
Servering
- Server æbleskiverne straks med flormelis og syltetøj.
Noter
DANSK JULEHYGGE MED GLØGG OG ÆBLESKIVER

Æbleskiver og gløgg er simpelthen indbegrebet af dansk jul. Find mine opskrifter på gløgg og gløgg ekstrakt her.
ÆBLESKIVER FRA MORMORS KØKKEN
GAMMELDAGS ÆBLESKIVER ER SELVFØLGELIG EN DEL AF MIT TEMA MED OPSKRIFTER FRA MORMORS KØKKEN. SE HELE TEMAET MED MASSER AF DEJLIGE DANSKE OPSKRIFTER HER.
Der bruges citron vaniljesukker i denne opskrift
Jeg laver altid en portion først i december så jeg har til æbleskiver og småkager i hele julen.
GemGem
GemGem
GemGem
Tror jeg skal prøve din opskrift næste gang der skal bages æbleskiver.
Jeg har også prøvet mange forskellige, med meget forskellige resultater.
Kære Camilla
Ja det er utroligt hvor stor forskel, der der på opskrifter på æbleskiver. Man skulle jo tro at de dårligste opskrifter ligesom forsvandt af sig selv, men det gør de ikke. Måske er det fordi der her (ligesom så mange andre steder) er stor forskel på smag og behag. Den her opskrift har fået så meget ros fra så mange, så den tør jeg ihvertfald godt anbefale. Håber æbleskiverne falder i din smag.
Det undrer mig, at du ikke bruger natron til kærnemælk. Jeg har i over 50 år udelukkende brugt Oma-margarines opskrift, dog med smør. Den er med gær og mælk, og æbleskiverne bliver meget lette, sprøde og runde ved at vende dem i et huk. De er fine at fryse i en lagkagebakke med en 19 liters frysepose over; så holder de faconen. Når de er frosne, kan man hælde dem over i posen. Min portion er på 45 stykker, så der ryger tit nogle i fryseren. Når de er tøet op, varmes de ved 100-125 grader. Jeg er så heldig, at jeg er født i Himmerland dengang, man bagte æbleskiver, når man havde lyst, og det havde man ikke til jul, hvor der var så meget andet godt på tapetet. Så her er det æbleskivetid, når der er efterspørgsel.
Kære Elsebeth
Hvor lyder det hyggeligt det med at det er æbleskive tid når der er efterspørgsel! Jeg giver dig også helt ret i at ikke alt hvad der er dejligt skal reserveres til julen. Faktisk er det lidt en kæphest for mig at der også skal være hygge og traditioner til resten af året.
Jeg kan ikke huske hvorfor vi i sin tid fravalgte natron. Jeg kan huske at vi prøvede natron i nogle af vores forsøg, men det er jo 10 år siden nu og jeg kan ikke huske hvorfor det blev valgt fra i den endelige opskrift. Det var jo faktisk bare en opskrift mig og min datter lavede til os selv, så vi fulgte ikke rigtigt nogle regler, men besluttede os bare for det vi syntes gav det bedste resultat. Det er kommet fuldstændigt bag på mig hvor stort et hit denne opskrift er. Jeg bruger den selvfølgelig selv og har ikke ændret i den i de 10 år, men det vilde er for mig hvor mange mennesker fra hele verden der bager æbleskiver efter netop denne opskrift. Hvert år får jeg mails fra mennesker der har gjort vores opskrift til en del af deres jul og det gør mig virkelig glad og rørt, for det er som om de tager lidt af vores jul med i deres. Derfor tænker jeg også at jeg kan stå fuldt ud inde for denne opskrift.
Jeg fryser faktisk aldrig æbleskiver, men jeg synes dit råd lyder helt rigtigt. Det vil jeg prøve hvis jeg nogle sinde skulle stå i den usandsynlige situation at jeg har for mange æbleskiver! Ja faktisk har jeg næsten lyst til at bage æbleskiver bare for at prøve at fryse nogle ned og se om dit råd også er godt med æbleskiver bagt efter min opskrift. Hvis du har gær i din opskrift er dine æbleskiver jo lidt mere bastante og kan tåle lidt mere end mine der er bagt uden gær.
