
Klassisk agurkesalat der smager præcis som mormor lavede den! Opskriften er virkelig nem, giver perfekt resultat og kræver kun få og enkle ingredienser som du sikkert allerede har i køkkenet. Med en ganske lille arbejdsindsats kan du derfor sætte en lækker hjemmelavede agurkesalat på bordet!
GAMMELDAGS AGURKESALAT

Agurkesalaten er en helt uundværlig del af det danske mormor køkken og med god grund for den syrligt søde agurkesalat smager skønt til mange af de lidt tunge danske retter (og faktisk også skønt til mange mere moderne retter!).

Agurkesalat serveres fx. som tilbehør til så forskellige retter som hot dogs, grydestegt kylling, oksesteg og sandwich med hamburgerryg.
HJEMMELAVET ER BEDST

Agurkeslat sælges i stor stil på færdigt syltede glas og det er en af de ting jeg simpelthen aldrig kommer til at forstå. Masser af de ting man kan købe færdigt er jo skønne at have adgang til, fordi det enten er besværligt at lave dem eller fordi ingredienserne ikke er tilgængelige året rundt. Jeg køber fx gerne god færdiglavet pesto hele vinteren og også hindbæreddike når min egen hjemmelavede er sluppet op. Helt klassisk gammeldags agurkesalat derimod er så nemt at lave at jeg aldrig så meget som ville overveje at købe et færdiglavet glas.
Hjemmelavet agurkesalat smager bare bedre og så ved man præcis hvad der er kommet i og kan selv styre smagen.
Man kan også selv bestemme hvor sprød man gerne vil have agurkesalaten. Når den er nylavet er den nemlig dejligt sprød, mens agurkerne bliver blødere og får mere smag med tiden.

SÆSON FOR KLASSISK AGURKESALAT
- Fra gammel tid har agurkesalat været en ting man lavede når agurkerne var i sæson. Det er derfor at agurkesalat serveres til mange af de klassiske danske sommerretter. I dag kan vi få gode agurker året rundt og derfor kan man også lave hjemmelavet agurkesalat på alle årstider.
TIPS OG TRICKS TIL HJEMMELAVET AGURKESALAT
- Klassisk agurkesalat indeholder kun få ingredienser og det er vigtigt at de ingredienser man bruger smager godt. I agurkernes højsæson kan man stort set bruge alle agurker, men uden for højsæsonen synes jeg det smagsmæssigt betaler sig at købe en økologisk agurk. Den er ganske vist dyr om vinteren, men smagen er bedre og vandindholdet mindre. De billigere agurker er stort set kun vand om vinteren og er derfor ikke ret gode til agurkesalat. Der bliver masser af agurkesalat ud af en agurk og det holder længe i køleskabet. Derfor er de ekstra penge godt givet ud her.
- Nedenfor får du opskriften på den helt, helt klassiske agurkesalat, men den kan selvfølgelig varieres. I sæson synes jeg fx at det smager skønt at vende dild, mynte eller bronze fenikkel i agurkesalaten og man kan også vælge at tilsætte chilli og andre krydderier eller at koge en mere smagfuld marinade med syltekrydderier. Vær dog opmærksom på at holdbarheden mindskes når man tilsætter friske krydderurter.
- I gammeldags opskrifter saltede man agurkeskiverne under pres og vred dem efterfølgende. Alt dette for at fjerne agurkesaften, der dengang kunne være bitter. Til gengæld tilsatte man mere vand til lagen. Alt dette lidt bøvlede gør man ikke i mere moderne opskrifter, hvor agurken får lov til at safte ud i lagen. Jeg har prøvet den gammeldags metode, men jeg synes helt ærligt at den moderne og nemmere metode smager bedre.

Nem opskrift på klassisk agurkesalat
Ingredienser
- 1 agurk - (der smager af noget. Se tips og tricks over opskriften)
Marinade
- 1 dl eddike - (din agurkesalat kommer til at smage af den eddike du vælger. Jeg foretrækker æbleedikke eller vineddike, men lager eddike kan også bruges)
- 1/2 dl vand
- 3 spsk sukker
- 1/2 tsk fint salt
- friskkværnet peber - (eventuelt gerne hvid hvis du ikke kan lide sorte peberkorn i din agurkesalat.)
Eventuelt
- friske krydderurter eller andet - (se tips og tricks over opskriften.)
Sådan gør du
GLAS TIL OPBEVARING
- Der skal bruges to glas til at lave agurkesalat. Ét til at ryste marinaden sammen i og ét til opbevaring.TIP: Hvis du gerne vil opbevarer din agurkesalat i mere end et døgn skal du skolde opbevaringsglasset. Sæt et sylteglas med tilhørende låg i en ren køkkenvask. Overhæld det med kogende vand og hæld vandet ud igen. Lad glasset lufttørre på et rent viskestykke.
MARINADE TIL AGURKESALAT
- Put alle ingredienserne til marinaden i et glas med låg. Ryst glasset godt så sukker og salt bliver opløst. Smag til og tilsæt eventuelt mere sukker, salt, peber eller andet hvis du synes.
AGURKESALAT
- Vask agurken og skær den i helt tynde skiver. TIP: Det går nemmest med en mandolin, skiveskæren på rivejernet eller lignende. Du kan dog også bare skære så tynde skiver som muligt med en skarp kniv.
- Put agurkeskiverne op i dit skoldede glas og hæld lagen over. Det gør ikke noget hvis agurkerne ikke er helt dækkede for de vil safte ud i marinaden. NB: Hvis agurkeskiverne ikke er dækket efter ca 20 minutter må du tilsætte lidt mere marinade hvis du gerne vil gemme agurkesalaten i længere tid.
- Lad agurkeslaten stå og trække på køkkenbordet til I skal spise. Den skal stå i mindst 15 minutter, men har kun godt af at stå lidt længere. Efter 15 minutter er agurkeskiverne stadigt ret faste og sprøde. Skal du først bruge agurkesalaten efter et par timer eller længere sætter du den i køleskabet.
Noter
OPSKRIFTEN ER SENEST GENNEMTESTET OG REVIDERET 24/1/19
OPSKRIFTEN PÅ AGURKESALAT ER EN DEL AF MIT TEMA MED KLASSISK DANSK MORMORMAD. SE HELE TEMAET HER:

Agurkesalat serveres fx til grydestegt kylling:
Netop en sådan agurkesalat lavede min mormor altid 🙂
Kære Ninette
Ja agurkesalat er en af de helt gode gamle opskrifter og jeg har med vilje holdt mig til den allermest klassiske smag i denne opskrift. Rigtigt dansk mormor mad. Det er så hyggeligt synes jeg når mad bringer minder med sig og jeg elsker når mand får mig til at tænke på mine yndlingsmennesker.
I gamle dage var agurker af og til bitre, det var for at fjerne bitterheden, man udvandede dem først.
Kære Eva
Tak for super dejlig kommentar. Det er jo nemlig fuldstændigt rigtigt at man kan afsalte bitterheden. Den bitterhed som vi i dag har avlet os ud af i mange grønsager. Jeg havde helt selv glemt at det selvfølgelig er grunden til at det gøres i mine rigtigt gamle opskrifts bøger, så mange tak fordi du mindede mig om det. Sjovt hvordan den ret besværlige metode så alligevel har overlevet i masser af moderne opskrifter. Nu har jeg jo lavet agurkesalat efter denne opskrift i mange år, men når jeg vil udgive opskrifterne googler jeg mig ofte rundt først for at tjekke andre opskrifter og kikker også i opskriftsbøger. Når noget foreslås mange steder (som her saltning af agurker) prøver jeg det tit af inden jeg udgiver opskriften. Hav en skøn weekend.
Tak for en skøn opskrift. Smagte ligesom min farmors, da jeg var barn. Min fars kommentar: “Det er sådan agurkesalat skal smage!”.
Kære Ingeborg
Hvor er jeg glad for at du og din far var glade for opskriften på agurkesalat. Det er jo netop en helt, helt klassisk opskrift og nogle gange er det bare det bedste!
Tak fordi du gav dig tid til at skrive en kommentar til mig. Det betyder meget når jeg høre at opskrifterne virker i andre køkner end mit eget.