Marina, som jeg skrev er mine æbleskiver meeeget lette, hvorfor jeg ikke kan hælde dem i en frysepose – så ville det være slut med runde æbleskiver, da de så trykker hinanden og bliver helt uformelige. Jeg fik idéen med lagkagebakker, da mit bagværk skal være let, og det altid kommer i fryseren. Brødboller og lignende let bagværk stiller jeg på højkant i bakken – muffins stående på deres bund – så de beholder formen. Det smarte ved en gave er, at vedkommende nu har mulighed for at fryse dem, fordi bakken er stukket ind i en 19 liters frysepose.
Min søn bor i København (og handler i min fryser); han har en god køletaske med fryseelement, så ‘varerne’ er klar til at fortsætte i hans fryser. Når der er et mindre antal boller eller andet tilbage i bakken, tager jeg bakken ud af posen, da alt beholder formen i frossen tilstand. Bakkerne bruger jeg flere gange – jeg lægger et stykke madpapir i bunden og på toppen, så poserne genbruges til samme type bagværk. Bagerne fryser lagkagebunde – det samme gør jeg. Jeg fryser alverdens ting og sager; det gør det overkommeligt ene mand/kvinde! at have mange gæster. Jeg står aldrig varm og glorød i hovedet, når de kommer/er her. Fryseren er min – næsten – bedste ven 🙂
Mine børnebørn – desværre amerikanske – var på ferie i Danmark i sommer. OG hvad havde mormor (også) ,i fryseren, mon – æbleskiver, selvfølgelig. “Åh mormor, sagde den ældste på 19 år, de er verdens bedste, så lette, sprøde og med en dejlig smag!!!”
Mon ikke du er verdens bedste mor/bedstemor? ❤️ Sådan vil jeg også gerne være når jeg får børnebørn.
Jeg undrer mig. Har lige bagt dine æbleskiver og jeg elsker smagen. Pga citron, Kardemommeby Vanilie som ikke er i min mormors opskrift som vi ellers altid har brugt.
Men for det første satte jeg din opskrift til 50 og der blev 28. Selv dejen var flot og skummende.
For det andet så blev de utroligt flade og hævede ikke ret meget op.
Min mormors opskrift bruger også mel, æg, kærnemælk, sukker men natron istedet. Og så nogle helt andre forhold. Mormors har 1 liter kærnemælk til 500 mel til 4 æg og 1 tsk natron. Og de hæver og bliver helt runde. !
Men har jo slet ikke den gode smag som dine. Så fremover vil jeg nok tilføje din citron, Vanilie og kardemomme til min mormors da de bliver flottere og rundere.
Hej Laila
Jeg er glad for at du prøvede min opskrift og er selvfølgelig glad for at du kunne lide smagen
Det undre mig dog meget at du oplever at æbleskiverne ikke blev runde. Mine bliver altid flot runde og jeg høre hellere aldrig andet fra de efterhånde rigtigt mange tilbagemeldinger jeg har fået på opskriften. Jeg har tre mulige gæt på hvad det måske kunne skyldes 1: Dit bagepulver kan have mistet kraften 2) din æggehvide kan have været knap stiftpisket 3) Det er muligt din mormors simpelthen er bedre til at hæve, det vil jeg slet ikke gøre mig klog på og det kan selvfølgelig være derfor du måske ikke vender dem på samme måde som mig for med mine skal man vende så dejen løber ud og danner sider. Det oplever jeg ikke selv som besværligt men hvis man er vant til en anden dej kan det jo være forklaringen.
Det lyder også umiddelbart som om dit æbleskivejern har lidt større huller end mit siden mængden ikke passer.
Men altså det er klart du skal fortsætte med din mormors opskrift hvis den er bedre – også fordi den er hendes. Jeg vil dog sige at smagen ikke kun skyldes krydringen men også i høj grad at jeg netop arbejdede med at gøre æbleskivedejen mindre bastant.
Mange tak for din tilbagemelding og rigtig god jul
Mange varme december hilsner
Marina
Sorry but I must write to you in English for my question: For the Americans who make your recipe, does bagepulver mean baking soda or baking powder? I believe in Danmark baking soda is sometimes called natron, but various dictionaries I look at show that bagepulver is also baking soda! Please help! Many thanks.
Dear Susanne
English is fine and I fully understand that it is difficult to express this in Danish. Also lots of ingrediens do not translate well which is the reason I do not blog my recipes in English and have so far said no to publishing a cookbook in English. Translating recipes is not just a question of translating the written word. Methodes, ingrediens and taste is also different in different countries.
“Bagepulver” is baking powder while “natron” is baking soda. I use bagepulver = baking powder in my recipe for æbleskiver. However you will often find tradition danish recipes for “Æbleskiver” using natron. This was widely used earlier and will work in this recipe as there is buttermilk in the recipe. However I find that the recipe works better and gives better “Æbleskiver” when I use bagepulver. This might be because natron loos its rising power faster than baking powder so the last æbleskiver do not become as round when I use natron.
Hope that clarify things. Just ask again if you have more questions. I hope you will enjoy the æbleskiver and have a lovely Easter.
From my Danish kitchen
Marina
Marina,
Tak for dit tankevækkende og hurtige svar. Tidligere i dag prøvede jeg æbleskiven med “bagepulver” (men selvfølgelig var det “natron”), og de sidste var faktisk mindre runde, som du sagde. Efter at have læst dit råd ved jeg nu, hvordan man bruger det rigtige bagepulver. 🙂
Jeg var ikke klar over, at du også har en kogebog! Jeg synes, det er en god beslutning ikke at offentliggøre på engelsk. Ja, mange nuancer går tabt i oversættelsen.
Jeg er helt vild over din fantastiske blog! Det er absolut smukt og meget godt skrevet! Mormor mad er et højdepunkt for mig, da jeg prøver at genskabe den mad, jeg spiste hos Bedstemor, da jeg var pige.
Mange, mange tak for dit svar. De bedste ønsker og god påske!
Susanne
Kære Susanne
Det var så lidt. Det glæder mig helt utroligt meget at du er glad for mormoropskrifterne og at de smager lidt af din bedstemors mad. Der fås ikke større kompliment og jeg ved det ville have glædet min mor der har lært mig at lave de fleste af opskrifterne.
Jeg har ikke skrevet en kogebog. Generelt kan jeg meget bedre lide at skrive blog og med hensyn til kogebøger er det faktisk mest en engelsk sproget kogebog jeg er blevet spurgt om jeg vil skrive. Jeg har tidligere på min gamle blog haft henvendelser fra danske forlag om en årstidsbog med kreative ideer osv, men den bog er af forskellige grunde hellere ike blevet til noget. Jeg kan som sagt bedst lide at skrive blog, som jeg føler når flere mennesker og hvor jeg er i direkte kontakt med mine læsere.
Mange gode ønsker for din påske
Forårshilsner
Marina
Hej Marina
Tak for opskrift, den lykkedes fint her og smagte godt
😀
Jeg oplevede dog også, at mængdeberegneren var skæv, jeg troede, at jeg lavede 35 stk (3 æg), men det blev kun til 16 stk, jeg håber den kan justeres?
Mvh Laura
Hej Laura
Hvor er det dejligt at høre at du var glad for opskriften. Vi elsker de æbleskriver og når de bliver en succes i andre køkner end vores bliver vi super glade. Også tak for din meget konstruktive tilbagemelding om mængden. Jeg skriver det straks på min to do liste for selvom der selvfølgelig kan være forskel afhængigt at æbleskive pande skal det passe bedre end det du nævner.
Til slut vil jeg gerne beklage det sene svar. I forbindelse med min flytning er min blogpause blevet længere end forventet.
Mange varme vinterhilsner
Marina
Tak for en ordentlig opskrift!
Prøvede en anden igår, det fejlede fuldstændig og endte med halvsorte flade ufo-æbleskiver 😂
Så tak tak tak! ❤️
Kære Sashia
Hvor er jeg bare glad for at du kunne bruge min opskrift på æbleskiver. Vi er selv så glade for den opskrift så det er dejligt når den kan bruges af andre.
Rigtig dejlig december og god jul
Marina